Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   16 / 62
(#) nagygabor679 hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Azt hiszem az én gondom is ebbe a témába tartozik. Számítógép képét nézegetném a tévémen. Videokártyán van s-video kimenet, tévén s-video bemenet, kb 8 m hosszú RG45-ös kábel egyik érpárján összekötöttem a számítógépet és a tévét. Van kép, de egy víszintés széles csík mászkál fel-le, és ha olyan kedve van ugrál a kép. Másik videokártyával ugyanez, másik tápegységgel a gépben ugyanez. Egyetlen megoldás, hogy a tévébe dugott kábeltévés antennát kihúzom. Csík eltűnik, ugrálás megszűnik. Ezzel csak az a baj hogy macerás állandóan a tévé hátamögött matatni. Valakinek valami ötlete, kicsit kényelmesebb megoldásra?
Köszi, előre is.
(#) kadarist válasza nagygabor679 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia!
Használj szimmetrizáló trafót, ami galvanikus leválasztást és illesztést biztosít a számítógép és a tévé között.
Balun
(#) nagygabor679 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Köszi a tippet, de 8 eFt-os kísérletnek egy kicsit drága. A válaszod alapján kicsit szétnéztem a neten, és ebbe botlottam:

Bővebben: Link

Ez esetleg segíthet rajtam? Mármint ha kábeltévé coax kábelére dugok egy ilyet. Ez csak egy 800 Ft-os kísérlet lenne.
(#) kadarist válasza nagygabor679 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Van olcsó és jó megoldás is:Bővebben: Link
Azért kellene impedanciaillesztett megoldás, mert ha csak simán a csavart érpárra kötöd a jelforrásod es a tévéd, akkor jelveszteség, reflexió (szellemkép), nagyfrekvenciás csilapítás lép fel. Balun kell!
(#) proba válasza nagygabor679 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szerintem meg a kábeltévé felől közelítsd meg a problémát.Ide tedd be azt a kondenzátoros elválasztó fokozatot amit ajánlgatnak a téma indítás kezdetén .(a koax jel meg test ágába is egy egy 220nf kondi -vagy esetleg kisebb- és úgy gondolom a probléma megoldódik)
(#) nagygabor679 válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Kipróbáltam, mérsékelt siker. A kábeltévé képe jelentősen romlott, zavaró mértékben. A számítógépről jövő kép valamelyest javult, de még mindíg csíkos. Azért köszi.
(#) proba válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Kérdés:A netet is a kábeltévé szolgáltatja?
Vagyis a kábeltévés koax máshova is be van kötve nem csak a TV be? Igazából a minőséggromlást (főként a jelentőset) nem nagyon értem.
Bár ha a csíkok maradtak mindegy is.
(#) kadarist hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
Sziasztok!
A brummproblémát a balunos megoldás oldhatja meg. Csavart érpáron szimmetrikus átvitelt kell használni.
(#) nagygabor679 válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Nem, a net az ADSL-es. A koax bejön az ajtón, ott egy elosztó, egyik ág a tévébe, másik ág a számítógéphez, egy USB-TV tunerbe. De úgy emékszem az semmit nem befolyásolt hogy a tunerbe be van-e dugva a koax másik ága.

220 nf-es kondikkal a következőt csináltam: boltban vettem 2 db-ot. Koax kettévág, egyik kondi 2 lábát a középső rézvezetékhez, másik kondi 2 lábát a külső testhez forrasztottam. Kondikon polaritás nem volt jelölve, ha jól tudom csak az elektrolit kondenzátorokon számít, úgyhogy ezzel nem foglalkoztam. A kép olyan szemcsés és hullámos lett, mint amikor rosszul érintkeznek a csatlakozók. Próbáljam meg még1x? Mennie kell? Lehet hogy csak valamelyik forrasztás volt gyenge?
(#) proba válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Próbáld ki ugyanezt a kondis megoldást ,úgy hogy a TV tuner (ill az antena) nincs bedugva a számítógépbe,ha így jó esetleg mindkét (TV és a TV tuner) ágba is berakod ezt a kondis valamit.(A hullámos képet esetleg értem de a szemcsés szerintem forrasztási hibára utal. HIFI-be nincs belekötve az antenna? mert akkor még a DVD felől is 'visszatámadhat'.)
Azt kifelejtettem hogy ha jót akarsz ezek előt a modosítások előt (a vezetékek szétszedése öszerakása előt a kábeltévé csatlakozót a bejövetnél illik szétbontani vagy esetleg a számítógéphez hozzáföldelni meg a TV-t DVD-t kihúzni a konnektorból ,vagy valami vezetékkel összekötni a testjüket , mert a testek szétbontásánál igen kellemetlen feszültségek jönnek elő.(RCA árnyék meg a test között akár 110V is lehet .Ez az utolsó dugó kihúzásakor csípés formájában elég jól érezhető.)
(#) abcdabcd válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Próbáld árnyékolt kis dobozba tenni ezt az egészet, talán itt a hobbielektronikán van valahol egy cikk ahol valaki nyáklemez lemaratlan azaz teljes rezezett darabjaiból csinált házat ilyen alkalmatossághoz...
Gyengébb adásnál nekem pl az is változtatott a jelen hogy az F csatlakozón a menetesen 1,5 menetet kijjebb tekertem...

Amúgy meg az eredeti probléma érdekes, nekem egy gyári ilyen galvanikus kábeltv leválasztóm van, a hifim búgását megszüntette, viszont most nemrég akartam olyat, hogy közvetlenül a tv-re a számítógépből a képet meg a hangot (eddig csak a kép ment oda, a hang a hifi-re ment), és amint a hangot bedugtam a gépbe vagy akár csak a jack csatlakozót a gépházhoz érintettem a tv-n a hang elkezdett búgni... meg a kép is zavarosabb lett, mármint a gépről jövő kép... annak ellenére hogy a leválasztó ugyanott van ahol volt... Talán el tud romlani egy ilyen???!, viszont tény ami tény a hifim azóta nem búgott amióta megvettem...viszont most nincs összerakva nem próbáltam ki hogy az zúg e, rögtön kiderülne jó e még a leválasztó...
ja és még annyit hogy azt is próbáltam hogy a videó jelet kihúzom mert ugye a kép meg a hang az pont egy önmagában záródó hurok-->földhurok de magától a hangtól is maradt a búgás kép nélkül is...

szóval igazi választ én se tudok
(#) nagygabor679 válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
TV tunerből kihúztam az antennát. Talán még kicsit rosszabb lett a kép ami a számítógépről megy.
Máshova nincs bedugva a koax.

Forrasztásokat újra csináltam. Talán picit jobb a tévén a kép, de még mindíg nem az élvehzető kategória, érdemi javulás nincs.

Nem tudom segít-e valamit a megoldásban, de amikor a kondi nélküli verzióra visszaálltam a koaxszal, és hátul próbáltam bedugni a tévébe, már akkor is minden baja lett az s-video jelnek, amikor még csak a test összeért, de nem is volt bedugva a csatlakozó.
(#) pucuka válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Próbáld meg a hálózati csatlakozókat fordítgatni.
A koaxba meg párszáz pF -os kondikat tegyél egyet a középső érre, kettőt az árnyékolásra, minél rövidebb lábbal, és közvetlen az antennabemenetre. (két papa, mama csatlakozó közé) A kondik legalább 630 V -osak legyenek.
(#) proba válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Amit leírtál - a testek összeértek már rossz a kép - abban szinte biztos voltam.Valahol földhurok van . Ha kipróbáltad kihúzott tunerkártyával kondis TV antennával ,és nem lett jobb .Valamint a TV 230V csatlakozóforgatás eközben és nem javult meg ,akkor tényleg csak a trafó marad.(ha lehet eközben a DVD-t meg minden egyébb dolgot ami a TV-hez csatlakozik húzz ki.)Ha a hangot is a TV-n akarod hallgatni azt is trafózni kell.
(#) kadarist válasza proba hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Szia!
A csavart érpáron átvitt videojel nem okozhat problémát?
(#) nagygabor679 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Nem tudom. Azt tudom hogy önmagában a csavartérpáras is szép képet ad és ömagában a koaxos is. Ettől még lehet hibás a csavartérpár?
(#) kadarist válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Éppen ezt feszegettem a múlkoriban a balunos megoldást erőltetve, mint megoldást a fölhurok ellen.
(#) nagygabor679 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Mármint a tévében levő trafó lenne a vacak? Azzal lehet kezdeni valamit, vagy így jártam?
(#) kadarist válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Nem Te viszed át csavart érpáron a videojelet? Ha tévedtem, akkor elnézést!
(#) nagygabor679 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Balun: lehet hogy félre értettem valami a korábbi linken amit küldtél. Ott volt valami passzív elem, 800 Ft-os kategória, meg volt valami 8000 Ft-os leválasztó. Elsőre azt gondoltam, hogy egy 8000 Ft-os kísérletbe nem mennék bele, de 800-at megér. A 800 Ft-osra gondoltál?
(#) kadarist válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Ilyet kapsz olcsó pénzért is. Impedanciaillesztő akkor is kell, ha nincs brumm. További eredményes hibakeresést!
(#) Mszi.PityóPutyi hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Szevasztok!

Alábbi problémám lenne:

Adott egy szünetmentes, egy PC, egy külső hangkártya, és egy pár aktív hangfal.
A hangfalak bekapcsoló gombjai magasan vannak ezért bekapcsolva rádugtam egy kapcsolóval ellátott aljzaba.
Amúgy minden más is ide van dugva. Jelenség a következő...

Bekapcsolásnál ugye áram alá kerül a két hangfal, el is kezdenek búgni. Ha a szünetments után a PC-t is bekapcsolom a zúgás enyhül, de nem szűnik meg.
Ha a hangkártya fülhallgató kimenetén belehallgatok egy zenébe - hangosítva a zenét - szépen hallható lesz ugyanaz a zaj.

Ugyanazon hangkártya kimenetet kiküldtem egy DI boxon át egy keverőre, egy végfokra és egy passzív hangfalpárra...a zaj eltűnt.
Valamint azt észrevettem - nem volt nehéz, hogy az aktív hangfalak tápkábelei nem földeltek.
Lehetséges, hogy emiatt van a búgás?

Válaszokat előre is köszönöm:
MC.P.P.
(#) kadarist válasza Mszi.PityóPutyi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Szia!
És a számítógéped földelt aljzatba csatlakozik?
(#) Mszi.PityóPutyi hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Igen...az földelt!
(#) patexati válasza Mszi.PityóPutyi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Szerintem kéne egy galvanikus leválasztás az átjátszókábelhez vagy szakadt a kábel!
(#) Mszi.PityóPutyi hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Szerinted, ha szakadt a kábel, akkor az eredményezheti azt is, hogy magán a fejhallgató kimeneten van egy ekkora alapzaj?
Továbbá azt is néztem, hogy a külső hangkártyámnak van a hátulján egy földelésre szolgáló csavar. Nem kéne ezt valamivel összekötnöm...valami másik földelt berendezéssel, amin szintén van ilyen?
(#) patexati válasza Mszi.PityóPutyi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
A kábel is okozhat zajt ha nem jó mint írtam ki kell mérni nem e törött szakadt! Kösd össze a gép fémházával a csavart úgy változik e valamit?
(#) vaka hozzászólása Márc 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Végig olvastam a földhurkos cikket és jónéhány hozzászólsát a témában. Tanulságosak, ellenben még mindíg brummognak a mackóim...

A rendszerem.:
PC alaplapi hangkáryta. Jó, nem búg.
Fisher RS-560 rádió erősítő, gyári, villás dugóval és külön föld csatlakozási lehetőséggel.
Soros hálózatú lakótelepi tető rádióantenna.
KábelTV ami 2 db kábellel képviseltei magát a szobában: 1 a Videónak egy a PCnek.
Minden cumó Trust földelt villámvédett ajzatba megy bele. Ezen hosszabbítók pedig egy közös konnektorba, Szintén védőföldelt persze.


Búgás felderítése:

Az erősítőn alapjáratban nem annyira zavaró a búgás (1-2 egység a hangerőn), csak ha feljebb veszem a hangerőt. Mondjuk a 10es skálán a feléig akkor már nagyon erős a búgás.)

1. Úgy vettem észre, hogy a soros analóg rádióantennára kéne egy galvanikus leválasztó
(Signal - R48605) 1250 Ft
http://www.ostelsat.hu/galvanikus_lev_alaszto_5-2400mhz_tv-computer...05.htm
mondjatok jobbat és olcsóbbat.

(ha nincs bedugva a rádióantenna akkor is zúg, csak kevésbé)

(régebben olyan megoldást eszközöltem, hogy csak az ér részét tettem rá a dugóba a köpenyt nem és akkor is hasonló hatást értem el. Ezért nem vettem meg a leválasztót)

2. Ezért tovább nézelődtem: Ha az erősítő földelő csatlakozójára teszek egy MT normál réz vezetéket és megfogom (magamml földelem - kevésbé zúg). Ráadásul a brumm hang eltűnik/csökken, de egy más típusú hang fedeződik fel. egy kicsi reccsenés és utána mintha nem búgna hanem zizegne. De ez már az erősített hangon jön elő kb a 10es skála 65 %ánál.

Kérdés: Hova kössem a rádióerősítő földkimenetelét? Védőföld? Radiátor? vagy?

3. A zúgás akkor szűnik, meg teljesen, ha lehúzom az RCA-3,5 jack kábelt. Ilyenkor akár 10esig feltekerhetem akkor sem zúg. A vicc az egészben, hogy nincs a jack része bedugva sehova és 3 másik kábellel is megpróbáltam. Rossz az erősítőm? (Porszívózással még nem próbálkoztam de most jött el az ideje.)

Kérdés: Ez mi ért lehet?
Tehát lényegében valami az erősítővel nem oké... Valakinek valami 5let?


4. ha mindent mindennel összekötöm jelentős zúgás jön ki erősített alapjáraton. (nincs zene)


Szeretném megszüntetni a zúgást, ehhez kérek segítséget.
Nem szeretnék, és tudok építeni semmit, boltan kapható alkatrészekkel oldanám meg.

Köszi:
Üdv:
Vaka
(#) proba válasza vaka hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Rádió ÉS a kábeltévé antenna is kihúzva mindenhonnan. Ha akkor nem búg akkor mindre leválasztó.
Ha van kedved/tudsz forrasztgatni akkor az egész nem több 1000 ft nál szerintem.
(#) Mszi.PityóPutyi válasza proba hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Srácok...elfelejtettem visszaírni, a kettővel lejjebb feldobott problémámra....
Tehát a zúgásom megszűnt a hangkártya külső egységének füllhallgató kimenetén, amikor a külső egység földelőcsavarját és a PC gépházát összekötöttem egy szaros dróttal.
Szép és zajtalan...köszönöm a segítséget!
Következő: »»   16 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem