Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Azt én se szeretném, de jelenleg az tűnik a legjobb megoldásnak szerintem. DE én sem vagyok értük oda.
Az a baj, hogy sima pozdorjából csináltam meg a dobozt és most elég ronda így. És ha lefestem, akkor milyen festéket ajánlasz??
Ha ismereteim nem csalnak vannak házilag felragasztható (öntapadós) furnér szalagok\táblák. Bár ezek értéke nem igazán "utcai" felhasználásra valók... ...Némelyike 13-15 ezer Ft\négyzetméter...
...ami fára való ! Egy jó festékboltba tudnak neked segíteni !
OK Kösz! Majd körül nézek!!
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget! Most adtam el a kocsim és felszabadult 2 JBL p-92-es ovál hangszóróm (6"X 9")! A helyzet az h szobai hangfalat (2 dbot )szeretnék belőlle csinálni és van egy asztalos haverom aki meg is csinálná ingyen, csak nem tom h. milyen stílusú, hány literes doboz kell neki, meg h kell-e reflexnyílás és ha igen akkor mekkor! Ha valaki esetleg tudna összedobni valami kis rövid vázlatot azt nagyon megköszönném, én sajna nem értek ilyenekhez! ha valaki tud segíteni akkor írjon már erre a címre: laci19830430kukaac_fríímél_poont_huu előre is köszönöm! üdv mindenkinek!
RTB118
Ha valaki ismeri, kérem írjon róla.Érdekelne naggyábol a felépítése is.Mi 80kg benne?Tud annyi adatot mint amit megadnak? megéri?
na szevasz minden csákónak nekem lenne egy nagy kérdésem és eléggé segítségre szorulok 14 éves vagyok és már csináltam egy jó kis ládát somogyi subbfover el aszem vmi ijesmi 20 cm 80/50w na ez így jó is de most szeretnék egy kafát összehozni ami szétszedi a házat de hogy is induljak neki mert nem akarok tákolmányt. és itt jön a kérdésem anyit tudok hogy egy 30 cm átméröjű és 200w körüli hangszórót akarok belerakni de a ládám mekkora legyen na meg jó választás ha megint somogyi lessz valami adadokat adjatok már légyszi nameg most azért is szarba vagyok mert hogy reflex legyen vagy egyéb más a reflexszen csak azé gondolkozok mert a bátyámé jó kis basszust add de mellé akkor kell egy közép meg egy magas is na egy szóval egy jó basszusú 3 utas kellene igazán meg lehetne e ezt oldani ha igen hogy mijen hangszórókal na köszönök minden segítséget és fáradozást amit tesztek a válaszadással a cm irjátok le mert négyzetméterbe veszem az anygot majd hozzá fekete pozdorját vagy bútorlapot??????
Szia!
Azt már tudod, hogy melyik somogyit veszed meg? A somogyi hangszórókból vannak jók is, de az biztos, hogy olcsóbb mint a többi. Gondold meg, melyik hangszóró legyen és akkor tudunk ládát tervezni hozzá.
Nah szal a szitu a következő.... Sztem tölts le vmi hangfaltervező programot (pl: JBL ezt használom...) A hangzás eléggé sokmindentől függ... Például a hangfal(ak) elrendezése egy adott teremben... Equalizer beállítása... Erősítő.... Tehát szerintem ezeket is vedd figyelembe mielőtt neki esel... A hangfal anyaga 20mm es vastagságú MDF-lap legyen nálam az bevált (bútorlap)... Jaaah még valami a hangzás függ a láda kialakításától is... nem árt ha van benne hangcsillapító ezzel el kerülheted a doboz hangot... Jah még valami WWW.SAL.HU töltsd le a hangfalépítés leírását.... sokat segíthet....
Tom nem ide tartozik teljesen de én a csatolmányban levő autóhangszóró párt vettem meg itt nálunk 4500 Ft volt de nagyon megérte!!!!!!!!
Hangosítottam is vele nagyon tetszett a közönségnek Ha valaki zenét szeretne hallgatni akkor ajánlom aezt a típust mert nekem nagyon bevált! Hozzá meg a VF3 végerősítőt! VF3 topic: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2177.html Üdv.
Van subom is egy 40 centi átmérőjű hangszóró.
Én úgy szoktam hangfalat csinálni amijen bútor van itthon. 3 hangfalam van egyébként mindegyik más méretű.
"Én úgy szoktam hangfalat csinálni amijen bútor van itthon."
Az jó! Nekem van itthon: szekrény, ágy, ülőgarnitúra, fotel... Ezekhez mit ajánlassz?
kössz a válaszokat én egyenlőre nem akarok szekrényt feláldozni DJGEORGE a tervező progit honnan töltsem le vagy csak google és kész na próba szerencse.
Idézet: „Van subom is egy 40 centi átmérőjű hangszóró.” mivel hajtod? az an-es profi ic-s erősítőddel? azaz 2.1W ~120W PMPO :yes: :yes: Idézet: „30 cm átméröjű és 200w körüli hangszórót akarok belerakni” Idézet: „ szarba vagyok mert hogy reflex legyen vagy egyéb más a reflexszen csak azé gondolkozok mert a bátyámé jó kis basszust add” 200w körüli ez nem egy lényegre törő megfogalmazás...mert az lehet hogy 200 W de avval te nem sokra mész mert itt nem ezek a számok mutatják meg a hangfal teljesítményét hanem a hangnyomás(db)mert ez a 200Warra utal hogy a hangszóró ekkora teljesitmény képes eltűrni de ha a hangnyomás egészen minimális akkor az a hangszóró nem nagyon ér sokat egy nagy helységbe... Ha igazán szép és erőteljes hangzást és basszust akarsz hallani akkor egy papir membrános méllyel próbálkozz...[off]elektró tanárom azt mondta hogy szegeden a müv. központba kettő darab papirmembrános méllyel(50W!!!) és egy csöves erősítővel beterítette a helységet...[off]
na megvan a progi a JBL de ez nekem óhéber nem tudok angolul ugyhogy inkább számolja ki valaki nekem az adatokat ha lehet ahogy láttam nem olyan bonyolult csak rá kell jönni az előző oldalon írtam le a hangszórót meg mindent aki segíteni akar lapozzon vissza mert hosssszú a szöveg a nevem HAMMER14
gststy kösszi a felvillágosítás mostmár szereztem pontosabb adatokat csak hogy értelmes legyek egy 3 utas hangfalat szeretnék de ki kell számolni én meg nem értek ehez a progiho már mint a jbl hez még a mélynyomóm egy SAL SQP 3050 300/150W/4ohm a hang szintje 91 db ja átmérője 30 cm na így már jobbanhangzik vagy hogy írjam a magasat meg a közép hangszórót még találtam meg de mostmár remélem tudtok a hangfalhoz adatot mondani hogy mekkora legyen az eleje teteje hátulja stb stb ok na szívesen várok minden tanácsot mert még nem nagyon vagyok jártas csak a sufni tuningban :yes:
VF3-mal hajtom!!!!
Az AN már le van nyugdíjazva!! :yes:
Hali!
Van egy Pioneer TS-W302C hangszóróm, és szeretnék hozzá csinálni ládát. Az lenne a probléma, hogy nem találom sehol a neten az adatait, hogy ki tudjam számolni a doboz méreteit. Ha van, aki ilyen ládát használ, légyszi mérje le nekem, hogy mekkora, vagy ha az adatai el tudná küldeni, azt nagyon megköszönném!
üdw
én csináltam egy hangfalat sal bc 3040-ből és teljesen megvokvele elégedve pláne azért mert nem használtam hozzá doboz tervező progit és jobban sikerült mint progival.... a progi azt adta ki h közel 120 literes kell a reflex kivitelhez amit meg is csináltam, méretre vágva a cső, stb.... de nagyon sz*r hangja van.... neten találtam egy tervet egy 40 centisre méretezve de az enyém az 30 centis csak és átszámoltam méret arányosan a méreteket, a reflex nyílás méretét is.... a nyílás 3 kör volt a rajzon én viszont 1 darab négyzet alakú nyílást használtam.... a doboz magasságának a három-ötödénél volt egy kis szűkítés amit én szűkebbre vettem és összeraktam.... mitne mondjak a szomszédok erre már panaszkodtak mellékelem az eredeti rajzot meg ha megtalálom az új méreteket akkor azt is közzé teszem... én papírból építettem meg a ládát! tudom most egyből arra gondolsz h teknokollal ragaszgattam a kartont de létezik 19mm vastag préselt papír lap... ha ügyes vagy akkor nem sokat kell rajta csinosítani h esztétikus legyen, szép hangszása van és tuti nem zizeg ha jól csavaroztad össze! egy baja van az egésznek h bitangnehéz tudlenni a hangfal... az enyém ha jól emléxem 67 literes de az biztos h 60 és 70 között van és dög nehéz, nem itthon raktam össze és taligába kellett tenni h haza tudjam hozni a szomszédból.... a 120asat 15mm-es osb lapból csináltam és sokkal könnyebb... de hát az osb hajlamos zizegni... azt is kilehet küszöbölni ha szépen leenyvezed az egészet kívül belül de sztem nem éri meg.... még valami! ez csak két utas hangfal (a terven ugyan nincs rajta a magas de a mély alá beilleszted ügyesen, amennyire lehet szigetelve!) nem akarlak eltántorítani a három utastól de ahoz hangváltót illik csinálni és jót kell ami még a profiknak is nehéz (én se vok pro) de a két utas egyszerűbb sokkal és ott kevesebb esélye van annak h elb*szod a hangját.... olyat még vehecc is boltban készre gyártottat is mer elég szokott lenni de m'n'c hangváltót ne vegyél mer egyszer megszívtam vele! nagyon rossz volt a mélye! mintha csak 150-200Hz fölött engedett volna át mélyet pedig két utas volt!!
cockero kösszi a tanácsot lehet hogy van benne vmi de mostmár kezdek összezavarodni ja m.n.c vel nem foglalkozok van egy 15 cm esem na meg 300w van ráírva én rákötöttem 15w-ot unitra erősítő hozzá teszem és jó,na mindegy a hangszóró 5 percig birta és motmár tök kopogós hangja van ennyit az mnc-ről ja a haveroknak mnc van és egy kalap kaka mély szinten csak csörög neki az egész de nagyon istenítik nekem a 20 somogyi szól úgy mint neki a 40 es ez már szégyen. ja és én nem nagyon vagyok tisztába a reflex név alatt mi is van van több fajta van itthon egy pár ami bátyámi,azon alul van egy 20 cm nyilás meg egy félkörívbe felmenő funér lemez de elég baróul szól ezek szerint van többfajta reflex ezt se tudtam
hát van pár fajta hangfal... van az egyszerű reflex doboz amiben csak simacső van vagy négyszög keresztmetszetű (én az utóbbit szeretem mer azt magam is egszerűen megcsinálom és nem kell a boltban kapható ratyi műanyagokkal szenvedni) az ilyen dobozokon a hangszóró kívül van. lehet több kamrás, van hogy külön kamra részben van az reflex cső és egy másikban a hangszóró(a kamrák persze nincsenek elzárva egymástól hanem azok is reflex csövekkel vagy lukakkal "csatlakoznak" egymáshoz ennél meg a bandpass változatnál de a bandpassnál elég szokott lenni a hangszóró általi összeköttetés) van bandpass kivitelű doboz is, ennek is több formája létezik. itt általában két kamra van és a hangszóró a doboz belsejében helyezkedik el és van hogy csak az egyik kamrát nyitják meg reflexcsővel van hogy mindkettőt.... vannak az úgynevezett hoorn hangfalak amiket ha jól tudom szabadtéri hangosításra használnak. az ilyen hangfalaknál úgyvannak beállítva a kamrák hogy a hangszóró a lehető legjobban zenéljen, na és persze nem csak 2 kamrásak általában hanem ennél többek és itt is a hangszóró a dobozon kívül van (ne érts félrem nem külön van a doboztól hanem kifelé "néz", nincs benne elrejtve... ezek elég speckós dolgok! nem kockáztatnék meg építeni egy ilyet mer tuti elrontanám a hangzást. ezek így bass reflex doboz fajták.... még van a zárt doboz de hát az zárt nem pedig reflex én a reflexet jobban szeretem mert több mélyet lehet kihozni belőle, amit imádok az a mély hangok tömke lege
na jó megondoltam magam és meg is van az eredmény egy reflexet akarok egy sal SQP 3050-el mélynek, a magasnak meg külön egy kis ládát hogy az a hang tartomány se maradjon ki aszem csak így tudom megcsinálni vagy ha teszek egy elválasztót a reflex felső25 cm szakaszába akor egybe is megoldható de ez persze + 25 cm nagyságot jelentene magasságba szerintetek az utóbbi variació jót vagy romlást okozna a mélybe ja meg valaki aki ki tudná nekem számolni hogy a mélyemhez(SAL SQP 3050 300/150w 4 ohm db 91) na ehez hány literes felelne meg reflexbe ja van itthon már 1 pár reflex ládánk csak sal subbwooferel 25cm es a többit nem tudom mert nem én alkottam az a lényeg hogy a ládáját le akarnam copyntani egy képet keresek mert elémagyarázni nem tudom hogy hogyan néz ki a ládája de a basszus annak is tökre jó csak már vagy 9 éves és a gumija elért a mélynek és nagyon killeng. :yes:
na ijet akarok csak más hangszóróval akkor hány literes legyen már ezerszer leirtam hogy mijen mélyt akarok bele ugyhogy mégegyszer nem fogom ja ha van vmi jobb ötletetek akkor mondjátok de sürgősen mert az asztalosnál van a leszabásra váró anyagom kép szerkesztővel csináltam a számokat a képhez remélem ki tudjátok olvasni,csak így tudtam megoldani bocs nagyitsátok ki és akkor látni lehet hogy hogy néz ki oké ja ha van szerintetek jobb hangszóró reflexszeh ami 8 ezres árba van akkor mondjátok aszt is kössz.
a bass-reflex -et hangolni kell!!
folyamatossan allithato generator szinuszgenerator....>linearis vegerosito ....kimeneten a hangfallal sorbakapcsolni egy kb 100 ohmos ellenalast . ezen az ellenalason merni kell a feszultseget egy elektronikus alacsonyfrkvencias voltmerovel , jo egy jobb digitalis multi is. Megtalalva a rezonancia frekventiat ,itt a legnagyobb a mert feszultseg.Addig kell a cso hosszat allitgatni , ki be tolni vagy a keresztmentszetet csokkenteni , amig ez a "pup" lecsokken kb a ket oktavval feljebbi frekventia szintjere .Ket oldalt lessz egy egy kisebb csucs. Ilyenkor van jol beallitva a bassreflex , ekkor szol jol.
Megvennetek ezt a sipito hangfalat? (a leirast nezzetek )
http://www.teszvesz.hu/item162673464_2_db_videoton_hangszoro.html
ja ...a sub-ladakat nem bassreflex-re csinaljak.
hanem mindenfele rezonatoros ladakat gyartanak , Helmholtz rezonatorokat , akusztikus savszuroket. Google ....sub speaker design, van millio terv , leiras. Na meg a radiotehnikaban is volt sorozat amiben tobb hanglada keszites gondossan le volt irva targyalva. itt van duma magyarul a hangszigetelezesrol : es targyaljak a jelensegeket http://www.isover.hu/acoustic/absorption/absorption/contentframe.html
Szejasztok. Kiegészítő ládát szeretnék gyúrni a kombómhoz, és a kérdésem, hogy hol lehet utánanézni annak, vagy kiszámolni, hogy adott paraméterekkel rendelkező hangsugárzóhoz milyen és mekkora ládát kell építeni? Előre is köfi a segítséget.
valaki segít vagy ne is erőlködjek mijen hány literes legyen a ládám reflexbe hmm nem tudom hogy mekkora legyen a jó hangzásért és nem akarom elszúrni a jbl el meg nem tudom kiszámolni mert eleve láb ba van az adat nem cm be vagy valaki azt mondja meg hogy hogyan számoljam ki hát senki nem add adatokat pedig bíztam bennetek ja egy kép ijen hangfalat szeretnék csak nagyobba és egy SAL SQP 3050 méllyel ez így jó lenne ja kisseb discohoz elégg lenne mert ha nem akkor mást kell kitalálnom valaki választ és olvasson vissza az előző oldalakhoz mert már sokat írtam ide vagy legalább mondjátok azt hogy még aludj egyet a mikulásig vagy vmi de komolyan jó lenne
|
Bejelentkezés
Hirdetés |