Fórum témák
» Több friss téma |
Heló
Van egy régi PIII-as laptopom, nevezetesen Asus L8400C. Egy 800MHz-es celeron procival megy most, (128kB cache). Vettem bele egy 1Ghz-es 256kB chaches PIII-as procit. A gond az, hogy nem kapcsol be. Elvileg jónak kellene lennie a laptopba, neten találtam képet, amin ilyen laptopban ugyanilyen proci van. Akitől vettem azt mondja hogy működik. A ventilátor beindul, de itt meg is áll minden. Arra gondoltam biosfrissítés. Találtam is az asus honlapján, csak az a gondom, hogy egy boot lemezt kell készíteni (floppy) de a floppy meghajtó nem jó. Minden lemezre azt írja ki hogy hibás, de asztali gépben meg tökéletesek a lemezek. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor hogyan kellene biost frissíteni? Másik floppy meghajtót nem tudok beletenni, mert teljesen más a csatlakozása. Esetleg egy boot CD-t készíteni? Vagy frissítéskor másolna a boot lemezre is? Remélem valaki tud segíteni, nem lenne jó, ha kidobtam volna 3e Ft-ot...
Majd légyszi számolj is be róla ha van pozitívum a programmal kapcsolatban, kíváncsi vagyok, hogy mennyire lehetne kiváltani azt a biztonsági résekkel teli állandóan frissítést erőltető... nem ragozom ms gyártmányú programot... én ezért is nem igazán használom inkább skype de hát az meg van akinek nincs... úgyhogy időnként ha kellett eddig én ezt használtam...
Felesleges a terhelés az 5V-os ág kivételével. A legtöbb esetben.
Hát bios-t frissíteni azért jó floppyra mert arra el tudod menteni az aktuálisan a gépen lévőt, ha ezt tudod akkor csak úgy írtam, viszont elvileg cd ről is kéne mennie, ha persze mindenképpen írnia kellene a lemezre, akkor jó lehet a win98-nak a boot floppyjából csinált boot cd, mert az létrehoz egy ram-drive-ot amit az autoexec.bat-ban vagy a config.sys ben nem tudom melyikben át is lehet állítani hogy mekkora legyen és akkor azt csinálod hogy teszel a lemezre mondjuk még egy Volkov commander-t (persze használható a copy parancs is )és ha bebootolt bemásolod a frissítést meg a frissítő programot is a ram drive-ra és úgy már jónak kéne lennie...
Köszi a választ. Azt írja a a "readme"-be, hogy: Make a DOS boot diskette without autoexec.bat and config.sys files.
Copy the PHLASH.EXE, PLATFORM.BIN, and unzipped BIOS image(ex.0404.ROM) files to this diskette. Milyen programmal tudok bootolható CD-t készíteni? Van olyan program, ami létrehoz egy win98-as indító lemezt, kiszedem az autoexec, és a config fájlokat, berakom ami kell a frissítéshez, és nero-ban kiválasztom hogy bootable disc. Ennyi lenne az egész?
hát a nero-s rész az jó, de a win98-as floppy-t a win98 tud pl létrehozni... Most kipróbáltam az xp-t abból a rendszerindító lemez opcióval formázott most kipróbált floppyra nem csinált ilyen ramdisk-et... ha van még valahol win98-as telepítő lemezed (ami arra kellett pl hogy amelyik gép nem tudott cd ről bootolni,ez bootolt be és innen kellett a cd-t indítani) az ugyanaz mint amit elvileg a win98 maga csinál indítólemezként...
Vagy próbáld meg az xp-s indítólemezzel, hátha nem akar file-t írni a bios frissítő program... a nero-ban meg ahogy írtad elvileg boot-cd ott kér egy boot-image-t vagy boot floppy-t és csinálja magától meg még tehetsz rá fileokat külön is mintha rendes cd-t írnál de az egész floppy tartalmát is ráteszi a cd-re nem csak a boot részt.... legalábbis a nero 6 az így csinálja
Szerintem mielőtt végleg megölöd a laptopod, olvasd el hogy mit tartalmaz a BIOS frissítés! Ha nincs benne az adott processzor támogatás, semmi értelme, lehet hogy soha többé nem fog elindulni (láttam már ilyet)!
Konkréten ez van írva a bios mellé:
ASUS L8400-B/C/Ce Series Notebook BIOS Rev. 0115 Dec/26/2001 Support WIN XP native mode speed step feature. Revise BIOS version in DMI string. Support 1GHz(TJ92) CPU temperature optimization. Put one more protection for TJ92 CPU. Force into throttle when temperature is over 94oC. Régebbi frissítéseket már leszedték, lehet hogy azokban volt az 1Ghz-es processzor támogatás...
Ennek a gépnek a ventilátora nem fordulatszám szabályzott, vagy megy, vagy nem. Mikor bekapcsolom kb 2mp-ig forog, és utána kapcsol be, ezzel a procival viszont állandóan forog, és nem is indul el. Abban bízok mivel az 1Ghz-es proci hőmérséklet érzékelését javítja ez a bios, lehet hogy forrónak érzi a gép a procit, ezért nem indul el. Persze kismillió oka lehet még, de megpróbálom a frissítést, hátha...
Szia! Mielőtt bármit is tennél javaslom látogass el ide.Sokan a floppyra esküsznek többen a CD -re nekem a WINDOWS alatti BIOS frissítés jött be . De az is elképzelhető hogy az új procit betéve egy BOOT reset is segítene.
Üdv
az a bios reset lehet jó ötlet amúgy... a win alatti frissítés hát legalábbis tőlem idegen... nehogy lefagyjon...
Bios reset már volt, ugyanaz. Én is gondoltam win alól frissíteni, csak nem tudom ez mitől függhet. Mármint hogy lehet-e. Van egy Asus F5RL laptopom, azt sikerült már win alól frissítenem szintén proci csere miatt, de ott az alaplap drivereivel együtt volt a program is hozzá. Azt nem merném megkockáztatni, hogy azzal a programmal megpróbálni, ki tudja mi történne.
A floppy sem sokkal megbízhatóbb csak próbaként vettem 5 db és 4-et nem lehetett formattálni az 5. utánna döglött be.(TDK) Frissítés közben ez sem túl boldogító.Marad a CD-s megoldás.A googlin erre is van rengeteg tipp és javaslat. Win alól csak akkor tudod frissíteni ha van olyan Flash progid,ez az alaplap gyártóján múlik hogy ad e ki hozzá de valami ilyesmit keress: Flash BIOS update -Flash from operating system version. De ha meg tudod szerezni a géped szervízkönyvét abban is le van irva a frissítés menete. Sok a tévhit nekem még mindig bevált.
Most olvastam, hogy valaki ugyan ebben a cipőben járt, és azt csinálta, hogy bebootolt win98 CD-ről, elindította a DOS-t, kivette a lemezt, betette a másik lemezt, amire a frissítéshez szükséges fájlok vannak, és jó lett. Holnap megpróbálom azt. Mégsem nekem kell szenvednem bootolós lemez létrehozásával, és lesz egy bónusz 98 lemezem is
A laptop manuáljában olvastam, elvileg csak floppy-ról lehet frissíteni, win-hez nincs program.
Hali!
Nekem az a problémám,hogy a laptopom,ma reggel hirtelen már nem akarta betölteni a windózt(azóta sem akarja) tegnap telepitettem (eredeti cd-röl) a routeremet,amit le is jelszavaztam vele és aztán felfrisitette magának a net frameworkot is...aztán elkezdtem az éjszakai letöltéseimet és mentem aludni. Reggel arra keltem,hogy ujraindul,ujraindul,ujraindul....igy egymásután. felnyitottam,és már bekapcsolásnál a "fujitsu siemens computers" felirat után csak fekete képernyő van....egy idő után,ha lenyomok gombokat akkor még sipol is... Nem tudtok valamit? Szükségem van a laptopra a munkámhoz.... Köszi!
A winchester-t azt hallod hogy felpörög amikor bekapcsol a gép? Ha megfigyeled legalább egyszer látod hogy elkezdi tölteni a windows-t? Mert az újraindulás az lehet azért mert meghülyült a windowsban valami és az kékhalált okoz, ami után közvetlenül általában azonnal újraindul a windows alapbeállításnál, tehát nem is látható hogy mi az oka a kékhalálnak néha még az se hogy az volt-e vagy csak újraindult-e...
Csökkentett módban ha ezek a fentiek megvannak (vagy ha a windows töltés nem is) esetleg próbáld meg elindítani hátha ott kiderül mi a baja, vagy akkor legalább a kék-képernyő utáni újraindulás is kikapcsolható, ha a hibát nem sikerül megoldani rögtön a kék képernyőn lévők hátha segítenek... Vagy ha nem indul csökkentett módban, akkor valami bootolható dologról pl live-LinuxCD (pl puppylinux) bebootolni és megnézni hogy mi van a winchesteren egyáltalán...
Igen felpörög,kékhalál nemvolt....nem úgy indulgatott újra,hogy be windowsba,kékhalál és ki,hanem be-ki-be-ki...ugy van,hogy bepörög,mikor betölt a fujitsu siemens képernyő,aztán mielőtt bejön a windows töltőképernyő előtte pár másodpercig(általában mindenkinek) fekete a képernyő és villog a " _ " felül,ezután ugye a szokásos töltő,miegymás....
na nekem a "_" villogásánál abbahagyja a pörgést,nem fagy le,de ottmarad a fekete képernyő és a lámpa sem villog hogy megy a cpu -módosítás: most mintha már a winyó sem pörögne fel...ha boot fele f8-at nyomok,akkor se jön semmi....-
Aha, hát attól lehetne kékhalál mert olyan gyorsan újraindulhat hogy azt látod hogy bekapcsol aztán meg ki, de ha a winchester se pörög fel az nem túl jó, esetleg próbáld meg: Bővebben: Link ezt letölteni és kiírni egy cd-re ez egy ún. live-linux,(cd-ről futó telepítést nem igénylő linux) grafikus felületnek kell majd bejönnie,a bekapcsoláskor kérdez felbontást meg bill nyelvet de az talán értelemszerűen kiválasztható(szintén menüből) és ha bejön az asztal, az alján felsorolja a hdd partíciókat amiket lát a gépben és meg is lehet őket kattintással nyitni és nézni, így talán kideríthető hogy megvan -e a winchesteren az adat...
Illetve egyáltalán a bios felismeri a winchestert?
a bios felismeri igen!
am phoenix biosom van....és igen,az felismeri,próbáltam is a boot sorrendet állítani
Ptesza linkjét próbáld meg, az enyém akkor csak "dinamikus" link nem működik mostmár nekem se... amit Ptesza adott meg az az eredeti elérési helye, az egész kb 100Mb és nagyjából teljes értékű linux ilyen hibakeresésekre pont jó..., vagy van valami egyéb fejlemény azóta?
leszedtem a tiédet,majd ma megpróbálom....és majd akkor mondok valamit....köszi!
szóval a rart kicsomagolom
a benne lévő rart ugye már nem kell? és úgy ki cd-re,berakom és már mennie is kéne...? bár van egy olyan sejtésem,hogy meghalt a vinyó
Hát szerintem az a rar az nem rar, mert egy iso file amit linkeltem csak a rar felajánlja hogy " ki tudja bontani" , viszont ez ide nem jó, mert az iso tartalmaz egyéb cd-re jellemző dolgokat is mint "'csak" a file-ok, bootolható e, gondolom boot szektor, a cd neve egyebek...
Szoval ezt másképp kell kiírni: nero-val: cd-kép felírása (ez abban a menüben van ahol formázni lehet az újraírható cd-t, tehát nem a rögtön bejövő menüben lehet kiválasztani ahol boot/iso/audio...) nero-expressz: ott is lemezkép felírása valahol de azt nem tudom hogy hol található szoval ki kell választani a file-t és ha jól csináltad, akkor a lemezen azt kell látnod majd amit akkor látsz ha rar-ral "kibontod" az iso file-t ha ez így megvan akkor bootolj be, kövesd az utasításokat-- válassz bill. nyelvet, időzónát egyebeket menüből és a végén be kellene jönnie egy grafikus windows-szerű asztalnak
Jó,köszi értek hozzá,csak mivel ez az öcsém gépe amiről most írok,nincs rajta semmi képfájl olvasó,csak rar,erről viszont megfeledkeztem....most akkor elcsesztem egy cd-t
mert kiirtam kicsomagolással és nem ment.... akkor én csinálom közbe és írom a fejleményeket
Na,hát az a helyzet,hogy elindul a kutyus,de aztán újraindul a gép mindig mikor betölti az intrid.gz-t
Hát ez érdekes, akkor ez valami hardveres dolog lehet a winchesterhez a puppy-nak alapesetben nincs köze, viszont talán ezt közvetlenül a cd-ről tölti be, lehet a vezérlő, bár én ennek ellenére még egy memtest86+ -t kipróbálnék hogy lehet hogy a memória adta meg magát a gépben
Bővebben: Link, viszont ha nem garanciás a gép és nem okoz gondot ha szét kell szedni megnézni a csatlakozókat, pl a táp csatlakozót már hallottam laptopon hogy a nagy melegtől kicsit kiforrasztotta magát, szikrázott is és amíg ilyen állapotban volt a winchesterre mindenféle furcsa dolgot írt a gép... Meg a winchestert magát is esetleg érdemes megnézni nincs-e rajta égett alkatrész vagy valami szemre is rendellenes dolog... |
Bejelentkezés
Hirdetés |