Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 120
(#) kadarist válasza ldjanos hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Szia!
A diódák is jók? A trafó nem szakadt? A kondenzátorok is ki lettek mérve? Persze kiforrasztva és kapacitásméréssel.
(#) cimopata válasza ldjanos hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Diac?
(#) ldjanos válasza kadarist hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

trafó jó, a kondenzátorok kiszedve lettek megmérve, a diódák mivel ezek 1n4007-esek és van ilyen itthon egy pár így kicseréltem mindet, mert már találkoztam olyannal, amit hiába mértem nem jelzett hibát és csak az volt a bűnös. A Diac szintén jó
(#) peti79 hozzászólása Máj 6, 2010 /

Üdv!
Nekem olyan problémám volna, hogy adott egy lcd tv, tápja elindul, de a 24v-os ágat ahogy megterhelem"inverterrel" a 24v -os rész leáll a többi 12,3,3 ...működik. Kondikat kicseréltem!
Valakinek van ötlete. Segítsetek légyszi!
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza peti79 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Szia!
Zárlatos az inverter. Mérd ki a feteket, meg a trafókat.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

A szekunder oldalon minden kondenzátort kicserélted? Tehetnél fel képeket a tápegységről!
(#) peti79 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

2 kondit nem cseréltem, de elvileg azok nem szólnak bele...aztán a fene tudja.
Nem zárlatos az inverter az tuti, már azon agyalok rákötök külső tápról az inverterre 24-et
Feteknél sem találtam semmit.
Megpróbálok feltenni képet.
(#) kiszcsávó hozzászólása Máj 25, 2010 /

Üdv Mindenkinek!
Adott egy SIEMENS 12V/30A-es akkutöltő (700W-os), már egy éve bajlódom vele mindig elszáll a kapcsolótranzisztorok egyike (BUX 48). Ha kicserélem üresjáratban, ill. kis terhelésen elmenne a végtelenségig, de ahogy műterheléssel növelem az áramot a rövidzárvédelem megszólalása előtt elpukkan. Próbáltam már BU208-at, BUY69-et is. Aztán egy bontott 400W-os PC-tápból tettem bele két bontott tranzisztort azokkal bírta a legtovább, de sokáig nyúztam rövidzárlat közelében (kb 1 percet bírt) és elszálltak ezek is. Esetleg próbáljak valami erősebb tranyót (2SJ 6920, 2SJ 3998), átnéztem az egész töltőt nem találtam rendellenességet a primer elkók újak benne: de 2x1000mikroF helyett csak 2x680-at tettem bele. Esetleg rajz is van róla csak A0-ás papíron, ha szükséges valahogy beszkennelném, vagy lefényképezném.
(#) BD249 válasza kiszcsávó hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

A rajz jó lenne......a tranyót mi hajtja meg?
(#) kiszcsávó válasza BD249 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Önrezgős, nincs benne táp-IC, de itt a rajz. Fényképeztem, ha nem jó minőségű valami mást kitalálok. Az eredeti tranzisztor a rajz szerint 2N6678. Már levettem a szabályzott feszültséget is 14,4V-ról 14,1-re, hogy a kezdeti töltőáram kisebb legyen, de úgy is elszállt. Már vagy 6 tranyót ellőttem.
(#) kiszcsávó hozzászólása Máj 26, 2010 /

A krajz1 a primer oldal, a krajz3 a következő, végül a krajz2 a töltőelektronika része. (Elszámoztam). Ha homályos a kép megpróbálom beszkennelni.
(#) BD249 válasza kiszcsávó hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Hát így nem sok minden látszik a rajzból.
A feszültség csökkentés nem biztos, hogy jó ötlet.
(#) kiszcsávó hozzászólása Máj 27, 2010 /

Nah ez már jobb egy fokkal, ennél jobbat nem tudok csinálni, sajnos maga a rajz sem az igazi.
Az impulzustranszformátor okozhat ilyen hibát? Kimérve minden jó egyedül a diac-ot nem tudtam megmérni annak mi a szerepe?
(#) kadarist válasza kiszcsávó hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!
Rakd bele ezt a típust. Ennek bírnia kellene a strapát. Esetleg még az áramkorláton is próbálj állítani.
Ha a fájlmellékletnél kikapcsolod a képek automatikus méretezését, akkor rendes méretben lesznek láthatóak a képek.
(#) kiszcsávó válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Igen én is erre gondoltam, ez a legjobb ár/érték arányú tranyó. 250W-os a BUX csak 175W. Érdekes, hogy a gyári 2N6678-is csak ennyit tud. Az áramkorlát (és a töltési fesz.) szűk tartományban állítható egy-egy potival. Mindkettőt a legkisebbre állítottam. De úgy is tönkrement.
(#) kadarist válasza kiszcsávó hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Hát igen. Tényleg érdekes, hogy a tranyók teljesítményei fényév távolságban vannak a töltő névlegesétől. Egyáltalán működik ez az áramkorlát?
Próbálj meg rajzot feltenni eredeti méretben!
(#) kiszcsávó válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Ha rövidre zárom a kivezetéseket rögtön leold. Így nem lehet tönkretenni. Akkor száll ell, amikor a 30A-t jelző LED világít. Megpróbálok valami jobb képet csinálni.
(#) kiszcsávó válasza kadarist hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Ennél jobbat képtelen vagyok csinálni, próbáltam szkennelni az sem jobb. Egyébként a teljesítmény a tranyó adatlapján a disszipációra vonatkozik, tehát nagyon leegyszerűsítve, ha ennek a készüléknek a névleges teljesítménye 770W és mondjuk 70% hatásfokkal működik akkor a két tranzisztornak 230W-ot kell hővé alakítania.
Mondjuk az is igaz hogy egyszerre csak az egyik tranyó vezet, vagy rosszul gondolom?

töltő.jpg

(#) kadarist válasza kiszcsávó hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Ha mindig csak az egyik megy tönkre, akkor annak a tranzisztornak a környezetét kell ellenőrizni. Kondenzátorok, diódák stb. Végső esetben nagyobb feszültségtűrésű és áramú, erősebb tranzisztorra kellene cserélni az állandóan tönkremenőt.
Viszont itt fórumon a rezonáns ZVS-konverterek lelki világát jobban ismerő szakemberek is vannak itt, talán ők többet tudnak segíteni.
(#) dollerakos hozzászólása Jún 1, 2010 /

Üdvözletem!
Szeretnék egy minél egyszerűbb, minél kevesebb alkatrészt tartalmazó, kapcsolóüzemű tápegységet készíteni, amelynek bemenetére beadok 30 V AC-t, akkor a kimenetén jöjjön ki fix 24 V DC, terheléstől függetlenül, 3,5 A-ig, efelett pedig álljon le az egész, azaz legyen rövidzár-védett. Van egy SG3524-gyel épített verzióm, de azt mondják, akik az alkatrész-bizniszben benne vannak, hogy ez a típus már kifutófélben van, ugyanis lehet, hogy többet kell csinálnom és még az sincs kizárva, hogy 4-5 év múlva is kellene. Ha tud valaki legalább egy olyan IC-ről, amely tutira jó ehhez és elég gyakori, akkor az már nagy segítség lenne. A segítségeket előre is köszönöm.
(#) vilmosd válasza dollerakos hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Hali
Szerintem ha szetnezel a nevesebb gyartok oldalain (ST, Maxim, Fairchild, TI, Microchip, Linear, NS stb) a boseg zavaraval fogsz kuzdeni. Altalaban azt is odairjak, hogy "kifuto tipus, ne tervezd uj keszulekbe". Esetleg meg azt kell megnezni mi az ami kaphato, es mennyiert (esetleg sample).
Udv Vili
(#) mugab válasza iday hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Működhet, de nem a nagy kondi a lényeg, sőt mivel 30-60KHz-n rezegnek, általában inkább a több kissebb kondi + fojtó az igazi. Meg olyanokkal kell számolni, hogy az üresjárati fesz kb. 1.5 szöröse lesz az alapnak és terhelésre jelentősen csökken, szóval stabil tápnak nem az igazi...
(#) dollerakos válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Köszi szépen!
(#) water válasza dollerakos hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

(#) dollerakos válasza water hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Köszi! Lustább vagyok..... Az LM2576 ADJ. változata felé indultam, erre már nagyon kevés külső gezemicebigyót kell ráakasztani...... Üdv.
(#) saraha hozzászólása Jún 11, 2010 /

Üdv.
Tudja valaki,hogy LT 1074-es IC-ből össze lehet-e sorba kötni akár többet is mindenféle káros következmény nélkül?
Gondolok itt gerjedésre meg ilyenekre?
(#) maTaKee hozzászólása Júl 31, 2010 /

Helló!
Van egy kapcsolóüzemű tápegységem (GND, 5V, 12V) ami eddig egy külső HDD-t hajtott meg. Ma bekapcsolás helyett elkezdett elkezdett recsegni a kis tekercs (vagy induktivitás vagy mifene az a porvasmagos tekercs) benne, a HDD meg meg se mukkan.
ELKO problémától lehet ez a recsegése a tekercsnek?
(#) taj1989 hozzászólása Aug 15, 2010 /

Sziasztok!
Egyik ismerősömtől kaptam egy LG házimozi dvd lejátszót (LH-T363). Nem reagál semmire. A táp külön panelon van, rengeteg kivezetése van (5v, 3,3v, +-12, 39v, stb...) de mindegyiken 0v-ot mérek. Kapcsolóüzemű táp van benne, kettő is, kükön van az erősítőnek trafó meg a lejátszónak. A kisebb trafó ic-je str-a6252, a másiké az str-w6753. Sajnos nincs hozzá kapcsolási rajz, de találtam a neten egy hasonlót, ilyesmi kialakítás: Link Annyi a különbség, hogy a primer oldalon van még egy leágazás és arról kapja a másik ic (strw6753) a tápot, ha jól gondolom. A két ic drain lábain megvan a 300V, a source-drain nem zárlatos, viszont a VCC lábon mindkét ic-nél 1,5v-ot mértem. Én az stra ic-re gyanakszom, de eddig még nem javítottam kapcsolóüzemű tápot, ezért szeretnék segítséget kérni valakitől. Mindkét ic elég drága, ezért nem szeretnék potyára rendelni belőlük. Még annyit, hogy a gép vihar idején ment tönkre, standby állapotban volt, és faluhelyen, gondolom volt egy kis ingadozás...
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) taj1989 hozzászólása Aug 16, 2010 /

találtam kapcsolási rajzot...

download2.tif

(#) taj1989 hozzászólása Aug 16, 2010 /

Megméregettem multiméterrel az str-a6252 ic-t, csak a drain lábán van feszültség, a 300v, a többi lábon 0v-ot mértem, illetve a Vcc lábon van még valahonnan 1-1,5v, de gondolom ott többnek kellene lennie. Arra is gondoltam, hogy a standby üzemmód miatt nem indul a táp, ha jól láttam akkor a P_SENSE ágon kellene a táp valamekkora feszültséget adjon, de azon sincs semmi, mindenhol 0V. Minden jel az stra6252-re mutat, de elég drága ic, 1600 Ft+posta és ha mégsem az a hibás, akkor a nyakamon marad, mert nem fizettethetem ki a rokonnal. Van esetleg valami ötlet hogy mit nézzek még meg?
Következő: »»   10 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem