Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   987 / 2208
(#) Imi65 válasza marciart hozzászólására (») Máj 26, 2010
Marci, ne kapkodj. Előbb egy kicsit foglalkozni kéne az elmélettel is, megismerni egyes csövek eredeti szerepkörét. Mit "csinált" egy PCL82, 84, 85, vagy 86-os "fénykorában" , mik a jellemzői. Ezeket nem ártana tisztázni, mielőtt bármibe is kezdesz. Korábban leírtam, hogy több titán is nekiveselkedett, és nem tudták - kellő tudás hiányában - összehozni művüket. Aztán csalódottan a kimenőtrafó, és katód-anód világába, félredobták, és építették az "első rúgásra induló" IC-s kapcsolásokat, egyszer, és mindenkorra leírva a csöves technikát.
Te ne járj így, ezért kérlek arra, hogy egy kicsit ismerkedj, barátkozz a lámpásokkal.
A PCL85-ös impulzustechnikai cső, nem igazán alkalmas HF erősítőbe. A PL500- is párban érzi jól magát, Djhans már talán szerzett vele kedvező tapasztalatokat mostanság.
(#) marciart válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 26, 2010
szia

Már épitettem egy elemütemü el84 es erősitőt elég jól sikerült nagyon megvagyok elégedve a hangjával. Ennek köszönhetően szereztem egy kis tapasztalatot, csak sajnos a csöveket még annyira nem ismerem. Illetve azért kérdeztem meg mert találtam egy két kapcsolást ezzel a csővel, csak nem bízom bennük. Amugy köszönöm a tanácsot.
(#) rockersrac hozzászólása Máj 26, 2010
PL500 pp-hez valaki feltudná tenni azt a kapcsolást amit dj hans épített meg? Honnan lehet eldönteni hogy pl500/504 csőről van szó?
(#) varttina válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 26, 2010
Legegyszerűbben szakadásvizsgálóval dönthető el, ugyanis eltérő a két cső lábkiosztása. PL500 esetében a G1 rács az 1-es és a 8 as lábra, míg PL504 esetében az 1-es és 2-es lábra van kivezetve, így ezen lábak között rövidzárat mérhetünk.
(#) Imi65 válasza varttina hozzászólására (») Máj 26, 2010
Sajnos ez nem igaz, a bekötésük teljesen azonos. A PL504 kicsit később jelent meg, az 500-as apró tökéletlenségeit javították ki benne. Anno teljesen mindegy volt, hogy mi volt a készülékben, bármelyik jó volt változtatás nélkül, teljesen csereszabatos a kettő. Nézd meg az adatlapokat.
(#) rockersrac válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 26, 2010
Vagyis akkor ha megépítem azt a kapcsolást amit DjHans, és kiderül hogy 504-es csöveim vannak, akkor mindenféle módosítás nélkül működhet a rendszer?
(#) Imi65 válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 26, 2010
Pontosan. Arra ügyelj csak, hogy a párok lehetőleg azért "egy alomból valók" legyenek (500-500, vagy 504-504).
Azzal nem lesz gond, mert mindegyik cső egyforma! Vagy mind 500, vagy mind 504. Valami jellegzetesség van ami alapján a két csövet meg tudom különböztetni? /csak azért hogy mégis tudjam milyen csövekkel "építkeztem"
Én nézegettem, de nem igazán sikerült markáns különbséget találni a kettő között. Így marad az, hogy bármelyiknek mondhatod, kénytelenek leszünk elhinni.
Időközben sikerült kiderítenem nagy nehezen, hogy mind a 6 darab csövem 500-as! (nagyon haloványan bár, de látható a felirat a csöveken) Mennyibe kerül ezen csövikhez a foglalat?
Porcelán foglalatot 800 HUF-ért láttam, ez sajnos elég goromba, lehet, hogy van olcsóbb is, pl. a neten.
És bakelit foglalatot mennyiért kapni?
(#) varttina válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 26, 2010
Bocsánat, összekevertem valamelyik másik PL típussal.
(#) djhans válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 26, 2010
Imi tette fel régebben. A fájlmellékletek között megtalálod. ECC85 a meghajtó cső.
(#) hangszoros válasza djhans hozzászólására (») Máj 26, 2010
Azt,hogy lehet megtalálni ?
(#) djhans válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 26, 2010
Például itt.
(#) PetAd válasza marciart hozzászólására (») Máj 26, 2010
Ha akarsz egy másik erősítőt a mostani mellé akkor ne pazarold erre a csőre az idődet, de ha egy próbaerősítő lenne, akkor nyugodtan csinálj belőle valamit. Ha a pentódát triódába kötöd akkor a karakterisztikája is sokkal jobb lesz, csak így érdemes próbálkozni vele Bővebben: Link
(#) kocos válasza Action2K hozzászólására (») Máj 26, 2010
Én úgy gondolom, itt nem csak az alacsony anódfesz az, ami már első ránézésre szemet szúr..
(#) djhans hozzászólása Máj 27, 2010
Ma megöltem egy majdnem új 6N2P-t. A korrektorból szedtem ki a csöveket és az egyik véletlenül leesett. Szerencsére csak 250Ft-ot buktam. Egy 2000Ft-os ECC83-at már jobban sajnáltam volna. Még jó, hogy van egy pár 6N2P tartalékban. A mai mérleg a inkább a rombolás felé billent sajnos, nem az építés felé.
(#) djhans hozzászólása Máj 27, 2010
Sehol senki?
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Máj 28, 2010
Hát a 6N2P is cső, meg a 200 Ft is pénz.. nekem Édesanyám már két új Tungsram ECC83-amat, és alig használt ECL86-ot is "megölt" ... bár Ő azt mondta , csak takarított a szobámban, minek teszem ki "pikétnek" ?

Te mit szólsz, ahhoz a 27 V-os PL500 SE-hez ? Szerinted "mi" állítja be a munkapontot
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Máj 28, 2010
Akkor mi nem magunk törjük a csöveket.. Nekem is egy zsír új ECC85-öt tört össze anyukám, festés után visszapakoláskor a szobámba, de én voltam a hülye, miért tettem a doboz szélére.. És persze, hogy nem a szőnyegen esett le..
Bár én nem vagyok Jani, de ezen én is gondolkoztam, és arra jutottam, hogy az lehetséges-e, hogy ilyen alacsony anódfesznél elég a cső belső ellenállása is, hogy beálljon a munkapont?
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 28, 2010
Valamilyen munkapont mindig beáll. Attól, hogy nekünk, vagy a csőnek nem jó, attól az még munkapont. Nem hinném, hogy 27V hatására "rettenetesen" vezetni kezdene a cső még 0V előfesznél sem. Egy biztos, párban 400-nál magasabb anódfeszültséggel, és 200V-nál kisebb segédrács feszültséggel - pentódás üzemben - 40W fölé lehet menni. Ennek így viszont nem túl sok értelme van.
(#) buburobi hozzászólása Máj 28, 2010
Üdv!
Úgy látom mindenkinél törnek a csövek... Nálam nem. Én a pincében barkácsolok és ott az én részemre más nem nagyon mer menni. Se anyám se a feleségem.... (csak ha az asszonnyal építünk. ) Régen nálam is előfordult, hogy 1-2 dolognak baja esett takarításkor stb de mivel nagyon morcos tudok lenni az ilyesmiért már nagyon odafigyelnek és inkább nem nyúlnak semmihez ami olyan....
(#) buburobi hozzászólása Máj 28, 2010
Tudna valaki ajánlani 1 helyet ahol olcsón lehet vasmagot (EI106) beszerezni?
(#) MrBrown válasza buburobi hozzászólására (») Máj 28, 2010
Nekem egy majdnem vadi új "bivaj" PCL86-os pusztult el a porszívó hálózati kábelétől (persze a feleségem rángatta, mert ugye a porszívózás női munka) és egy vadi új ECH21 görbült el de az még menthető volt, de azért könnybe lábadt a szemem az ijedtségtől, 20 évig várt a gyári dobozában majd alig egy héttel hogy meglátta a napvilágot máris az életére tör az a bizonyos porszívó kábel.
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Máj 28, 2010
Én emiatt nem preferálom a doboz tetejére kiültetett csöveket, pedig nagyon szépek úgy. Ha még csak a vadista szandál porszívókábel van az még csak hagyján, de ez főleg akkor veszélyes, ha kisgyermek is van a közelben. Ha csak megfogja a világító csövet, hogy jaj de szép, és már meg is égette a kezét. Az még veszélyesebb, ha mondjuk labdázik, odapattan a labda, esetleg letöri a cső buráját, odamegy megigazítani, hogy ne kapjon ki, és megérinti a 3-400V-os anódot. Máris agyonvágta a villany. Az erősítő tervezésénél sajnos figyelembe kell venni, hogy nem csak szakértők vannak jelen a családban, hanem vannak "super userek" is, és az ő munkásságukra is fel kell készülnünk. Az sem mellékes, hogy az ember megveszi a drága csövet, és más meg eltöri. Szóval, biztos hogy ezen okoknál fogva biztos hogy nem építenék olyan erősítőt amiből kilógnak a csövek.
(#) bakos13gab válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 29, 2010
Használat után be kell rakni a szekrénybe.
(#) klemo86 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 29, 2010
Sok jó megoldás létezik erre, nagyon szép rácsot lehet rátenni, ami mögül látszanak a szép csövek Én sok ötletet merítettem már a képek nézegetéséből :google: Tényleg szépek és egyszerűen kivitelezhetőek vannak!
(#) hgy válasza klemo86 hozzászólására (») Máj 29, 2010
Én is erre gondoltam, sőt kerestem is olyan rácsot, ami 1-2 cm távolságú 1-2 mm-es, lehetőleg krómozott, ponthegesztett pálcákból épül fel. (lásd konyhai tartók)
Nem találtam!
Következő: »»   987 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem