Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényorgona
 
Témaindító: G-Lex, idő: Feb 4, 2006
Lapozás: OK   19 / 43
(#) petike779 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Üdvözletem...
Eltelt egy kis idő utolsó jelentkezésem óta, de nem ültem tétlenül... Megépitettem a fényorgonát, fel is élesztettem és jól megy. A kimenetet MOS-FET-ekre csatoltam és a ledes lámpáimat vezérlik. Nagyon jól megy, jó az elválasztás, jó a jelérzékenység de... Mindig van egy kis de... Szóval a ledek válaszideje túl gyors és néha enyhe pislogást visz be, mindazok ellenére hogy nem használom a nullátmeneti rész, a táp is jól van szűrve (2200uF).
Szóval ha lesz időm kibogozom, ha nem akkor igy is rendben van, meg van a hatása, gyerekeim nagyon élvezik. Most készül a taktusgenerátor a 3. modulhoz.
Ajánlom ezt a kapcsolást bárkinek!!
(#) SKY hozzászólása Ápr 24, 2010 /
 
Heló
Megépítettem a ledes fényorgonát, jól működik, gondoltam felteszem ide. C9-10-11 értékét 1µF-re módosítottam, hogy gyorsabb legyen a villogása.
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 30, 2010 /
 
Sziasztok egy barátomnak kellene fény orgona ilyen adatokkal rendelkező KB900W teljesítmény Fényerő Állító potival azt mondta KB10 db 80 w égőt szeretne rákötni és ugy is működjön hogy ha mondjuk csak4 égőt szeretne használni nem soros bekötéssel szóval ne hogy egy kimegy azt a többi meg már nem is működik ja mély hangokra kb 500 hz alatt.Mit tudtok neki ajánlani?
(#) Alkotó válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
Említesz egy dinamika-kompresszort. Te megcsináltad ezt a kapcsolást?
Én igen, és felmerül bennem pár kérdés (fotó).
0. A kimeneten frankó egyenfeszültség van. (nálam 12V-ról megy, és 6,2V DC van a kimeneten) Illett volna egy elkót is tenni a kimenetre. Én tettem.
1. Először a mikrofon. Honnan tudni egy mikrofonról, hogy az dinamiukus vagy elektret? Elmentem a számítógép boltba, és vettem egy látszólag szakosabb mikrofont, amiről fogalma sem volt az eladónak hogy melyik csoportba tartozik. Annyit tudott róla, számítógéphez jó lesz (fotó mellékelve).
Végül is be kellett tennem R1-et, mert csak azzal működött, de ennek ellenére szerintem ez dinamikus mikrofon. Akkor most mi?
2. Rákötöttem a fényorgonára. Működik, de a linearitás borzasztó. A mély hangok (ez nálam 200 Hz körül és az alatt van) szintje drámaian csökkent. Ez a mikrofon baja?
3. Kipróbáltam normál "lineáris" jellel is. ekkor meg ki kellett venni R1-et, mert az a bemeneten is egyenfeszültséget hoz létre. Megszűnt a "mélyhiány", de még mindig rosszabb a "villogás zenefüggése", vagy más szóval a "hűség" mint dinamikakompresszor nélkül. Ezek alapján miért jó ez nekünk, illetve a fényorgonának? Tény, hogy sokkal szélesebb hangerőtartományban nem kell a bemeneti szinthez nyúlni, és az is tetszetős, ha mondjuk a hallgatóság tapsolására vagy kurjongatására is villogás van, de ezért fel kell áldozni a valódi érzékenységet.
(#) _JANI_ válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 2, 2010 /
 
0: Igen egy kicsatoló kondenzátor valóban kerülhetett volna a kimenetre. De nem én alkottam a kapcsolást. Viszont a tápfeszültséget ajánlott betartani! Mert arra van méretezve a kapcsolás. S ha ettől eltérsz lehet kedvezőtlen irányba módosul az áramkör paramétere!!!
1: A mikrofonokról kicsit résztelesebben beszél a WIKIPÉDIA. Bővebben: Link
A dinamikus mikron olyan mint egy kis hangszóró, s a mikrofon rajzjelében egy tekercs található. Az elektrétmikrofonkapszula (Bővebben: Link) egy kis zárt fémhenger. A mikrofon rajzjelében egy kondenzátor van ábrázolva. Ránézésre is könnyen megkülönböztethető a kettő egymástól. S még egy lényeges különbség van az elektrétmikrofon és a dinamikus mikrofon között. Az elektrétmikrofonnak szüksége van külső tápfeszültségre a működéséhez. A dinamikus mikrofonnak viszont nem kell tápfeszültség a működtetéséhez.
( Természetesen az alap mikrofonokról beszélek, s nem az erősítő kapcsolással ellátottról. )
2: Sajnos a kondenzátor mikrofonoknak nem a legjobb a mély hang érzékenysége. Ez a mikrofon felépítéséből adódik. A mély hangokhoz a dinamikus mikrofonok jobbak.
3: Az R1 az elektrétmikrofon táplálásához kell.
S igen valamit valamiért. Egy mikrofonos fényeffektnek is van előnye és hátránya.
Sajnos dinamika kompresszor kapcsolás sem egy csodatévő áramkör.
Igenis megvannak előnyei és hátrányai is...

S köszönöm, hogy megosztottad velünk az építési tapasztalatodat.
(#) Alkotó válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Idő közben én is tájékozódtam. Igazad van, egyértelműen elektret mikrofon, gyakorlatilag pontosan olyan mint a második linkeden hivatkozott.
A tápfeszt illetően először 9V-ról próbáltam, és egy fülhallgatóval (+erősítővel) meghallgattam a saját hangomat. Meg is voltam lepődve milyen jól "szólok". Ezután, mivel a fényorgonában 12V van alapból, emeltem meg a feszültséget. Így is kifogástalanul hangzott, ezért mertem rákötni. (csak a fényorgona mély csatornája "mélyebb" mint az emberi hang, ezért ott már gondom volt frekvenciaátvitellel)
Ettől függetlenül is nagyon alacsonyra van hangolva a fényorgona, simán lehetne 3-400 Hz körül a mély tartomány határfrekije.
(#) Alkotó hozzászólása Máj 3, 2010 /
 
_JANI_, proli007 és minden más hozzáértő!
Pl. itt, és még sok más helyen is megtalálható ez a "sávszűrő" kapcsolás. Szeretnék egy számítási módszert, amivel meg lehet határozni az egyes csatornák átviteli paramétereit. Akár a keresztezési frekvenciát (gondolom a meredekség 12dB/dekád), akár az egyes műveleti erősítők erősítését a visszacsatoló elemek függvényében bármilyen frekvencián (ez szakosabb lenne). Aztán egy kis programmal majd én már felrajzolom ebből a teljes átviteli görbét a szükséges tartományban.
(Megnéztem az IC alapkapcsolásokat magam is, de ez a hálózat nem átlátható számomra, nem tudtam adaptálni a dolgot. Gondolom tőlem felkészültebbeknek ez könnyedén megoldható)
Előre is köszönöm, egy csomó kísérletezgetést tudnék megspórolni vele.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Igazából képleteket vártam, sőt még most is várom.
Amit mondasz az hitelesnek hangzik, de nekem eddig sosem volt olyan érzésem, hogy ne a zene ütemére villognának a fények. Igaz, mindösszesen 3 féle fényorgonát csináltam ezideig, de ezek mindegyike (legalábbis az elvárható mértékben) egyértelműen ritmusra és a megfelelő sávban villogtak.
Most volt csak olyan érzésem (dinamikakompresszorral), hogy eltűntek azok a kis részek, amik nekem a hitelességet adták. Az összenyomott dinamika eltüntette a halk és hangos hangok közti határt, amit én szerettem korábban.
Valószínű úgy fogom dobozolni a mostani szerkezetet, hogy benne lesz a kompresszor is, meg a mikrofon is, de meghagyom a "lineáris" bemenetet is. Így rám lesz bízva, melyik vezérlési módot választom.
A képleteket továbbra is várom.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Ha a képletek minden alapirodalomban benne vannak (alapból tényleg), megtennéd nekem, hogy akkor segítesz kiszámolni?
(Ugyanis ez a visszacsatoló hálózt egy számomra elég érdekes csillagpontot is tartalmaz, amitől nem tudom "klasszikus" formára egyszerűsíteni. Az egyértelműséghez rajzolok egy kis segédábrát, amiről aztán már tudunk konkrétan beszélni.)
(#) _JANI_ válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Szia! Először nézzük meg milyen szűrőt tartalmaz a kapcsolás. Az alapkapcsolás egy kettős T szűrő-re épül. Szerencsére a barátunk nagyon sok jó találatot hozott a szóra keresve. PL: Dr. Borbély Gábor: Elektronikai áramkörök II. S ajánlom figyelmedbe a 10.4. Kettős T aktív R–C szűrők részt. Ott minden meg van ami csak kellhet a kiszámításhoz - méretezéshez.
Üdv.: _jani_
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Ahogy ígértem.
Megcsináltam a segédábrát. A kérdés, hogyan lehet a 2.ábra elemeivel kifejezni Rs és Rv értékeit. Ha ez megvan, akkor már a dolog menni fog.
(#) Alkotó válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Köszönöm, át fogom tanulmányozni.
(#) Alkotó válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Átnéztem.
Persze nálunk éppen hiányoznak aC, R/a és bC tagok, így a tényleges erősítést nem tudtam meghatározni, de fo-t azért kiszámolgattam.
Ez elég tanulságos. Mellékeltem egy ábrát az eredményről, aminek első része a jelenlegi "gyári" beállítást mutatja, a második része pedig azt, amit terv szerint ki fogok próbálni. Sejtettem már korábban is, hogy a mély nagyon lentre van "hangolva".
Még mindig azt mondom, jó lenne egy olyan számolási rendszer, ahol tetszőleges frekvencián meg lehetne határozni az összes csatorna kimeneti szintjét, ha ismert a bemeneti szint.
(#) Alkotó hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
Találtam egy nagyon régi, KITT-ként forgalmazott fényorgonát. Sőt ezt akkoriban meg is építettem, és még ma is megvan. Kipróbáltam. Elképesztően jó! Hihetetlenül szelektív, nagyon érzékeny, van benne kompresszor méghozzá nagyon jól működő.
Nem állítom, hogy még ma is büszke lennék rá, de cirka 30 éve csináltam. Akkor még az alkatrész listát írógéppel írták. Minden értéket felírtam a rajzra, kivéve a zénert, de azt is meg fogom nézni a kész kapcsolásban, ha már a listából kimaradt.
A kapcsolást mellékelem, jól látszik a lényeg, szinte azonos a szűrőrész a mostanival. A megismert képlet segítségével kiszámoltam az fo-kat (50 Hz; 1881 Hz; és 7205 Hz). De újra hangsúlyozom, a szelektivitása valami lenyűgöző
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
Így néz ki belülről.

ilyen.JPG
    
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Hello!
Tényleg szelektív. Lehet kissé túlzásba is vitte..
Szerintem elírtad, mert az LD1..LD3 led lesz, mert különben az 4N25 diódája nem nyit ki.
üdv! proli007

ORGAN-LP.png
    
(#) Alkotó válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
LD1, LD2, LD3 LED-ek. Ha nem ezt írtam bárhová is, akkor az ott hibás.
nálam ezek a ledek nem is kerültek berakásra, csak egyből megy a dióda az optcsatoló "ledjére"
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Még csak hogy rozsdás...
A bal hátsó sarka, félig földben volt eltemetve kb. 5 évig, méghozzá burkolat nélkül. Még a szülői lakás pincéjéből bányásztam elő.
De működik!!
(#) peter1995 hozzászólása Máj 5, 2010 /
 
Hello.Megépítettem ezta kapcsolást annyiban módosítva hogy a ledekhez tartozó előtét ellenállásokat elhagytam és ami az izzókat vezérli tranyó azok 2N3055.Az izzók 20W12V.A közép és a mély 2égő a magas 1 égő.De nem működik.Mi lehet a baja.
(#) Atielectronic hozzászólása Máj 6, 2010 /
 
Szép jó napot mindenkinek... Elnézést ha hülyeséget kérdezek de itt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/2d/2d0ea813f8f49ea92d7b1...bf.jpg
a +csat az olyan lenne mint amikor nem szól zene és olyankor világít?? Nincs túl sok időm gép előtt lenni így nem tudtam elolvasni az összes feljegyzést így csak kiragadtam egy képet és gondoltam megkérdezem..
Előre is köszönöm ha válaszol valaki...Tisztelettel: Kovács Attila
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Helyesbítek.Ha a potikat csutkára feltekerem akkor egy fél wattos izzót megfelelően villogtat.Da ha "üresjáratban mérem és hákötöm a 2 20W-osat a fesz visszamegy 0,8ra.Mi lehet kevés a bázisáram?Hogyan lehetne "növelni"?Kisebb kondikat rakok a BC107es tranyókhoz?Pl a 22µF helyett 10µF-t?
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Hello!
Például nem vetted figyelembe, hogy a meghajtó tranzisztor, csak 20mA-el hajtja meg a Led-eket. Neked, pedig 1,6/3,2A-re van szükséged.
Tehát minimális program, hogy a 2N3055 elé egy tranyót kötsz (darlington kapcsolásban), hogy a végfokozat áramerősítése megfelelő legyen. (Persze ha egyébként, minden működik. Ezt kipróbálhatod az eredeti Led-ek berakásával is.)
üdv! prol007
(#) peter1995 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Csináltam egy videjót is csak nem tudom felrakni mert nagy.De üresben a mulit 20voltos méréshatárom minden össze volt kötve ahogy kell csak az égők nem és a multi.12től 1-2voltig váltakozott.Vagyis a kapcsolás jó lehet csak kevés az áram.A ledeknek nem lett kialakítva a panel de a fél wattos izzót jól villogtatta.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Kipróbáltam darlington kapcsolással is de úgy sem csinál semmit.És ha beraknék 3 relét?Van egyáltalán akkora áram hogy a relét meghúzza?
(#) _JANI_ válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
A relé ugye csak vicc!?
Az R8; R10; R12-es ellenállásokat kellene csökkenteni ( 240 ohm) a megfelelő bázisáramhoz.
Kicsit furcsa, hogy a darlington kapcsolás nem hozott kellő eredményt!
Talán nemtő megoldás lehet még a "komplementer darlington-kapcsolás"!
Bár ez utóbbi invertálja a jelet!!!
(#) Tices hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Kezdő elektronista vagyok!
Kinéztem egy oldalon egy fényorgona kit-et, ami
"3 utas (Hi-Fi) aktív szűrő áramkörös, optócsatolós. 3 db 600W-os izzó nullátm. vezérlése. ". (rajz csak megvásárlás után lesz). Megkérdeztem, mikrofonnal veszi a jelet. Kérdésemre azt írták, hogy lehet vonalbemenettel is használni. Ehhez valószínű kicsit át kell alakítani a kapcsolást vagy a mikrofon helyére jack dugó és mehet rá a vonalszintű kimenet?
Persze nem komplett megoldást keresek, csak azért kérdezem, hogy hogyan álljak a dologhoz?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv Tices
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Hello!
Most már kétszer írtad, hogy "nem csinál semmit". Ez nem műszaki fogalom. Valamit mérni, próbálni kell. Ez ami előre vihet egy dolgot.
Például tegyél egy 10kohm-os ellenállást, a tápfeszültségről, a P2 tetejére. Ha ekkor a P2 potit tekergeted nulláról maximum állásba, akkor az izzónak szépen világítani kell. És ekkor lehet az izzón feszültséget mérni a multival.
Egyáltalán a tápfeszültség el tudja viselni ezt a terhelést?
üdv! proli007
(#) Atielectronic hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
Sziasztok! A véleményetekre lenne szükségem...Az alábbi kapcsolásban(lásd mellékelt pdf file)elbírja-e a PAR38 230V/120W osat is vagy csak a PAR38 230V/80W-osat???Mert ha elbíná a 120W-osat az jó lenne....
Tisztelettel:Atielectronic
(#) Atielectronic válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Köszönöm szépen gyors válaszotokat..
(#) peter1995 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
A táp biztos bírja mert 12A a tápfesz.A bázisáramhoz a darlington kapcsolást megfeleően kötöttem be de nem változzott.Akkor megpróbálom aR8 R10 R12 csökkentését.Szóval az 1,2K 240ohm-ra?
Következő: »»   19 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem