Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kémia óra vízbontás (durranógáz fejlesztése)
Lapozás: OK   6 / 87
(#) Isti hozzászólása Feb 12, 2007 /

A trisó nem kezdi ki az Al-t ?, mert lúgos kémhatású, nem?

Koromból lehet grafitelektródát csinálni?
(#) Ricsa hozzászólása Feb 12, 2007 /

a durranógáz könyebb a levegőnél?

igen, de nem marad együtt, H2 mindig felmegy
(#) lgyk válasza Isti hozzászólására (») Feb 12, 2007 /

Kikezdheti, de nem nagyon lúgos a kémhatása. A NaOH komplexet képez az alumíniummal, gyengébb lúgok kevésbé agresszíven oldják. De itt úgyis grafitelektródról van most szó...

Lehet, de nem érdemes. Nagy nyomáson az amorf korom átalakul a termodinamikailag stabil grafittá, de kb. GPa nagyságrendű nyomás kellene hozzá. Házilag nem nagyon lehetséges. A korom viszont jó pirotechnikai elegyekbe!

kösz
Pl: puskapor

Nem, ahhoz pont nem jó. Sárga csillagokat szoktak csinálni belőle, aranyeső, firefly ("szentjánosbogár"), miegyéb. Puskaporhoz (hivatalosan fekete lőpor) faszén kell, méghozzá puhafából (a fa szenesítésekor marad egy csomó aromás-alifás kátrányszerű maradék ami a gyors égéshez kell, ezzel szemben a korom majdnem tiszta szén).

szórakoztatok már azzal , hogy gyertya bele konzervdobozba sok papírt beletömöríteni, egy db szenet, és begyújtani. 15 perc múlva fröcsög nint az állat és kékeszöld lánggal ég(vas miatt) alig tudtam eloltani 3l víz rá és futottam

gőzölt mint az állat. Homokba csináljátok kinn a szabadba.

Heh, megint beleszólok...

Vasnak nincs jellemző lángfestési spektruma a látható színképen, a réznek van. A réz festi kékeszöldre a lángot, pl. ha kiizzítasz egy vékony rézdrótot gyertya vagy öngyújtó lángjában, majd forrón belenyomod sósavba (vagy vas-kloridba, azzal is működik), majd beletartod a lángba ismét, akkor gyönyörű kék-zöld lesz az egész láng. Ezt használják a színezett lángú öngyújtókban, valamint pirotechnikában is használnak rezet lángfestésre (réz(I)-ionok festik szép kékre a lángot, viszont a réz(I)-vegyületek többsége oxidációra érzékeny, ezért nem alkalmas pirotechnikai elegybe). Ezért ritka a szép kék tűzijáték.

Zöld lángot okozhat még szerves adalékanyag, amit a papírhoz adnak.

kösz ja tényleg!!!
(#) NBalage válasza Isti hozzászólására (») Feb 13, 2007 /

hy
figy azt a konzervdobozosat mond el légyszi mégegyszer mert nem igen fogtam fel...
de szívesen megcsinálnám a szomszédnál
(#) Isti hozzászólása Feb 13, 2007 /

1 bele kisméretű papírmiszlik, öszetört gyufaszálak,
2 majd rácsepegtetni sok gyertyaanyagot+ bele egy kis széndarab 1cm3-as (nem feltétlenűl szükséges)
3 nagyobb 3cm-s db papírok bele, és jóvégű gyufaszálak
4 rácsepegtetni egy kevés gyertyaanyagot majd begyújtani a kilógó gyufákat, papírokat( fő h gyertyásak legyenek) majd jó messzire elmenni onnan, mert ha begajdul fröcsögni fog. Legyen nálad valami, amivel elolthatod!!! Ja és véletlenül se a házban kísérletezz vele, ne legyen körülötte és felette éghető anyag...

(#) lgyk válasza NBalage hozzászólására (») Feb 13, 2007 /

Ezek a mai fiatalok...

Nem értem, miért jobb egy kaotikus rendszert csinálni... Nem tudod, mikor mi mivel reagál, nem ismered az előrelátható következményeket. Én nem tanácsolom a "dobjunk össze minden éghetőt oszt haccójjon" jellegű kísérletezést.

Ha már mindenképpen pirománkodtok, akkor egyszerűbb, előreláthatóbb kísérleteket csináljatok. Pl. alkoholban oldott bórsav (vegyszerbolt vagy gyógyszertár, utóbbi helyen szájpenész ellen adják) szép zölden ég. Persze ezt is ésszel kell csinálni, mint mindent az életben...

Az alapvető biztonsági előírásokat be kell tartani ahhoz, hogy ne legyen baleset:

-Ne gyújts be túl nagy mennyiséget (éghető folyadéknál a maximum 1 deciliter)
-Ne legyen rajtad műszálas ruha, mert csúnyán ráéghet a bőrödre
-SOHA ne hajolj az anyag fölé, amit éppen gyújtasz!
-Ha lehet, használj védőfelszerelést (pl. védőszemüveg)
-A gyúlékony folyadékok többségének a gőze is gyúlékony - az anyag már akkor meggyulladhat, amikor még csak közelíted a gyújtóeszközt!
-Legyen a kéznél tűzoltóeszköz (víz, homok, tűzoltó pokróc, poroltó)!
-Ne legyen a közelben SEMMI gyúlékony anyag legalább 5 méteres távon belül
-Ha mégis sikerül kigyulladnod, akkor ne rohangálj, mint a mérgezett egér, hanem a földön hemperegve próbáld meg magad eloltani - ha van tűzoltó pokrócod, akkor azzal kell szorosan "betakarózni" (embert nem szabad tűzoltó készülékkel oltani)

Ennyivel kb. meg lehet úszni egy esetleges balesetet, de mindent ésszel és óvatosan!

Ja, a balesetet nem megúszni kell, hanem elkerülni!

Ja, és még egy dolog: pirózáshoz a legalkalmasabb cucc a gyújtózsinór (pontosan számítható, hogy mikor gyújtja meg az anyagot, és nem kell a közelben lenni, amikor elindul). A legtöbb pirotechnikai boltban lehet kapni (V/I. kategória, 18 éven felül bárki, bármikor vehet/használhat).

Ő honnan lehetne szerezni grafitot (~5-10mm) átmérőjűt?

Lehet hogy papír írószer bolt?
(#) Szpidi válasza Isti hozzászólására (») Feb 13, 2007 /

Góliátelem?
(#) lgyk válasza Isti hozzászólására (») Feb 13, 2007 /

Taneszközboltokban ezer Ft/pár áron vesztegetik (már ahol lehet kapni)...

Van egy Progresso fantázianevű íróeszköz, akkora, mint egy ceruza, és az egész grafitból van (meg van egy vékony borítás rajta, ezt le lehet kaparni róla). Ennél olcsóbb és masszívabb megoldást aligha találsz...

És csak óvatosan!

kösztök!!!
(#) Ricsa válasza Isti hozzászólására (») Feb 13, 2007 /

Én úgy szereztem grafitot, hogy voltak régen azok a toltótollak, amibe ilyen grafithegyet lehetet tenni. Úgy kellett faragni, hogy a végéT (a ceruzának) lecsavarod. Ebbe 12 db 565 ft volt. SZóval tök olcsó. Igaz kicsit vigyázni kell vele, mert törékeny.
(#) Isti hozzászólása Feb 14, 2007 /

üdv!!

Azért kösz, de nekem vastag kell (10A kell hogy átfolyjon rajta), mert a
grafit fajlagos ellenállása 10^-3,
ellentétben a fémek 10^-7 nagyságrendű fajl ellenállásával....
Tehát nekem nem elég az 1mm-es... nekem legalább olyan vastag kell mint a góliát elemekben... és hosszú ~20cm-s
(#) Frankye válasza Isti hozzászólására (») Feb 14, 2007 /

Sok góliát elem egymás fölött!
Bocs, ezt nem bírtam kihagyni!
(#) Isti hozzászólása Feb 14, 2007 /

neked megbocsátom...
de félre értelmezted! tehát a góliát elemben van olyan vastag, (és a régi wonder ceruzaelemekben?) na mindegy elmegyek boltba és veszek vmi kemény rajzgrafitot
de előtte megnézem vezeti e az áramot

Asszem ez lassan halott téma lesz...
Lehet hogy indítani kéne egy szkeptikus topicot!!!
Túl sokan akarnak nagyfreq vízbontót építeni...
(#) lgyk válasza Isti hozzászólására (») Feb 14, 2007 /

Arra figyelj, hogy Leclanche-elemet (szén-cink) szedj szét, ha mégis elemből akarod kibányászni, ennek a jelölése góliát (D) elemnél R20. Ha LR20 van rajta, akkor egyrészt drágább (fordított Leclanche-elem, vagy másnéven alkálielem), másrészt csak cinket találsz középen...

Egyébként az olcsó kínai elemek a legjobbak szétszedés szempontjából, mert nincs a puha cinkborítás körülvéve acéllal, így könnyebb szétszedni (és ugyanezért folynak ki - cink elfogy, elektrolit folyik...).
(#) Isti válasza lgyk hozzászólására (») Feb 14, 2007 /

Ja igazad van :yes: !!! Még egyébként szén-cink elemen kívül mást nem bontottam szét. Az a gáz, hogy a mostani (szén-cink)elemekben (AA)csak 1 mm vastag grafit van!!! Meg a fele elemben szétszedés közben eltörik a grafit!!!
(#) Ricsa hozzászólása Feb 20, 2007 /

Sziasztok! Megbízott a kémiatanárom, hogy nézzek utánna hogyan kell előáálítani a cink-szulfidot (Zn+S). Azt tudom, hogy kénben kell elégetni a cinket, de nem tudom hogyan. Léccíves adjatok nekem valami útmutatót, hogy hogyan kell. Azt momdta, hogyha sikerül megcsinálnom(megcsinálnunk), akkor kapok egy 5-öst. Szóval ha lehet a ti segítségeteket kérném. Köszönöm
(#) lgyk válasza Ricsa hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Hi!

Óvatosan kell ezzel kísérletezni, elvégre egy pirotechnikai elegyről van szó. A dolog viszont egyszerű és látványos.

Ha ugyanezt a keveréket egy vaslapra szórod (egy kupacban), akkor szép zöldes lánggal hirtelen elég az egész mennyiség. Értelemszerűen gyújtópálcával kell gyújtani, ha gyufával próbálod, megégeti a kezed!

Lehetőleg óra végén csináljátok, mert a párolgó kénnek és a kén-dioxidnak kellemetlen, fojtó füstje van, valamint a keletkező ZnS-füst is zavaró lehet.

Ne gyújtsd meg egyedül, a tanár nélkül a keveréket, és ne tároljatok a bekevert anyagból a laborban, mert előfordulhat öngyulladás a tárolás során.

Sok sikert!

Ja, és a receptből az ólom-acetát és a sósav nem kell a ZnS előállításához!

ZnS.jpg

(#) Isti hozzászólása Feb 20, 2007 /

csá Ricsa!!!
t.bányai vagy? (költői kérdés) én meg tatai...
én még nem értek az elektronikához, csak a primitív kísérletekhez... (De már fejlesztem magam. Elég gyökér vok, csak dupla feszkós egyenirányítást csináltam 2-2 kondiból és diódából)
na mindegy megelőztek...

(#) Ricsa válasza Isti hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Igen tatabányai vagyok. Min már kitaláltad. Újvárosban lakom.ha ismered tatabányát, akkor a közművelődési ház körül lakom.

Köszönöm lgyk. Szóval csak addig kell megcsinálni a kisérletet, amikor össze kell törni a kémcsövet? Akkor már ott van a cink-szulfid?

Igen, az a cink-szulfid.

Ha érdekel, akkor a sósavas reakció a cink-szulfidot cink-kloriddá alakítja, és kénhidrogén szabadul fel (büdös záptojásszagú gáz, nagyobb adagban mérgező), amit ki lehet mutatni ólom-acetát reagenssel is (ólom-szulfid keletkezik, ezért feketedik meg az eredetileg színtelen ólomvegyület).

Nincs mit.
(#) Ricsa válasza lgyk hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Különben tényleg szét kell törni a kémcsövet? Annyira gáz, Ha igen, akkor egyszerűbb a vaslapon megcsinálni?

Hát, úgy kb. két óra alatt ki lehet vakarni a kémcsőből. Egy kémcső kb. 20 Ft, nem éri meg a tökölést.

Kémcső=fogyóeszköz

Vaslapon egyszerűbb, de jobban kell vele vigyázni (ne gyulladjon meg semmi/senki). És a vasszennyezés miatt sem a legjobb, de az általában nem szokott zavarni.
Következő: »»   6 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem