Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   281 / 730
(#) thebadboy hozzászólása Jún 8, 2010 /

Értem hogy jó meg nem pénzkidobás. Csak hogy itt van mellettem a két Pioneer, ezért mondtam azokat.
(#) thebadboy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Úgy gondoltam hogy a Cerwin vega lesz a mély, a 2db pioneer a régi Braun hangfalaimból kivett dóm hangsugárzóba (hangváltóval) építem egybe jelenleg is így van csak a magasok még a régi dobozokba vannak a pioneerek pedig ládába csak amibe a dóm-ok vannak azoknak a mély hangszórói meghaltak ,ezért gondoltam erre a megoldásra
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ezzel kapcsolatban emlékszem, hogy írtam:
"ahol fs igen alacsony, pl 22Hz, tehát vérbeli sub-hangszóró, mint általában az autós mélyhangszórók, ott legtöbbször 90dB alatt vagyunk"

Erre mondtad, hogy:
Idézet:
„Az alacsony fs mellett egész nyugodtan lehet érzékeny a hangszóró, a kettő nem zárja ki egymást.”

Lényegében én a mély átvitelre gondoltam, csak úgy tudtam, az alacsony Fs = a jó mély átvitellel, de ezek szerint itt tévedtem

Egyébként Ptesza is említette:
Idézet:
„olyan SUB hangszóró nemigen van ami 100dB érzékenységű. Inkább a 88 -90 dB a jellemző, de akkor kellően mélyre tud menni. Van egy egyensúly ,de ezt mindig az adott helyzetben kell nézni.”

Tehát jó nyomon jártam, csak rossz megfogalmazással
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Azért csak lényeges, hogy Gizike szánt, vagy a gőzeke.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ez nagy
(#) thebadboy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Meg valósítható úgy ahogy elképzeltem?
(#) zoly15 hozzászólása Jún 8, 2010 /

Hali mindenkinek!
Van egy "régi" MNC Eclipse 1 hangszóróm.
Az a gond, hogy szinte semmit nem tudok róla, annyira régi. :no:
Mérete: 250mm
8Ohm
180W "elvileg"
Valaki nem ismeri talán?
Mennyire használható hangszóró ez?
Előre is köszönöm!
UI.:
Ennyit még találtam róla.
(utolsó előtti)
(#) Saaniy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

És ha sorba kötnék, két közepet, meg egy Orion meg egy Somogyi mélyet, dobozonként, akkor nem lenne jó a doboz? (láttam egyszer valakinél hasonló dobozt)

Valahogy így álmodtam meg magamnak(persze térfogatokat rendesen méretezni)

doboz.jpg

(#) zoka válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Nekem is volt ilyen, ekkora, csak Eclipse II.
Ha nincs baja, akkor használható
Pontosan mire is használnád ?
(#) shalafi.66 válasza Saaniy hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ebben a formában nem működik.
(#) shalafi.66 válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ismerik sokan. 40Hz körüli fs, 1,0 Qts, zárt dobozban 45 liter körül még elmegy.
(#) zoly15 válasza zoka hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Szobába szeretnék valamicske mély kiegészítést
Mennyire használható mint mély?
Baja? Hibásan kaptam, de már működik.

Nem rossz az, a ládám kb. 45-50 literes volt hozzá, igaz reflex nyílással. Nem a minőség érdekelt elsősorban, csak a hangoskodás, a reflexcső méretet olyat vettem amit kaptam
De azért a 180W-ot gyorsan el lehet felejteni, főleg szub-ban, bőven elég neki egy 40-50W-os erősítő szerintem
Használható mély ládaként, persze ez függ attól, hogy mekkora a szoba, milyen hangcuccaid voltak korábban...(vagyis, hogy mihez hasonlítod. Nekem a PC-s hangszórók után nagy áttörést jelentett) Csak a "kinövés" jelensége lépett fel, (nagyobb, kell, mélyebb, hangosabb, minőségibb) és ezért vettem a JBL-t
(#) zoly15 válasza zoka hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Én sem akartam volna 180W-al hajtani.
A szoba 4X5m alapterületű emeleti szoba tehát "csapott" ( a mennyezet. Metszetben majdnem úgy néz ki mint egy trapéz.)
Korábbi hangcuccaim eddig csak hangfalak.
De azokhoz kéne kis kiegészítés.
A hangfalak egy pár Videoton DB 1312 és egy pát Telefunken Tl700.
Valami láda rajzot kaphatnák?
(#) trionaudio hozzászólása Jún 8, 2010 /

Sziaszotk ezekböl a hangszórókból valami jó dobozt ki lehet hozni ?

SP_A0675.jpg

Találtam egy régi fotót, még az mnc-s korszakomból
A középső láda méretei:
szélesség: 30 cm; magasság: 50 cm; mélység: 40cm
Egyenlőre ennyi

mnc.JPG

(#) shalafi.66 válasza trionaudio hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Mi is van hátul a vasmagra írva?
(#) trionaudio válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Hát sajnos nem osk van ráiirva . 8ohmoscsak ennyi .
(#) shalafi.66 válasza trionaudio hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Csak azért, mert ismerősek, és ha az amire gondolok, akkor legalább tudom mit lehet várni tőlük.
(#) trionaudio válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

13cm körüliek, viszonylag magas alsó frekije van szerintem. ahogy hallgattam. mély tartománya elég kevés. Én egy olyanra gondoltam, hogy 2.1 egyeset csinálok belőlük , és kiegészítem egy szubbal. Egy másik kérdés , a napokban késztettem majd a hiraga végfokomat, ehhez egy két utas TL dobozt szeretnék majd építeni, milyen hangszórókat javasolnál ehhez ? A mélyközépnek egy 20 cm-eset , vagy egy 16 cm-eset szeretnék, és ehhez egy ribbon sugárzót, vagy egy dóm sugárzót magasnak . Tudnál valamit javasolni ?
(#) Zupp87 válasza zoka hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Szépek a dobozok
(#) shalafi.66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

déja vu? pulóveres doboz.
(#) Saaniy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Akkor lehet jobban kijönnék anyagilag, ha vásárolnék egy olyan erősítőt, ami bírja a 4ohmos terhelést?

shalafi, elmondanád, hogy miért nem működne? Csak szeretnék tisztában lenni a dolgokkal.
(#) zoka válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Köszi...
Hát, ez már a múlt, azóta az összeset eladtam
Kivéve a kicsi sárga 5" sunflowert, az még meg van, de a doboza már nincs
(#) nagy_david1 válasza zoka hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Azért megkérdezném mennyire voltál megelégedve velük. Az is érdekes, hogy kapásból 3-4 márkát felsorolok akik ugyan ezt a hangszórót csak más logóval árulják (sal, dibeis, mnc és még van pár). Csak azért érdekelne egy szubjektív vélemény. Amúgy a dobozokat illetően szerintem is szép munka.
(#) zoka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Ezek a legelső hangafalaim voltak, amikor terveztem őket, nem is hallottam még T-S paraméterekről, így inkább csak "látványtervek"
A doboz térfogatot elég jól sikerült megválasztanom, de meg kell említenem a hibákat:
A két szélső hangfalon ha megnézed, elég nagy reflexcsövek vannak, ráadásul rövidek, így elég durva mélyhang kiemelést okozott. Persze, ezt nem tartottam problémának, tetszett az erőteljes mélyhang, de egy idő után (ahogy többféle hangfalat hallottam) zavarni kezdett. A cső meghosszabbítása sem lett volna egyszerű, így inkább betömtem az egyiket. A végén eljutottam odáig, hogy zárt dobozban valahogy természetesebben szólt.
A dóm jóval érzékenyebbnek tűnt a mélyközépnél, így eléggé "cicegett", amit hangszínnel sem lehetett visszavenni (mert akkor eltompult a hangzás), ami megoldás lehetett volna, egy huzalellenállás, de ilyesmivel nem kísérleteztem.
Ami a terhelhetőséget, hangerőt illeti, azzal nem volt problémám hangszín nélkül (nem bírtam maxra tekerni, mert annyira hangos volt). Hangszínnel, mély kiemeléssel viszont gyengének bizonyult. A 8" eclipse elvileg 150W sinus, gyakorlatilag egy 40W erősítővel torzításig lehetett tekerni (mély kiemeléssel).
Összességében, így első hangfalnak megfelelt. Sajnos a hangját nem igazán tudom megítélni. Eleinte jobban tetszett, később, ahogy "fejlődött a hallásom" kevésbé...
Vettem egy mikrohifit, és annak a hangfalai negyed ekkorák, hangszórója 12cm átmérőjű. Teljesen le voltam döbbenve, hogy az mekkorát szól, és mélyben is. Az az érzésem támadt, hogy az mnc csak "lötyög" és a nagy doboza csak a helyet fogja, ezért megszabadultam tőlük

Ui.: a doboz nem teljesen az én érdemem, én csak a hangszórót szereltem be. Kivéve a sub, aminek megépítését egy régi szekrény bánta :eplus2:
(#) klemo86 válasza zoka hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Osztom a véleményt mind a zárt doboz terén, mint "első hangfalaim" terén, és tudása szerint is… Csak nekem 10"-osak voltak a mélyeim (egyik most zoly15-nél van, amiből egy kis kiegészítő mélyet szeretne) Viszont elég jól bírta, nem egy könnyen tönkretehető hsz, kezdetnek ezért is jó…
(#) nagy_david1 válasza zoka hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Húú! Te egyszer jól beszámoltál tapasztalataidról. Az az igazság én is nemrégiben kezdtem el foglalkozni keveset hangszórókkal. Nekem is még sokat nem mondanak a T-S paraméterek (szeretnék kicsit megtudni róluk, de még nagyon nem is kerestem így hát nem is kaptam használható, érthető anyagot ezekről), de talán az is lehet az oka, hogy még márkásabb hangszóróknál is megesik, hogy nincsenek feltüntetve. Alig vannak adatlapok ahol látok ilyen adatokat úgy, hogy eddig én is még csak a legtöbb helyen feltüntetett teljesítményekkel, frekvenciatartománnyal és érzékenységgel dolgoztam (és ezek is rendesen hasracsapva vannak megadva pár helyen). Esetleg megköszönném ha valami anyagot tudnál adni ahol kicsit megbarátkozok további paraméterekkel. Köszi.
(#) Zupp87 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 9, 2010 / 1

A hangdobozok alapjainak megismeréséhez aánlom a következőt:
http://subvoice.hu/
A Thiele-Small paraméterekről, rezonanciafrekvencia miért-hogyanjáról, valamint villamos helyettesítőképről általam is volt már bepötyögve egy kis rizsa:
fórum
(Itt a #674376 hozzászólástól)..

És itt van még a ptesza féle T-S mérési leírás:
Bővebben: Link
(#) nagy_david1 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Köszönöm szépen. Az este folyamán ahogy időm lesz átolvasom.
Következő: »»   281 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem