Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha a trafód terhelhetőségre bírja, akkor jó az EL34-nek, egész izmos telejesítményt lehet megcélozni akkor.
Utoljára és nagyon halkan... Amikor a Bowerseket vettem, ezt is nézegettem. Korábban volt már Mission hangdobozom annak tetszett a hangja. 92dB-es érzékenységével könnyen hajtható lett volna. Akkoriban viszont még nem "csövesben utaztam", nem érdekelt az a 4dB különbség amennyivel a B&W "gyengébben muzsikált", hangra az jött be, ma már lehet, hogy másként döntenék...
Akár meg is lehetne mérni a kimenőtrafókat.
Meghajtod mondjuk a szekundert egy 1 kHz -es kb. 1 V -os (lényegében mindegy mekkora) jellel, megméred a primer oldali feszültséget. Ebből meg lehet határozni az áttételt, az áttétel ismeretében kiszámolod a primer oldali impedanciát 4, és 8 ohmra is, ebből meghatározható hogy melyik csőhöz lehet illeszteni.
Itt van pár ECC83/ EL34 kapcsolás (az EL 34-be bele kell képzelni a hiányzó rácsokat, katódot). Bővebben: Link
Megelőztél pont ezt akartam linkelni neked. A 380V pontosan stimmel szóval a hálózatim tökéletes hozzá.
A GU50 mennyire kényes a g2 feszre? Adatlapon láttam, hogy max 250V lehet, de nálam 300V környékén van(inkább picit felette). Esetleg ez okozhatja az anód nagyon halvány izzását? Bár én már azt sem tudom, hogy tényleg izzik-e, vagy sem, mert csak az egyik részén láttam valami piroslást, a másik oldalán semmit. Létezik, hogy mindkét cső ugyanazon az oldalán, ugyanott látom?
Miért kell ehhez 1KHz ?
Simán 50Hz AC felhasználásával is megteheti és akkor akár DMM-rel is mérheti .
CHZ mester!
Neked sincsen valamilyen használható ötleted 6ZS52P (talán E810F-nek megfelelő) vagy akár más elérhető csővel egy 30-32dB erősítést megvalósító MC előerősítőre? (Amivel esetleg érdemes lenne kiváltani a tranzisztoros Hiraga MC-t) Tudom, hogy Te is MC-t hallgatsz, hátha már Neked is eszedbe jutott egy ilyen csöves próbakapcsolás... (A Hampton MC-t egy másik fórumon nem tartották valami nagyra, pedig korábban ebben is gondolkodtam...)
Mikrofónia miatt más csővel próbálkoznék , triódával katódban hajtva (földelt rács) . Vagy valami hibrid megoldás .
Nem feltétlen fontos, de az 1 kHz beleesik az üzemi frekvenciatartományba, az 50 Hz meg nem biztos.
A lényeg mindenképpen, hogy ne legyen a mérőjel "túl nagy", mert a torzítások, veszteségek a mérést meghamísíthatják
Néztem, hogy eszméletlen nagy a mikrófóniája.
Ezt valamilyen okos konstrukcióval nem lehet kivédeni? (Zárt doboz, felfüggesztés, csőgyűrű, stb?) Nagyon nagy a meredeksége és emellett kicsi a zajellenállása, ez eleve predesztinálná erre a célra... Ha hibrid, akkor minek, ott a két Hiraga egymás után... ... csak gondoltam ha már minden csöves...
Ha leváltanám a HIRAGA MC-t , akkor csöves korrektort csinálnék MC fogadásával . Egy külön csöves előerősítő és annak tápja már nagyon megnöveli a dobozok számát , jobb lenne egyben megcsinálni.., szerintem .
Ha az 50Hz kiesik az üzemi tartományból (már hálózati trafónak sem jó ) , akkor ott már baj van és ez pontosan mérhető egyszerű műszerrel is .
Áttétel mérése ennél egyszerűbben és pontosabban nem hiszem , hogy megoldható .
És erre is van valami konkrét ötleted?
(Azért kérdem, mert most dobozolnám át a Hiraga korrektort, hogy a Ti alkotásaitok között az is megállja a helyét...) Vagy véleményed szerint ezt a két Hiragát egymásnak teremtette "az aki el van felejtve" (hogy Cseh Tamást idézzem), és használjam másra a csöveimet?
Hát meglehet hogy hálózati trafónak se jó, nem is erre készült, de ha ismeretlen helyről származik, pl. egy néprádióból, az bizony nemigen visz át 100 Hz alatt szinte semmit, persze nem is jó ebben az állapotában.
Aki pedig erősítőkkel foglalkozok, annak szerintem kellene lennie 1 kHz en mérési lehetőségeinek, de 400 Hz is megfelel, ezt meg már a legtőbb multiméter tudja. de nem kötözködök Régen is voltak igen kisszintű erősítők, a mikrofónia csökkentésének módja, a cső foglalattal együtt lágy rugalmas rögzítése, és a cső tömegének növelése vastag árnyékoló fémbúrával, ami az egyéb zavarok ellen is véd. A hozzávezetések is rugalmasak voltak. Egyébként feszítettrácsú csövekkel érdemes kísérletezni, azoktól jobb eredmény várható.
Én sem kötözködésnek szántam , csak az egyszerűbb mérés lehetőségére próbáltam utalni .
Én minden megtekert kimenőm (kisebbekre is ) primerjére ráakasztom a 230 V AC-t , szekundere 8 ohm terheléssel szoktam járatni , ha melegszik mehet a kukába . Még nem kellett kidobnom egyet sem .
Ha Te készíted, biztos vagyok benne, hogy kibírja, ki is kell bírnia. Nyilván nem néprádió minőségű erősítőbe szánod.
Mostanában gondolkodtam egy ilyen megoldáson , de még nincs eredmény . Az ARC kapcsolásai között található néhány , vagy Borbély megoldása , bár ez is hibrid ..
A 6zs52p tényleg eléggé mikrofóniás. A GU50-es erősítőmben az a meghajtócső és hogy most említettétek picit megkoccintottam és szépen csilingelt. :yes:
Ezeket nézegettem már, talán a Hang & Technika is ezt a Borbély kapcsolást hozta le valamikor, de nem tetszett tulzottan...
A hibrid megoldások számomra kicsit erőltetettnek tűnnek... Véleményem szerint, ha már nem lehet mindenütt eredményesen kiváltani a félvezetőket, maradjanak meg önálló fokozatként.
És még a huzal átmérő EL 34-hez 0,25mm primer oldalon
és a szükséges vasmag keresztmetszet is kell, de itt tudni kellene mi az alsó frekvencia amit szeretnél és a teljesítmény?
Kedves walter mester!
Ha akarnék, minden különösebb gond nélkül megterveznék, elkészítenék egy kimenőtrafót az igényeknek megfelelően (ahogy ez már több esetben megtörtént), de nem akarok. Nem is erről volt szó, hanem arról, hogy ismeretlen kimenőtrafó milyen csőhöz használható. kéretik pontosan elolvasni a hozzászólásokat
A trafó tényleg ismeretlen de pont ma került hozzám egy komplett néprádió Ha annak a kimenőjéhez viszonyítok akkor min 4x nagyobb.
50Hz-től azért illik megszólalni egy erősítőnek. Az még viccnek is rossz hogy 100Hz alatt nem szólal meg. Holnap mérgetek 50Hz-et is kipróbálom és az 1kHz-et is.
Kedves pucuka mester!
Elhiszem, de a huzal átmérő szerintem nagyon fontos, akkor ha meg akarjuk tudni milyen csőhöz jó az a trafó. Mert erről van szó.
Milyen csatolókondit tettél bele? A kerámia kondi csilingel hangfrekis körben. Oda alkalmatlan csatolónak.
Sosem használok kerámia kondit csatolónak, csakis fóliát. Itt a meghajtócső csilingelt szépen.
Szerintem a huzalátmérő fontos, de nem nagyon. Mivel SE kimenőkről van szó a huzalátmérő attól függ elsősorban, hogy a lehető legvastagabb legyen ami elfér a vasmag ablakában, a rézveszteség miatt a szükséges menetszámból.
Az optimális illesztéshez a legfontosabb az impedancia áttétel. Mivel meglevő kimenő trafókról van szó, a huzalvastagság a megengedhető áramsűrűségtől függ, abból csaknagyjából lehet becsülni a végcső típusát. |
Bejelentkezés
Hirdetés |