Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Persze hogy használhatod.
A hangfalak kérdése az már más
Mi GG-vel is csináltunk már hasonlót, bár az nem erre volt tervezve, de a kényszer megoldás végül egész jó lett! APX-100 erősítő 100V kimenetét kellett valahogy illeszteni a hangládákhoz, mi ezt egy 220/24V toroiddal oldottuk meg, és egészen jól működött a dolog!
Amúgy szerintem is jó. Elméletileg.
Csak csöves gitárerősítő "szakik" megmagyarázták, hogy az nem jó. (a hifi, gitárhoz)
Igen szükségmegoldásnak jó volt.Az áttétel is ott volt ,
Ez attól függ hogy mit szertenél azzal a gitárral csinálni. Ha csak otthon próbálni , arra jó, de már koncertezni nem ajánlatos vele, oda már hangszeralap kell. én mikor 35 évvel ezelőtt kezdem a gitártanulást egy VEF rádió volt az erősítőm. Akkor arra a célra megfelelt.
Most csináltam egy monoblokkot 6l6gc csővel, toroid hálózati, toroid kimenő, SE kapcsolás, kb 7 watt. Rákötöttem a gitárt, és minden féle előfok, effek nélkül, és meglepően szép, telt enyhén CLEAnos hangja volt, akusztikushoz tudnám hasonlítani. Nem a hangmesteren vannak ezek a "szakik"?
Egyenlőre PC-re van kötve, jó hangkártyával.
De gyűjtöm az infót, valami szép hangú, épített, szobai csöveserősítőhöz.
Neked egy 5 wattos SE kellene. Elég egy végfok, ha van pedálod
Előerősítőm van. Gyári. Hibrid azt hiszem.
Van benne 12xA7 vagy valami ilyesmi. Előfok nélkül is szólt rendesen ?? És ha lenne benne előfokcső is ? Nem szólna mégszebben ? Amúgy én is a tiszta hangokat "zabálom". Gitározni nem igazán tudok (bár már évek óta megvan a gitár), de idén már tervben van a tanár is.
Előfokkal nem próbáltam, mert van néhány 50 Wattos fejem, Soldano, Marshall kópia, azokban van előfok bőven, ha gitározni akarok, csak választanom kell.
Csak egy kérdés azokhoz, akiknek már van több csöves cucc is a birtokában. Ti melyiket szeretitek használni? Persze mindegyiknek megvan a maga eredeti hangja, de pl. általános háttér zenéhez is mást, a normál zenéhez is mást használtok, vagy az épp legjobb hangú cucc van fixre beállítva?
Vagy ez függ a tartalék csövek mennyiségétől is? Bár attól nem tartok, hogy hamar beadná a kulcsot egy cső, kiindulva az eddig látott öreg rádiókból. (igaz ez függ a cső beállításától is, kiélezett beállításnál hamar vénül)
Szerintem PP végfokot könnyebb sikerrel építeni, mint egy SE-t. Kísérletnek a kimenőt is könnyebb ideiglenesen egy hálózati trafóval helyettesíteni. Persze azért ide is kell a rendesen megépített kimenő. Az SE kicsit melósabb, de állítólag szebb a hangja. Bár speciel nekem a PP jobban bejön hangzásilag, de ez szubjektív. (na meg az, hogy ahhoz van sok tartalék anyag )
Irigyellek benneteket, hogy így kenitek-vágjátok a témát.
Én sajna nem értek hozzá. Mert miben más a két típus hangja?
A hang nagyon szubjektív. Én is csak arra tudok támaszkodni, amit összeraktam, és ez alapján jobban tetszett a PP végfok hangja. De az is lehet, hogy egy másik cső SE-ben tetszik jobban...
A csöves erősítők egyik leglényegesebb alkatrésze, ami a leginkább kihat a hangzásra, az a kimenőtrafó. Nos az is könnyen lehet, hogy a kimenőtrafók, amiket használok az SE erősítőben, azok nem olyan jók, a PP trafóm lehet, hogy jobb. Ami még a PP mellett szólhat, az a nagyobb kimeneti teljesítmény. Sajnos eléggé érzéketlen hangfalaim vannak, kevés hozzá az SE. Ha esetleg magáról a hangzásról szeretnél többet olvasni ajánlom ezt az oldalt. Bővebben: Link
Ne irigykedj, hanem maradj köztünk "csövesek" közt, és meglátod hamar beletanulsz. Te is megépítesz egy két erősítőt, és nagyon sokat fogsz belőle megtanulni. Még akkor is sokat lehet fejlődni, ha csak felújítasz valamit, és csak annyit csinálsz, hogy a kész működő kapcsolásban ,egnézegeted, hogy melyik alkatrész mire való.
Hogy mi a különbség az SE, és a PP között? Hát ezt leginkább meghallgatással tudnád eldönteni. Nekem van egy PP erősítőm, de hallottam egy pentódával épített SE-t, és akkor eldöntöttem, hogy én is építek egy SE-t. Sokkal dinamikusabb a hangja egy SE-nek, az az igazi csöves. Én egy két wattos SE-vel behangosítottam a szobámat ami 2,5x5,2m-es, de annyira, hogy nem tudtam sokáig hallgatni, mert annyira hangos volt. Persze ez hangsugárzó függő is, de nekem sokkal jobban tetszik az SE hangja. :finom: Ezért is építek triódásat. Az a legjobb.
Ezt az elektroncso.hu oldalt én - sok vonatkozásban - komolytalannak tartom.
Idézet: „Ebben az esetben természetesen nagyon gondosan kell eljárni, hiszen a drótoknak irányuk van!” Persze, innen mennek oda! Nehogy már "valaki, bárki, akárki, " bemesélje nekem, hogy egy hangsugárzóhoz futó kábelnak van iránya!? Nem tökmindegy, hogy most, vagy a következő félperiódusban folyik rajta bizonyos irányban az áram? A vezetéknek fogalma nincs, hogy most éppen merre áramlik rajta a töltéshordozók sokasága, és hogy ehhez képest merre van az erősítő, és merre a hangsugárzó. Ezt CSAK a gazdája tudja, és beleképzel hozzá valamit a guruk agyasságaiból. Szorítkozz arra, amit a saját füleddel érzékelsz, az a frankó. Felesleges "elméletben rákészülni", ha jól sikerül a műved, akkor úgyis hallani fogod a markáns különbséget az eddig hallgatott berendezéshez képest. Idézet: „A vezetéknek fogalma nincs, hogy most éppen merre áramlik rajta a töltéshordozók sokasága” Azért festenek rá nyilat! Mindig is voltak és lesznek emberek, akik áltudományos magyarázatokat képesek köríteni anyagi okokból, vagy tudatlanságból.
A kábelek "hangja" valóban inkább a hitvita, mint a tudományos fejtegetések területe, de azért lehet velük meglepetést okozni...
Az elektroncso.hu meg lehet egy könnyen megtalálható jó irány, hogy aztán erre a fórumra jusson az ember...
De nem mindegy, hogy hogy váltod. A pénzt sem váltják oda - vissza egyformán.
Van jó néhány hülye belemagyarázás, ez igaz. Az igazhitű audiofil elhiszi még azt is, hogy mekkora tengerszint feletti magasságon kell hallgatni a rendszert.
De az alkatrészek minősége valóban befolyásolja a hangzást. Bár ahhoz, hogy ezt ténylegesen meg is lehessen hallani kell egy komoly hangszóró, és komoly jelforrás is. De az tény, hogy a csöves erősítők hangja valahogy emberibb.
[OFF]Én meg azt mondom, hogy aminek nem ismerjük a magyarázatát, azt - szándékosan - úgy sem tudjuk beletervezni, az eredmények úgyis esetlegesek. Persze a hit megint egy másik kérdés, de azt inkább hagyjuk ki a műszaki életből. Én ezekért az irományaiért nem tartom komoly oldalnak az elektroncsövet.
Az a privát véleményem, hogy jobban jössz ki, ha az itt lévő fórumtársak véleményére alapozol (pl. CHZ, Sturbi, Köbzoli, Máté78, Action2K, Kócos, Djhans, és még sorolhatnám.....
A tengerszint feletti magasságnak legalább van fizikailag magyarázható értelme, csak az nem biztos, hogy akkora eltérés van a Palm Beach-i, illetve a Himalája közti muzsikálásnak. Persze, más a légnyomás, azaz a légsűrűség, s ez által a hangterjedés is. Mérhető, de nem állítom, hogy hallható lenne. Még az igazi fehér fülűek sem hinném, hogy hallanának különbséget.
Köszönjük !
Imi65 írásait is kiemelten javasolnám , nem csak elméleti tudása , gyakorlati tapasztalatai miatt is ! Én is egyetértek az ominózus oldal minősítésével , sok tévedés , még butaság is olvasható.
Az oldalt nem dícsértem, igaz le sem szóltam, de mint "átjáró", hogy Hozzátok találjak jónak bizonyult ...
Szia Zoli !
Sajnos most nincs . Február végén ismét akadályoztatva leszek egy darabig , ezért nem is kezdtem semmi komolyabb tervbe ...
Én sem teljes anyagára értettem .., van ott műszakilag is több értékes írás .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |