Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Helység kb 20-25nm, elhelyezés sarok +reflex nyílás elől, erősítő 100W de ez változhat s nem mérvadó mint említettem szeretném a legtöbbet kihozni a 2 hsz-ból, ha még hiányzik valami írj.
Mit lesz a gond a T2030 ? Vágás 3000 Hz-en ez alapján: Bővebben: Link csillapítás kb 4-4,5dB Bővebben: Link
1et nem értek milyen doboz kéne ha egy 40-60nm buli helységbe tenném, hogyan változik ez? Elvileg nem lehet akármekkora dobozt alkalmazni a lengőrendszer miatt sem ezért nem értem mért számít a szoba ezt még kifejtenéd? Gyártok sem egyedileg terveznek ezért kérdezem a véleményed, mert jó vagy benne
A lehető legjobb hangnyomást + hangzást milyen dobozba tennéd és mit kell tudni a dobozról amit javasolsz (csillapító anyag milyen falakra s milyet tennél, reflex cső átmérő? most 76mmesem van, stb.)?
Hát ez a sarokközeli verzió csak erősíti a 45literes elképzelést (esetleg 50). Megnéztem újra, azért írtam ezt az értéket, mert a T-S paramétereknek ez felel meg, és így lesz viszonylag pontos a mélytartomány (bár ezzel kapcsolatban valami probléma van, az adatlap már önmagának is ellentmond, ugyanis a számokkal írt fs és az impedanciamanet rezonancia pontja sem egyezik). Illetve a mozgórészek is kb. ekkora doboztérfogatot kezelnek biztonságosan. Hangolás valahol 40 és 45 között.
A szoba-elhelyezés hatásai mélytartományban jelentkeznek, némi kiemelés formájában, vagy annak hiányában. Ezt is figyelembe kell venni, jobb esetben előre, de ha nagyon muszáj, akkor utólag. A nagyméretű bulizós helyzetben annyi módosulhat, hogy a hangolás csúszik feljebb, 45-50-ig. Az a hangváltószámoló script butaság, így nem lehet váltót méretezni, főleg nem egy ilyen kényes esetben. A "mélyközép" 2k fölött rezonáns, és középtájon van némi nem kívánatos torzítása is, a magashsz pedig igazán jól csak 5k fölött használható. Nem az adatlapját kell nézni, mert annak a fele sem igaz. Kb. ezek a problémák fő forrásai.
most amit próbálok megérteni ha nagyobb a szoba akkor több liter kell?
Gondolom azért írod a max 40L-t mert ha max erősítésen használnám akkor ne legyen gond a túlzott membrán kilengéssel? Mi történik akkor ha 50L 10nm be kerül ill 40L 10nm ill 50L 50nm ill 40L 50nm-be mi a lényege, mert ez még nem értem mi változik adott esetben. A hangoló csőről (Használható 76mm-es?) még nem írtál ill. a csillapító anyagról. A mély kiemelést (a hiányt nyilván) negatívan kell érteni? Az 5k magas javaslat azért mert van egy torzítási szakasza? (ebből ha jól értelmezlek 3utas jobb lenne.) Azért 5k-nál nem jó vágni esetemben azért gondolom 3000 elmegy aranyközép út Hát kíváncsi vagyok mi lesz ebből az egészből
pfffffffffffffffff.
Ez kezd olyan mennyiségű információt igényelni, amit nem tudok/akarok fórumba gépelni. A room gain nevű jelenségnek kell utánanézned, ez nagyjából megmagyarázza a helyiségek mélytartománybeli viselkedését (legalábbis egy részét). 40 litert a beyma ajánl, én 45-öt írtam, azért mert ez a maximális érték, ahol még viszonylag pontos a mélytartomány, és a nagyjelű paraméterek szempontjából sem problémás. De ezt már többször is leírtam. 5k nem torzítás miatt, hanem azért, mert ott van egy kissé rezonáns kiemelése, és alatta esik az átvitel. Nincs arany középút, legalábbis az én követelményrendszerem szerint nem működik ez a két hangszóró egymás mellett kétútban. Cső. Reflexcsőnek akkora kell, amekkorával még biztonságosan elérhető az adott dobozban a célzott 45Hz körüli hangolási frekvencia. Utána kell számolni, aztán építés közben impedanciaméréssel ellenőrizni.
Köszönöm, hogy ilyen sokat foglalkoztál az üggyel. Közben mások azt tanácsolták, hogy a kékek valószínű a negatívak, a piros vezetékek a pozitívak, és a 21, 22 a bemenet. 24 a mély. a többiben nem biztosak. a világító diódát nem akarom bekötni. Tulajdonképpen a magas sugárzót és a két középsugárzót nem tudom, hogy hová kössem. Töltöttem fel képet róla.
Mégegyszer köszi a fáradozásodat.
woow köszi utána nézek.
Mindig azt hiszem kezdem érteni aztán mégsem ja és az adatlap 40L az zárt vagy reflexre érti mert ezeket nem írják oda vagy én nem találom. Nincs valami táblázat valami görbével hogy ez a reflex cső hogyan méretezhető?
Idézet: „PREDICTED LOW FREQUENCY RESPONSE Bass-reflex cabinet, Vb=40 l, fb=38 Hz” Szerinted? Nincs táblázat, a program modellezi, de mérés nélkül nem lesz pontos, tehát utólag neked kell beállítani a pontos hosszt.
Ezekhez kérhetek még kicsit több magyarázatot, mit is takar ez?:
"és így lesz viszonylag pontos a mélytartomány" "ekkora doboztérfogatot kezelnek biztonságosan" És ha 40L reflexet írnak akkor a hangcsillapító anyagot nekem kell beleszámolni? Szokás reflexbe is tenni? Csak azt nem értem mért szebb a görbe a progamok szerint 60L 37Hz-en így nyerek + dB-eket mély tartományban.
A pontos azt jelenti ,hogy viszonylag lineáris.
Ha túl nagy a doboz , nem csillapítja eléggé a lengőrendszer mozgását ,és könnyen xmax-on kívűlre lép , ami nem olyan nagy baj ,mert csak torzít. De durvább esetben károsodik a hsz. Pl belever a tekercs a talplemezbe ,vagy épp kiugrik a helyéről. Csillapító anyag elvileg minden dobozba kell, kivétel ha szub lesz. A programokban ez damping fill néven szerepel ,és igencsak befolyásolja az átvitelt. Szub hangdobozoknál talán kedvező ha kiemel , de egyébként jobb ha lineárisra tervezzük.
A pontos azt is jelenti (vagyis főleg azt), hogy időben pontos, tehát nem csak statikusan az átvitelt nézve, de dinamikusan, idő-energia szempontból is minél kevesebbet hamisít.
A nem jól méretezett doboz nemcsak nagy jelszintél okozhat gondot, hanem néhány W környékén is, a mélytartomány pontossága veszhet oda. Csillapítóanyag ugyanúgy használható csak mélysugárzó dobozoknál is, azzal lehet, és néha kell is hangolni a mélytartományt (ellensúlyozni a hangszóró-erőstő gyengeségeit, vagy a szobához-lehallgató helyiséghez hangolni).
Szerintem is ez a bekötés piros+ és kék a - .
A két középsugárzó feltételezem, hogy vagy sorosan vagy párhuzamosan van kötve.(de inkább sorosan) És a bemenet annál a relénél van szerintem is. A kimeneteket szerintem úgy tudnád letesztelni, hogy egy kisebb jelet kötsz be a hangváltóba kb 1W és egy kis mélyközepet amit nem sajnálsz. És bekötöd a kimenetekre, egyszer az egyikre utána a másikra. A hangkülönbség elég észrevehető lesz.Innen már nem lenne olyan nehéz megtudni melyik kimenet melyik. (Nembiztos, hogy jó amiket mondok de szerintem egy próbát megér)
hello
Van egy döglött 3utas hang-váltom a kondik szálltak el belőle de nem tudom az értéküket, ha nagyobbat rakok be milyen hatással lesz?
Nem úgy fog működni, mint ahogy eredetileg akarták.
Sziasztok,
Köszönöm eddigi támogatásotokat Végre sikerült az egyik doboz! Még nincs csak oldalt összeragasztva, de erős csavarokkal hát és előlap jól megbirkózik vele, nem rezeg nem sziszeg ki a levegő. @shalaffi: Egy választólappal most 45L-literben dolgozik a rendszer. Szerintem megfogadom a tanácsodat de még csak 45L-en kísérletezek. És hát szokásos megint kéne a segítségetek méghozzá a reflex cső miatt Éreztem hogy ide visszatérek még Egy hangerő ponttól egyértelműen a nyíláson búgó rezgő hangot ad ki, kérdésem mivel orvosolható ez a probléma? Esetleg túl nagy a cső átmérője? most 76mm-es kerekített.
Több infó kéne, mi ez a búgó rezgő hang, hova van hangolva, stb.
a cső hossza nem számít meg ha elé teszek még valamilyen tárgyat pl más csövet kicsit ferdén hozzá érintve akkor jobban kijön ez a fura hang. A hang olyan mint a torzító hsz.
A szivacs viszont eltünteti. De egyre inkább szerintem kisebb csőátmérő kell. Hozzá kell tennem a mély maxon van amit el kell, hogy viselje a hsz mert Erősítő 100W míg a hsz 100W rms
pedig a cső hosszától függ az a frekvencia, ahol félhullámú rezonátorként működik, szóval a hangolás sosem lényegtelen, ráadásul a membránkitérés, és az áramlási sebesség is ettől függ.
Jól értelmezlek, hogy elvileg egy 66mm és egy 76mm-es reflex csővel is kiküszöbölhető ez, ha megfelelően alítjuk a cső hosszát?
Ha lejjebb veszem -10db ről -8db re akkor megszűnik. Szerintem, akkor az áramlási sebességgel lesz a gond kisebb átmérőjű cső kell hozzá, pedig azt hittem a cső kerekítése is azért van, hogy ezt megakadályozza. Mekkora sebességgel mozoghat a reflex járaton a levegő?
Szerintem a membranod mar propellerkent mukodik,ossze vissza rezeg es zorog .Ilyesmit a tulvezerelt basszyus hangszorokba hallok.
Az a 100W erosito a "100 W RMS ?" hangszorohoz mem OK/ A mai modern feliratozas tizszer nagyobb erot rajzol ahangszorok adatlapjara .Ez a divat .mert ugye egy 20 mikroszekundumos brust jelet a hangszoro ezen az eron kibir .Ebbol ok elmeselik neked hogy ez a program jelhez viszonyitva nagypenteken mikor nem esnek oregasszonyok az egbol eppen 100W RMS. Szerintem orulj ha a hangszorod megis 20VA es nem csak 10VA . Mindenesetre tul nagy a kiteres es a membran ossze vissza hajlik. Hacsak nem maga a doboz "recseg" ilyen is volt .
Nagyon rosszul tudod. Nagyobb átmérőjű csőben kisebb az áramlási sebesség . Gondolj csak bele.
Igazad van összekevertem azzal, hogy nehezebben préselődik át
Akkor marad a kísérletezés bár gondolom, célszerű jól méretezni különben a membrán kijön a helyéről.
Hát kísérletezve nehezen fog összejönni. Írtam már korábban is sztem, ha nem itt, máshol biztosan, hogy legalább egy impedanciamérés kell a hangolási freki megállapításához.
Ezzel nincs probléma, az ilyen megkötések a hangszóróknál értelmetlenek, a lényeg az, hogy az erősítő torzítás nélkül legyen képes leadni azt a teljesítményt, amit a hangszóró mecahanikailag még biztonsággal kezel, és ha lehet, ettől a szinttő ne tekerd följebb.
Egy kisebb kimenőteljesítményű, torzításba vezérelt erősítvel sokkal hamarabb lehet tönkretenni bármilyen hangszórót, mint egy nagyobbal, amiben van még tartalék, és ésszel használják. Ugyanis a normális hangszórók a szabvány szerint mért névleges elektromos terhelhetőségük többszörösét is kibírják, amíg nem torz a jel.
A membrán még teljesen jó hiszen egy szivacs a reflex előtt megszünteti a nyíláson a zavaró hangokat. Bár igaz elég nagy kilengése volt
shalafi.66 -val 1et értek logikus és nagyon jó hogy megírta hogy kisebb erősítő veszélyesebb a hsz.-ra, köszi! Még nem tudom mit fogok csinálni de majd még keresgélek hát ha találok valami jó infót valahol. Az viszont jó volna tudni hogy mikor van a membrán az xmax közelében vagy azon túl. Ezt meglehet állapítani valahogy? (-> szintén impedanciaméréssel? S milyen kell hogy legyen az R görbe egyes pontokon?)
ha csak a kész hangsugárzót méred, akkor még túl sok az ismeretlen tényező ahhoz, hogy bármi használhatót kikövetkeztess. Kellenek a T-S paraméterek is, mint kiindulási alap, és utána a nettó hasznos térfogat, illetve az impedanciamenet ismeretében nagyjából tudni fogod, hogy mit csinál 300Hz-ig a hangszóród.
Ezzel párhuzamban szoktunk még nagyjelű paraméterek vizsgálatakor hangnyomást mérni, folyamatos terhelésnöveléssel, ebből látszanak az átvitel torzulásai nagyobb hangnyomásszint mellett.
megvan a hiba forrása! mégis csak a doboz vagy az elválasztó fal rezget most szorítóval összefogtam. Tudom mondtam hogy ez nem de úgy látszik olyan erők vannak itt hogy...
Tanulság sose kísérletez félkész dolgokkal! Na meg olvastam 1x valami hasonló hozzászólásokat ezért gyanakodtam rá. Sok segítséget kaptam annak ellenére, hogy azt hittem mégsem fogok Még hátra van egy hangváltó is mert ami most van az csak egy kondi a magasra de már így is szép a hangja. Remélem nem ront rajta a komplex hangváltó. Most csak a membrán maximális kilengését akarom megakadályozni csak nagyon nincs erre semmi 5letem hogyan is lehetne ezt 1xűen megoldani arra az esetre ha mégis valamiért a hangerő és a mély maximumra kerül és egy rosszindulatú szám kivágja a membránt
Felulatereszto szuro ami hatarolja az also frekvenciat .Igy van megoldva sok doboznal ahol melyebb frekvencian a membranra mar nem jelent elegendo terhelest a doboz-levego illesztesi impedanciaja.Pld a Bassreflex es a tolcseres melynyomoknal .
Amugy a szukseges savban az elektromos erot kell hatarolni . A TS parameterek szerinti szamitasok segitenek abban hogy ne kiserletezzel 100 doboz valtozattal mig valamire jutsz .A szamitiott tervezett ertekek szerint valoszinuleg egy megkozelitoen "jo" hangszorodobozt epithetunk "elsobol" . Hogy a membran hogy viselkedik kulonbozo frekvenciakon ez mar a TS-parameterekekn tul van , es ha lenne egy ket utalas a hangszorogyarto cegek ugyis nagyokat hazudnanak mint altalaban.\ Hangszorok parameterei(P nominal )/10 erteken vannaj felveve .Vagyis messze messze az Xmax-tol. Tehat tulajdonkeppen a hasznalhato ero az P/10 .A tobbi az reblomese. De neg ebben a P/10-nem sem biztos hogy torzitasok nelkul kepes leadni a hangsavot. Igy kb. P/100 lenne a normalis ero amin "linearissan' mukodne es P/10-en meg elfogadhato.A "P" az a reklam ertek amit felfujtak .5000 W-os hazimozi cuccot ket nylon bevasarlo szatyorba lehet gyomoszolni es akar gyalog is hazasetalhatsz vekle az uzletbol. |
Bejelentkezés
Hirdetés |