Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A lágy felfütés minden készüléknél élettartam növelő hatású.
Ilyen egyszerü
Ezzel kapcsolatban is olvastam érdekességeket. Volt, aki azt mondta, hogy csak ott kell, amikor olyan a cső, hogy lámpa módjára világít a fűtés bekapcsoláskor (nekem is van kettő ilyen csövem a sok pcl,ecl86 között), aztán volt aki erre azt mondta, hogy nem érdekes, így tervezték, el kell viselnie...
Én azt gondolom, hogy ha el is viseli, fizikailag mindenképpen árt a fűtőszálnak.
Sziasztok!
Nem akartam új témát indítani, ezért irtam ide. Szeretnék építeni egy csöves előfokot. Beag APX-100 hoz szeretném használni. Találtam két szimpatikus kapcsolást. A kérdésem az lenne, hogy melyiket érdemes megépíteni? Az egyik egy Marshall JCM800 erősítő előfoka, a másik pedig egy Alembic F-2B előfok lenne. Ha esetleg tudnátok egy jó bevált csöves erősítő kapcsolást azt is szívesen fogadom. Kapcsolási rajzok: JCM800 F-2B Válaszotokat előre is köszönöm! Idézet: És mi az akadálya? „Szeretnék építeni egy csöves előfokot” Idézet: Ezt meg neked magadnak kell eldönteni ! „hogy melyiket érdemes megépíteni” Egyébként mire szeretnéd használni ?
Gitárra , gondolom. Mert arra valók
A Marschallnak nagyobb az erősitése, tehát jobban fog "nyújtani", meg torzitani, meg hangszorót kinyifantani
Apx-100, "kicsit" feljavítva APX panel from GG
Nem az APX-et szeretné felujítani , átalakitani ! Csupán csak egy gitár elő fokot szeretne hozzárendelni .
Apropó a GG mester nagyon elvan tünve ? Vajon hogy ál a félelmetes project amibe belevágott ! 800-1000Watt ?
Nincs eltűnve, minap beszéltem Vele... De többet nem mondok, hátha még titok, a nyilvánosság előtt..
Ne izgass fel!
Végülis mint érdekesség érdekel a dolog , már csöves erősítőből az 50 -100W is sok ,hát még egy ilyen hatalmas teljesítmény 1000Watt ! A GG -ét meg ugy értettem hogy elvan tünve hogy innen a fórumról , nézd az adatlapját ! :hide:
Gondolom barátnőzik, meg szerintem vizsgaidőszak van neki is, és tanulászik!(is)
Nem gitárhoz szeretném használni, csak sima zenehallgatásra. Akkor felejtsem el a Marshallt. A lényeg az lenne, hogy tudjam állítani a magas, közép, illetve mély frekvenciatartományt. Az Alembic F-2B még szóbajöhet?
Idézet: „Viszont az EZ 80 nincs kímélve , (késleltetés, terhelés).” Ez igaz, de inkább egy ei cső menjen, mint a drága végcsövek... Tapasztalatom szerint a késleltetett anódfeszültséget nagyon meghálálják a csövek. Láttam sok évtizede működő rádiókat közvetettfűtésű ei csővel, eredeti csőkészlettel működni, meg volt dolgom szeléngraetzes "újhullámos" rádiókkal, amikben elég gyakran kellett ECL-t cserélni
Ez igaz lehet, nem "tépkedi foltosra" az anód feszültség a katódot. Nálam egyik oldalon EZ 80, másikon SI dióda sorba 0,1K ohm és a késleltetés majd a szűrés.
(Nem hallom a különbséget köztük,de ez én vagyok)
A fűtéskésleltetés hiányzott az utolsó szériás 80-as évekbeli fekete-fehér TV-ből a félvezetős sorvégfok azonnal küldte a képcsőre az anód feszültséget, gyorsan tönkre is mentek a képcsövek.
[OFF]Tegyük hozzá, hogy a színesek is ugyanígy voltak, mégis sokkal tovább bírták. Akkor mégsem evvel lehetett a baj elsősorban, hanem az orosz képcsövek minőségével. Sajnos az utolsó szériákból már kevés jutott a hibridekbe, de azokban sem bírták úgy, mint korábbi társaik.
Hallottatok már olyanról hogy az EAG csöves erősítőkben volt Q jelzésű kimenőtrafó? Például TK-782/Q? A valódi neve persze TK-782/A, de a barátom szerint Q-val jelölték a minőségi kimenőtrafókat. Találkoztatok már ilyennel? Vagy meg volt-e különböztetve egyáltalán a minőségi trafó, amit külföldre szántak (pl az AE-211-es erősítők mentek külföldre) a kommersztől, amit itthon adtak el? Én ma halottam a barátomtól, hogy az erősítőjében a kimenőtrafó TK-782/Q-val van jelölve, és azt mondja, hogy ez a jobb minőségű trafó. Szóval én megdöbbentem ezen. Nem lehet hogy pusztán elírásról lehet szó? Kíváncsi volnék a véleményetekre.
Lehet benne valami, mert az exportra gyártott APX 100-ast azt annó PL519-es csövekkel szerelték PL509 helyett. Anak nagyobb volt a megengedhető katódárama, és tovább bírta, mint a PL509 csövezés.
Az eredeti mühelyrajzon nincs feltüntetve, valami olyasmit látok, hogy a szerelvényre utal a betüjelzés
Nagyon preciz a gyártás. Az eredmény a beszerzett anyagtól függ. Induktivitásmérő hiányában 230-al mérj nyugalmi áramot. 1/2 és 1/1 primen. Ebből kiderül melyikben van jobb vas
Ezt a nyugalmi áramos dolgot nem értem, magyarázd el légyszi, hogy pontosan hogy kössem össze az áramkört, hol mérjek, a szekunderre tegyek-e valamit. Ha megvan a nyugalmi áram, hogyan tudhatom meg, hogy melyikben van jobb vas?
Egyébként a 211-ben lévő kimenő sokkal precízebben van elkészítve, mint a 782/A-ban lévő trafók. A vas is más, mert a 782/A-ban olyan vas van aminek mindegyik sarka lekerekített, a 211-ben pedig olyan lemezek vannak, aminek az egyik sarka le van csapva, de mindkét vas 0,35mm vastag lemezekből van.
A kolléga üresjárási áramot akart írni, ezért nem értetted......
Kösd rá a primert a 230V-ra, és mérj üresjárási áramot. Az a jobb vas, amelyiknél ez kisebb.....
Ez az amit irtam : mikor mit tudtak venni vasat, huzalt stb
AC milliampermérővel megméred a hálózati feszből (100mA méréshatárból kezd) az áramfelvételt a fél primert, és az anódtól anódig, tehát a a teljes primer áramfelvételét. Ez a kis kivezérlésü szakasz induktivitására utal. Mentől kisebbet mérsz pár mA annál jobb a vas, mert a mü 0 annál nagyobb. Ez csak közelitő , de egyszerü eszközt nem igénylő tájékoztatást ad, és az egyformaságról is tájékoztat. Ha valaki görcsöl talál képletet, hogy számszerüsitse a Henryt. Azt ne kivánd, hogy megkeressem, mert utálok számolni Ja és a sekunder üresbe legyen Ha gondod van irj segitek, de ebből kiderül, hogy kis hangerön lesz-e mélyhangod Most nem tudok számszerüségeket irni mert kellene irkákat keresni, hogy mik voltak Nincs jelentősége, mert úgyis reménytelen valamihez párt találni. És egyébbként is annyi minden más is befolyásolja a végeredményt a HANGOT
Gondolj bele, hogy bekapcsoláskor a hideg ellenállás miatt nagyobb igénybevételnek van kitéve a fűtőszál és a katód hirtelen áramlökés miatt.
Azt elfelejtettem irni vigyázz nehogy megcsapjon a hálózati fesz
Idézet: Látom te még fiatal vagy ! Nos szóval az a vasnál az egyik sarok lecsapása ahogy mondod az azért van hogy a lemezelés irányát megadja a gyengébbek kedvéért ! eggyáltalán nem mindegy az összerakásnál a lemezek beilesztésénél hogy ez a lecsapott sarok hová kerül, próbáld meg fordítva betettni és rájössz magadtól , nem fog beilleszkedni a helyére . Ezek a lemezek kivágó szerszámmal vannak kivágva egy tábla lemezből , és a kivágás iránya az mindig megegyezik , ebből adódóan ha össze akarod őket illeszteni egymás mellé akkor ezt a sorrrendet be kell tartani mert különben nem fog szépen egymás mellé menni a lemez. Ez a lecsapás az egyik saroknál ezért lenne rajta , megadja a helyes irányzékot„A vas is más, mert a 782/A-ban olyan vas van aminek mindegyik sarka lekerekített, a 211-ben pedig olyan lemezek vannak, aminek az egyik sarka le van csapva, de mindkét vas 0,35mm vastag lemezekből van.” / magyarul szamár vezető/
nem mellesleg még azért is fontos, mert a lemeznek gyakran csak az egyik oldala van szigetelve! így , ha fordítva rakod őket, akkor két szigeteletlen oldal fog összeérni, amiből mondjuk, ha csinál az ember vagy 20-at egy trafón belül, akkor nem elhanyagolhatóan növekszik az örvényáramú veszteség !
És, ahogy mondod a kivágószerszám miatt a lemez az egyik irányba "hajlik", fordítva összerakva egymástól eltartanak, az ilyen "párok" a pakettban csökkentik a nettó vaskeresztmetszetet! Ennek ellenére nagyon sok házi M, és EI magos trafót láttam, ahol ilyen csálé lemezelés volt Mikor trafógyárban dolgoztam a lemezek pakettekben jöttek, kb 30-40 cm hosszú volt egy, amelyen egy irányba néztek az "E"-k, és külün pakettetkben ugyanígy az "I"-k. Hál' Istennek egy oldalról kellett lemezelni. kimértem egy szerszámmal a megfelelő mennyiséget, vagy, ha sokat kellett készíteni, akkor adagológépet használtam, amit pedállal működtettem, és az egy adag "pakettet" be kellett ütni a csévébe.. na a gond akkor volt, mikor nem tudtam megfogni a "csomagot" , vagy az ezeréves adagológép a pedál felengedéséri is kiadott egyet : ment a földre... lehetett egyenként egy irányba rakosgatni .... persze letörölgetve, mert az olajjal átfuttatott lemezek csak úgy szedték össze a finom port ...
Sziasztok!
Nem tudnátok ajánlani egy jól bevált csöves előfok kapcsolási rajzot? Keresgéltem az interneten de szinte mindegyik gitárhoz való, én pedig hi-fi célra szeretném használni. Lehetőleg ecc83-hoz kéne és két sávos hangszinnel. Köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |