Fórum témák
» Több friss téma |
:gun: Hali! A következő a kérdésem: Nemrégiben vettem egy Airsoft fegyvert. Ez idáig nem is gond... De elég sok infó terjeng arrol, hogy mikor ennek a fegyvernek a csövét elhagyja a golyó, akkor mekkora a sebessége. Erről szeretnék én meggyőződni. Ilyen mérőeszközök léteznek, csak k**** drágák. Ha valaki tud erre kapcsolást, azt előre is megköszönom! A fegyver képe: ITT található :gun:
Én egy olyat tudnék elképzelni, hogy fogsz egy kontrollert, aminek az időzítőjét elég kis felbontásra is be lehet állítani, ezzel lehet variálni. Azután fogsz mondjuk két infra kaput, rákötöd egy-egy interrupt bemenetre. Az első infrakaput valahova a torkolathoz teszed, a másodikat meg mondjuk 1 méterrel, vagy valamennyivel arrébb. Ezzel is lehet kiísérletezni.
Amikor a golyó áthalad az első infra kapun, akkor elindítja a timert. Mikor áthlad a másodikon az interrupt leállítja a timert. a kettő közt eltelt időből meg atávból már számolhatsz is. Mikroszekundumos felbontással szerintem simán lehet mérni. Tehát ha felteszem hogy 1us a legkisebb amit mérhetsz, és mondjuk olyan rohadt gyors a golyó, hogy az egymstól 10 centire levő infrakapuk miatt ez nem elég, akkor messzebb viszed egymástól őket. Ezáltal rosszabb felbontással is lehet mérni, csak növelni kell a távot. De feltételezem hogy nem tesz meg 10 cm-t 1 us alatt. Az infra kapunak nemtudom van-e valmi késleltetése vagy ilyesmi, de ha két egyformát használsz, akkor az úgyis kiesik.
Szia! Én láttam ilyet már. Igaz nem gázrisztóra, hanem sűrített levegős légpuskára. A haveromnak van ilyen. Rászerelte a csőre. Volt két rézékelője, az a cső végétől 10 cm-re volt. A kettő között volt 5-6 cm. Előőte a golyót, aztán a kis kütyü kiírta a lövedék sebességét, meg még valamit kiírt. Ja azt, hogy mennyi idő alatt tesz meg a golyó 100 m-t. Azt mondta nem is volt olyan srága 3-4e ft.
Kivettem a pisztoly képét az oldalról (az első hsz-ben már elérhető, javítottam), mert túl borzasztó látvány volt egy topikot egy ilyennel kezdeni!
üdv
Én arra gondoltam, hogy akár az infát ki is lehetne spórolni és lehetne helyette például 2 alufóliadarab amit átlősz és ugyanott vagy csak itt a 2 alufólia átszakadásával szakad meg az áramkör és ezt tuod mérni a pic-cel.
A lovedek inditasakor a torkolatbol kiaramlo levegonyomas siman atszakítja a foliat. De ha megsem, akkor a folia ellenalasa lassitja a lovedeket, ezet az X centimeteren mert adatok nagyon pontatlanok lesznek.
Szerintem csak az opto-s megoldáa működhet. Eltudom meg esetleg kepzelni magneses vezerlessel is reed csovel... de mondjuk 1 meter mert csohosszal...
Optoban szerintem elonyos lehet, ha AC csatolsa van benne. Igy az opto jelet lehet szorni majd gyujteni. Igy egy szelesebb savban lehet erzekelni a lovedeket. Ha esetleg nagy lenne a szoras.
Hello!
A legkönyebb ha egy papir henger oldalára fokbeosztást rajzolsz, ismert fordulattal forgatva átlövöd.Némi szémoléssal ki lehet számolni a sebeséget.
csinálj fonográfot két kapu érzékelö a tetejükön miko elhalad a golyo megméri menyi idö még egyiktöl a másikig ér kiszámitod hány m/sec-alat ér át és abbol kiszámitod a km/h-val megy ( m/sec : 3,6)
A téma engem is érdekelne hogyan lehet ilyent kivitelezni valami készült már a dologból?
Üdv!
Nyilván, itt mindenki optosorompón töri a fejét, de létezik a problémának egy pofonegyszerű megoldása: Ballistic pendulum
Ezt ismerem de nem használható, valami műszer kellene ami pontos és egyszerű!
Hogy egy kicsit konstruktivabb legyek
A fegyver torkolatánál az optosorompo OK, de a becsapódást nehéz evvel detektálni. A becsapódás detektálásához: fogsz egy ujságpapirt, amire oda-vissza cik-cakkban vékony rézhuzalt ragasztasz, mondjuk celluxszal. Vagy csinálsz egy keretet, aminek a szélén szögek vannak, arra fúzöd fel a huzalt. Amikor megszakitja a huzalt a lövedék, akkor kell az órát leállitani.
Hát ez sem a legjobb megoldás nem kell túl bonyolítani, 2db érzékelő kell, de nem tudom milyen, fénysorompó, tárgyreflexiós stb... valami ami képes ilyen gyors áthaladásnál reagálni! Pl. van nekem 2db tárgyreflexiós érzékelőm 1ms -es érzékenységgel nem tudom hogy elég-e hozzá.
Apropó opto sorompó?
Jó megoldás, olcsó egyszerű.
tavir.hu-n találsz kész chrono projectet a verseny résznél de ma már olcsóbb készen megvenni mint elkészíteni.
Különben meg két nagy sebességű optokapú, méred a kettő közötti időt egy uC-vel és átszámoltatod vele lábra amit kiíratsz a kijelzőn. Ha a ROFot is akarod mérni akkor meg csak az első szenzoron figyelteted az impulzusokat és perchez számoltatod őket.
Hali!
Nem találom be tudod linkelni!? Köszi!
Tudnál egy erre alkalmas optokaput mutatni, vagy szintén belinkelni? Köszönöm előre is!
Oldal közepe kb.
Érdemes még ránéznetek az audiacity programra. (ha jól emlékszem a nevére :S )Bővebben: Link
Gumilapos golyófogónál jobb a piezó lapka, mint rezgésérzékelő. Szinte bármit lehet vele triggerelni.
Köszi!
Ezen már el lehet indulni de ránézésre sem olcsó a dolog Valahogy csak lehet egyszerűsíteni a dolgot, nekem nem is kéne Joule például elég nekem FPS vagy M/S.
Mit szólnál 2db piezó csipogóhoz ami egy egy papírlapra van ragasztva , és ezek meghatározott távolsára helyezve egymástól ? Amikor az első lapot "szakítja a golyó indul - a másodiknál leáll a számláló . A távolság és az idő egyszerű számítással megadja a sebességet .
Sziasztok!
Felhozom a témát, mert szeretnék építeni egy chrono-t légpuskák méréséhez. Találtam egy olyan verziót, ahol egy csőben egymással szemben van egy IR led és egy fotótranzisztor. Majd valamilyen távol ismét led - fotótranzisztor páros. 5V tápot kapnak a ledek. A fotótranzisztorok is sorosan vannak kötve, a szabadon lévő kollektor egy 3.5mm-es jack jobb-, vagy bal bemenetére. Az emittere pedig a jack gnd-re és a jack dugó számítógép mikrofon bemenetére. A pc-n a SoftChrono program fut: http://talonairgun.com/softchrono/SoftChrono_beta1.ZIP Milyen IR ledet és -tranzisztort használjak? Mi befolyásolja a mérési határokat? A led és a tranzisztor közötti mekkora távolság legyen? Muszáj-e ezt a távolságot pontosan feleznie a lövedéknek?
Hasonló problémám van de egy csavarral: kisebb sebesség és nagyobb lövedék.
Egy nyílvessző sebességét kellene megmérni, de itt nehezebb az érzékelők előtt ellőni... Ötlete valakinek?
Egyik megoldás a radaros mérés... de a másik se egyszerűbb.
Kettő darab fotodióda X távolságra. Nagyon érzékenyre kell hangolni, hogy a legkisebb fényváltozást is detektálja. Felülről kapja a fényt (ami lehet akár természetes is) és az érzékelő felett elhaladó tárgyak fényváltozása aktiválja az érzékelőket. Csak nagyon szűkre kell szabni az érzékelés szögét a lövedékkel (nyílvessző) párhuzamos irányba. Na ez a nehéz része.
Induktív érzékelőre gondoltam eredetileg, 2 db100-150mm-es tekercs előtt egy 150 graines (~10g) acél heggyel már lehet triggerjelet fogni, csak az ismétlési pontosságnak kellene nagyságrenddel kisebbnek lenni, mint az érzékelők távolságának. Ilyen érzékelő meghajtó nincs valakinél fiókban?
Hali!
Teljesen kész és használható sebességmérő.Nyílvessző sebességét simán méri,légegyverhez is használható.Az érzékelők felett IR ledeket helyeztem el,20cm magasan,25cm hosszú sorban,egymástol 3cm távolságban így mindenféle zavart kiküszöböltem.Az érzékelőket "maszolni"kell a szük látószög eléréséhez.Én perforált lemezt használtam.A fotodiódákat sorban kötöttem be,így egész jó érzékenységet lehetett elérni,az áruk nem vészes,és minél több figyeli a lövedéket annál jobb(NYÍLVESSZŐ ESETÉN 5mV VÁLTOZÁST MÉRTEM).Sajnos optika nélkül ilyen megoldást kell alkalmazni.A kapcsolásbam a PICnek nincs más dolga,mint mérni és osztani,aki akarja alakitsa át 7 szegmens kijelzőhöz,nekem a soros számláló kényelmesebb volt(ez már kész volt).Sok sikert!A stab.IC ne tévesszen meg senkit,felbontás kapcsoló pedig nem kell! A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
Egyazon kérdést, csak egy helyre tegyél fel, légyszives. A szabályzatban is megtalálod.
Szerzel egy távirányitható fényképezögépet (a jobbak többsége ilyen.)
Ráteszed egy álványra és lefényképezed a nyilat. A gépet fix idöre kell beállitani, és akkor a nyilvesszö mozgásának a hosszából pillanatok alatt kiszámithatod annak a sebességét. Csak az inditást kell megoldani - erre kell távirányitó. Erre már volt itt sok ötlet optokakaputól kezdve akár két, kifeszitett alufolia között átrepülö nyil (azokat rövidrezárva) is indithathatja a fényképezögépet. Ha profi megoldást akarsz akkor a háttérben felakasztasz egy skálát, amin már elöre kiszámithatod a sebességeket, igy csak meg kell nézni a fényképet és arrol egyböl leolvasható a sebesség (akár egy chronométeres karora skálájáról.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |