Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A diódán eső feszültség mennyire állandó ? A bemenő és kimenő feszültségnek arányosnak kell lennie (+/- 0.001v) .
Áram és hőmérsékletfüggő a dióda nyitófeszültsége.
Nem stabil. Függ a hőmérséklettől és az átfolyó áramtól.
Hello!
Természetes, hogy nem működik. A tirisztor, a működéséhez, a vakutól veszi az energiát. A vakuelosztódhoz, viszont feszültség/áram kell. Több féle képen megoldható a probléma. - Talán a legegyszerűbb, ha kiveszed a tirisztort és a 2,2kohm-os emitter ellenállást. A vakuelosztókat, a 2,2kohm helyére teszed. - Az elosztó 220ohm-os soros ellenállását, növeld meg 2,2kohm-ra (a 9V miatt). Így minden elosztó bemenet párhuzamosan működhet. - Q2 10kohm-os bázisellenállását, cseréld le, 1kohm-ra. üdv! proli007
Szia!
-Hát, az én dinamóm váltóáramú, -meglehet, hogy akkor nem dinamó, -szóval az, ami a bicikliken eteti a lámpát... Az LM317-et próbáltam már régebben, stabilizál áramot, -ha jól emlékszem, még Led-del is próbáltam, -csak az nem teljesítményled volt, hanem 20 mA-es. -A tanácsokat köszönöm! Üdv: Zsolt
Igen mert köbzoli azt írta h. tegyek ilyet ha 4.5 v ról akarom működtetni.és az ic így van a kapcsolásban is és próbáltam fordítva több féle 555 ös ic vel.
igen a képen fordítva van de normál helyzetbe sem működik.
Ja és csak 9v-ról világít.A nyák jó?
Hello!
Ha ennek linearitása megfelelő? Használd egészséggel. Ha a táp nem 5V vagy nem stabil, akkor érdemes biztosítani az ellenállás részére 5V referencia feszültséget.. üdv! proli007
Az IC-ket nem lehet forgatni !! Ha bedugod fordítva, és bekapcsolod rá a tápot, azonnal meghal!! Utána már úgy forgatod, ahogy akarod, többé nem IC.
4,5-nál jó a 150 ohm. Miről hajtod? Elemről? A NYÁK jónak tünt, nem láttam hibát.
Sziasztok.Kéne egy kis segítség.Megépítettem ezt a ledek előtét ellenállását elhagyva és a 2. tranyók Collectorára kötöttem 1-1 relét aminek a másik lába a +ra megy.Amint ráadom a feszt a relé meghúz aztán elenged és semmi.Mitől lehet?A jelet a sz.gép hangkártyájáról kapja nem erősítőről?esetleg az lehet hogy kevés a jel?
Mikor csak simán mértem a feszt a relé helyén relé nélkül akkor szépen változott a fest 12 és 1-2v között.
Diófát tettél a relé tekercsre? Mert, ha nem akkor az a baj (katód a plusz felé nézzen!)
De egyenfesz a táp.És 12 VDC arelé.Valamit akar de kevés.
De aminek a reelét kéne kapcsolni az DC.
Ott a videjo.Ez váltó relé.A mély kimenetet kapcsolja.Amikor nincs mély akkor a középső világít amikor jön a mély akkor át kéne kapcsolnia a két szélsőre.
Hidd már el, hogy a tranzisztor védelme miatt kell oda dióda. Nem egyenirányítás miatt, hanem az induktív feszültséglökés megszüntetéséhez kell.
Megpróbáltam beraktam de még mindig alig villog.Mint ha nem lenne elég fesz a relé meghúzásához.Pedig van.
Sziasztok!
Megtudná nekem mondani valaki, hogy a fogyasztásmérőkön feltüntetett áram pl.: 10(40) A hogy értendő? Mit jelent az a bázisáram? Mennyivel is lehet akkor terhelni és mennyi ideig? Sehol nem találtam erre utalást a neten, sem pedig a gyártók adatlapjában.
Szisztok!
Megépítettem egy tranzisztoros alapkapcsolást, aminek azt kéne csinálnia, hogy ha zárom a kapcsolót (ez esetben a nyák közepe táján lévő két vezetéket) kialszik a LED, ha pedig kikapcsolom akkor világít a LED. Nekem valamiért nagyon gyengén, de világít a LED akkor is ha zárom a kapcsolót. Megnéztem hogy esetleg nem ér-e össze valahol két vezető vagy forrasztás, sehol nem találtam ilyet, a nyákrajzban sem találtam hibát. Megépítettem a másik áramkört is, amiben ha zárva a kapcsoló világít, ha nyitva van akkor kialszik, de annál is ugyanez a probléma áll fenn, amikor ki kéne aludnia továbbra is gyengén világít a LED. Mellékeltem két képet is. Szerintetek mi lehet a probléma?
Rakj egy 1-2 µF-os elkót a relé tekercsével párhuzamosan. Valószínű, hogy sok a váltakozóáramú komponens a meghajtó áramban, és azért nem húz rendesen.
Köszönöm a magyarázatot, ezek szerint nem én rontottam el valamit.
Oké kipróbálom egy teljesen újjal.
Nem jó. :no:
Inkább megépítem az egészet újra.
Sziasztok!
Alkalmas-e a BC107B arra, hogy néhány tíz kHz-cel kapcsolgassuk? Nem kapcsolóüzemű tápegységbe kell, hanem egy CMOS IC elé előfokozatnak. Üdv.
Igen. De felhúzó ellenállás kelleni fog.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |