Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
TDA 7294
hát sima aszimetrikust szeretnék azé köszi
üdv!
egy olyan kérdésem lenne hogy van egy sal full mosfet erösítőm 240W os és tönkre ment eljutottam odáig hogy kicsikartam belőle a hangot szólt minden jó volt azonban megint nem szól a fet ek jók és találtam a fetek mellett egy alkatrészt ami bordára lenne fogatva azonban én nem fogattam oda mert nem az eredeti fogatók vannak hozzá és azt nem fogta oda na most a panelra az van oda írva az alkatrész alá hogy RTH erről kellene tudni hogy micsoda mert erre tippelek hogy tönkre ment. Mert ahoz a részhez kapcsolódik ami a feteket vezérli hogy váltakozó áramot állítson elő a fet majd transzformáljon. Rámértem a fet gate lábára és egyen feszültség van rajta és az gond mert ott váltakozó kellene hogy kifelé is váltakozó jöljön a trafóra hogy transzformáni tuja. Na hát annak az alkatrésznek a neve kellene hogy mi is az mert se felirat se semmi nincs rajta úgy néz ki kb mint egy üvegtokos dióda. de nincs rajta csík semmi. segítséget előre is köszönöm.
Szia!
Az egy termisztor-ellenállás, aminek a hűtőbordán a helye. Mekkora ellenállást mérsz rajta?
9kohm
de ha nincs a bordára téve attól még jónak kellene lennie nem ?
üdv
Az az RTH egy termisztor,nemszokott tönkremenni,az szolgálja a hövédelmet,amint forrósodik a hütöborda csökkenni kezd az ellenállása és aszerint változik a mosfetek kivezérlése is,de az erösitö részhez nincs köze csak a kapcsolóüzemü táphoz ami vagy TL494 vagy KA7500 vezérlésü,mindkettö ugyanaz.Ha azt a RTH t hejettesited egy 10kilos ellenállással akkor is megy,de nemlessz hövédelmed.
Nem kicsi az,hisz a szobában is van pár + fok ,de jóhejen van az a hütön,de nem az lessz a baj.
9 es 10 es lábon van két tranyó azoknak a emitter lába megy a fetekhez. az emitter és a bázis egy ellenállásal ösze van kötve.
műszerrel a tranzisztorok bázisán tudok mérni 8 voltot váltakozó meg egyen állásban is .
Gondolom megkapja a remote bemenet is a +12 voltot.Multiméterrel a tranyók bázisán nemigazán tudsz pontos értéket mérni,mivel túl magas frekin müködik és ilyen magas frekin a multiméter sokszor nemmér vagy hüjeségeket mutat.Csak pufferelt dolgokat tudsz pontosan mérni,mint például a kimeneti tápfeszt,mivel ott már van kondenzátor.Igy llátatlanul nehéz javitani,ha elöttem volna és tudnám méregetni biztos megcsinálnám,de igy a hibalehetöségek lehetösége igen nagy.
Szia az lenne a kérdésem hogy ez a 625 wattos trafó elég mind a két csatornának vagy kettő trafó kel hozzá ?? P-300
minden feszt megkap a led zöldre vált de a fet kimenetén nincs váltakozó feszültség
megtaláltam a hibát. én voltam a hülye még egyszer kivettem a feteket és mind kettő rossz na most attól tönkremehettek hogy a termisztor nem volt a bordán és folyamatosan ugyan annyit kapott és túl melegedett bár nem szólt hangosan de elég meleg volt a borda
Az a baj ,hog y a7294 nem + - os tápfesz kell
Ez a trafó egyesek szerint bőven van 700 w-os is úgyhogy elég mind a két csatornának.
szia bocs hogy bepofátlankodok de azthiszem az olvasottakból, hogy ma pont egy iennel szarakodtamm és mikor rátezsem a tápfeszt azonal elég a biztositék .ez csak a végfetek rárlatossága miatt lehet?
autóba szereléskor a remote lábra kötöm a kapcsolót vagy a power mosfet lábra? mert nekem eddig a power mosfeten volt
szedd ki a feteke mindet majd ha úgy zöldre vált a led ha van akkor méregessed ki a feteket tedd dióda vizsgálóra a műszert és elméletileg csak egy helyen kell mérned kb 400 at és ha csak egy helyen van akkor jó ha már még egy helyen akkor rossz bár ha kinyomja a biztos akkor rövid zár is lesz a lábaknál valahol na az tuti kuka
Nagyon zavaró, hogy mondatkezdéseidnél nem használsz nagybetűket, sem mondatközi, mondatvégi írásjeleket. A közeljövőben kérlek figyelj oda ezekre. Köszönöm. szamóca
Üdv! Ha egy 100W/120W-os 8ohm-os hangszórót 200W-os erősítőre kötöm akkor a hangszóró mennyire fogja bírni gondolom nem rögtön elszál de nem is napokat bír ekkora teljesítménnyel hanem jó ha bír 1 órát. azért gondolkoztam ezen mert a mostani erősítőm 100W-os de jó ha le ad 70W-ot és egyáltalán nem melegszik a hangszóró mágnese és ha maxon küldöm egy ideig meg különböző frekvenciákkal tesztelem akkor is csak egy kicsit langyos.
Hát ha nem hullik széjjel akkor se bír dupla teljesítményt megemészteni. Nem lenne ideje megmelegedni a mágnesnek.
Rendben akkor ezt a hülyeséget kitöröltem a fejemből.
üdv
A termisztor miatt semmikép sem mehettek tönkre a fetek sem más.Ha forró volt a borda akkor valami zárlat van,valamék végfok tranzisztora zárlatos és túlnagy a fetekre esö terhelés,emiatt ki is égnek.A kapcsolót mindig a remote ágba kell beiktatni,de ez normál esetben az autórádióval szokott kapcsolódani kék szinü kábel vezet ki minden ujabb magnóból és azt kell a remotera csatlakoztatni,a + ra meg az álandó 12 voltot.A feteken nemkell mérned semmi váltóáramot mivel hogy ott nincs is,csak kb 10Khz n kapcsolgatott négyszögjelü magas frekis egyen fesz van ott,amit mint mondtam nemnagyon fogod megmérni multiméterrel,csak oszciloszkóppal.Ha világit a zöld led aztjelenti,hogy megy a kapcsolóüzemü táp,mivel hogy a led is onnankapja a kakaót.Egyenfeszeket csak a két dupla diódán vagy az elko kondikon tudsz mérni,sehol másütt,a fetek kapcsolgatják a szimetrikus tekercsre felváltva a 12 voltot,ami nagy árammal jön,hisz autós aku hajtja,ezért jó ha legalább két két pár 50 ampéros fetet alkalmazol 60 voltig.Mivel az inditáskor nagyot kapnak.
Heló
Az autós erősítőket szinte mindig úgy tervezik meg, hogy a végfokok áthidalással kapják meg a tápfeszültséget. Így a tápegységről roncsolás mentesen lekapcsolhatóak a végfokok. Iktasd ki a végfokokat, és mérj rá a táp kimenetére multiméterrel, ha van rá mód valamilyen módon terheld is. Így le tudod próbálni, hogy a táp, vagy a végfok a rossz.
Ha a 200W-os erősítőt "csak" 100W-on járatod, vagy annyin, ahol még nem torzít a hangszóró, akkor nem lesz baj.
Felhozom ezt a kérdést, hátha valaki tud rá válaszolni:
Idézet: „Nem tudja valaki, hogy erősítő hangerőszabályozójának javításához szükséges, leágazást is tartalmazó (loudness miatt) forgópotmétert hol lehet kapni?”
Itt : POTI igaz már ez is kifutott ... , de érdeklődj . Én egy hónapja még kaptam .
Tiszteletem uraim!
Nekem lenne egy nagy problémám. Van egy yamaha R-700 Rádióserösítőm,a helyzet az hogy valaki kiszerelte belőle a végtranzisztorokat és a műveleti erösítőt.Az lenne a kérdésem valakinek van-e rajza vagy ilyen készüléke és megnézné az alkatrészek tipusát? elöre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |