Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
mert amit vettem szerintem ezt nem lehet forraszatani...legalábbis nekem nem jött össze...
Hát akkor érdemesebb, forrasztás után lefújni. Különben...
Hello mindenki!
Az alábbi NYÁK készítési módszer jutott eszembe: egy mátrix nyomtatót át lehet-e szerintetek alakítani úgy, hogy ne papírra, hanem nyák-ra nyomtasson, majd ezt tenni vaskloridba. Mit gondoltok? Érdemes kísérletezni vele?
A mátrix az tűs nyomtató nem? Az úgy műkszik(ha tűs), hogy beleüt a tű a papírba, és csak oda "folyik" a tinta, ahol van egy "lyuk". zerintem az első nyáknyomtatásnál a nyomtató tű beszarna. De nem tudom. Szerintem érdemesebb lézernyomtatóval kisérletezni. Tintasugarassal azért gáz, mert ha hozzáér valami víz a kinyomtatott tintához, már le is maszalódott, szóval a vaskloridban.... Nekem ez a véleményem.
A mátrix nyomtatóban van egyáltalán tinta? Mert emlékeim szerint abban maga a papir olyan, mint a tachografban. Abban is csak tű van és maga a papir olyan, ha megnyomod, akkor válik láthatóvá rajta a téma, tehát a tű csak megüti a papirt.
A vasalós tachnika csak lézernyomival vagy egyes fénymásolókkal müködik...
Nem ártana kicsit visszaolvasni!
Pontosítok!
A mátrix nyomtató ugyan azon az elven működik, mint az írógépek: A papír és a tűk között van egy festékkel átitatott szalag, amin keresztül a tűk a papírra "átütik" a festéket. A mátrix-nyomtató 3 okból nem használható NYÁK nyomtatásra: 1. A tűk az első nyomtatás alkalmával tönkre mennének, mert a lényeg, hogy rugalmas felületre ütközzenek, a NYÁK pedig legkevésbé sem az. 2. A festékanyag nem vízálló. Ha még sikerülne is átitatni vízálló festékkel a szalagot, fennáll, hogy: a. Hogyan fűzöd vissza a szalagot a kazettájába? b. mire oda kerülne, hogy rajzolj vele a NYÁK-ra, beszáradna a festéke 3. A mátrix-nyomtató nem folyamatos vonalakat rajzol, hanem pöttyöket, amik - ha elég távolról nézed - összefüggő képet alkotnak. Ha azonban közelről megnézed, esetleg veszed a fáradtságot, és nagyítóval nézed meg, láthatóvá válik, hogy nincs összefüggő vonal. Már csak ezért sem használható NYÁK nyomtatásra. Egyebekben pedig Isa-nak igaza van, tessék visszaolvasni! Sebi szépen kifejtette kicsit korábban!
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy megoszlanak a vélemények. Sebi arra az álláspontra jutott, hogy lézernyomtatóval nem lehet közvetlenül a NYÁK lemezre nyomtatni, míg mások szerint megvalósítható a dolog.
Jó eséllyel inkább a tintasugaras nyomtató a nyerő, bár itt is vannak problematikus pontok. Olvass vissza pár oldalt! :nezze:
Hali!
Asszem itt még nem néztél szét: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2569.html Hát tedd meg! Kiveséztük rendesen a témát.
Én nem is mondtam, hogy azzal lehet nyákot készíteni. Azt tudtam, hogy tűvel dolgozik és nem a tűből jön a tinta. Emlékeztem valamire és jól, hogy mátrix nyomingert használtak olyan papíron is, ami anyagában olyan, ha megütöd, akkor az ütés helye látható lesz. Egyébként egy régi könyvelő ismerősömmel beszéltem, aki mondta, hogy használták festékszallag nélkül úgy, ahogyan én elmondtam. A festékszalagra nem emlékeztem, ezért nem is írtam.
De láthatod, hogy Rikfic problémája volt a mátrix nyomtató.
Igaz, csak Te említetted a festék nélküli nyomtatást.
Nos, az is lehetséges, természetesen, csak nem túl gazdaságos. Mi is használtuk anno (vasúti távírókban is, meg a seregben is, dettó távírókban), hogy ún. "önindigós" papírra nyomtattunk. Ennek a tulajdonsága az, hogy az egyik papír át van itatva az egyik, a másik a másik komponensével a vegyszernek, és ha egymásra nyomják őket, akkor az alsón is megjelenik a minta. Mintha a kettő közé indigót tettél volna. Ha szalag nélkül nyomtatsz a mátrix nyomtatóval, akkor a felső papíron nem jelenik meg az írás (illetve csak bemélyedések formájában), míg az alsó lapon olvashatóan nyomtatva lesz a szöveg/ábra. Ilyen értelemben valóban használható szalag nélkül. De a kérdésre továbbra is az a válasz (ahogyan Te is leírtad, nagyon helyesen), hogy nem használható a mátrix nyomtató NYÁK nyomtatására. És ezt Sebi korábban elég jól összefogva leírta. Szóval a válasz nem (csak) Neked szólt, de Rikficnek is. (Rád elsősorban a szalag, a többi Rikficre vonatkozott.)
Ide vágó, de nem nyák téma, hogy az milyen papiros lehet, ami a tachografokban van? Mert azt írok minden nap és a tahóban sincs tinta, ha az ujjamat erősebben végíghúzom rajta, akkor el feketedik. Ilyen papir. De az ugyebár nem olyan, hogy az alsó papiron jelenik meg a lényeg. Én erre gondoltam a mátrixnál is, illetve ilyenre. Az önindigós az ok, olyat használtam. Azzal vannak a számlatömbök is megcsinálva, de a tahó az valami más.
Az a nyomásra érzékeny papír. A papír anyaga át van itatva egy olyan vegyi anyaggal, ami - ha nyomás éri - elszíneződik. Ez lehet akár fekete, de akár lehetne kék, piros, zöld, ad absurdum akár fehér (
![]() Tulképpen olyan, mintha a két papírt egyesítették volna.
Ja, és van még egy olyan, "különleges" papír is, amit a mozdonyok menetírójában ("tachográfjában", vagy "fekete dobozában") alkalmaznak, aminél a papír nem színeződik el, hanem a rávitt vékony viasz-szerű felületen hagy nyomot. Itt tűk mozognak fel-le a papír fölött, ami állandó sebességgel mozog, és azzal rajzolnak görbéket, vonalakat. (Pl.: sebesség, fék használata, kürt használata, éberség-ellenőrző kezelése, stb.)
Erre mit mondjak? Nagyon királyak letteik, legközelebb veled csináltatom
![]() ![]() ![]() "legközelebb veled csináltatom" okés, mailben küld, miből és mennyi kell és a fizetés módjáról ![]()
Milyen lámpával, milyen foliával csinálod?
Csá Mindenkinek!
Egyedi VACKOKAT gyártogatok, és elegem lett abból, hogy a gyártók horroráron akarják csinálni az egyedi darabokat (kb9-13eFt-re jönne ki). A barkácsok, amit rendelhetnék olyan amilyen, és az is 3-4e Ft. Vettem egy levilágítót azt tudja, mint a CONRAD-os ( bőven A4-es; 0,5min-10min analóg beállítás; 4x15W csővek; startgomb ), csak ÉP NEM 75-82E HUF => 30E HUF. Pótcső se 4999HUF => 2500HUF. Tovább megyek. Ugyanitt vettem A4-es méretig habmaratót (A CONRAD-os csak A5-ös és 45eFt). Ez 30EHUF volt. Batál nagy de nekem kellett nagy panelekhez is (klf régi gépek vezérlőkártyáihoz). Ebbe 4l perszulfát (vagy mi a fene) oldat kell ehhez a por 1kg és 2000Ft (A CONRAD-os 1 3/4l-eshez 600g 2990Ft ) és minden pótalkotókütyüje olcsóbb. A gyártási folyamatot INNEN olvastam (csendes szemlélő voltam és rengeteget tanultam. KÖSZI MINDENKINEK A SEGÍTSÉGET UGYAN NEM TUDTÁTOK, HOGY RAJTAM IS SEGÍTETEK). Nem apróztam el. Egyből 2oldalas panel és egyből amire szükségem volt. Felkészültem a legrosszabbra. Eleve csak pausz papírra tudta nyomtatni a fimet. Összejött!! ![]() ![]() EZ NEM FIZETETT REKLÁM!!!! NEM TUDJA, HOGY IDE LEÍRTAM, REMÉLEM NEM HARAGSZIK MEG! DE ÉN ELÉGEDETT VAGYOK. Irjatok neki, nekem sokat segített: tnpsoft@uw.hu
Első panel???
Nagyonnnn széppppppppppppp! ![]() ![]() Ezer gratula ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kicsit túlvilágítottam! De az érdem a jó kütyüké, meg a sok fórumolvasgatásé.
Köszi a DICSet.
Milyen lakkal fújtad le a nyákokat? Vagy mivel kented be?
Nagggyon sirály. Először nem is hittem el, hogy az első nyákod, mert annyira szép. Nagyon sirály lett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |