Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Próbáld meg a GATE lábat egy 330R-1K közötti ellenállással MT1-re "lehúzni".
VAGY, lehet, az induktív fogyasztóra ajánlott MOC-os vezérlést kellene kipróbálni a motornál... S sokat segít a triakkal párhuzamosan kötött C-R is. 30-100ohm; 10-100Nf. ( Az adatlap 39ohm és 10nF-ot javasol. ) Idézet: „Attól meg csak nem melegszik jobban, hogy sorba van kötve vele egy biztosíték meg egy triak.” Nem is erre gondoltam, hanem hogy felmelegszenek a hengerek, meg a környéken szinte minden és ez a hő melegíti fel.
Szóval ezek szerint te még nem vettél laminálót. A motor egyáltalán nem melegszik soha, gyárilag sem.
Nem lehet, hogy a kondenzátorokkal van gond?
Szerintem áramtalanítás után azért kell neki egy kis idő, mert addig kisülnek a kondik, bár azt se nagyon értem, hogy miért kell hozzá kondi. Szerintem kérdezz rá az eladónál.
Nem, visszatettem az eredeti motort ami csak simán kapcsolt 230V-ot kap és az is pontosan ugyan ezt csinálja. Szóval a motornak semmi baja.
Szerintem a triak vezérlése nem jó.
De vettem, a 3000-est, nekem ebben 40 fok körül volt átalakítás előtt a motor, ha rajta a teteje, tehát melegebb, mint üzemen kívül
Lásd WATT vezérlőjében a MOC-TRIAK vezérlést! Nála nem jelentkezett gong a motor vezérlésénél!
Pedig ott is igencsak intenzíven van kapcsolgatva a motor!
Az nem lehet, hogy az optocsatoló LED-je nem kap elég áramot?
A PIC-ből 5V jön ki, ugye? Szerintem a 470Ohm két LED-hez 5V-on elég sok. Esetleg nézz rá szkóppal.
Variszabi, akkor egyáltalán nem menne. De itt megy kb fél percig és csak utána áll le.
Mondom, biztos vagyok benne hogy a triakos rész rossz, erről meg is győződöm perceken belül...
Átkötöttem úgy, mint ahogy Watt rajzán van. A különbség annyi, hogy én nem 10nF/2,5kV-os kondikat használtam hanem 4,7nF/6kV-osakat. Ja és 39Ohm helyett 47,5Ohm-ot.
De sajnos ugyan az a hibajelenség. Nem értem...
Rendben, várjuk az eredményeket.
Én is hasonló kapcsolást használok triak begyújtásra, 390 helyett 330Ohm-os ellenállással. Eddig még nem volt ilyen gondom, kopp kopp.
Sziasztok sikerült vennem egy laminálót. Namost kell bele egy motor vezérlő és egy hőfokszabályzó. Találtam is itt a topicban.(mellék) Az lenne a kérdésem, hogy a Z0405MF helyett jó lenne-e a Bt137 vagy BT136? És át kell alakitanom a motor részét is triakosra mert ez fetes. Vagy pedig a MOT LED-re rákötöm az optót az ugyan úgy fog működni? Segitsetek kicsit már bele zavarodtam.
Roli!
Hopp a mellék lemaradt
Kicsit jobban átvizsgáltam és rájöttem, hogy az optoledjének is megvan a helye. Mostmár csak az a kérdésem, hogy átalakitás nélkül jó lesz-e a BT137?
Jó bele bármilyen triac.
Lehet, hogy az OptoTriac nem bír akkora áramot, mint amit a triac felvesz, ezért túlmelegszik és nem nyitja ki egy idő után rendesen. Próbáld meg 1k-ra cserélni a 390ohm-ot.
Egyébként nekem a 4A-es triakok tönkrementek, Neked nem melegszik? Most nézem, hogy ez a BT136 3..5mA gate áramot kíván. Az a gyanúm, hogy tólterheled a gate-et. Lehet, hogy 2k2-t kéne oda tegyél az R2 helyére!
És az MOC3021 helyett a 3041? Sztem jó.. de inkább megkérdem.
Az én vezérlőm most van tervezés alatt : nálam a fűtést és a motort is relé fogja kapcsolni (én nem nagyon bírom a triak- ban , a nyák már megvan tervezve , és a program is kész ! A nyák méretét nagyon egyszerűen ismeri fel:
amikor beetetem a nyákot megnyomok egy gombot , ekkor elindul a motor , amikor a "végére ér" a nyák mégegyszer megnyomom a gombot, ettől kezdve még 3x ekőre hátra viszi (előmelegíti ) a lapot majd kiköpi és 5s ideig csipog egy piezó, ekkor berakom a nyákot papírral együtt és indítom , ekkor a megjegyzett ideig előre -hátra viszi 4x a nyákot majd kiköpi és csipog .elvileg itt lesz kész a laminálás.
Azt hiszem igen(nézd meg az adatlapot!) Az eltérés ha jól emlékszem a LED áramában van.
Milyen sebességgel megy a laminálód? (Bocs már nem emlékszem, annyi verzió van itt már.)
Szia Attila! Én nem akarok beleszólni a te projectedbe az szoftveresen rendben van de én nem így csinálnám csakis léptetőmotort alkalmaznék(ok) már! Nem lehet azokkal a motorokkal elérni a kívánt eredményt! Sajnálom,hogy tönkrement a motorod az én javaslatomra de én most is kiállok az mellett a megoldás mellett csak janocsi fórumtárs jóvoltából egy spéci léptetőmotor hajtja meg az egész cuccot! Megértem,hogy watt egy nagyon egyszerű megoldásra törekszik de mi,te nem ezt csináljuk mindegy a beszerzés és én javasolom is neked a léptetőmotort! Egyszer kell megcsinálni és azt aztán lehet vezérelni oda vissza a kívánt sebességgel! Főleg ha nem analóg módon tervezed! Segítek(ünk) a mechanikai megvalósításban janocsival ha ez kell ne félj nem vészes! A régi motorodon mi is ment tönkre valójában? Ha nem érdekel írd le egy szóval csak javasolom az általad tervezett komoly vezérléshez a legjobb mechanikai kivitelezést ami nagy mértékben meghatározza a minőséget! Tapasztalataim szerint nem érdemes oda/vissza laminálni elég ha egy optimális lassú sebességen egyszer végig nyomja! De a saját döntésed a mérvadó én nem bonyolítottam csak teszteltem és kiválóan működik és csak előkezelt (vaskloridosan oxidált) nyákot alkalmazok! Minden nyomat tökéletes nincs hiba! Szia!
Szia! Az a kapcsolás működik de egy DC motoros kivitelhez terveztem (nálam ment) Ha át kívánod alakítani egyszerű az egész nem kell bele a fet meg a 12V-os stabilizátor és két nyákot maratsz a triakos vezérléshez (ezért van a tervban is kettő)! Majd watt is tesz fel rajzot,tervet szerintem de ha van rá igény én összedobhatom egy nyákra mi elfér a 3000Ft-os laminálóba és minden rajt is van!
Ha minden igaz Attilának is lesz léptetőmotorja, mondhatni "beszerzés alatt" van. Tőlem kapja
Köszi ezt fogom megépiteni és majd ha lesz végleges verzió akkor lehet azt.
A forrasztóállomásomban ugyan így működött: Bővebben: RAJZ Itt is TLP3062 és BT136 van.
Idézet: „Próbáld meg 1k-ra cserélni a 390ohm-ot.” Megpróbálom. Idézet: „Egyébként nekem a 4A-es triakok tönkrementek, Neked nem melegszik?” Nem, de a 250W-os fűtőszál durván 1A-t vehet fel, a triak pedig 4A-os szóval ki kellene bírnia. A forrasztóállomásomban pedig 2A-t kapcsolnak. Nálad hogyhogy nem bírták? Ez érdekes.
Szia!
Egyenlőre léptetőmotorom nincs, ellenben 230V-os oda-vissza forgó igen. Megpróbálok hát ezzel boldogulni. Ha a jelenlegi probléma megoldódik, akkor jó lesz nekem ez is. Ha netán tényleg kapnék léptetőmotort akkor meg ki tudja, szerintem tanulás céljából átírom majd a programot arra. Úgyis két laminálóm van... A régi motoron nem tudom mi ment tönkre, ahhoz szét kellene szednem megnézni. De szerintem a legbelső fogaskerék tengelye ment szét.
Nem. Ítram korábban hogy visszatettem az eredeti motort a 680nF-os kondik nélkül és az is pontosan ugyan ezt csinálja. Szóval a hiba biztosan a triak veérlése környékén van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |