Fórum témák
» Több friss téma |
Valakinek van 16-szoros vagy nagyobb íróból lézerdiódája eladó?
Vagy rossz író esetleg?
Ha jól emlékszem kallódik itt kispesten egy 16x lg író.
Vagy ha sürgösen kell éd tudok adni 8x-at...
Összedobtam én is egy lézeröngyújtót unalmamban.
A videón kb 70-80cm ről gyujtom be vele a gyufát, de tesztelgettem még és 2méterről is beröffenti, csak kicsit tovább tart. azt írtam a videóhoz, hogy kb 50mW, de nem tudom pontosan, egy 16x-os pioneer íróból van. http://www.youtube.com/watch?v=lDwSetRNZ2c
Sziasztok,
Új regelt vagyok, de végigolvastam töviről hegyére az egész topicot. A történetem: szétkaptam az otthoni írómat, ami egy LG 18-szoros, namármost ebben pont nem olyan dióda van, ami kompatibilis lenne a collector elvtárs által küldött modullal Úgy emlékeztem, hogy az LG-k többsége TO18 tokozású lézert tartalmaz de ezek szerint mégsem. Ez egy nyitott dióda, és jóval ormótlanabb méretekkel rendelkezik az a része, ahol kilép a fény. 2-szer olyan széles kb Valakitől már olvastam olyan bejegyzést, ami arra próbál rámutatni, hogy kellene egy adatbázis, ami a különféle írókban levő lézerek tokozásainak típusát tartalmazza. Nem tudom, született-e ilyesmi azóta? Új emberek számára is hasznos lehetne egy ilyen, és én sem akarok még egyszer olyan írót szétbarmolni, amiben nem TO18 van. Az én LG-m típusát este majd beírom ide, okulásképp, jelenleg az infóm otthon maradt. Egy ilyen táblázat összerakását szívesen vállalnám, így arra kérek mindenkit, akinek van tapasztalata, hogy küldje át nekem! üdv, Larzz
Még annyi, elképzelhető, hogy ez a nyitott dióda is TO18, ha a külső peremet nézem, és bele fog menni a modulba, de sajnos tegnap nem volt időm belepróbálni, ugyanis úgy tört el az öntvény, hogy a diódán körben 1 milliméteres öntvény maradvány ottmaradt, amit elég nehéz lesz leszednem... Valakinek van tapasztalata ezzel a nyitott dióda vs modul ügyben? Nem akarok feleslegesen reszelni
Meg lehet oldani. Ha TO18 a külső pereme a diódának, akkor egy távtartóval oda tudod szorítani a diódát a házhoz. Én pl. műanyag tipliből esztergáltam le egy kis darabot, és ha rácsavarom a ház alját, a diódát odaszorítja a helyére.
Köszi!
A külső az úgy emlékszem megegyezik. Sőt, azt hiszem pont a külső perem által szorul bele, így lehet, hogy még odaszorítanom sem kell. Viszont a diódán körben van egy borítás, egy "cső", azt le kell szednem róla. Egyébként kíváncsiságból méregettem áramot a diódán áramgenerátort kiiktatva, csak szimplán egy soros ellenállással, és azt vettem észre, hogy a melegedéssel pont hogy csökken az áramfelvétel, ezért nem értem a hőmegfutást, az hogy következhet be? Igaz ez az infra volt, 200mA-el. 1 perc után 190-ig lement. Hő/fény energia nem változott. Idézet: Biztos hogy elolvastad a topicot? „áramgenerátort kiiktatva, csak szimplán egy soros ellenállással”
Biztos. :yes:
Áramgenerátorral fogom hajtani! Viszont kíváncsi voltam mi történik. Az infra dióda amúgy sem olyan fontos számomra, tesztre jó volt. Mégsem szállt el. Sőt, amit leírtam elgondolkodtató, szerintem... Egyébként kellő óvatosság mellett /folyamatos áram figyelés/, meggátolható a dióda elpukkanása. Gondolhatod, hogy nem egyből 10 ohmra tettem Esetleg a vörös lézer másképp viselkedhet mint az infra? Ezt nem tudom, kérdezem
Szerintem felesleges, mert minden íróban más dioda van.
Legalábbis nekem volt 3 egyforma Samsungom mindegyikben másmien volt. Egyikben zárt másikban nyitott harmadikban kocka.
Ez így még talán belefér... Viszont én még nem találkoztam "nyitott" diódával.
Üdv!
337nm-es UV lézerhez tudnál ajánlani védőszemüveget? Hallottam olyant, hogy plexi szemüvegen nem megy át. Ez igaz lehet? TEA N2-ről lenne szó.
Zenetom!
Idézet: „A lézert valami kisebb szabályozható tápegységről próbáljuk ki első körben, mégpedig úgy hogy sorba kötünk a lézerrel egy 10 Ohm-os 2W-os ellenállást!”
Ezt honnan idézted? Na jó mondjuk ettől nem hal meg a dióda, de Te is tudod milyen könnyen szenesednek
Az UV-t a sima üveg is elnyeli. Igazából az olyan anyag beszerzése a problémás, ami átengedi az UV-t (pl kvarcüveg). De hogy mennyi a sima üvegen a veszteség, nem tudom. Mindenesetre a hullámhossz csak 1 adat, milyen teljesítmény, vagy energia mellett?
Idézet: „azt vettem észre, hogy a melegedéssel pont hogy csökken az áramfelvétel” 1. rosszul mértél 2. az ellenállás is melegedett 3. a műszered 'olyan' De én a második verziót tartom valószínűnek, és mivel itt alapvetően az áramkörödben az ellenállás szabja meg az áramerősséget, annak a melegedése sokkal jobban befolyásolja a körben folyó áramot.
Én is össze dobtam a lézerem. 265 ma-el van hajtva 22x es dioda. Szerintem még birná a 350-400 ma-t is majd kiprobálom. Elég jól füstölnek a fekete dolgok bár a kollimáló lencse nem a legjobb egy bucsu-s pointerböl van.
http://www.youtube.com/watch?v=J6M72k_4kN8 http://www.youtube.com/watch?v=x3x5kD0IsVc
Inkább ne kísérletezz vele.
Válassz olyan védőfelszerelést ami garantáltan megvéd a károsodástól. [off] ( A kormos üveggel is lehet a napfogyatkozást nézni. Csak nem éri meg. )
Jelentem elkészült. A dióda szerintem nyitott volt, vagyis volt neki kialakítva egy csőféle valami az öntvényben, amin volt egy lezáró átlátszó műanyag, de mire kijött csupasz lett. Elképesztő miket kibírt ez a dióda mire megszabadítottam az öntvénytől, ráadásul csupaszon... Inkább le sem írom...
Lényeg, hogy működik, 160mA-en égeti a szigszalagot, műanyagot, pizzásdobozt... Érdekes, de 120 és 160 között nem látok fényerő különbséget, valószínű a nagy intenzitás miatt. Még 5 centis foltként is bántotta a szemem. Be fogok szerezni vmi szemüveget. Köszi mindenkinek a segítséget! Ha ez a fórum nem lett volna...
Konkrét adatokat nem tudok mondani, ez egy házi építésű lézer lesz. Azt olvastam róla, hogy 10-20ns ideig mehaladhatja a 200KW-ot is, effektív teljesítménye 10-20mW. Addig viszont nem akarok nekiálni az építésének, amíg nem vagyok tisztában a szükséges védelemmel. Mindenesetre jó nagyot akarok építeni, láttam videót, amin ez a fajta lézer leégeti az alumíniumot a CD-ről. Engem mostanában pedig a lézeres nyák marás érdekel, ez lenne a végső cél. Véleményed szerint egy 20X-os íróból bontott lézer, a lehető legkisebb pontba fókuszálva nem lenne képes erre?
Tényleg, akkor az UV nyalábot mivel lehet fókuszálni? UV szűrős napszemüveg jó lesz szerinted? (Nem tacskós)
CD író lézerrel nem fogsz tudni nyákot égetni. Ahhoz legalább 5-10W kellene, és precíz optika, ami jó drága.
Nagy nitrogénlézerhez pedig tiszta 100%-os nitrogénre van szükség, akkor fog jól működni. UV nyalábot kvarcüveg, vagy zafír lencsével lehet fókuszálni. De 10-20mW átlag teljesítmény megint csak kevés nyák égetéshez.
Hát ez nem jó hír. Azért majd egy prototípust összedobok, kíváncsi vagyok, mire képes. Ha jól tudom, az átlagteljesítmény csak a magasfesz "rásütések" gyakoriságától függ, ahol a 10-20 mW-ot olvastam, ott csak 1-2 Hz volt a freki. Talán ezt növelve több is kihozható.
Az UV-szűrős szemüvegről mi a véleményed? Amúgy DVD író lézerére gondoltam, mert végül is az a lényeg, hogy minél kisebb felületre fókuszáljam, precíz optikával nagyon kicsi fókuszpontban lehet hogy az is leadna akkora teljesítményt, ami marna, nem? Példaként: ha 5W-os lézer pl 1mm-es átmérővel marja a nyákot, akkor 1 um-es átmérőre úgyanúgy pár mW teljesítmény jut. Vagy rosszul látom a dolgokat?
Jól látod, az ideális lézerforrás esetén. De sajnos olyan nincs, gyakorlatban nem tudod 1um-re fókuszálni a diódalézert. A legjobb, ami kihozható, az kb 0,1mm.
Impulzus üzemben pedig 1-2Hz-el pedig működhetne is akár, de olyan lassú lenne az egész, hogy megöregednél, mire végezne egy csíkkal. Gondold csak el, 0,1mm /s. Emiatt szükséges a nagy átlagteljesítmény is, akkor arányosan gyorsabb lenne. Én inkább Nd:YAG-ot ajánlok hozzá, ott elég nagy impulzust el lehet érni, és teljesen kör alakú a nyaláb, jó kicsire (0,05mm) is össze lehet fókuszálni. Ilyen mindenféle napszemüveg, meg szűrőt le kell tesztelni, hogy megfelel-e a célnak. De a legjobb, ha egyszerűen nem nézed, mikor működik.
Nd:YAG építésére sajnos most nem lenne keret, se a CO2-re, ezért gondolkozok kisebb teljesítményű alternatívákban. Az a 6cm/perc még nem lenne gond számomra, a lézeres marás precizitása fogott meg engem. Szóval ha 10x10 cm-es nyák 1 nap lenne, ki bírnám várni. Ebben a gépben egy 20W-os infra dióda lézer van, ez adta az ötletet.
Akkor már csak 1 kérdésem lenne: egy dióda lézert impulzus üzemben hányszoros áramerősséggel lehet hajtani? Mivel pontos dióda típust nem tudok, egy körülbelüli számra gondolok.
Az hol van, hogy ebben a gépben 20W-os a lézer? Megnéztem a gyártó honlapján, de ott sem írtak teljesítményt.
CO2 egyébként olcsóbb megoldás lenne, a probléma, hogy ott nem lehet nagy impulzusokat használni, és a vörösréz remekül veri vissza a 10um-es hullámhosszt. Diódalézerek kb 2x-es túláramot viselnek el QCW módban. Van ami többet esetleg, de nem sokkal. Olcsón ezt nem tudod megúszni.
Ezen az oldalon találtam az infót, az utolsó bekezdésben. A gyártó honlapján is volt szó róla, de ott azt írták, hogy működés közben class 1-es lézerként működik.
Igen, azért class 1, mert be van fedve. A dvd íróra is class 1 van írva, pedig valójában class 3B a lézer ami benne van.
Készítettem egy újabb rövid tranziens tesztet szkóppal.
Ez egy vadi új kínai 5V-os kapcsolóüzemű tápegység bekapcsolási üresjárási tranziense. Amint látszik, 14,2V -os Ucscs-t nyom le (volt ennél nagyobb is). Bővebben: Link Ez általában a kapcsolóüzemű (vagy stabilizált) tápokra jellemző, ugyanis kell egy kis idő, mire a kimenetüket leszabályozzák. Következő, szupepe áramgenerátor, bekapcsolási üresjárási tranziense. Bővebben: Link Ez a 29V-os érték elég meglepő, ugyanis egy kis trafóról megy az áramgenerátor, ami egyenirányítva 9,52V DC kimenetű (tehát a dupla csúcsfeszültség is csak 19V lenne). De a szkóp peak detect üzemmódban dolgozott, szóval elvileg nem lehet mérési hiba. Következő egy gyors áramugrás (potival), és 100Hz-es hálózati zavar benne a kimeneti feszültségben: Bővebben: Link Videó is van: Bővebben: Link Most be kell érnetek ennyivel, nincs sok időm csinálni egy hosszabb tesztet. De ebből a következtetés az, hogy a szupepe áramgenerátor jó (0ról induló szabályzással), a körítése nem mindegy. |
Bejelentkezés
Hirdetés |