Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   961 / 2208
(#) fleta válasza Gory hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Ha nem zavarják egymást teheted nyugodtan egymás tetejére. Előtte próbáld ki, mi az a távolság ami jó. lehet élére állítani is, megfelelő felfogási teknikával.
[OFF] ha kész az erősítőd szeretnék visszajelzést kapni a hangjáról.
(#) hapro hozzászólása Ápr 17, 2010
Érdeklődök csövek ügyében...
Cirok Lacival konzultáltam privátban a csöves előfokos HTA-30 kapcsán, mert valakivel elbótoltam, és kibukott egy probléma amit lokalizáltam, és az egyik oldal becsatoló kondija szivatott, azt kicseréltem, és minden rendben lett. Persze kicseréltem akkor mindjárt mindkét oldalét így.
Vissza kerül a tulajhoz, és jön a telefon, hogy ez így nem lesz jó...Azt mondja hogy a hangja ég és föld lett.
Na össze szedtem egy maréknyi hasonló értékű kondit, hogy elmegyek hozzá holnap, és ott cserélgetem aztán amire mondja, hogy ez OK akkor az marad benne.
Küldtem még neki egy pót csövet is, egy Siemens ECC88-at, és egy zsír új Tesla ECC88 volt benne. Aztán jön a telefon, hogy ő kicserélte a két csövet és ég és föld lett a hangja, így mindketten megbékéltünk.
Lehetséges ekkora különbség a két csőnél? Létezik, hogy a Tesla ennyivel rosszabb hangú mint jelen esetben egy használt Siemens. Van olyan, hogy "bejáratódik" a csőnél? Tehát idővel nem fog változni a hangja esetleg a Teslának, mivel teljesen új?
(#) walter válasza Gory hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Nem lehet közéjük tenni egy elválasztó, árnyékoló fém lemezt, amit testre kötnél? Esetleg a fém lemezt két szigetelő lemez közé tenni és úgy a toroidok közé.
Szerintem jó lenne.
Tibi jó így?
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Hogy ne csak priviben beszéljünk !
Idézet:
„ekkora különbség a két csőnél”

Nézd ha jó az illetőnek a hallása akkor a leg apróbb részletekből simán különbséget tud tenni a csövek hangzásában . Abban a bizonyos erősítőben én is cserélgettem már a különböző gyártmyányu és tipusú csöveket az ECC88, E88CC , stb Tungsram ,Tesla, Simens ,stb. A hangzás az némileg valóban változik , bár sajnos nekem azokkal az ősrégi hangfalakkal nem nagyon észrevehető . Csak érdkesség képp mondom , most jelenleg ECC865 - van benne , már egy hete azzal hallgatom , most jó hozzá szokott a fülem ehhez aztán holnap cserélek !
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Na várjunk..."ECC88, E88CC" ez különböző?
Azt hittem, hogy csak valaki így írja valaki meg úgy...
Egyébként mik lehetnek a helyettesítők ehhez a csőhöz, vagy kapcsoláshoz?
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Idézet:
„..."ECC88, E88CC" ez különböző? Azt hittem, hogy csak valaki így írja”
Elviekben ugyan az kettő , csak a külömbség az ott annyi hogy az E88CC az ipari felhasználásra készült , az ECC88 az meg csak ugy egyéb felhasználásra / értsd ahogy tudod /
Az ipari csövek lába általában aranyozott , erről megtudod . Az egyes gyártmányok közt meg lehet ám annyi szórás hogy egyik így szól a másik meg ugy !
Helyettesítői ennek a csőnek az E88CC , ECC88
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Tudtommal ezt a csövet az ECC85 - ből fejleszttették tovább ? Én voltam olyan bátor hogy , az adott erősítőtbe beledugtam az ECC85 , és az ECC865 -öt is . Lehet csak nagyon süket vagyok de nekem szépen szól mindkettővel .

(#) hangszoros válasza hapro hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Elképesztő felbontással tudok pasziv alkatrészen torzitást mérni, ( 200 dB az átfogása a kettyerének, gyári ) de a nagyon ritka szinte mérhetetlen két különböző tipusú ellenálás, _a kondik mégkülönbözöek _ sem szól egyformán. A drótirányt is lehet hallani, mérni meg nem
Ezekután miért csodálkozól, hogy két különböző gyártású cső nem szól egyformán. Ha szemrevételezed ,a szerkezete is különböző, az anyagokról nem is szolok
Az, hogy új semmit nem jelent. Talán ha nagyon régóta állt a képcső regeneráláshoz hasonlóan lehet a kotódfelületet, frissiteni
A Teslák mindig nagyon hátul voltak a csöveikkel, a Mitsubishivel _amik gyönyörüek_ eggyütt
(#) hangszoros válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Villamos paraméterei azonosak, az üzemóraszám az nagyon más.
Az E88CC ipari 10000órás, viszont sokkal roszabbul szól a más katódbevonat miatt
(#) fleta válasza walter hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Az is megoldás lehet, meg kell próbálni. De igazából dizájnosabb lenne ha kétoldalt lenne a kimenő, középen a hálózati, nem is értem miért nem fér el, de lehet hogy Gory
olyan dobozba teszi, ahol nem látszanak a trafók.
(#) felho24 hozzászólása Ápr 17, 2010
Sziasztok. Hogyn lehet megtudni hogy egy erősítő hány wattos? Az egész cuccban 1db cső van és azon sincs semmi felirat.
(#) fleta válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Mérd meg!
1 KHZ jelet adjál rá egy hangenerátorról, 0,7 volt nagyságban, és mérd meg a hangszóró helyett rácsatlakoztatott megfelelő inpedanciáju műterhelésen a feszültséget. Ezt a feszültséget négyzetre emeled és elosztod a műterhelés/hangszóró/ ohmikus értékével, és megkapod a teljesítményt,.
Unégyzet/R=P

Ha 1 cső van benne, az kb 2-5 watt. Képet jkérünk, és megmondjuk pontosan.
(#) szoftveres válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Jaja, fényképezd le azt az egyetlen csövet úgy, hogy jól látszódjon a belső felépítése, és akkor meg tudjuk mondani hogy milyen cső és hogy mit tud.
(#) felho24 válasza szoftveres hozzászólására (») Ápr 17, 2010
OK! De már csak holnap. Hanggenerátorom nincs sem műterhelésem de van fényképezőm! Amúgy szerintem nem nagy durranás de olcsó volt aztán gondoltam 1 pappírt él.. másra is.
(#) klemo86 válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Erről jut eszembe, azt hiszem Te mondtad, de tényleg egy kicsit más hangja van a 6N3P-EV-nek, mint a DR-nek… Nekem mindkettő tetszik
(#) szoftveres válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Hehe Én a legjobb erősítőimet Videoton rádiók formájában szereztem, a szomszéd szerette volna kidobni a kommersz háztartási hulladékkal együtt.
(#) fleta válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Fényképezd le. Nagy teljesítményt ne várj, de a hangminőség megfelelő hangszórón kárpótolni fog.
Az SE-nek a legjobb a hangjuk. / Koncertet ne tervezz vele/ :pardon1:
(#) 6C4C válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Bizony hatalmas különbségek vannak a különböző gyártmányú csövek hangja között.

A saját erősítőmben 3 hete teszteltünk egyik barátommal meghajtócsöveket: 3 féle 6N2P-t, Tungsram ECC83-at, Ultron, Toshiba, Brimar 12AX7-eket, sőt még egy TESLA ECC803-at is kipróbáltunk, hát mindnek más volt a hangja

Az ECC88/PCC88 csak 130V Uamax-ot tud, az E88CC meg 230V-ot. Erre adott esetben érdemes lehet odafigyelni :yes:
(#) CIROKL válasza 6C4C hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Itt most történetesen nem kell a cső U max -ot figyelni mert csak csupán 60 Volt az anód feszültség. a szóban forgó erősítő inkább hibrid számba megy , nem szintiszta csöves ,ja és csupán csak egy katód követőről lenne szó .
(#) 6C4C válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Akkor bocsi

Egyszer, a "történelem előtti időkben" 6AS7-el megvalósított, ellenütemű katódkövető elrendezésű erősítőmben az irdatlan nagy meghajtófeszültség előállításához szükségem volt az E88CC-k ezirányú teljes kihasználására. Piros feliratú Tungsram példányokat használtam, szépen zenéltek
(#) hgy válasza 6C4C hozzászólására (») Ápr 17, 2010
Esetleg lehetne az ellenütemű katódkövetősről valamit tudni bővebben?
Előző hozzászólásodban pedig azt írtad, hogy mindegyik ECC83 változat máshogyan szólt. De hogy?
(#) 6C4C válasza hgy hozzászólására (») Ápr 17, 2010
400V volt a meghajtás tápfeszültsége, amiben csatornánként 2 db E88CC dolgozott, Willyamson kapcsolásban. A 6AS7 170V 60mA/csőfél munkapontban hajtotta a katódkörben elhelyezett kimenőtrafót. Természetesen a munkapontot -Ug-vel állítottam be...

Nem igazán mernék bármilyen kijelentést tenni a különböző 12AX7/ECC83-ak hangját illetően. Az amp, amiben teszteltünk, DC csatolt, és sajnos elég kompromisszumos a meghajtócső munkapontja
Még nagyon képlékeny az a fokozat, sok kisérletet kell még tennem, hogy mindenféle szóbajöhető zenei anyaggal megállja a helyét az erősítő...
(#) Gory válasza fleta hozzászólására (») Ápr 18, 2010
Igen, olyan doboz lesz amiben nem látszanak a trafók. Kicsi a mélysége ezért nem tudom úgy tenni hogy kétoldalt a kimenők, középen a hálózati, mert akkor a csövek és a több nem fér el elé. De majd meglátom.

A hangjára még jópár hetet várnod kell sajnos, rengeteg meló lesz a dobozolással. Elég egyedire tervezem, szerintem itt még nem épült ilyen fajta. És még csak a fenéklemez, oldalak, tető meg a hátlap van kb nyersanyag formájában meg.
(#) CIROKL válasza Gory hozzászólására (») Ápr 18, 2010
Idézet:
„szerintem itt még nem épült ilyen fajta”
Hu erre kiváncsian várok !
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 18, 2010
Egyetértek!
(#) s.sanyi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 18, 2010
Sia megcsináltam a rajz szerint amit küldtél az EM80-as csövet,de nem sok eredménnyel csak eggy zöld csik van a cső közepén de nem mozog a zene ritmusára.Honnan veszi a jelet a vezérlésre?VON ANODE KANALK 470 ELLENÁLLATON keresztül ezt hova kössem?Szerintem a kimenőn keresztül kapja a jelet de nekem nem működik.
(#) Imi65 válasza s.sanyi hozzászólására (») Ápr 18, 2010
A 470k-n keresztül a végcső anódjáról kapja a váltófeszt, amit a diódák egyenirányítanak. Én tennék egy leválasztókondit is, hogy a + feszültség ne jöhessen az anódról, csakis a váltó. Nem próbáltam ezt a kapcsolást, de lehet, hogy a kondi lemaradt, én 100nF 400V-osat tennék bele. A kiemelt szöveg a másik csatorna anódját jelenti.
(#) sturbi hozzászólása Ápr 18, 2010
Elkészült elektromosan a 6C33C SE. Így kell meghajtani 6E5P-vel. :yes: A 6E5P-t és a 6C33C feleket is pontosan válogatni kell (csak fél fűtéssel megy a készülék, mert összesen 2 db. csövem van és csak két pontosan egyforma felet találtam, de 2*10 W-ot így is lead 8 ohmra, illetve 2*13-at 6 ohmra 1,5 K-s kimenőkkel. Nem próbáltam, de lehet hogy fűtőáram trimmeléssel (a gyengébbet jobban megfűteni) egyformára hozhatók a csőfelek, valaki kipróbálhatná. Nyugalmi áramra, vezérlésre és kihűléskori áramcsökkenés sebességre is válogatni kell (felmelegedés közbeni áramnövekedés sebességre).
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 18, 2010
Trükkös terv, az egyszer biztos. A tetróda UL-be van, tulajdonképpen...
(#) s.sanyi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 18, 2010
Köszi Imi igy már működik csak a potit le kell teljesen tekernem mert viszonylag nagy hangerőnél működik.Lehet,hogy teszek kiseb ellenállatot,hogy tudjam szabájozni.
(#) hgy válasza 6C4C hozzászólására (») Ápr 18, 2010
Köszi. Tehát a munkapontok alapján 1 db dupla cső két triódája alkottott ellenütemben egy csatornát, igaz? Megért ekkora meghajtást, jól szólt?
A fűtés-katód határadat nem jelentett problémát?
A 6N2 hangjával kapcsolatbain is sok ellentmodó véleményt hallottam..Bocs a sok kérdésért.
Következő: »»   961 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem