Fórum témák
» Több friss téma |
Digitális páratartalom szabályzót vagy mérőt épített már valaki? Az hasznos lenne még keltetőhöz.
páratartalommérő szerintem felesleges elég ha egy tepszibe teszel be vizet párolog anyit amenyit kell.
am meg marha drága ahogy nézegettem
Ha egy ilyet valaki kifizet nekem, szívesen eljátszogatok a program megírásával. Ez lenne a befektetés...
Nem egy rossz darab. Páratartalmon kívül még hőmérsékletet is mér és elég kicsi is. Bővebben: Link
Megtörtént (fateroméknak kellett, mert amit vettek, abban nem volt páramérési lehetőség). Avr-hez lett kötve, mintapélda van a neten szerintem Pic-hez is, nem olyan bonyolult, mint a tok kis mérete miatti felforrasztás - hétszegmenses kijelzőre írja az adatot (felváltva mutatja a hő és páraadatot).
Igen egyébként ez a B verzióm. Mint ahogy vicsys is linkelte, egy érzékelő ára több mint egy sima analóg páramérő. Szerintem maradok a tálcás módszernél.
SirLeslie, ezt amit említettél te készítetted?
Való igaz, jóval töbe kerül, mint a hozzá való proci+kijelző - de sürgős megoldásra volt szükség (saját gyártmány természetesen).
Elnézést a kései reagálásért. Igazad van, mindegy milyen hőszabályzód van, éterkorong, hőmérő érintkezőkkel, tranzisztoros mint az enyém, esetleg programozható. Az összesnek van egy közös tulajdonsága: KELL !!! A kikelésnek van egy olyan időszaka, amikor maguk a tojások is hőt termelnek, annyit, hogy a csibék belefúlnának, ha nem hűtenéd. A kotló sem véletlenül áll néha a tojáson. Ehhez a meleghez még hozzájön az a meleg is amit a hőforrásod termel, és nem tudod, hogy a kész csirke miért fulladt be. Igazad van, hőszabályzó nélkül is megy, de az a stressz, hogy mikor szalad fel a hő, rettenetes. Valaki a csibekeltetőjében vasaló bimetall kapcsolóját használta. TE ne tedd. Ez a fórum a csibekeltető elektronikai részét tárgyalja, de ha inkább a csibekeltetés érdekel, mint a hőszabályzó építése, szívesen megosztom tapasztalataim.
Nem ide tartozó, de kicsit azzá teszem. Pár kép, ha valakit érdekel a keltető dobozom, a félautomata tojásforgatóm, és a fűtőegységem. Ez utóbbi, nem a legprecízebb, de a többi egészen jónak igérkezik. Legközelebb 2 hét múlva leszek otthon hogy folytassam.
Sziasztok. Nekem van egy házilag készített keltetőgépem. Leírom, hogy milyen.
Vasvázra csavarozott deszkákból áll, kívül pedig 2cm-es hungarocell borítás veszi körül. Található rajta néhány kisebb rés, melyet a készítéskor direkt hagytam rajta a szellőzés miatt. A párásítás egy sima "kajástálca". A fűtés pedig 3 db 150W-os refiizzó fekete aludobozban. Az egyenletes hőeloszlást egy számítógéptáp-ventilátor biztosítja. a hőfokszabályzást egy OMRON E5CS - PT100 végzi. Sokan a hőingadozás miatt aggódnak. A tapasztalat: A szabályzón 38.5 C° van beállítva. A fekete alumínium ház nagy hőtehetetlensége miatt előfordul a +/- 0.7 C° különbség is. A gépben van egy alkoholos hőmérő is. Ezen a hőingás már nem vehető észre, a hőtehetetlensége miatt. Feltételezem, hogy a tojás mégnagyobb hőtehetetlenséggel bír, így ezt a kis "belengést" nem is "veszi észre". Kelési arány: 10. napi lámpázás után 60db életképes tojásból 55 db ki is kel. A páratartalmat én nem mérem, csak arra figyelek, hogy mindig legyen víz a 25x30 cm-es tálban. Mielőtt valaki megkérdezi, hogy miért van 3 db 150W-os izzó, elárulom, csak azért, mert ha egy lenne és az megszakadna, nem lenne fűtés
Urak!
Valaki leírná a pontos menetét a keltetésnek? Elsősorban a napok, hőfokok és páratartalom értékei érdekelnének. No és persze, hogy mikor és mennyit kell forgatni. Előre is köszi!
Persze, hogy igen.
Azt gondoltam, hogy egyszerűbb... Igazándiból a berendezés tervezéséhez kellenek a technikai adatok. Nem igazán szeretném elkezdeni a tanulást a "cicerélés"-től.
Elküldtem.
Igazából nem olyan bonyis, de egyszer érdemes átolvasni.
Esetleg én is kérhetek szépen egy másolatot belőle?
Helló, hogy a fórumon is meglegyenek a kérdésedre a válaszok. Több helyen is az általam közölt adatokat ajánlják.
Azt szeretném kérdezni, hogy annyi alkotóelemet hogyan tudsz tisztára mosni egy kikelés után?
Bujtatáskor nem kell forgatni a tojásokat. Így az utolsó 2-3 napban már a keltető aljában, a rácson lesznek a tojások. A csibéket nem szívesen kínoznám hogy másszanak le a forgatószerkezetről . Így az nem lesz oda. Egyébként valaki írta hogy nem szokta kivenni belőle, szerintem nem okozna problémát a letisztítása sem.
Itt tartok most.
Megjött a szenzor és mint látható, szépen működik. Amit tervezek: - Fűtés vezérlés - Ventillátor(ok) vezérlése - Forgatás vezérlés, léptető motorral - Párásító szelep vezérlés - Riasztás - Visszaszámláló kijelzés (óra és dátum) - manuális beavatkozási lehetőségek. Kellhet még valami?
Már ígyis felülmúlja az összes társát, ha mindet tudja amit leírtál. Pöpec lesz.
A kérdés teljesen helyénvaló! Nem dugtam rá, viszont virtuálisan már működik.
Nos, igen. Ez már kardinális probléma... T.i. a HEStorban nincs még megtermékenyített tojás.
Esetleg, tojás fajta. (pulyka, kacsa, liba, stb. )
A riasztás nem tudom hogy gondoltad és mire. De én, másik hőmérőt is, készítenék. Mert hogy az mindegy 14:20kor vagy 14:30kor szellőzteted a tojást, pára tartalom 78% vagy 85% ezzel a kelési arány fog romlani, de kikell a tojásból, a csirke. De, csak egyszer szaladjon meg a hőfok, akár 1°C-al, a tojásnak, annyi. Amit még, figyelmeztetésnek be tehetsz, az a lámpázás. Tyúknál, az eső lápázás 5-6nap, a második az a 14 napon, kell elvégezni. Gondolom a visszaszámláló, a kelésre időre (21nap) vonatkozik. De abból, kijeleztetheted a lámpázást is. üdv.
Köszi, ez jó ötlet!
Igen, a riasztás mindenre kiterjed. Egy csipogó és a kijelzőn egy szöveges üzenet. Az időpontokat a felhasználó programozza be, úgy mint az egyéb paramétereket is. (hőfokok, páratartalmak, forgatások ideje-irány-szöge)
Volna egy javaslatom. Írhatnál bele keltetési menetrendeket. A felhasználónak csak kikellene választania hogy milyen tojást tesz be, és az elektronika tudná a hőfokot, páratartalmat, kiírandó üzeneteket. Hasonlóan menetrendeket használnak pl: faanyag szárításánal, vagy nedvesség mérésnél. Visszaszámlálás helyett vagy mellett pedig az eltelt napok száma vagy időtartam kiíratása lenne helyesebb.
Köszi.
Valami ilyesmire gondoltam én is. Bár, adnék szabadkezet a felhasználónak is. Sajnos nulla tapasztalatom van. Pl. létezhet az, hogy nem a 21. napot bújik ki a kiscsibe, hanem 22.-en? Mert ha a 21-én lekapcsol a berendezés... :buck:
Ha, mindent be kell programozni, van értelme?
Én legalább is a tojásokra ajánlott szerint csinálnám meg. Esetleg a környezeti hőmérsékletet mérni ezzel a szellőztetési időt, lehetne változtatni. ( 10°C –nál kevesebb idő kell, a levegő kicserélésére a tojásba, mint 20°C –on. ) A másik, ha eladásra gondolok (szerkezet) akkor tennék bele, memóriát. És minden nap rögzíteném, az átlag beállításokat. Hőmérsékletnél, az általam jónak tartott érték, alatti, és feletti értékeket is. ( jártam úgy, hogy mondták rossz a szabályzó. 25 kacsa 5tyúk és 30pulyka tojás tönkretett . A furcsa csak az volt hogy ha ezeket mind ki keltette akkor még nem lehetett volna nálam. De jött, és követe a veszteségének megtérítését, mert a hőfokszabályzó tette ezt. Mind kiderült, ez egyszerre lett berakva. A 50db tyúktojásból 45kikelt. A többi nem. A szerkezetet visszavásároltam, mert hozta. Ez 10éve történt. A hőfokszabályzó működik, igaz a relé cserélve lett, szilárdtest relére. Ez egy két műveleti erősítős kapcsolás volt. Hasonlót, itt is láttam. Ennél, tökéletesebb lett, az a megoldás, hogy magát az elektronikát is, azonos hőmérsékleten tartom. ) Tehát az én elgondolásom szerint, tojás fajtánként, a keltetés menetét előre beírni. ( ettől 10% eltérést engedni, amit akárki maga is beírhat. ) Minden tárolva, legyen. ( Legalább 1hónapig minden eltérés tárolva legyen. Amit mindig felülírhatok, 1hónap után. ) Ebből az elgondolásból külön lenne tyúk, pulyka, teknős, krokodil, stb, keltető PIC -ed. Nem tartalak tovább fel. üdv.
Arra gondoltam, hogy bekapcsoláskor (vagy reset után) bekérné az értékeket a felhasználótól. Ezeket természetesen elmenti a memóriába és onnantól kezdve már csak meg kell nyomni a start gombot. A külső hőmérőt feleslegesnek tartom, mert a belső gyorsan reagál és leállítja a ventilátort, valamint a fűtést is bekapcsolja. A ventit amúgy sem hűtésre akarom használni, hanem szellőztetésre (CO2).
Nem értem, hogy miért kell a mérési adatokat menteni? Csak azért, hogy gubanc esetén vissza lehessen nézni?
Mennyi időnek kell eltelnie, hogy egy ilyen gépnek az előállitási költségei megtérüljön?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |