Fórum témák
» Több friss téma |
Rakok fel újabb képeket, hátha többet tudtok így mondani. A képen bekarikáztam zölddel azt az erősítőt amelyik búg (az előbb elfelejtettem írni hogy a 3 ból csak 1 búg, egyébként mind a 3 TDA7294). Így talán a földeléstől is átfogóbb képet kaptok. Van egy olyan gyanúm hogy esetleg a pirosan bekarikázott 100nF kondik miatt lehet mert csak 25V van ráírva a táp pedig +-35V-os.
Ebből én nem tudok semmit mondani, de egy nyákrajz talán segítene, ugyanis valószínű nem véletlen, hogy pont az búg, ahol duplán van a nyákon a végfokod.
Esetleg már "gyárilag" búghatott a helytelen nyákrajzolat miatt.
Az a kondi biztos nem okoz búgást, ha átütne a túl kis feszültségtűrése miatt, akkor maximum ő füstölne el, vagy a tápegységet tenné tönkre a zárlatával, esetleg kivágná a biztosítékot (ha van). Minden esetre jobb nem kísérteni a sorsot és megfelelő (legalább 50V) tűrésű kondenzátort tenni egy 35V-os tápfeszültségre.
Pedro féle, a táp bekötést és a földelést pedig már látod az előbb csatolt képből. A duplából is csak egy zúg, nem vészesen, de mégis idegesít, mert a másik nem.
Rendben, de ez 1db, ott ahol egy nyákon 2db van azokat hogy kötötted egymáshoz? Mert úgy látom 1 táp meg befelé.
Első körben próbáld meg a búgó oldalról leválasztani a tápot, és közvetlen a kondiktól vidd oda egy másik kábelen, és a test pontot meg a csillagpontból vidd oda, amit nevezz ki a kondik közös pontján.
Itt egy vázlatos kép a bekötésről
A kettő között kapard szét a GND összeköttetést, és a csillagpontból húzd a másikhoz a GND szálat.
Talán ettől megjavul.
de pont ez zúg amelyikhez közvetlenül megy a GND vastag szálon, az ábra mutatja melyik zúg.
Figyelj!
Amíg elméleteket gyártasz addig nem fog megjavulni a végfokod. Ha nem próbálkozol semmivel, akkor szintén nem javul meg. Tégy amit akarsz, már 3-szor írtam le, hogy szerintem mit kéne tenned, ennyi információ alapján, ha nem volt világos, akkor sajnálom, old meg magad. Sikeres javítást! üdv.
Bocs, csak az van hogy nekem hétvégén van időm, és addig szerettem volna összeszedni minden lehetséges megoldást és hétvégén megoldani. Egyébként kösz a segítségeket, ma vagy holnap meg is valósítom
Tényleg bocs ha ezzel felhúztalak
Az ícék el vannak szigetelve a hűtőbordától? Ezt ellenőrízd műszerrel.Ha a negatív tápág rajta van egy nagy felületű bordán, akkor az okozhat némi búgást. A két modul testjét ne igy alakítsd ki, hanem a pufferelkók közös pontjából kösd a panelekre, egyforma vezetékkel, a nyákon pedig válaszd szét a meglévő GND vezetéket.
Rendben, így lesz. Nincs elszigetelve egymástól, sőtt egy ideig az egyik erősítő negatív tápellátása úgy volt megoldva hogy a borda kötötte össze a 2IC-t (gondolom nem egy jó megoldás, ki is javítottam hamarosan )
Na basszus... hogy mik ki nem derülnek
Akkor csináld meg úgy ahogyan javasoltam és valószínűleg jó lesz.
udv mindenkinek.Bar meg soha nem tanultam elektronikat,fogtam magam es hobbiszeruen epitettem egy TDA7294 mono végerősítot,majd a kesobbiekben beepitek meg egy tda-t,hogy sztereo legyen.A kerdesem a kovetkezo lenne:a toroid es a poti jol van-e bekotve?mert nem vagyok benne biztos.Egy nagyon picit bug is az erosito.Kerlek nezzetek meg es ha tudtok segitsetek.Elore is koszonom.Ime egy kep:
Ha nem árnyékolt a jelkábel akkor azért búg. A képről így tűnik.
Vegyél árnyékolt kábelt! Vagy elvágsz egy RCA kábelt pl.
Ezzel kösd össze a bemenetet a potméterrel és a potmétert a végfokkal. Ezután már nem kellene búgnia. Idézet: „az meg hogyan tortenik” A kábel összeszedi a mágneses teret amit pl a trafó is ad. És ezt szépen a végfok felerősíti.
nagyon szepen koszonom a valaszt.Meg lenne egy kerdesem ha lehetseges a toroid meg a poti jol van-e bekotve?elore is koszonom.
A képöl a poti nem látszik.
Szerk.: Ha működik az erősítő akkor a toroid biztos jól van bekötve
A potinak csak két lába van bekötve akkor már az sem jó. Amelyik lábán most nincs semmi, az lesz a test. A másik szélsőre kötöd a bejövő jel +-át. A középső lábra pedig a végfok megy.
Nekem lenne egy javaslatom, az itt leírt dolgokon kívül.
Valami nem oké azzal a toroiddal sem. A fehér vezeték a szekunder oldalon miért lóg?Nekem úgy tűnik ez egy olyan trafó aminek két szekunder tekercse van , nem olyan ami középcsapolásos.Rendesen megvan a tápfesz a tápegység kimenetén? A két tekercset sorosan kellene kötni a közepe a test. Ha kell lerajzolom ,mert fontos melyik a tekercs kezdete és vége. A másik dolog az lenne , ha később úgyis bővítenéd akkor , érdemes csillagpontosra kialakítanod a földelést. A toroid meg a táp között van egy furat , oda be lehet tenni egy csavart , és minden test-et onnét kötni. A bemenetek , a kimenetek , az erősítő panelja, a potméter , A hűtőborda ,és maga a doboz is. Így minimálisra lehet csökkenteni a brummot
A toroidot netrol rendeltem 100VA es 2x24volt pufferelve 35voltot ad le az agak kozti elterest megmertem puffereles utan kb 0.5volt korul van.Az egyik feher kivezetest foldelni akartam s akkor odoragadt egy picit a zobozhoz,gondolom hogy az szekunder es inkabb nem kotottem be nehogy felrobbanjon .Ezert is kertem segitsegeteket mert mar tobb kitet is leegettem.
elore is koszi
A tápegység végéröl kössed ki az erősítőt és a kép szerint kössed be a trafót. A rajzon a szekunder tekercsek mellett van egy pont az jelenti a tekercs kezdetét , nálad sztem a piros vezetékek lesznek .
Az ábra magáért beszél. Ha jól működik akkor a tápegység végén a műszerrel mérve kell találnod egyszer +35 V és egyszer -35V tápfeszt , akkor ha műszer fekete zsinórja középpen van. Ha a két szélsőt méred akkor közel 70V lesz! Csak akkor haladjunk tovább ha ez így van! Berajzoltam mit hogyan kötnék ,és mit hol mérnék!
Koszi a rajzot.Na bekotottem ahogy rajzoltad a ket kozepso szalat egybe.a puffereles utan egyszer +35 V és egyszer -35V es a ket szelso ahogy mondtad 70 volt.De megjegyzem nem stimmel mert a vegfok teljesitmenye ugyan akkora amekkora volt.Eddig puffereles utan a ket szelso 35 v volt.
Hali
megcsináltam az erősítőt, búgásmentesítettem. Először is a csillagpontos földeléssel próbálkoztam, ettől csak jobban zúgott mint alapból, majd a nyákon vezetékekkel kibővítettem a GND vonalakat, ez akkora sikert hozott hogy teljesen megszűnt a búgás mind 2 oldali hangszórón.
Azt nem tudom ,hogy eddig mekkora volt a teljesítménye , de azon csodálkozom ,hogy egyáltalában működött.
A mostani bekötés biztosan jó. Ha a búgás még nem szűnt meg akkor segítek átkábelezni. De szerintem mindenképp célszerű lenne. Folytatjuk? |
Bejelentkezés
Hirdetés |