Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   956 / 2208
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 9, 2010
Teljes csöves MC RIAA -t érdemes lenne szimmetrikus bemenetűre készíteni .
Zaj és egyéb szempontok miatt is jobb lenne . Hátránya , hogy bonyolultabb kicsit és a lemezjátszót is át kellene kábelezni.
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 9, 2010
Látom azért Téged is foglalkoztat a téma... A lemezjátszót nem szükséges átkábelezni, a hidegpontokat külön-külön hozza ki a csatlakozóig, az MC tekercsek pedig szintén földfüggetlenek. Ez a szimmetrikus megoldás már korábban nekem is eszembe jutott, de akkor még IC-ben gondolkodva...
Az általad javasolt földelt rácsú kapcsolással feladtad a leckét... Gyakorlatban ritka mint a fehér holló (igaz egy ARC-nél találkoztam vele)és bár J.L.Hood együtt említi a kaszkód kapcsolással, de az sem sűrün fordul elő...
Nem kellene ezzel a témával "magánba húzodni" erről a fórumról, mielött ránk szólnának?
Kábelt cserélni kell , mert abban igazad van , hogy a fej fölfüggetlen , de a kivezetett kábel árnyékolása már közösíti és az árnyékoláshoz van kötve . Nekünk 2db. melegpont és egy árnyékolás kell oldalanként + a fémváz testelése . GND pont az csak a lemezjátszó kar és a fém váz pontja ..Félvezetővel könnyebb és stabilabb lenne a szimmetrikus megoldás .
Akkor majd folytatjuk másként .
Majdnem biztos vagyok benne, hogy itt nincs külön kábel, a karkábel van ráforrasztva a csatlakozókra külön hidegpontokkal, de megnézem este otthon...

Idézet:
„Akkor majd folytatjuk másként .”

Aztán ha van eredmény és az csöves, visszatérünk a fórumra
Nekem a DUAL és a MITSUBISHI lemezjátszókon 2db. RCA dugó van és a kábel közepén egy + vezeték fut ( GND) , ami a fém vázhoz van bekötve .
Ezért nekem így nincs lehetőség 2db. melegpontra oldalanként , csak másik kábellel .

CSATI.jpg

Nyertem, nálam külön hozza ki a két RCA aljzatra a meleg és a testpontokat , a földelő csavarra csak a kar van fémesen lekötve egy újabb vezetékkel (egy Project 9-es karról van szó).
Eddig is zömmel kvázi-szimmetrikus összekötő kábeleket használtam, belül két jelvezetékkel, amelyik közül az egyik eret a kábel egyik végén az RCA dugóban az árnyékoláshoz kötöttem és így ment a testre. De most már tényleg el innen...
(#) walter válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2010
Igen.
A huzalátmérő és amit te is írtál együtt kellenek, ezért tettem a kiegészítést.
Ahogy emlékszem EL34-es cső volt amihez kell a trafó, mivel A osztályban kb. 0,1A kell ezért tartom fontosnak a huzal átmérőt, túlmelegedés- menetzárlat, de ezt te is tudod. A régi csöves TV-be, rádiókba a kimenők gyakran csak 0,1-0,15 -ös huzal volt. Azt feltételeztem, hogy ilyen forrásból származik a trafó.
És látom a gondolat meneteink eltérését: te a trafóhoz keresed a csövet én fordítva.
(#) szoftveres hozzászólása Ápr 9, 2010
Sziasztok! Van egy régi Videoton RA2103 rádióm, ami mostanában elég furcsa dolgokat csinál. A tünet a következő: Bekapcsolás és fölmelegedés után a végfok (ECL86) szól, a tápegység pufferkondiján kb. 215 V feszt mérek. Ezután, kb 1-2 perc múlva a végfok ekezd elcsendesedni és recsegve torzítani. Ilyenkor ha rámérek a pufferkondira, a feszültség csak 190 V körül van. Olyan mintha a végpentóda árama egyszer csak az egekbe ugrana valamiért. Az elkókat (a pentóda katódján lévőt is) mind újra cseréltem.
Mitől lehet ez? Vajon egy csőcsere megoldja?

RA2103.png

(#) sturbi válasza szoftveres hozzászólására (») Ápr 9, 2010
C63 22nF -os csatolókondit kösd ki egyik végén, és nézd meg, akkor is elszalad-e az anódáram, ha nem , akkor csere, ha így is elszalad akkor valószínűleg a cső gyengül.
(#) walter válasza szoftveres hozzászólására (») Ápr 9, 2010
Lehet gázos is a cső . A csatoló kondi kiforrasztása után is marad a letört feszültség, csőcsere.
(A 215V szerintem eleve kevés az anódon.)Esetleg az elkó is kiszáradt, de előbb a fentieket nézném meg.
Szinte biztos , a cső rossz.
(#) Gory hozzászólása Ápr 9, 2010
Sziasztok!
Van még majdnem 1kg 0,8mm-es zománcozott huzalom. Kimenőt csináltam belőle anno. Fojtónak esetleg lehet használni? Kimenő secundert nem nagyon tekernék újra belőle mert eléggé vastag nehéz kézzel dolgozni vele.
(#) hgy válasza hgy hozzászólására (») Ápr 9, 2010
Csak ismételni tudom a kérdésemet a két (elvileg kis zajú, mikrofóniamentes csővel kapcsolatban)
Különösen az EF804(S) alkalmazása érdekelne, mert min. 10 dB zajcsökkenést tud a a cső a többi pentódához képest. Ezenkívűl q (bocs) nagyon drága. Az MC erősítőhöz gondolom.
(#) fleta válasza Gory hozzászólására (») Ápr 9, 2010
fojtónak vastag, oda max 0,3 kell a csöves erősítőkhöz.
Nehéz tekerni? És az 1,4-est?
(#) mark.budai válasza Gory hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Én a fűtés szekunderét tekerném vele. 1,2A-t kibír, ha kívülre tekered hűl is rendesen.
[off]Fleta, a 3-ast milyen?
(#) fleta válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 10, 2010
[OFF]Azt már kalapáccsal kell tekerni!
(#) pucuka válasza hgy hozzászólására (») Ápr 10, 2010
EF40, EF86, EF804 szinte ugyanazok a csövek, az EF804S kicst jobb, (de nem sokkal) mert korszerűbb.
Ezek mind kisjelű kiszajú, előerősítő csövek, mikrofon erősítő, magnetofon első fokozataiba. Az EF804 helyett használhatsz nyugodtan EF86 ot, jobban hozzáférhető.
MC pick-up hoz pedig célszerű lenne transzformátoros bemenetet kialakítani, ahogy a dinamikus mikrofonokhoz is szokás.
(#) Gory válasza fleta hozzászólására (») Ápr 10, 2010
1,4-nek neki sem állnék. Ezzel is megszenvedtem mire 4x 70 menetet feltekertem. Van 0,3-asom is még vagy 70 deka, csak nincs vasmagom a fojtóhoz.
(#) fleta válasza Gory hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Pedig kellene a fojtó az új erősítődbe!
(#) Gory válasza fleta hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Még dolgozom az ügyön, sajnos minden trafó alapanyagot elhasználtam már a zománchuzalok kivételével. Lehet hogy először egy 47-68 ohm 10W ellenállást teszek a helyére ideiglenesen.

Nincs valakinek bevált módszere alumínium vagy réz feliratozásához? Létezik valamilyen fotós módszer, amikor utána rá van égetve az alumíniumra a felirat, de nem tudom pontosan az eljárást.
(#) lpcollector válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Egy igazán jó MC trafó valószínüleg nagyságrendekkel többe kerül, mint egy jó elektronika. (Sajnos egyenlőre úgy tűnik nem csöves...) Viszonylag kevés trafót tudtam a saját eszközeimen meghallgatni (Ortofon STM-72, T10, T20), de sajnos ezek egyike sem volt egy lapon említhető azzal a Hiraga MC előerősítővel, amihez most CHZ mester egy másik fórumon még NYÁK tervel is szolgálhat...
Csöves MC előerősítőknél inkább E88CC-vel lehet találkozni, és bár állítólag ez a cső kifejezetten földelt rácsú v. kaszkód kapcsoláshoz lett kitalálva, mégsem ilyen alkalmazás a jellemző rá. MC fokozatban pentódát nem is találtam, pedig nekem is ilyen terveim lettek volna a 6ZS52P-vel...
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Teljesen azonos +20-as nyák készítés módszerével , ráégetve .
Itt többet írtam róla .
(#) pucuka válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Ha a csöves előfok érdekel, akkor tanulmányozd ezt a dokumentumot, és linkjeit, igaz németül van, dehát . . .
Valóban, az E88CC is előfokozatokhoz készült, csak a frekvencia tertománya az UHF sávba is elér, de ott is a kis zaj, nagy erősítés a lényeg, biztos lehet kísérletezni vele.
A bemenő trafókkal, nem a saját, magánpraxisomban találkoztam, hanem a munkahelyemen, 75' körül a MR ben, főleg mint mikrofon trafókkal. Ezért az áráról fogalmam se volt soha, de azok a mikrofonok amikben volt, nem voltak olcsó kategóriájúak.
Az mindenesetre, nem lehet rossz ötlet, hogy a bemenőtrefó helyből 20 dB -t (1:10) "erősít" minden további zaj, torzítás nélkül.
(#) cruisher hozzászólása Ápr 10, 2010
Sziasztok!

Borzen sikerult hozzajutnom jo par db 6n2p csohoz. Szeretnem oket kimeregetni es parba valogatni. Csoteszterem nincs, ezert en akarok valamit osszedobni amivel merhetem. Milyen kapcsolasba szokas ezeket kimerni?
(#) lpcollector válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Ezek az "budget MC trafók" 32-33dB-t erősítenek, nem is azzal van a gond. A hangjukból hiányzik az az élet, és a magas hangoknak az a tisztasága, ami jellemzi az imént említett MC előerősítőt.
A szimmetrikus beszédmikrofonoknál a trafós illesztés mivel viszonylag szűk átviteli sávra korlátozódik, nem lehet ennyire problémás...Ja és még valami, ezeknek a hangszedőknek néhány ohmos a lezáró impedanciája...
(#) Pávó Ferenc válasza picitomi hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Tisztelt Picitomi !
2009 július 4-i levelében írja. hogy szert tett egy AE259 tipusú AUDIO erősítőre. Átalakították-e, vagy még eredeti állapotában van? Amennyiben eredeti állapotában van és elcserélné egy APX100 tipusú 100W-os készülékre, kérem jelentkezzen. Az APX100 átalakításában tudok segíteni. Üdvözlettel Pávó Ferenc
(#) CIROKL válasza Pávó Ferenc hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Ezt privátban kellett volna leirni!
(#) hgy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Egy nagyon régi Piret E. féle pentódás RIAA korrektorban láttam az EF804-t, és ott több mint 10 dB zajcsökkenést említenek az EF86-hoz képest.(ennyiért régebben öltek)
Akkor vagy Piret írt valótlanságot, vagy az idézett, szép sok fényképpel illusztrált német cikk beszél mellé.
Én inkább a magyar forrásnak hiszek, de leginkább egy egzakt katalógus adat tudna meggyőzni.
(#) varttina hozzászólása Ápr 10, 2010
Sziasztok!
Hét órányi tömegközlekedés után végre hazaértem a Második Triódás Találkozóról. A találkozó a triódák és a hangfalak jegyében zajlott. Lehetőség volt, hogy a "kiállítók" a saját erősítőjüket mások hangdobozaival is kipróbálják. Az időjárás és a szervezés egyaránt jó volt. A résztvevők számát 50-re becsülöm. Időnk nagy részét egymás munkáinak megcsodálásával, és a különböző erősítő-hangfal párosítások meghallgatásával töltöttük.
Mind hangzásban, mind dizájnban egy GM70 párossal szerelt erősítő vitte nálam a pálmát.
A belépő összegéért mindenki annyit ehetett-ihatott, amennyi beléfért. Fényképezőt sajnos nem vittem, de nem lett volna sok értelme, hiszen egy fénykép csak keveset ad vissza a felfűtött csövek szépségéből, hangjából és melegéből pedig semmit.
Felejthetetlen élményben volt részem. Akik még nem voltak ilyenen, Nekik csak ajánlani tudom, hogy menjen el a következőre.
(#) Gory válasza varttina hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Nem tudod véletlenül hogy képek elérhetők lesznek-e valahol. Engem nagyon érdekelne többek közt a dizájn is.
(#) varttina válasza Gory hozzászólására (») Ápr 10, 2010
Igazából képek ügyében nem beszéltem senkivel. Valószínű lesznek elérhető képek, ugyanis rajtam kívül szinte mindenki fotózott.
Következő: »»   956 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem