Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Bátor vagy.
Ahhoz hogy egy automata töltő programmját megírjad, kelle ismerned a megcélzott akkomlátorok töltési és kisütési diagramját, legalább irodalomból, de jó lenne ha saját méréseidből. A méréshez le kell választani az akkut a töltésről, terhelést kell adni (kapacitás függő) és a mérést a terhelési idő végén végezni. (az idő terhelés és kapacitás függő) Ha 13,8 nál magasabb feszt mérsz, a töltés befejezhetö. (savas ólomakkumlátoroknál)
Én semmi értelmét nem látom, dehát nem én vagyok a konstruktőr. Szerintem a fordított polaritású csatlakozás elleni védelemre hivatott, de az ellen pont nem véd. Kövesd végig az áramutat fordított polaritású akkuval
A töltés vége az akku karakterisztikája alapján mérhető. Töltés közben az akku feszültsége emelkedik, majd a 100% után csökkenő. A csökkenést a PIC érzékeli és átvált csepptöltésre. A csökkenés kb 5mV de az előző értékekkel való összehasonlítással jelezhető.
A kapcsolással nincs bajom, viszont azt a diódát én se értem. Talán védi az akkut a kisütéstől amikor a tranzisztor a földre húz.
Talán igen, bár egy 1 kohmos ellenállás nem túl komoly terhelés...
Az lesz a baj ezzel a diódával, hogy a rajta eső feszültség egyedileg változik, ezt hogyan viszed be a programba?
Igen ezen én is gondolkoztam, azért mondom hogy azzal van ott bajom. Lehet hogy kimarad a kapcsolásból. Először úgyis régi akksival lesz tesztelve, amivel a digitális fényképezőm be se akar kapcsolni.
Ezzel a csökkenés dologgal csak annyi bajom van, hogy miért kell egy viszonylag bizonytalan mérés miatt mindíg egy picit, mégha kicsit is, tönkre teszegetni az akkukat, persze ez egy 120 Aó -s akkunál nem annyira lényeges, dehát vannak érzékenyebb akkuk is. Az is rendben van, ha töltésvezélőknél lehet nem annyira kíméletes a töltés, nincs lehetőség a töltés és a terhelés leválasztására, de gondolom, inteligens töltőt csinálsz.
Ami az Lm317et illeti ez igy van.A töltés vége felé,ahogy megnő a cella fesz.g,úgy nő az ic.ref.fesz.g értéke is.Igy Uki is nagyobb lesz,az adatlapon feltüntetett 1,25V al.Ha ez nem lenne igy,az akku sosem töltödne fel teljesen.Feltöltődés után Iki=néhányszor 10mA,tehát nem vesz fel áramot,és nem is melegszik 20-25C felé.Vagyis nem károsodnak a cellák.
Ami a ráírt kapacítást illeti,igazad lehet.Pl.Duracell,Gp,vagy más ceruza akksikra ráírják 2600mAh.Aztán mikor 5ödjére feltöltőm,majd ismét kisűtöm,zsebizzóval akkor sem tud 1900-2000mAh nál többet leadni.Lásd 80mA,24órát bírnak max.de néha ennyit sem.A másodpercek,a vonat lekésése hogy jön ide?Ez nem szakmai tény,nem is ide tartozik.Mindenki úgy kési le ahogy tudja.
Hali.Fárasztalak megint kicsit Lehetne valami olyat csinálni a töltőmhöz,hogy megtudjam mikor van feltöltve az akksi vagy túltöltve?Pl LED villogna vagy világitana folyamatosan pl 2-3 fokozatba.Olvasgattam már róla,de érdekelne mit tudsz ajánlani ami egyszerű.Köszi.
Ha kikapcsolja a töltést,de én lentebb veszem az Ampert akkor ujra kezdheti tölteni?
Üdv
Akkor ezek szerint túl nagy hülyeséget nem csinálok, mivel ez a kapcsolás PIC nélkül is védi az akkut, ez a 317 működéséből adódik, tehát ha csak simán PIC nélkül csinálnám, akkor se lenne semmi baj. A PIC csak annyit tesz hogy a töltődés után cseppre rakja, de ez ezek szerint PIC nélkül is menne, akkor a PIC feladata csupán a kijelzés. Az hogy minden töltésnél picit tönkretenném az aksit az szerintem nem igaz, mivel mindenhol ahol olvastam 105%-ig töltik, és ez a kapcsolás elvileg 100% és 101% között érzékel és leáll, mivel a töltöttség elérése után a feszültségesés azonnali. Üdv
Tudod,hogy ezeréves a töltöm és úgy tudom ez nem kapcsol le.Attól függ megtudom-e csinálni,ha nem -csak segit valaki megcsinálni.Ezzel a kiegészitő automatikával már lekapcsolna akkor és töltené ha merül.Igy teljesen feltölthető lenne az akkumulátor?
Nem véletlen, hogy ennyi kever, kavar van az akkumlátorok töltésével kapcsolatban. Ez a "delta volt" töltő úgytudom, csak a Cd, és NiMH töltőknél működik, ott is csak azért, mert állandó áramú töltés esetén, a töltés végén a gázképződés kicsit tönkreteszi (zárlatba viszi) a depolarizátort, ami előbb utóbb tönkremegy. A savas akkut ha állandó áram mellett túltöltöd, nincs a töltőfeszültség csökkenés a karakterisztikában, vidáman folyik tovább az áram, és forralja, bontja a vizet.
A töltöttség állapotát az elektrolit fajsúly változása mutatja (minden akkumlátornál), ami csak nehezen, vagy zárt akkumlátorok esetében egyáltalán nem lehet mérni. A másik lehetőség az akkumlátorok belső ellenállásának mérése, ez az adat pontos képet ad az akkumlátor állapotáról, bár elég ritkán láttam hogy ezt mérték volna. Amit mondasz a százalékokról, az nem feszültség, hanem az Aó kapacitásra vonatkozik, kb. 105 % töltést kell bevinni az akkumlátorba, hogy a veszteségek ellenére feltöltött legyen. Ezért kíméletesebb, de hosszadalmasabb az Aó töltés 1/10 Aó kapacitásnak megfelelő árammal 14 órán át (104%). Az ún. gyorstöltésnél amit a nagyáramú töltésekkel, áram-, és feszültséghatárolós karaktarisztikákkal valósítanak meg, erősen ajánlott az akkumlátor hőmérsékletének figyelése, 40, 45 C fok felett a töltés leállítása. Ezért mondtam, hogy jó univerzális automata töltőt az eltérő, (csak nagy vonalakban hasonló) töltési karakterisztikák, valamint a jelentős gyártási szórások (eltérő használat) miatt elég nehéz elkészíteni, a készen kapható "univerzális" töltők csak a töltés menetének ilyen-olyan logikával történő megvalósítása. Ezért vannak jó, és kevésbé jó töltők. Általánosságban nincs is szükség ilyen precíziós töltőre, bár aki sokat foglslkozik akkumlátorokkal, annak szüksége lehet ilyenre.
Szia!
Mivel egy feltöltött 12v savas ólomakku kapocsfeszültsége 12,6-12,7V, és a 11,9V már igen erősen merített állapot (gyakorlatilag dízelnél télen kötve hiszem hogy beindul), és a kettő között tized volt a különbség...hát legyen hülyeség... És ez már eléggé a két véglet... Üdv Inhouse
Ni-MH akku pack-ot töltenék. Ha azt mondod hogy nem szabad csepptölteni akkor az csak pár sor a PIC programjában hogy ne csepptöltés legyen hanem ne legyen töltés, a kapcson lévő 2 LED jelzi majd h végzett a töltés, le lehet húzni, de addig is az akku az 1K-n át merül, de az csak pár mA, ami nem gond. Akkor esetleg egy hőkapcsolót is bele lehet építeni.
A 2000-2500 mAh-s akksit tölteném 1.25A-rel ami 0.625C-nek felel meg, ez már a gyorstöltés határban van benne de nem túl magas, nem is annyira kíméletlen. Akkor annyit teszek hogy a programban nem lesz csepptöltés. A GP gyári oldalán találtam hogy ők is a karakterisztika alapján való töltést javasolják, a feszültség alapján.
Hello!
Te jó ég! Miről beszéltek itt? vagy én vagyok más vonaton :no: Egyáltalán erről a kapcsolásról van még szó? - A kutyát nem érdekli, az LM317 Out feszültsége és a diódán eső feszültség.. A PIC-be menő feszültségosztó közvetlenül az aksi kapcsaira van kötve, így a PIC azt méri. - A 317-et nem érdekli sem a dióda, sem az aksi feszültsége. Ő csak az 1ohm-on eső feszültséget nézi, az meg a kimenő árammal arányos. És addig növeli a kimeneti feszültségét, míg be nem áll az 1,25A áram.. - A diódára azért van szükség, hogy amikor a 317-et leszabályozza a tranyó, ne folyjon viszáram az aksiból a 317 felé, mert esetleg megsértődik. (A töltéssel soros dióda soha nem a fordított polaritás miatt van - mer attól ugyan nem véd - hanem a viszááram megakadályozása céljából.) - Ha az aksi feszültsége nő, akkor nem a "referencia feszültség nő", csak az ADJ láb feszültsége. De ez nem a töltés végén van így, hanem a töltés egész folyamán! (És mellesleg semmi hatása nincs, sem a töltésre, sem a mérésre.) - Honnan vettétek, hogy a töltés végén a töltőáram csökken "néhányszor 10mA-ra"? Már többször írtam, hogy az LM317 állandó áramot ad. Függetlenül az aksi feszültségétől. (Ez a csökkenés csak akkor lenne igaz, ha elfogyna az LM317 működtető feszültsége. Az meg a hálózati feszültségtől, meg mindentől függne, kivét az aksi feszültségétől) - A -dV és processzoros töltés pont azért kell, mert ezeket az aksikat, nem lehet feszültségértékre tölteni. - Ezek a 101..105%-ok, nem az aksikapacitás és a töltési kapacitás arányára vonatkozik, hanem a névleges töltöttségi szintre. (Amit a gyártó gondol, hogy 100%-nál van feltöltött állapotban az aksi.) Tehát a megállapítások a leírásokban a túltöltés minimalizálásáról szólnak, nem másról. Ha csak 5% többlettöltést kellene bevinni az aksiba, akkor igen jó lenne a hatásfokuk, csak sajnos nem így van.. (De az C/10 áram bevitele 14 órán keresztül, az pont 40%-al több töltést jelent, mint amit ki lehet venni belőle.. - Sajnos a -dV karakterisztika csak akkor mérhető (csak akkor van ez a csökkenő feszültségű szakasz a töltés végén) ha 1C feletti töltőárammal töltünk. (meg kell nézni a gyári karakterisztikákat) Viszont az a tapasztalat, hogy AA méretű celláknál, az 1A feletti töltőáram már túlzás. Nos, történetesen ezért vagyok pesszimista a töltési eljárásokkal szemben. De úgy látom hiába töröm magamat, mert vagy el sem olvastátok amit írtam, vagy nem értettétek amit az LM317-ről írtam, vagy nem szóltatok.. üdv! proli007
Teljesen eltérő kérdés: valamelyikőtök nem tudja, hogy az iPhone töltők hogy működnek? Mert ha simán bedugom az USB-t olyan portba, ahol csak 5V és GND van akkor nem tölt. Gyári töltő nagyon drága.
Engem biza érdekel és kérdeztem is sokat de sok kérdésemre nem érkezett válasz.
Akkor a dióda mégiscsak kell oda, OK, belerakom. Akkor azt mondod hogy a kapcsrajz szerinti elrendezésben a PIC az akksi aktuális feszültségét méri? -dV-t mérnék én is, 65%-os C-vel. Ezek szerint a kapcsolás nem ér semmit? Most már kíváncsi lennék. Tudom hogy a 317 folyton 1.25A-t ad bármi történik, emiatt kell a PIC-cel PWM módban vezérelni. Már megcsináltam a kapcsot, csak a PIC van hátra, remélem nem feleslegesen dolgoztam... Tudnál gyári karakterisztikára link-et adni? Köszi
helló
megépitettem a kapcsolást és lenne egy pár kérdésem. A trafó kimenetén terheletlenül 28voltot mérek és a kapcsolás kimenetén is terheletlenül viszont ha rövidrezárom a kapcsolást akkor nem szabályoz le 600ma-nál hanem átenged 1.5ampert. Rövidzárnál ez normális vagy a rövidzárlati áramot is lekéne szabályoznia 600ma-re? egyébként a trafó 450ma-t tud.
Prolinak teljesen igaza van a pic k.val muködö töltövel kapcsolatban.A pic fesz.g oszto(figyelö ellenllsokon keresztul figyeli az akku ramt,es töltöttseget, ennek megfelelöen llitja a kimenetre kiadott impulzusok idejet,kitöltesi tenyezöjet.
Akkor a dióda kell oda, és töltés közben is csak az akku fesz.-ét méri? Mindenesetre a programot úgy csináltam hogy a PWM nem töltős szakaszában mérje.
Tettem a kapcsra egy LM35DZ hőmérőt (TO-92 tokozású), csak azt tudnám hogy hogy érdemes rárakni az akksi pack-ra hogy ne a szobát hanem az akksit mérje így nem lehetne hő-karakterisztika alapján tölteni, mert a külső hő úgyis bezavarna, egyelőre csak biztonsági lekapcs funkció miatt lesz, 40-45 fok közöttre.
helló
rátettem az akkura de egykét dolgot nemértek. A trafóm csak 450ma-t tud de a multi szerint az akkuba 850ma-folyik.Apotit akárhova tekergetem nemváltozik az áramerősség. jah és az 1ohmos ellenállás helyett 0.7ohmos van benne a 120ohmos ellenállás helyett bedig 100ohm. az ic az lm350 a tranyó az meg 2n3055.
jah és amely kapcsolás kivan egészitve a leddel ott a tranzisztor npn vagy pnp?
helló
megéptettem ismét a kapcsolsát találtam azaonos értékű ellenállásokat eggyelőre úgynézki hogy működik a potival üresjárásban ahogy néztem a feszt állit. terhelvacsak holnap tudom megnézni
hi!
nekem van egy BOSCH(psr 960) 9.6-voltos aksis fúróm aminek tönkrement az aksija.rákötöttem 12 voltot hálózati átalakítóval de nem ment és egy másik 20-24 voltossal sem mi lehet a baja(áramerősség)?
Hello!
Ön nyert! A motor rendesen kajál, amit az aksi bír a táp meg nem. (Nem ismerem a gépedet!) üdv! proli007
Hello!
Már nem tudom hol láttam.. De itt van az RT cikke, gondolom ezt is abból ollózták. De itt is látszik, amiről beszéltem. üdv! proli007
Űdv.
Olyan kapcsolást keresek akkumlátortöltöhöz,amely ki és be kapcsolja a töltőt feszültség függvényében.Adott egy automata töltő és azt szeretném ha eléri a 14V-t akkor lekapcsolja a primert(vagy a hálózatról).Ha pedig 12v-ra merül akkor bekapcsolja a töltőt.Ha lehetne ezt a két értéket potival álítani. Előre is köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |