Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sajnos a 70 mm-es cső a legnagyobb amiből még elfogadható hossz jön ki.
Nem megy mélyre , 40 Hz az nem olyan mély...
Sziasztok! Ismerősöm kapott egy MNC BIG BULL-t, ládát szeretnék építeni hozzá, saját anyagból kialakított reflex csővel, valaki tududna nekem segíteni, hogy mekkora térfogatra lenne szüksége ennek a mélynyomónak?
Az adatai a képen.
Pontezért mondtam. De tényleg nem mindegy, hogy autó, vagy szoba, és ha szoba, mekkora.. Tudod te.
Sziasztok szobába szeretném a hangdobozt és ezek gyári paraméterek volnának. Köszönöm a válaszokat.
A szoba 27m2.
Ne vedd sértésnek , de szerintem ezek az adatok meg sem közelítik a ténylegeset. 92db (nem darab) az kb. 86dB .Igaz még nem mértem ilyent de nagyon kíváncsi lennék. Vagy bevált dobozt után építhető dobozt keress vagy T/S mérés. Eléggé gyakori típus , biztosan van olyan aki már tapasztalt.
A 4mm xmax a helyes.
Akkor talán kicsivel nagyobb dobozt is elviselne.
100liter körüli zárt.... A csőre valószínűleg nem lesz szükség.
Szia miért van az, hogy a zárt ládáknak sokkal kisebb a hatásfoka( tapasztalataim szerint). Ezt úgy értem hogy PL. van két azonos méretü, teljesitményü mélyhangszóró és mind a kettő 88db-re képes, az egyik zárt ládába való, a másik reflexbe, tegyük fel hogy mind a kettő a neki leg optimálisabb ládában van. De a reflex mégis hangosabb. Ez a reflexcső miatt van?
Ha mindkettő 88dB @1W és tényleg annyi, akkor nem hangosabb egyik sem a másiknál.
Olyan létezik, hogy egy zártba való hangszórót, ha b-refelx dobozba teszünk, akkor kapunk egy rezonáns kiemelős mélytartományt. De ez nem a hangszóró vagy a doboz, vagy a b-reflex elv sajátossága, csak annyi történt, hogy nem a megfelelő dobozba tettük a hangszórót.
Az már nem is szoba, inkább terem, vagy szinte már csarnok.
Hol es mikor ? .Mit ertesz te a "hangosabb " alatt.Sokminden befolyasolja a hangossag erzetet.
Szoval hogy van ez hogy "tapasztalataim szerint ..tegyuk fel" ,Most vagy tapasztalat , vagy felteves. A tesztelesi korulmenyektol fuggoen mindenfelet erezhetsz hangossabnak. A reflex doboz kiterjeszti az also hatart ,itt erezheto egy kiemeles ,valamint lapositja a frekvencia gorbet a rezonancia frekvenciat "lehuzza".A reflex doboz minosegibb kene legyen es nem kotelezoen hangossabb.Fontos elonye a relativ kis meret. Ha ebbol a szempontbol nezzuk egy nem lapos karakterisztikaju " hangdoboz " hangossabban szolhat egyes hangmagassagokon mint egy "idealis lapos " karakterisztikaju doboz.Tehat lehet hangosabb a reflex dobozhoz kepest. Tehat "tegyuk fel" , mit ?
Ez így biztosan nem igaz.
A rezonátor miatt nem lehet laposabb az átvitel, mint volt, sőt mélytartományban jóval meredekebben esik, mint zártként. A dobozba zárt levegő + a hangszóró rezonanciája sem kerül mélyebbre, inkább valamivel magasabb frekvencián jelentkezik. Hogy "minőségibb" (bár ezt itt nehezen tdom értelmezni) lehessen ahhoz megfelelő hangszóró és a hangszórónak megfelelő hangolás szükséges, olyan mélyátvitellel, ami illeszkedik a lehallgató helyiséghez. Egyébkéntáltalánosságban, kis terhelésen egyértelműen a zárt dobozos hangsugárzók mélytartománya a pontosabb-jobb. A kis mérettel sem tudok egyetérteni, egy adott hangszóróátmérőnél 99,5%-ban a b-refelx dobook mérete nagyobb, a zártéhoz képest. Amiről Te írtál az a valamilyen módon csillapított reflex kategóriájába férne bele, használta a Videoton, BEAG, Goodmans is.
Az nem pici Azt mondod,hogy reflexbe nem tennéd?
Köszönöm, hogy válaszoltál.
Igazán nincs mit.
Hogy van váltó vagy nincs, az most mindegy. A terhelhetőségre a dobozból és a T-S paraméterekből lehetne következtetni.
Egyébként az STK nem egy életbiztosítás, rég nem láttam eredeti példányt belőle.
Sziasztok, valaki tudna tervezni nekem egy dobozt, amiben 2darab ilyenhttp://www.onlinecarstereo.com/CarAudio/p_16624_WestCoast_Customs_WCC-104S.aspx h.sz van, autóban használnám.
Tisztázzunk valamit: ez a fórum arra való, hogy tapasztalatokat cseréljünk másokkal, valamint ha valamit meg szeretnénk oldani, utánaolvassunk a többiek hozzászólásaiban, hogy azt hogyan is lehet. Nem pedig szolgáltatás, hogy te akarsz valamit, és azt mások megcsinálják
Egyébként véleményem szerint a két hsz-nek kb. 50 liter, zárt doboz.. a 45Hz-es Fs, a 0,65 körüli Qts, valamint a soknak látszó Mms nekem nem sugall túl sok jót. Most amúgy csak hasraütöttem.. de pontosabban is utánanézhetsz, hogyan is hozható ki a dologból 0,7 körüli Qb zárt dobozban. Meg majd még várd meg az okosabbak hozzászólásait is
Szia azért kértem hogy tervezzétek meg, mert nem nagyon értek a winisd-hez, a bassbox meg nem tudja meghatározni, hogy milyen doboz illik hozzá. A QTS alaplyán és is zárt dobozt gondoltam neki.
Dobozméretet egyik sem tud adni. Ahhoz számít a felhasználás helye, a T-S, valamint a lengőrendszer ismerete. Én sajnos így kapásból nem tudom ezeket megmondani. Lehet valaki meg tudja.. és lehet nemsokára hozzá is szól a dologhoz Az én véleményem azonban, hogy a tervezés az általam leírtakban kimerül ennél a hangszórónál. Ránézésre nincsenek túlságosan egyensúlyban a paraméterei. Pontos adatokhoz mérni kéne.
Sziasztok!
Lehet egy kicsit furcsa kérdés, de tudna valaki tippet adni, hogy miként lehetne a legkönnyebben és legkíméletesebben szétszedni egy palma fa expresszel összeragasztott hangdobozt a ragasztásnál? A doboz kb 3 cm vastag faforgácslapból készült, igazából csak az elejét szeretném cserélni. Esetleg hőlégfúvóval próbálkozzam? Vagy van vmi más módszer, hogy a ragasztó elengedjen?
átmelegíti a 30mm-t?
Az oldószer is szintén emiatt nem lenne hatékony..
Egyensúlyban vannak azok, csak nem a nekünk megfelelőben.
Autóban a 2*30 liter ránézésre jónak látszik, de ha potenciameter bepötyögi egy bb6 fájlba az adatokat, és feltölti ide, akkro utánaszámolok.
Van egy doboz +egy hangszoro ennek valahol van egy rezonancia frekvenciaja stb.Rajzoltam egy nagyon "durva" abrat ,en igy mertem be mindig a reflexet .
Ahogy nyitom a dobozt ugy megy lefele "valamenyit" a rezonancia .Majd be kell alitani hogy a csucsot kozepen "behorpasszuk" es ket kisebb csucs legyen ketoldalt . Igy alitottam be sok dobozt.Igy tanultam es igy van leirva mindenutt . Gondolom lathato hogy "linearisabb" a reflex ebbol a szempontbol minosegibb. Egyenletesebben/kieggyensulyozottabban sugarozza le a hangsavot.Enelkul elegge csunya rezonanciak jelennek meg a basszusban .Zenevel a hatas az hogy amint a basszus kiseret le fel "skalazik" ugy egyes basszus hang nagyon eros es bug masik basszus hang a zenei skalabol meg alig hallatszik .Basszusgitarral ugyancsak ilyen szornyen mukodik egy nem megfeleloen "lapos" karakterisztikaju hangszorodoboz.Ha valamelyik basszushangfrekvencian rezonal akkor annak a paros harmonikusain is rezonal. Ilyenkor peldaul a "G" hangon uvolt es bug nem birod "lecsititani" es a melette levo "F" vagy "A" hangokon alig hallatszik.majd a "C" hangon megent hangosabb ,de a "B" alig halatszik ..az oktav ugyancsalk kiemelkedik stb... " Kis terfogathoz alacsony rezonanciafrekvenciaju hangszorokat gyartottak melyek ugyanugy kiadtak a melytartomanyt mind a magasabb rezonanciafrekvenciaju hangszorok nagy dobozokba. Ez inkabb divat iranyzat volt egy idoben minden "Mini" volt.Mini HiFi torony , kesz orulet volt akkoriban. A vinil korszkban senki se akart nagyon lemenni a melytartomanyba ,nem kellet hatarolta a Vinil lemez a dolgokat. Igy csak ara volt erdekes a melyebb rezonanciaju hangszoro hogy kicsi doboz ugyanolyan szep lagyan es melyen szolt mind a nagy behemot hangfal.
Sziasztok emlékszik valaki a linken látható videoton hangfalakra.Ezek volt két potméter ami a magasat és a közepet szabályozta.Ezeket akarom megcsinálni az én hangfalamba de nem tudom miként lehetne.Tudnátok tanácsot adni?
Nem jók ezek a potik, nagyon sok buktatójuk van. Jobb egy fixre beállított helyesen méretezett váltó.
Nem jól gondolod.
Értem! Ezek szerint nem javaslod.Annak a hangfalnak a hangváltója lehetett úgy megcsinálva?
Lehetett, de nem volt jó. Mi a célod vele?
Ha be van állítva az átvitel egyensúlya, akkor utólag miért kéne módosítani? |
Bejelentkezés
Hirdetés |