Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Én csak azért írtam, mert mindenki ide írogat, hogy kell neki, így gondoltam jelzem én is, hogy beszállnék a "buliba".
Nyitottam a rendelésnek egy topic-ot mert olyan sok jelentkező volt, hogy nem kéne a többi fórumban itt ott belekeverni.Kéretik a rendeléseket itt leadni február végéig. (tehát azok is ide írjanak akik eddig jelezték más fórumokon, akár itt is) tessék elolvasni a formát. Pontos darabszámot adjatok meg.
Bővebben: Link
Lozsa!
Én is az előhívásra gyanakszom, de az jöhet a hoszzú levilágítási időből is. A nyákrajz amúgy nagyon szép, tehát ebből nem nehéz jó nyákot készíteni. A tapasztalatom szerint a túl vastag fotolakk nem lehet akadály, de azért felesleges pocsékolni. A fontosabb ebben az esetben az egyenletesség. A levilágító, amit használtam, kettő darab HGL lámpát tartalmazott és mindkettőn rajta volt a búra, plusz volt egy üveglap felettük ( normál nátriumos típusú ). Általában így is 2-3 perc levilágítás elég volt. Ahhoz, hogy minél élesebb vonalakat kapjál, a rajzot úgy kell kinyomtatni, hogy levilágításnál a nyomat és a lakkréteg egymáshoz simuljon. A kinyomtatott festékréteg ilyenkor fed a legjobban. A papír vagy a fólia vastagsága is számít. Ez annyit jelent, hogy tükörnyomtatást kell csinálni. Előhívásnál lehetőleg ne menjen fénycsöves világítás. Hagyományos izzószálas villanykörte világítson a helységben. Az előhívással is lehet kísérletezni, bár elég csúnya dolog. Én minenesetre ha bizonytalan voltam, jó-e már az előhívás ( és persze nem akartam túl sokáig húzni az előhívást ) a lemezt kivettem az előhívóból és belemártottam a vaskloridba, majd kivettem, vízzel leöblítettem és megnéztem, hogy megmarta-e mindenhol a felületet, ahol marnia kell. Ha nem, akkor még pár másodperce vissza lehet tenni az előhívóba és újból ismételni a műveletet. Igazság szerint, ha ezzel kell játszadozni, akkor már sejthető, hogy a megelőző lépéseknél valamit elrontottál. További lehetőség: kis paneldarabkákat ugyanúgy előkészítesz, mint a nagyokat ( valamennyit egy füst alatt ) és különböző levilágítási időket kipróbálsz rajtuk. Az előhívásnál nagyon jól fog látszódni, hogy melyik levilágítási idő a megfelelő, mert az fog a legjobban kirajzolódni. Érdemes 2,3,5 perceket kipróbálni. Aztán ha már megvan a megfelelő időtartam, lehet kezdeni a fő darabokkkal. Ja! A helység és minden anyag legyen nagyjából egyforma hőmérsékletű és ez a munka közben se változzon sokat! Kivéve a vaskloridot. Az melegen nagyon tud dolgozni. Sok sikert hozzá!
Az én 230V-os, két irányba forgó motoromnak lesz valami baja, ha a hibás program miatt a PIC minkét tekercsére ráadja egyszerre a 230V-ot? Illetve, lekapcsolhatom az egyik tekercset és bekapcsolhatom a másikat 1-2us múlva? Vagy muszáj lenne várni egy kicsit? (Remélem nem... )
Szerintem, ilyen rövid időre rákapcsolhatod, ill. le is kapcsolhatod a 230V AC-t. Semmi baja nem fog történni, annyira azért nem "preciziós". (Ilyenkor legfeljebb csak "morog" érte).
Akkor jó. És ha a még bugos program miatt a PIC folyamatosan 230V-ot kapcsol mindkét tekercsre?
Ne legyen ilyen(zárd ki a lehetőséget, pl. a motort két izzóval helyettesíted addig!)!
Van itt egy ilyen segédfázisos hasonló motorom, (semmire sem jó, mert nincs meg az áttétele), amelyre rá lett kapcsolva a 230V AC mindkét tekercsére. Morog is erősen, de kb 3 perc múlva sem forrt fel, ill. nem égett le. Ennyit kibírna a Tied is, de nem célszerű erőltetni tovább.
Sejtettem, hogy a tekercsek úgy vannak méretezve, hogy nem égnek le. Azért ez nem egy egészséges üzemmód, de tönkre nem megy talán.
Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a program fejlesztése közben több megoldás van, hogy ne tegyünk tönkre semmit. A legjobb, ha a program egy rutinja kizárja mindkét kimenet egyszerre való bekapcsolását, (ezt már nem neked írom... )
Ezt jó hallani! Mindent elkövetek hogy ez az eshetőség ne történhessen meg, de ha netán mégis, akkor azért szerettem volna tudni hogy mit fog hozzá szólni a motor.
------------------------------------------------------------- Nagyon jó lesz egyébként a program... hat üzemmódja és üzemmódonként változó, de maximum öt üzemállapota van (lesz).
Szakmailag a programod fejesztése a lényeg, ne történhessen egyszerre ilyen kapcsolás lehetősége. Watt erre utalt az előbb is.
Sziasztok!
Kész az első próba. A vonalakat szétnyomta egy kicsit a lamináló, lehet hogy nagyobb a hőfok mint kellene, vagy nem kéne annyiszor átküldenem rajta. Ráadásul marha gyorsan marattam. Viszont egy hibától eltekintve akár használható is ! Elszáll az agyam a laminálástól !
Szia!
Próbáltam megnyitni a teszt panel 4.PCB-t a CircuitMaker2000-rel, de sehogy nem sikerült. Ckt vagy cir állományokat vár.
Két irányba forgó motor előnyei: Bővebben: Youtube
Számolja, hogy hányszor ment át a hengerek közt és eszerint halad tovább a PIC a programjában. Amint átér, rögtön vissza is húzza. A videón épp hatszor kell átmennie (csak ötször megy valójában, ennek okát már keresem...), de ez az érték a beállítás-menüben természetesen átállítható, tizenöt másik paraméterhez hasonlóan. :yes: Ennél persze sokkal többet fog tudni...
Jó lesz
Én, kétszer átengedem a nyákot és a "koszos" nyákra is felragad a festék
Szia!
Nagyon gondolkodom én is ezen a nátriumperszulfáton. Ha veszek, akkor szeretnélek megkérni, hogy segíts, hogy hogyan kell használni. Mivel el vagyok lustulva, és már megoldottam a melegítést is, így neki vágok ennek a maratási formának. Állítólag lehet bent a műhelyben is használni, mert nem támadja meg a gőze a tüdőt, meg a műhelyem vas dolgait. Ez tényleg így van? Idáig a sósavast használtam, de most áttértem a tn150-es gyorsmaratóra, de szerintem ennek a gőze mérgező, vagy csak kellemetlen szagú? Azért kérdem, mert a gőze nehogy eltüntesse a fém szerszámokat.
Ez sokkal barátságosabb. Meginni nem érdemes, de nem büdös. Kipárolgása ennek is van, de nagyságrendekkel kevesebb mint a többinek. Fürdőszobában lehet vele dolgozni, és nem fog össze mindent mivel a színe átlátszó csak attól kékül ahogy oldja a rezet.
Ok! Az Azurban vetted a nátriumperszulfátot?
Itt egy jobb videó: Bővebben: Youtube
A hatból már négy üzemmód működik. A maradék kettő az kicsit nehezebb lesz mert az időt majd mm-re kell 'konvertálni'. A videón a fűtés egyáltalán nem működik és az "Uzemi hömerseklet elerese..." szöveg sem jelenik meg, mert ezeket most direkt letiltottam. De egyébként a hőmérés és szabályozás is működik, az nem egy túl bonyolult dolog.
Bocsánat, elkerülte a kérdés a figyelmememt.
Bevállalom, persze.
Igen Azúr. Lehet hogy a héten elugrok még én is oda, mert még van egy adag marató, de tegnap kb. 50 percig ment a maratás. Azthittem megőszülök. Igaz hogy ebben a másfél literben ez már az 5.-6. a4 es panel maródott és olyan kék a lötyi, hogy simán elmenne valami tesco-s szuperüdítőnek. Egy előnye volt, olyan lassan mart, hogy semmilyen alámarás nem történt és nagyon szépen egyszerre hozta le a két oldalt.
Sziasztok!
Elkészült a laminálóm. Egy tecskós 3000Ft-os lamináló került átalakításra. A tervem az volt hogy nyákot, és amire eredetileg lett tervezve papírlapot is tudjon laminálni. A felső görgőfészket kireszeltem, így már tudja fogadni a 2mm-es nyákot (sajnos én csak ilyet tudok szerezni, vékonyabbat nem). A rugót annyira hajlítottam meg hogy alaphelyzetbe a 2 görgő épphogycsak érinti egymást. A következő átalakítás a motor szabályzása volt. A motort hagytam érintetlenül, és építettem hozzá egy szakaszos vezérlést. 555-ös astabil vezérli a szilárdtest relét (moc3062+bt137), Potival tudom vezérelni az időtartalmat. A poti legalsó állásába folyamatosan megy, legfelső állásába pedig 18 másodperc a várakozó idő, és 2 másodpercet megy a motor. A 2 másodperc állandó, a várakozási időt lelehet vinni kb. 1-2 másodpercig. A tápellátás megoldása jelentette a legnagyobb gondot. Trafót akartam betenni, de az seholsem fért el úgy hogy valamit is ne vágjak ki a burkolatból. Aztán megtaláltam a régi mp3-as lejátszómnak a töltőjét. Szétkaptam, és nagyon kisméretű kapcsolóüzemű táp volt benne. A kivezetéseken stabil 5 volt jött ki. Méretileg ez pont jó volt. A fűtésbe nem nyúltam bele az maradt a gyári. Majd jöhetett a próba. Az eredeti funkcióját probáltam ki előszőr, sima A4-es lapot lamináltam a hozzá adott fóliába. Tökéletesen megcsinálta, ez a része jó. Aztán nyáklapot próbáltam, az általam tervezett mintával. Valami nemvolt frankó mert kb. a közepénél járhatott, amikor furcsa kattogó hangok jöttek a gépből, és nem is nyomott rá a henger rendesen a nyáklapot kitudtam húzni belőle . Ajjaj itt valami gubanc van. Azt történt ugyanis hogy annyira eltávolodik a 2 henger egymástól hogy a fogaskerék kapcsolat megszakad, de úgy hogy a 2 fogaskerék egymás fogain kapcsolódtak, és feltartottak. Kivettem a felső fogaskereket, így csak alul van. Kitűnően működik, csak az elején kell egy picit erőltetni a nyáklapot hogy bekapja. Az 1. nyáklapomat (panel 1), megcsiszoltam 800-as papírral, csapvíz alatt, majd hígítóval lemostam, megtöröltem. A laminálón a potit a legfelső állásba tekertem. Mikor végigért a nyáklap, a papírral együtt, akkor újra betettem, de folyamatos sebességgel. Majd be a vízbe leáztattam a papírt róla. Egy-két helyen lejött a nyomat, alkoholos filcel pótoltam a hiányosságot, a minta szélei csipkések voltak. Lemarattam vaskloriddal, a fényképen látni hogy milyen lett. Használható, de nem szép. A következő nyáklapot (panel 2), szintén lecsiszoltam víz alatt, majd betettem a vaskloridba hogy egy kicsit bemattuljon. Ugyan úgy nyomtam végig a laminálón, mint az 1-es panelt. Aztán vízbe leáztattam, az eredmény tökéletes, 100%-os! A "K" beű száránál van egy kis hiba, de az azért van mert a paíron is így volt! Papírnak fotópapírt használtam, félfényeset, 170g-osat. Ja és a nyomat nem lézernyomtatóval készült hanem FÉNYMÁSOLÓVAL.
Szia!
Köszönöm, sikerült! Próbáltam eagle-vel megcsinálni, de sajnos 10 mil alá nem tudom a vezető szélességét levinni. Nincs erre valakinek megoldása?
Nem tudom, mikor tudok én is elmenni érte az Azúrba, mert 100km-re lakom pest-től. Megkérdeztem, de csak személyesen lehet át venni, nem postáznak. Szívás a vidékieknek.
Hello !
Nagyon sokan emlegetitek a nátriumperszulfátot. Miben jobb ez a vas kloridnál és a sósavnál? Hányszor használható fel? Meddig lehet tárolni a kész oldatot? Mekkora rézfelületet lehet lemaratni pl. 1kg-al? Maximum milyen vékonyságú vezetősávot lehet ezzel maratni, úgy hogy szépen megmaradjon? Nem marja le a festékport vagy a papíron keresztül nem hatol be a festékporba így szétmarva a vezetősávokat? Mi ennek a vegyszernek a képlete (NaOH) ? Esetleg jó az ammóniumperszulfát is? A válaszokat előre is kössz.
Szia!
Ezzel a problémával már jóval korábban találkoztam én is. Lemérve a hengermeghajtó fogaskerekek lehetséges eltávolodását, nem is reszeltem ki a mü.a. csapágyak fészkeit. Azonban, egy kis "csalást" elkövettem, mert azon az oldalon, ahol nincsennek fogaskerekek, egy ici-picit mégis könnyítettem. Itt engedem át a kisebb, de 2mm vastag nyákokat minden gond nélkül. Eddig emiatt nem tapasztaltam semilyen káros elváltozást a hengerekeben, sem a mechanikában. Itt:
Hát az másfél óra vonattal. Honnan jössz? Postán szerintem nem lehet feladni mert veszélyes anyag.
Minden második héten járok fel suliba szombatonként autóval, de sajna annyi időm nincs, hogy bemenjek az azúrba, mert akkor meg elkések. Délután 15-kor van vége az oktatásnak, de addigra meg bezár a bolt. A jövő héten megyek megint, ha nem lesz hóesés. Igaz most Gödöllőre megyek gyakorlatra, de hazafelé be tudnák menni érte pestre, ha vennél nekem 2 kilót. Meg mondod, hogy hova menjek, és elmegyek érte. Persze, ha vennél nekem is .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |