Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha egy adott vaku villanásait akarod számolni (élettartam, vagy villanássorozat), akkor legegyszerűbb, ha rászereled a vakura a fotoranzisztort. Néhány milliméter távolságból szerintem mindig fog működni, a környezeti fénytől függetlenül.
(A 74HC4017-tel viszont csak 10-ig lehet számolni, lehet, hogy nem is élettartamot, hanem pl. második vaku elvillanását is akarod észlelni?)
Sziasztok,elkészítettem ezt a kapcsolást és tökéletesen müködik.Szerintetek egy 2ütemü motor nemfogja zavarni a müködését??Köszi
Nagyon szépen köszönöm a tippet!
Respect
Én egyáltalán nem városban száguldozós típus vagyok,mivel én faluban lakok, csak szeretnék egyet készíteni. Semmi kedvem kötözködni a rendőrséggel csak egyet szeretnék elkészíteni,ennyi az egész.Tisztában vagyok a jogi következményeivel.Csupán szeretném elkészíteni ennyi az egész.
Nem tudom miből gondoljátok hogy eszetlen motoros volnék. Ezt bírom akik úgy alkotnak másról véleményt hogy nem is ismerik a személyes mivoltát az illetőnek.
Elárulom nektek, hogy 13éve krosszozok OB. 2 helyezett is voltam! Szóval van egy kis tapasztalatom a motorok kezelésében. Egyáltalán nem azért kellene mert száguldozni szeretnék és hogy a rendőrök ne tudják leolvasni. Csak szerettem volna kipróbálni, hogy hogy működik egy ilyen! dbase-nek nagyon szépen köszönöm az infót.
Hello!
Ennyi erőből az is törvénytelen ha esetleg csupa sár a rendszámtábla és azért nem látják.Nekem van bluetooth-os sisakom ezért nem sok hasznát venném. De egyébként még bármi érdekel ami a motorral kapcsolatos bármiféle "kütyük"-re.Egyébként köszi a tippet. Nem haragszok én senkire, nincs rá okom. Nyilván az én felelősségem lenne. A hobbielektornika továbbra is egy jó oldal, amúgy már sok jó dolgot építettem az itt található rajzokból,tervekből.
Én meg tízen valahány éve kezdtem az Off-Road-ozást. 10 éve aktívan folytatom, versenyek túrák vannak a hátam mögött. Link1 Link2
És igen, az is szabálytalan, ha csupa sár a rendszámtábla, meg a lámpák. Ha kimegyünk a közútra a dagonyázott kocsikkal, letöröljük előtte a sarat. Nem haragszik senki-senkire, csak nem szeretünk értelmetlen, tiltott dolgokban segédkezni. Minden másban szívesen!
Helósztok.
Tudna nekem valaki segíteni? olyan tranzisztortípust keresek, ami 12 voltig bírja, és nagyon alacsony a nyitási feszültsége? Néztem katalógusokban, de a boltban egyiket sem ismerték, amiket kinéztem.
helló!
lenne egy kérdésem. van egy alto L20-as keverőm és a mikrofoncsatornáin, csatornánként eltérő a hangzás úgy hogy mindegyik poti az összes csatornán ugyanúgy áll. kb 6-7 csatorna elég szépen szól, de a többi mintha túl lenne vezérelve tehát eléggé érces, pedig egyáltalán nem torzít. a gain é a csatornapotikat visszahúzva is ugyanolyan a hangzás. szerintetek mi lehet ez?
Hello!
Nem írtad mihez lenne, de a legalacsonyabb nyitó feszültségű típus egy Germánium tranzisztor. üdv! proli007
A bemenetet azt értem de a másik 2re mit kell kötni.?És a poti mihez kell rá?Csakmert engem is érdekelne gy ilyen kapcsolás csak érdeklődök.Bővebben: Link
Szia!
A tápfeszültség ugye adott. A másik két pontra egy 47Kohm-os NTC kell. ilyen. A potméter az kalibráláshoz kell. Azzal tudod beállítani, finomhangolni.
Hello!
Az NTC ellenállás értéke, a hőfok változással együtt változik. Így ezzel egy időben változik bemenetre jutó feszültség. A Led kijelző, tulajdonképpen ezt a feszültséget méri.. üdv! proli007
Bocs de nekem tipusnév kell, (pl.: bc182)
Nem felépítésbeni típus érdekel. Ja azt elfelejtettem mondani hogy npn tranzisztor kellene. szakadásjelző lesz belőle. Azért kell nagyon alacsony, hogy ha ellenállás van a két mért pont között, akkor is nyisson, illetve a rendszer többi része (a led, és a csipogó része) ugyanazt a feszültséget kapja. 9, vagy 12 voltról fog működni
Értem nem rossz ötlet köszönöm.
Csak boxzsákba/ra kéne építeni dolgot nem körtére. Ez a nyomás érzékelős dolog nem volna rossz, majd holnap megkérdem tanáromat. De ha esetleg tudnátok valamit mondani ami "nagy" nyomást is képes érzékelni persze nagyon kicsi idő alatt azt megköszönném.
Milyen kapcsolóeszközzel lehet kb. 6MHz-es frekvenciájú négyszögjelet generálni (1-2A)? A nagyteljesítményű fetek gondolom felejtősek.
Szia!
Szerintem meg lehetne oldani gyorsulásmérő szenzorral is a feladatot. Ha egy 3 csatornás (x,y,z irány) szenzort használunk, akkor a gyorsulásvektor abszolút értéke (hossza) az egyes iránykomponensek négyzetösszegének négyzetgyöke lesz. Ezt szorozva a zsák tömegével kapjuk meg a zsákra ható erőt. Probléma, hogy én nem tudok házilag forrasztható tokozású 3 csatornás szenzorról itthoni beszerezhetőséggel. Megoldható 2 db. kétcsatornással is (ilyenből már vannak normálisabb tokozásúak is), de ez emeli az amúgy sem kis költségigényt. A feladathoz természetesen elengedhetetlen valamilyen uC használata.
Szia! Nem a vaku összes villanás számát szeretném megszámolni, hanem egy olyan slave vakut szeretnék, amit a gépen levő vaku fénye vezérel.
De az a gond, ha elővillantást használok, mert villog ötöt a gép, mire exponál is. Úgyhogy ezeket kellene megszámolni, és csak akkor villantani a slave-et, mikor exponál. Majd reset és következő számolás. Persze kapcsolható mondjuk 1 és 5 között a számláló. A problémám az, hogy nem tehetem a fototranyót a vakura, mert akkor használhatnék kábelt is.... A kérdés, hogyan lehet egy fotótranzisztort mindig a legnagyobb ellenállásváltozás határára állítani? (ezzel az impulzussal tudok számlálót indítani) Hogy lehet ezt ellenőrizni? (pl. sorbakötött led világítás megszűnése?-nem vezet) Nem baj, ha mondjuk egy potival kell állítani, csak egyszerű legyen- magyarul akkor legyen visszajelzése Ja és 2,6V áll rendelkezésre. Valami hasonlóra gondoltam, mint a csatolt kép. Csak akkor vezet a tranyó, ha a dióda nyitási feszültségét eléri, viszont akkor hirtelen és a kondin ott lesz az impulzus. A beállítás potival. Szerintetek működhet? Köszönöm!
Okés kösz az ötletet
Holnap hátha tud tanár is mondani valamit, hogy melyik a járhatóbb út.
sziasztok!
érdeklődnék, hogy tud -e valaki PIC16F87-hez vezérlő programot?! assemblis hex file amit bekéne égetni. CNC 3.2 unipoláris vezérlőhöz kéne a chip programja. a progim megvan (WinPic) a beégető is készen 16-illetve 40 lábú "Pic"-hez szóval már csak a hex cod hiányzik. a válaszokat és a segítséget előre is köszönöm. üdv szabi.
Még egy kérdés a keverő mellé.
Ugye ha a laptopot bedugom tölteni, akkor ad egy búgó, sistergő hangot, de ha földeletlen aljzatba dugom, akkor teljesen halk. Azt szeretném kérdezni, hogy egészséges a gép számára, ha nem kap földet? Végülis azért van rajta föld, mert elvileg kell neki. Nem fog károsodni a táp vagy a gép, aksi, stb ha nem kap földet?
Nem a gépnek kell a földelés, hanem az érintésvédelem miatt. Hazánkban a nullavezetőt a hálózat számos pontján földelik, ezért a fázis-föld között határozott potenciál van (sajnos ez a feszültség okozza a baleseteket). Mivel a töltő is hálózati táplálású eszköz, ezért van hozzá védőérintkezős aljzat rendszeresítve.
A saját jól felfogott érdekedben a védőérintkezős berendezéseket soha ne dugaszold védőérintkező nélküli aljzatba (ilyen egyébként már nem is lehetne felszerelve elviekben sehol). A töltő eltérő hangja egyébként nem hiszem, hogy indokolt volna, mivel a védővezetőn a töltő hibátlan állapotában áram nem folyhat. Így nem magyarázza semmi, mitől sistereg, búg, ha védőérintkezős aljzatba dugod. Lehet, hogy a töltőt sem ártana megvizsgáltatni szakemberrel.
Sziasztok
Egy hagyományos 220V 60W os izzó (több is) élettartamát mennyivel tudom kb. meghosszabbítani, ha 220 helyett csak 170-190 Voltot kap? Forgalomirányító lámpáról van szó, és baromi sűrűn kiég az izzó. Üdv
szerintem többszörösére. Bár a bekapcsolási feszültség felfutás lassítása (lágy indítás) még többet hozhat a konyhára.
köszi
Ha nem tévedek nagyot a "gyári" közlekedési lámpákban egy ellenállattal mindig izzásban tartják az izzószálat. (lásd vasúti átkelő villogó fehér fénye...)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |