Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
 
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 97
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Végülis milyen tranyókkal,KT805-el hajtod,a nagy sorkimenő meg mennyire nagy?
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Igen a KT805-ösökkel hajtom meg. A nagy sorkimenő meg egy régebbi szines TV-be volt de még nem egyenirányitott. Azt meg tudnád mondani hogy egy nagyfesz diódát hogyan kell bekötni mer van rajta 4 szál kábel ebből kettő nagyfeszültségü.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Miért kell a nagyfeszdióda?
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Megpróbálok hozzá kindikat csinálni és avval szórakozni nameg egy lifterrel is megpróbálkoznák. Amugy tévesen irtam mert 5 kábel van csak az egyik nincs rajta.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
A kondikkal csak óvatosan,mert az már életveszélyes!
Ha tennél fel képeket róla talán megmondanám,hogy melyiket kösd be.
5 kábeles dióda?egész véletlenül nem sokszorozóról van szó?
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2010 / 1
 
Miért kondi nélkül nem életveszélyes?
A képet az interneten találtam de az enyém is ilyen.

5019269.jpg
    
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Uhh! Ez a RUBIN és ELEKTRON színestévék sokszorozója. Ésszel bánj vele!
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Miért bánjak vele ésszel?
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Hát engem már csapott meg párszor,és még itt vagyok,de azért csak óvatosan vele!!!
Kondikkal egyébként meg hallottam már halálos esetről is,de nem tudom igaz-e.
Igen ez valóban sokszorozó,a piros vastag kábel a 25kV-os kivezetés,a kék azt hiszem a föld,a sárgát szigeteld le és ne foglalkozz vele,a váltót a két kiálló csonk egyikére kell adni,a másik csonk a fókusz(4,7kV)az sem kell,de ha megnézed szemből a sokszorozót fel vannak tüntetve a kivezetések jelei.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Ja és ezek nem nagyon szeretik a rövidre zárást,én is vágtam már tacsra egyet-kettőt.
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Akkor most ez még nagyobb feszt csinál? A váltót az egyik csonkra és a földre kell kötni? A 25kV-os fesz a vastag piros vezeték és a föld között jelenik meg? Ujra egy pár fura kérdés.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Hát rövid időre leadhat nagyobb feszt mint 25-27kV,de nem tesz túl jót neki az tény,mert például az ”УН9/27-1,3”-as sokszorozók 9kV tápfeszre vannak tervezve,ha többet adsz nekik,kis időn belül átütnek,többekközt ezért is írtam róluk,hogy eléggé kényesek,régebben nekem is sikerült kicsalni belőlük 6-7cm-es szikrákat,de nemsokáig húzták.De ha mindenáron kiszeretnéd próbálni,megpróbálkozhatsz vele,úgy kell bekötnöd ahogy írtad is,szélső "~" jelzésű csonk + föld(8,5-9kV) ez lesz a bemenet,és nagyfeszkábel + föld(25-27kV) a kimenet,ide csatlakoztatod majd a nagyfeszkondikat is.Ha mondjuk nagyobb lenne a sorvégtrafó leadott feszültsége mint 9kV,akkor a kék „föld” kábelt ne is használd,mert úgy csak hamarabb átüt,úgy csak a trafó földkivezetését csatlakoztasd a kondik földjére.Nagyfeszkondiaid egyáltalán vannak?
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Nagyfesz kondiaim nincsenek, de ami késik nem múlik. Annak amit irtál az végét nem nagyon értem. Ha nem használom a földet akkor csak a sokszorozót sorba kell kötni a sorkimenővel? És igy is nagyobb lessz a fesz?
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Hát igen,így is mondhatjuk,a trafó és a sokszorozó egy soros kört alkot majd.
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Köszönöm a segitséget.
(#) BULL1988 hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a zvs drivert egy színes tv-ből kiguberált sorkimenőhöz (nem tudom, érdemes volt-e megpróbálnom vele). A nyákon a vezetősávok két helyen átégtek, ezután megerősítettem mindenhol. Amikor rákapcsoltam egy 12 voltos akksira, egy pár pillanat múlva szikra pattant ki az egyik mosfet felől, majd csend következett.... A mosfet elhalálozott. Van köze ahhoz, hogy színestv-s a sorkimenőm? Vagy máshol keresgessek? Az utóbbi amolyan költői kérdés volt, mert holnap biztosan átnézem a nyákot, de most már fáradt vagyok, és hátha valaki találkozott ilyen esettel.

Üdv, Pisti
(#) DuMatyi válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 26, 2010 / 1
 
Az áramköröket áramkorláttal rendelkező labortápról szokás indítani. Ha ez nincs, akkor soros izzóról. Ez megóvja az áramkört. A probléma az lehet, hogy csináltál egy masszív rövidzárat, és abban nem a sorkimenő a hibás. Jó mind a fekete-fehér, mind a színes. A vezetősávok átégnek jelenség annyit takar: túl nagy áram folyt. Ha a televízióban nem égtek át, akkor itt sem kellene.
(#) DuMatyi válasza DuMatyi hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Nem mellesleg, volt hűtőborda a FET-en? Lehet, hogy nincs baj, csak megsült szegény subsztrát az elégtelen hűtés miatt. Még egy ilyen egyzerű áramörnél is annyi ismeretlen van, hogy csak a Teremtő tudja megmondani, mi a hiba.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Most akkor egy pillanatra beindult a szerkezet vagy nem?
Idézet:
„Amikor rákapcsoltam egy 12 voltos akksira, egy pár pillanat múlva szikra pattant ki az egyik mosfet felől...”

Hát igen,ez ismerős,részben ezért is írtam fentebb is,hogy próbaképp mindig kevesebb tápáramon kell tesztelgetni az ilyesmi áramköröket,mert hamar rossz vége lehet,az akksi mondjuk jó lesz tápnak,de a következő alkalommal ha esetleg újra próbálkoznál vele,mint az előttem író is ajánlotta,mindenképp használj labortápot,vagy legalább tegyél be sorosan a táppal v.mi erősebb reosztátot,még akár sima Nichrome spirál is megteszi (kb 10-15 ohm-ra),és ha minden oké,a segítségével fokozatosan növeled majd a tápáramot a szügséges szintig(közben persze folyamatosan ügyelve a tranyók hőmérsékletére is),és így előre megspórolhatod a halomnyi kiégett tranzisztorok árát is.Attól meg hogy a sorvégtrafó egyenirányított,a FET-eknek még nem kéne kidurranniuk,ott v.mi más baj lesz,nézegesd át mégegyszer,rendben van-e minden,bár az egész kapcsolás nem egy nagy ördöngőség,nehéz benne eltéveszteni dolgokat,max a félvezetők polaritásait,vagy azon belül a visszacsatoló diódák sorrendjét. Amúgy meg pontosan hol égtek át a vezetősávok?(gondolom a FET-eknél).

Üdv!
(#) zolex hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
A ZVS driver-t holnap megcsinálom. Viszont láttam egy olyan videót, amiben ugyanezt kapcsolást használták, csak nem sorkimenőre kötötték rá, hanem a sorkimenő-tekercs Ferrit magjára, ezzel sokkal nagyobb áramerősséget állítottak elő( ott egy 100-as szöget másodpercek alatt fehér-izzásig melegített, sőt el is olvasztotta azt. ) Tehát kérdem én, hogy ha szerzek egy ilyen magot és primernek tekerek rá 20 menetet szekundernek negyedannyit, mint az a videóban láttam, akkor tényleg lehet olyan nagy áramot csinálni? Pusztán kíváncsiságból kérdezem. A másik, hogy van egy 13,5 voltos trafóm, azt hiszem 1,5 Ampert ad le. 4db 1N4007-es diódával ha egyenirányítom, és pufferkondit rakok elé, akkor az fogja tudni működtetni az ZVS drivert? Mert az értem, hogy mekkora feszültségről üzemel( 12-40V), de az áramerősséget sehova nem írják. Lehet nagyon kezdő kérdés, de azért köszönöm.
(#) burgdavid hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
Ma este sziporkázik ez a topik komolyan...
(#) DuMatyi válasza burgdavid hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Komám, valóban. Szikraeső hulljon reááád...
@zolex: Valahogy az energiamegmaradás törvénye nem igazán megy. 13,5 volt 1,5 amper az csúcsokban is 35 watt csupán. A pillanatpákában 100 wattal sem igen sikerül azt a 1,5 mm2-es rézhuzalt izzásig melegíteni. Mindemellett a ferritmag nem vezeti az áramot. Továbbá ha működne is a dolog, akkor az 1n4007 pillanat alatt összeolvadna.
(#) Hodinka válasza zolex hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Nekem is egy picit ködös amit írtál,de ha csak pusztán nagy áram elérése a cél azt sima 50Hz-es trafóval is elérhetsz,de lehet hogy te az indukciós hevítésre gondoltál?(linkeld már be azt a videót).
1,5A és 13,5V? Naneee! Egy átlag ZVS-nek ettől jóval nagyobb az áramfelvétele,legalább 15-20A-es tápra lesz szügséged.
(#) BULL1988 hozzászólása Máj 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a segítséget, sikerült megoldanom a problémát és működik. Amint hazaértem nekiálltam, átnéztem még egyszer a nyákot, kicserélem előtte a hibás mosfetet (egyszer sem indult be akkor, csak szikrázott egyet a nyáknál a fet, és előzőleg ott is égett el a vezetősáv), tekertem egy jobb induktivitást. Sajnos elsőre még most sem indult be, így megint átnéztem. Semmit sem találtam. Közben a sorkimenő ferrit magja is eltört.... (szerencsére volt egy bontott régebbről és az pont jó volt ) Végül, amikor már feladtam volna, beindult.... A lágy indításhoz szerkesztek majd egy izzót, ez a legegyszerűbb megoldás, lévén hogy nincs labortápom. Most két 12 voltos akksiról megy, kb 5 centis ívet húz. A mosfetek semennyire sem melegednek, még kéz melegnek sem mondanám őket. Ami viszont nagyon fűt az a kondenzátor. Ezzel kéne még kezdeni valamit....

Indukciós hevítőként viszont még nem sikerült használnom, a 2x5 menet melegedett rendesen (vastagabb kellene), de még egy drótot sem sikerül felmelegítenem.... (se csavart, se semmit) Tudtommal nem kellene semmit sem változtatni rajta....

Üdv, Pisti
(#) zolex válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Köszönöm, nem tudtam, hogy mennyi az áramfelvétele a ZVS-nek. Akkor először megcsinálom a Skory féle 20 amperes dugasztápot( gondolom az már elég nagy teljesítményt ad le). Sajnos a videót már nem találom. Nem itthon néztem hanem a suliban, de akkor megpróbálom pontosabban megfogalmazni. Egy ZVS meghajtó áramkörnél nem egy sorkimenőre tekercsre tekerték rá a primert, hanem annak üres ferritmagjára. Szekundernek meg tekertek rá vagy 5 menetet. A szekunder oldalt áramkörét egy nagyobb szög segítségével zárták és gondolom a nagy áramerősségnek köszönhetően( nem indukciós hevítés volt, láttam olyat is de az más) a szög elkezdet először vörösen, majd fehéren izzani, s végül el is olvadt az. Tehát milyen Ferrit mag kell, hogy meg tudjam csinálni a vidókban látottakat? A válaszokat már előre is köszönöm.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Idézet:
„A lágy indításhoz szerkesztek majd egy izzót, ez a legegyszerűbb megoldás, lévén hogy nincs labortápom.”

Ugy néz ki picit félreértettük egymást,a labortáp nem lágyinditáshoz kell,hanem ahhoz,hogy egy áramkört amikor először próbálsz ki,ne égess szét benne mindent ha netán elsőre nem indulna be,ezért először ahelyet hogy „többszáz A-t” küldünk rá,inkább kis tápáramon teszteljük,és csak akkor kezdük el növelni,ha már valami életjelet mutat a kapcsolás,ennyire egyszerű.
(#) Hodinka válasza zolex hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Tehát egy üres vasmagra megtekertek egy primert,és csatoltan vele egy 5 menetes szekundert,majd ezt rövidre zárták egy szöggel és örültek neki amikor beizzott...
Nos ez valóban a nagy áramerősség miatt volt,de csak ezért baromira nincs értelme ZVS-t építeni,erre a célra amint írtam is,egy sima hálózati trafó bőven megfelel,a szekundert kb 25mm2-es rézhuzalból tekerd meg néhány menettel(ez vasmagkeresztmetszettől függő) és kész is van.Ami lényeg,hogy a szekunderen ne kpjál nagy feszültséget(1-2V elég),így az áram számára nagyobb lesz a szög ellenállása,és jobban fog rajta diszipálódni.
(#) zolex válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Mindenképpen megcsinálom a ZVS drivert, nem csak e célból lenne.( Tesla-tekercs meghajtása). De hálózati trafót nem fogok csinálni. Egyrészt képzelek milyen primer kellene hozzá, akkorát nem is tudnék szerintem csinálni, szerintem egyszerűbb a ZVS annál. Szóval köszi az ötletet. De inkább maradok az eredeti tervnél.
(#) Hodinka válasza zolex hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Miért milyen primer kell hozzá,a gyárival mi a baj?
(#) moltam hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Hellosztok.
Én is csináltam egy sorkimenő meghajtót bontott dolgokból, KA3843 SMPS vezérlő IC vel. Már a harmadik mosfetet nyírom ki vele. Kicseréltem a mosfetet egy sorvégtranzisztorra, ezzel már két napja működik.
Következő: »»   28 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem