Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Na jó könnyű lenne így, de az anódfesz változtatásával elvileg a kimenőnek is másnak kellene lennie. Inkább törekednék az eredeti állapot megteremtésében.A fűtőfeszek pont tökéletesek, csak az a fránya anódfesz. A trafót is rosszul raktam össze, mert zúg, így ez a mai nap nem szerencsés. Majd holnap kezdem elölről azt egészet.
Ha felfelé transzformálsz, minden volt "duplán" jelentkezik
anódfesznél. Pl:hálózat legyen stabilan 230V, anódfesz a trafón legyen 300V. Puffer után ez 420V durván. Ha a hálózati feszed, csak 10V-tal megemelkedik, (ez 4,35%) akkor az anódod AC-ban 313V, puffer után már 441V. Szóval minden számit.... Ha teheted, tekerj le a szekunder oldalból, és csinálj megcsapolásokat.
Igen, az lesz a megoldás, hogy letekerek belőle valamennyit. Szerencsére csak a két fűtéstekercset kell lebontani és utána szabadon hozzáférhető lesz. Előkeresem majd a trafó számolt adatait is, hogy az alapján tudja mennyit tekerjek vissza.
Persze, jó lesz az úgy.
Egy kis plusz meló, de ez a legegyszerűbb. A trafó mechanikus zaja egyébként megoldható ha összeszerelés után lefújod lakkal. Én ilyen célra Cramolin PLASTIK nevű lakkot használok. Gyorsan szárad, szép felületet ad,és oldószerrel lemosható ha az élet úgy hozza. Jó munkát,sok sikert.
A trafó ma lett újra szétszedve, mert kb 20 perc üzem után kezdett el zúgni. Találtam is egy hibát, ahol a hiperszil köteg egyik szélén egy lemez elvált a többitől és az rezeghetett, azt megoldottam, de szerintem most valahogy nem jól rakhattam össze, mert eddig csöndben volt. Nembaj holnap úgyis szétszedem.
Az összerakásnál, figyelni kell a patkók párban vannak.Ne cseréd fel őket mert akkor zúg.
Közben rájöttem magamtól hogy az AE-080 kimenői.
Ezek 100V-os kimenők, igy számomra nem használhatók. Ha valakinek kell, eladnám, elcserélném. 2 db van, plusz egy TB-080D illesztőtrafó.
Oké, csak szeretem tudni, hogy minden rendben zajlott… Használd egészséggel
Ha ez SE, akkor rakhatsz a diódahíd elé egy teljesítményben megfelelő ellenállást is, ha a hőfejlődés nem számít, és van neki helye. Vagy akár a puffer után - kettébontva a két csatornát - egyszerűbb, mint szétbelezni a trafót.
Igen Se. Az ellenálláson én is gondolkodtam, csak már így is fűt kettő a szűrésnél, meg a trafót úgy is meg kell bontanom a zúgás miatt. Így inkább letekerek belőle. Nagyon nem kell úgysem megbontani, meg akkor már az előfesznek is tekerek egy nagyobb tekercset, mert épp, hogy be lehet állítani vele.
Megköszönve a sok fórumos segítséget (a csövek beszerzésében is!), íme végleges formájában a 6C33C/6E5P trióda SE:
Az első kép CHZ mesternek ajánlva, mert a dobozoláshoz is Ő adta a tippet. A második kép CIROKL-nak, aki inkább a belvilágra kiváncsi. A harmadik Djhans-nak, elismerve erőfeszítéseit a fenéklemezek hasonlóan saját kezű kialakításában. ...
...
A negyedik kép Fletának, mert bár kissé módosítva, de ezek mégis csak az Ő munkái. Az ötödik Mark.budai-nak aki szereti a csövek fényét. A hatodik Sturbinak, aki már előre megmondta, ne higgyek abban, hogy az üvegbúrán belül két azonos triódát találok. Ezeket és a többi képeket is amit még készítettem igyekszem felrakni a képtárba...
Ez igen! Gyönyörű és igényes munka! Nagyon tetszik! Egyre szebb erősítők készülnek itt! Gratulálok!
A hangja milyen lett?
Ez nagyon szép profi munka , nem csak belül de kivül is . Látni nem sajnáltad az időt tőle , megadtad neki ami jár
sajnos én nem vagyok ilyen preciz , nem tudok lassan dolgozni ...
Ez nagyon szép lett! Köszi a képet, tetszik ez az erőmű, amikor fűt, és Sturbinak feltett kép segítségével el is képzeletem, milyen lenne egy PP vele, amikor este fűt. A dobozom meg is lenne hozzá.. El fogom kezdeni a 6N13Sz és a 6P3Sz után a cuccok begyűjtését hozzá, azt hiszem. Bár ide elég izmos táp kéne, de semmi sem lehetetlen...
Ha már képek.. Majdnem kész a GU50-em, már csak az előlap és a trafótakaró hiányzik. Képek
Nagyon szép lett ! a trafótakarók engem kcisit a régi teljesítmény huzalellenállásokra emlékzetetnek Minden elismerésem ! :worship:
Nagyon szép lett, gratula! A csövek fényéről is beszéltél, hol marad a kis 6e5P, aki megmutat belülről mindent? Mennyi 6S33C Ja, és a 6e5P-vel mennyire vagy elégedett? Én is ilyeneket használok a következő gépemhez, de még nagyon az elején vagyok a dolognak…
Pár napja az egyik ismerősömtől kaptam 14 db elektroncsövet, állítólag egy régi TV készülékben voltak. A többségüket már sikerült beazonosítanom.
Viszont van köztük két, ránézésre egyforma cső, amelyről nem sikerült számot leolvasnom. 80mm magasak, novál foglalatba mennek. Trióda-pentóda kombinációnak tűnnek. A fűtőlábak (4,5) között 8 ohmot mértem. A trióda és a pentóda rész egyforma magasak. Az egyikről annyit sikerült leolvasnom, hogy TU (gondolom Tungsram), illetve hosszában 4252. Milyen típusúak lehetnek ezek a csövek? A beazonosított csövek PL36, 3 db EF80, ECH8?, EH81, PCL84, ECC82, EF18?, PCC84, DY86. Fentiek közül bármelyiket elcserélném ECC88-ra, ill ECL86-ra.
Ügyes vagy Te ! De ugye a szalagmagok nem csak szigszalaggal vannak rögzítve ?
Ez a kettő, ha teljesen egyformák, akkor E/PCL82. Az EF18? az ha minden igaz, EF183 lesz. Az ECH8? meg ECH84 lehet, bár így kép nélkül..
Kócos, köszi, a szigszalag csak a külső szigetelését fogja, amúgy két csavarral van felfogatva, ahol a két patkó közt van egy kis hely, ott a csavar, mint ami a gyári keretben is van.. Azóta nyomtattam rá még egy papírt, arról is van fénykép. A csavar látszik is az 5. képen.
Igen, ECH84 elég valószínű, de az EF lehet EF182 is…
Gratulálok !
Nagyon igényes munka , nem csak szép , belső kialakítása is korrekt . Fotók alapján biztos vagyok benne , hogy brummnak nyoma sem lehet .
Szép lesz , gratulálok !
Te is dolgozol ám ezerrel. Nem kis munka lehet benne , eddig is .
Köszi! Hát igen, van benn munka, ráadásul a belseje sem ilyen már, azóta sokat változott. Kétszer átépítettem, a brumm miatt, most alig van egy pici, de az már akkor is van, amikor nincs semmilyen fesz még, szerintem egy kicsit szórja a hálózati a kimenőket. De ez nem is zavaró. Ha van egy kis zene, már nem is hallatszik, és nem azért építettem, hogy csöndben legyen..
15kg lett így előlap és trafótakaró nélkül, ha teljesen kész lesz, újra megmérem.
Köszönöm! A hangja nem volt ismeretlen számomra, hiszen deszkamodell szinten már hónapok óta muzsikált. Nagy erejű egész mélyre ereszkedő bassus, jó középtartomány (bár ebben nem hozott újat) és tiszta csilingelő magasak jellemzik. Talán nem annyira "levegős" mint az EL84SE volt, de nem is annyira "vékony". Hatalmas energiával szólaltatja meg a hangszereket...
Mindig jól esik egy olyan nagy "dobozkészítőtől" az elismerés mint amilyen Te vagy.
Ne hidd, hogy a precizitás miatt készült ilyen lassan, csak nem fűtött a műhelyem ezért a fémmunkával meg kellett várnom a jobb időt...
a TV KF fokozatokban EF183/184 szolgált (korábban az EF80).
Ha TV-cső, akkor PCL82.
A táp valóban nem gyenge, sokat kér ahhoz, hogy jól szóljon.
Ezekkel a csövekkel a PP a párkeresés miatt nagyon nagy munka lenne. Azzal a képpel azt akartam mutatni, hogy a 8 csőből mindössze három egyformát találtam ...
Köszönöm az elismerést. Az ötlet innen származik, lefordítva a lehetőségeimre ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |