Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   124 / 316
(#) darknbass hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Heló-heló!
A 100k reverse log poti mit takar? A boltban életeükbe nem hallottak ilyet. Olvastam ilyesmit, hogy 250/500/1000k-s lineáris poti 2-es és 3-mas lába közé rakok 100k-s ellenállást, akkor megkapom a 100k reverse logot. Vélemény?
Nem kaptam fóliakondiból 0.47 µF-est, használható helyette elektrolit? Ha igen hogy jönnek ki a rajzon a polaritások? :\ Elvileg npn tranyók mind, akkor ugye a negatív szár lesz a tranzisztorok felé?

Köszi!

eatrem.jpg
    
(#) ZSozsóó válasza darknbass hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Használhatsz nyugodtan elktrolitot, csak nem biztos, hogy jó eredményt kapsz. Időzítő áramkörökben, oszcillátorokban nem túl nyerő, ez valami tremolónak tűnik, megnézem mindjárt a kapcsolásit, mert ez így sokat nem mutat.
Ha a Volume kicsatoló a 470nF -os, amit nem kaptál fóliában, akkor nyugodtan tehetsz bele elektrolitot. A poti felé legyen a negatív. Elhelyezésről annyit, hogy arra mutasson a pozitív lába, ahol magasabb a DC potenciál.Ebben az esetben a tranyó kollektora felé magasabb...
(#) DuMatyi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
A régi készülékekben használták, bőséggel. Sokszor ahogy esik, úgy puffan alapon. Főleg az oroszok. Betűjele C. Épp a kezembe akadt egy 250kC kapcsolós, azt a junoszt tv-kben alkalmazták. Tehát ha lomtalanitás van, akkor jumoszt TV-ből lehet bontogatni.
(#) DuMatyi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Konkrét magyarázatot nem tudok, de egy vadiój szénréteg potenciométer akkor serceg, ha az AC szint mellett DC is jut rá. Hiába nem kopott.
(#) DuMatyi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
A szakdolgozatomhoz repertorizáltam a Rádiótechnika Évkönyvét. Már a hatvenes évek vége felé probléma volt a fent említett jelenség. Ezért olyan optocsatolót készítettek, melyben egy fotoellenállás van, és egy izzó. Az izzó fényével változtatod az ellenállást, és no lám már nem serceg. Az 1992-es Rádiótechnikák valamelyikében Bikki János automatikus hangerőszabályozó áramkört készített, hasonló elven.

Ha én ma csinálnám, LED-et tennék belé. Megnézném, hogy hol van a fotoellenállás spektrális szórásának a maximuma, és olyan színű LED-et választanék. Lehet kapni olcsón Tesla elfekvő fotoellenállást még, azal érdemes kísérletezni. Újonnan a fotoellenállás méregdrága. 4-600 Ft. Az én tesláimat 2 éve vettem: 3 db-ot 200 Ft-ért.
(#) ZSozsóó válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Vagy esetleg egy megfelelően nagy csatolókondenzátor segít a DC miatti sercegésen. Általában "hangszínt" variálnak csövesben pl a visszacsatolásban (presence,depht) ami bizonyos frekvenciákon a visszacsatolás szorosabbá vagy lazábbá tételével jár, itt nem fontos a DC csatolás, az nem okoz munkapont változást sehol, szóval én a kondenzátorra szavaznék. Persze kapcsolás függő.
Idézet:
„Ha én ma csinálnám, LED-et tennék belé. Megnézném, hogy hol van a fotoellenállás spektrális szórásának a maximuma, és olyan színű LED-et választanék.”
Precíz megoldás, de szerintem túlreagálni nem kell, építettem jó pár LDR-t fotoellenállásból meg ledből zsugorcsővel, olyan sokat nem oszt, nem szoroz, a megfelelő linearitáshoz úgyis áram generátorosoan kell hajtani a ledet, az sokkal többet számít...persze ez is csak szerintem.
(#) ZSozsóó válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Hát azért egy digitális potit megnéznék mondjuk az első fejemben, ahol LDR es zajzáram van, hogy boldogul a 150-200Vpp jelekkel. A nemlinearitás meg áramgenerátoros hajtással gyönyörűen orvosolható. A zajzáramban is úgy csináltam, a vezérlő feszültséggel teljesen arányos az ellenállás változás (feszültség vezérelt áramgenerátor).
(#) ZSozsóó válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
De ha van egy lineáris változásod, akkor már csak a vezérlőjeltől függ a változás, nem? Az meg olyan, amilyet szeretnék...
(#) ZSozsóó válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Ismételten én kérek elnézést
A zajzáramba kellett, mert csak így tudtam rendes leúsztatást csinálni.
Meghajolok a nemzet nagysága előtt
(#) ZSozsóó válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Inkább egy expander, mint ki be. Ráment pár napom, mire megcsináltam rendesen, belőttem mindent. Ha jelet kap azonnal bekapcsol, semmit nem csillapít, ha meg eléri a tresholdot, akkor beállítható időállandóval némít, ebben azért különbözik az expandertől. Már csinálom azt a változatot, mikor a bemeneti jel karakterétől függ a leúsztatás, tehát ilyen gyors megállásos dempf vagy hasonlónál azonnal, szólóra meg a jel lefutásával arányosan úsztasson le.
Az egész ott kezdődött, hogy poti, aztán DC recsegés, izzós optó, amiben milyen jó a nemlinearitás, azért hozzáteszem
1., optocsatoló OK
2., vezérelhető áram generátor az maga az izzót meghajtó áramkör
3., nem lineáris generátor meg maga az izzó...
Ha nagyon szigorúak akarunk lenni. Csak egyszerűbb, de mindegy. Én a vezérléssel kilőttem a led nyitófeszültségéből adódó problémákat, amig azt el nem éred, ugye addig adhatsz neki bármit, semmi nem fog történni, meg biztos te is jól tudod mennyire nem lineáris de még nem is logos egy ldr ellenállásának a karakterisztikája, hanem nagyon sokáig "semmit nem változós" aztán iszonyatosan "logosodós". Ez most olyan, hogy amint vezérlő feszt/áramot kap azonnal ellenállás változást okoz. Egyébként meg a fesz vezérelt áramgenerátor egy opamp meg egy ellenállás a generátor meg mondjuk egy logos poti. De ez is nagyon bonyolult egy izzóhoz képest, az tény.
Nem vitatkozni akarok, csak előjött a szó mindenféle nem linearitásról és innen jutott eszembe, hogy van erre megoldás.
(#) DuMatyi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Erre való az OTA. Az OPA nak abemeneti jele feszültség, kimenete is feszültség. Az OTA-nak rögtön áram. Azaz egy feszültség vezérelt áramgenerátor. Egyébként eléggé szűkszavú voltam, így koplette akkor össze hozzuk a dolgot. Tehát serceg a poti. Ha vcs ágban van akkor a potit kiveszem. Helyébe egy fotoellenállást teszek. Csakhogy a gond az, hogy közel sem lineáris a megvilágítás-ellenállás átviteli karakterisztika. Én csak egy olyan megoldást javasoltam, ahol nem lehet a DC-t leválasztani. Megoldás lehet még némi engedmények árán, ha egy FET-et iktatunk a jelútba, és mint szabályozható ellenállást használunk. A megoldás végtelen, ezzel szemben a diitális technika szűk korlátai adottak. Mindemellett én a digitális hangrögzítést csípőből elutasítom. meg minden oylan szituációt, ahol feleslegesen alkalmazzák. A zene legyen analóg, és ne "lépcsőház". Orsós magnón és LP játszón nincs más, csak a PC-re kényszerűségből letöltött albumok. Eredeti CD 2-3 maximum. Én ezt a vonalat képviselem.
(#) ZSozsóó válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Én teljes mértékben felfogtam, hogy mit mondasz. Egy a probléma az OTA-val megint, hogy nem tud mit kezdeni 200Vpp vel.
Idézet:
„Csakhogy a gond az, hogy közel sem lineáris a megvilágítás-ellenállás átviteli karakterisztika.”
Szerintem ezt írtam le, hogyan lehet ezt megoldani.
A DC-t azért jó eséllyel le lehet választani, ha pl olyan a megoldás, hogy opamp visszacsatoló ellenállása, akkor nem azt kell szabályozni, hanem a föld felé menőt(nem invertáló kapcsolásnál), bár olyankor bejön az RC tag freki függése, ha változik az ellenállás tag...
Fetet a jelútba meg a legnagyobb balgaság szerintem, akkor inkább ne legyen se lineáris se semmilyen a karakterisztikám
Az tény, hogy a lemez, meg az orsós a király, azt van értelme csöves erősítőn hallgatni. De mp3-at már balgaság. Arra egy jó gainclone szuper
(#) bodom hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
üdv!

Keresek zajzár pedál kapcsolást. illetve az lenne ehhez a kérdésem hogy mennyire lenne nehéz megcsinálni, esetleg mennyiért vállalná ezt valaki?
(#) ZSozsóó válasza bodom hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Hello!

Mire szeretnéd főleg használni? Kisvasút után? Vagy erősítő loop-ba? Milyen elvárásaid vannak? Egy treshold poti, amivel állítod, hogy mit "értelmezzen" zajnak, vagy kell esetleg egy elhalási idő poti is (release,decay)? Egyébként tonepad-on van az mxr zajzár, ha esetleg kezdő vagy azt ajánlanám, nem a legjobb, de filléres dolog, csak a jFet beültetésére érdemes figyelni! Ha esetleg kell segítség, panel gyártásban, összerakásban, stb, akkor privátban keress!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Bocsáss meg, félreértelmeztem az OTA-s dolgot: azt használni fesz/áram konverternek, igen ez is egy megoldás, de egy opamppal is simán megoldható meg egy plussz ellenállás + a visszacsatoló ágba a led és már lineáris is a led áram/fényerő kapcsolata így "nagyot lehet linearizálni" a megvilágítás/ellenállás karakterisztikán. Egyenes persze soha nem lesz az tuti. Amivel sokat szenvedtem, mire egy jó optót találtam, az a decay time, elég lomha példányok is előfordulnak, de rá lehet lelni pár jó darabra. A gyári vactrol vtl-eknél nagyságrendekkel jobbat lehet csinálni házilag 3-400 forintból, amazokért meg 2000eket kérnek...botrány
(#) ZSozsóó válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
No, akkor ugyanazon az úton jártunk, csak én a LEDet "melegítettem" elő
(#) toca02 hozzászólása Jún 3, 2010 /
 
Sziasztok! Íme a whammy protoboardon. Most nem tudok jobb minőségű képet csinálni. Majd ha tudok akkor felteszem azt is. Ezen nem látszik túl jól, de hátha. bc549c tranyóval van. J1-en lévő kék a bemenet, a hosszabb narancs-fehér a kimenet és a két fehér kanóc a poti. Ha esetleg találtok rajta hibát, akkor előre is köszi. Hétvégén teszek fel jobb képet és megmérem a feszültségeket. A gondom az, hogy nagyon halk, és nem wammog.
(#) karpi hozzászólása Jún 3, 2010 /
 
Koleganknak ide teszem a kapcsolasi rajzot egy gitar adapter ami szetosztja a gitarjelet a sztereo PC hangkartyahoz egy minimixerrel amivel meg egy kulon sztereo jelet is fogadhat.
A szines kapcsolasi"6-Input Minimixer" rajz valahol fel van toltve itt a topicba de nem talalom ,azert tettem ezt is hogy ilyen modon lehet kondenzatorokkal levalsztani a jelet es akkor lehet egyetlenegy elemmel taplani egy feszultsegosztoval ami a virtualis foldet "generalja" (E/2) errol is volt mar tobszor szo a topicba.
(#) 187BodyGuard hozzászólása Jún 5, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy nagyon jól szóló csöves Distortion-t. Valami ilyesmire lenne szükségem hangzás ügyileg. A 4-es számú minta az amilyen hangzás kéne. 1db ECC83-as áll rendelkezésre hogy megvalósítsam. Aki tudna segíteni ezen a téren megköszönném. Ez nem az a nagyon kemény metál torzítás de nagyon tetszik.
(#) ZSozsóó válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Hello!

1db 12ax7 ből ez felejtős...Ha csak nem meglevő csöves fejet akarsz vele meglökni. Vagy esetleg egy hibrid dizájn, mint a H&K Tubeman torz csatornája... Hogy áll a SLO? Én most tervezgetek egy nagyon brutál fejet, remélem jól sikerül

Zsolti
(#) 187BodyGuard válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Az SLO-val ott tartok hogy megvettem a foglalatokat azt megin nincs pénz. Majd csak meglesz az. Előbb vagy utóbb.

A distortionra visszatérve. Jólenne esetleg valami TL071-által megmahinált csoda is. Nem nagyon van csövem mert a meglévő erősítőmet módosítom aztán azon van 4 csőhely. 1 cső az előfok 1 a hangszínszabályzó 1 a végcsőmeghajtó és 1 maradna distortion-nak. Így is telenyomtam extrákkal már. Depth szabályzó, Normal/Brilliant hangzás és Brightness kapcsoló.
(#) ZSozsóó válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
4 darab kettős triódával a pokolok kénköves torzítását lehetne megcsinálni, 2 külön elő fokozat csatornában...
(#) 187BodyGuard válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Gondoltam valami olyasmire is, hogy megy a gitár jele bemegy az előfokba és onnan a hangszínbe, ez lenne a tiszta csatorna. Egy relével közbe lehetne iktatni még egy ECC83-ast és akkor lenne torzítva. (Küldök egy Privátot)
(#) krieggger hozzászólása Jún 5, 2010 /
 
Hello!
Egy csöves gitárerősítő végfokára rálehet kötni egy 6ohm-os sony hangfalat? 4,8,16ohm-ot tudok kapcsolni a végfokon, érdekelne mennyire különbözik a gitárhangszóró hangja a hifi hangfaltól, ahogy hallgattam ennek a gitárhangszórónak több a magasa.
(#) ZSozsóó válasza krieggger hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Hali!

Minden attól függ milyen hangszórórl beszélünk milyen dobozban. A hifi jóval szélessávúbb, alapban tartalmaz általában egy hifi doboz valami magas speakert, míg egy gitár cucc csak egy mély közepet.
Rákötheted nyugodtan, szerintem gitár cuccra gitár hsz illik, torzítva hamar zizisedik egy hifi a nagyobb magas átvitel miatt. Meg nem biztos, hogy tolerálja a kis sony gumi szélű mélye a gitárerősítőt, főleg torzítva, nem egy egészséges dolog A gitár hsz -ek textil vagy papír széle sokkal inkább való az ilyen jellegű tranziens megszólaláshoz! Ki lehet próbálni, de ne huzamos használatra!

Zsolti
(#) Bassmester válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Hali!

Ezek a minták megtévesztőek lehetnek, mert nem tudod hogy milyen hangszórón jön ki ez a sound. Én nem rég csináltam egy torzítót 2 db 6N2P-EV csővel, a Soldano GTO kapcsolásból kiindulva. Szerintem abból is "ki lehetne tekergetni" valami hasonló soundot.
Már régóta tartozom a hangmintával többek között Zsozsónak... ami késik nem múlik
(#) krieggger válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Rákötöttem a gépet és most azon hallgatom a zenét, gitározni a hifi hangszórón nem akarok tudom h elrontja, akkor elvileg mindegy hogy 4 vagy 8 ohm? Itt azt írják hogy mindkettővel működik:Bővebben: Link Javítsatok ki ha rosszul mondom, de én úgy tudom, ha van egy erősítő aminek van egy kimeneti ellenállása akkor annál kisebbet nem szabad rátenni mert tönkremegy az erősítő, nagyobb impedenciájú hangszóróval pedig a teljesítménye csökken le az erősítőnek.
(#) ZSozsóó válasza krieggger hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Nem fog tönkremenni, csak más lesz a damping faktor, más lesz a végcső illesztése. Nyilván nem egy normális üzemállapot, de menni fog. Én úgy vagyok vele, hogy mindent lehet, csak ésszel. Ha nem a megfelelő illesztés van, akkor a szélsőségeket kerülni kell.
Nem kell mindig attól tartani, hogy tönkremegy egy ilyen cucc! Kedvencem, mikor attól retteg mindenki, hogy jajj megszakad a hangszóró vezeték és azonnal leég a kimenő, tönkremegy a végcső. Hát ,ha maximum teljesítményen történik ilyesmi, akkor esetleg. Nem kell aggódni, nyugodtan kipróbálhatod, a hangszóród sem fog tönkremenni ,csak ha mit tudom én 1 éven át használod napi rendszerességgel a hifit és tré minőség akkor lemorzsolódhat a gumi szél. Aztán az is lehet, hogy soha nem fog tönkremenni Ez ilyen
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Én is egyből a SLO-ra gondoltam, már le is írtam, mikor észrevettem, hogy 1 kettős trióda áll rendelkezésre. Szerintem annyiból lehetetlen, mert kell felül áteresztés ekkora torzításhoz, mert akkor jönne a ronda blocking dist, ha meg elveszünk az aljából, akkor ott nem lesz elég gain. 1 ECC83 ból ez lehetetlen. Legalábbis szerintem, maximum, ha elérak félvezetőt boostnak. Akkor simán. Várjuk a mintát! Biztos nagyon ütős lesz. Én most feküdtem neki a következő fejnek, legalábbis tervezés szinten, most már jó lenne valami "tiszta" erősítő is
(#) magitor hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Hali urak lenne egy aprócska kérdésem. Megépítettem egy tda2050 est végfoknak az alábbi kapcsolás szerintBővebben: Link
. Szépen szól, minimális mackóval (hiányzik a tápágamból a crc r tagja) működik úgy ahogy a agy könyvbe meg vagyon írva. Viszont szeretnék, persze ha érdemes, túlvezérelni a végfokozatot, viszont nem vagyok biztos benne hogy csináljam. Úgy gondolom hogy a 2-4 lábak közt van a visszacsatolás, tehát ha ide egy potmétert teszek az ellenállás helyett, akkor az lesz a megoldás. Viszont nem tudom hogy mekkora poti legyen, simán vari ellenállásnak vagy feszosztónak legyen bekötve, és legyen e előtét ellenállása?
Következő: »»   124 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem