Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   280 / 730
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Ennyit tudok jelenleg mondani:
A láda kb. 65 liter
A cső átlagos átmérője kb 9cm, hossza kb 46 cm
Minden csak kb., ráadásul a cső is kanyarodik.
Annak idején WinISD-vel próbáltam egy olyan csőhosszt keresni, amivel nincs púp a frekiátvitelben. Először csak a sima rövid reflexcső volt, ahhoz képest, így hosszabbítva, füllel mérve sokkal jobb lett
(#) thebadboy hozzászólása Jún 7, 2010 /

Egy Akai aa R-30as erősítővel fogom használni. Elég neki?
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Azt viszont érdemes figyelembe venni , nem szabad brutálkodni sem a cső átmérővel és a hosszal sem , mert a hasznos térfogatot veszi el. Ez nálad 3 liter!
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

A 100-ból azért telik bőven.
(#) klemo86 hozzászólása Jún 7, 2010 /

Én is belefolyok egy kicsit (jobban) ebbe a témába, nálam most aggasztó a helyzet, kéne valami normális alkalmanként top/ alkalmanként full range fal…
A kérdésem a következő: Beyma mélyet néztem hozzá ki, de találtam a Mikroshop nevezetű helyen egy olyat, hogy Eminence Nekem ez noname, és ahogy elnézegettem, annyival többet lazán megér egy Beyma… Illetve a birad Beyma magastól tántoríthatatlan vagyok Valakinek valami jó véleménye az Eminence hangszórókról? (az kevés, hogy nagyot szól, egy somogyis is tud nagyot szólni…) Köszi!
(#) shalafi.66 válasza klemo86 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Nagyjából azonos kategória mindkettő.
(#) Zupp87 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Megint tanultam én is valamit.. "hogy tanuljon a gyerek"
(#) Saaniy hozzászólása Jún 7, 2010 /

Sziasztok!

Abszolút tudatában vagyok annak, hogy ez az egész hangfalépítősdi egy lerágott csont. De nekem a technikai adottságaim egyediek hozzá.
A témában nem vagyok jártas, ezért bűnő kérdést.

Ezek a hangsugárzóim vannak itthon:

2 db Orion LB-1221 mély (4 ohm)
2 db videoton magas amely egy Videoton DC3011 hangfalpátból származik (8ohm)
2db Somogyi SBV2020/4 (4ohm)
4db kékpillés középsugárzó, Orion HS-501 hangdobozból (4-ohm)

Erősítőm: Videoton 6383S ez ugye a 8ohmos rendszereket kedveli, csak és kizárólag.

Kérdésem a következő:

Összehozható-e ebből egy szebb hangú, az alapanyagokat figyelembe véve középkategóriás hangdobozka (nem vagyok egy vájtfülű).

Bármilyen megoldás érdekelhet, bevethető plusz költség amit szánnék rá, 10.000ft.+ (hangváltó ára)

A cél: kisebb összejöveteleken zenét hallgatni (6 fő grillezik), nem sok fős házibuli, abból már kinőttünk, itthoni örömködés lazítás közben.
(#) shalafi.66 válasza thebadboy hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Az a 2*40W nem túl sok.
(#) Moderátor hozzászólása Saaniy hozzászólására (») Jún 8, 2010

Üdv!

Kérdésem elsősorban a következő:

- hangfalat vagy hangdobozt szeretnél építeni? Mert nem mindegy sajnos, mást-mást jelent.

A válasz kimenetelétől függ ugyanis, hogy a többi moderátor hova fogja áthelyezni a kezdő hozzászólásodat.
(#) klemo86 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

A hangszórók felépítéséből nekem valahogy nem úgy tűnt Akkor a Beymánál a plusz pénz csak a felirat lenne?
(#) shalafi.66 válasza klemo86 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Konkrétabban mire gondolsz a felépítéssel?

Egész konkrétan vagy egy Beyma 12MW/Nd-re gondoltam, vagy egy Beyma SM115/N-re, de ez utóbbi szerintem szinte felesleges egy kisebb 2utas ládába, a magas meg a Beyma CP25… Reflex dobozban, úgy hangolva, hogy önállóan is kellő, telt mélyei legyenek - kiegészítő szub nélkül is. (mondjuk ehhez lehet, hogy elférne a nagyobb…)
(#) watt válasza (») Jún 8, 2010 /

Szerintem nem tudja mi az a hangfal...
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ez is bele lett kalkulálva amikor a csőhosszt számoltam.
Igazából kisebb átmérőjű csővel rövidebb csőhossz elég volna, így kevesebb térfogatot venne el, viszont suhogna is rendesen. Még így is van suhogás, ha tiszta szinusszal megküldöm 25Hz alatti frekvencián, viszont ez nem életszerű (zenével, vagy filmekkel "vizsgálva" sem lehet észrevenni ilyen jelenséget)
(#) klemo86 válasza klemo86 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Eminence-eknél mondjuk nem látok olyan jó adatokat, mint a Beymánál, gondolok itt rezonancia-frekvenciákra, stbstb… HA hihetek a Beymának…
(#) Zupp87 válasza klemo86 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Eminence 50Hz alatt nem él.Legalábbis az olcsobbak nem.
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Tegnap éjjel kettő körül én is pont erre gondoltam, de inkább megvártam, míg eszébe jut az egyik MOD-nak.
(#) Saaniy válasza watt hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Szóval, szerintetek mit lehetne ebből összehozni?
(#) shalafi.66 válasza Saaniy hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

8 ohmos impedanciával semmit. Az LB és az SVB mélyben hasonló kategória, középen a bolgár valamivel jobb.

Igazából nem hihetsz, kb. 30% eltérés a jellemző, de én nem látom mitől olyan különösen jók ezek az adatok a beymánál (amit én látok, hogy középen valamivel használhatóbbak). A kisebb 60Hz alatt itt sem szól, szóval "telt mélye" ennek sosem lesz (ha igaz a T-S).

Akkor mivel lenne érdemes próbálkozni?

Nézd, dönteni kell, hogy hangos (vagyis érzékeny), vagy pedig jó mélyátvitele van. A kettő együtt nem nagyon megy. JBL-nek voltak olyan hszei, amiknél spóroltak kicsit az érzékenységgel (94-96dB), és emiatt egészen jól teljesítettek mélyben.

Ez a nagyobb kutyáknál is így megy? Az ész megáll, jó, sejtettem, de azért mégiscsak na! Mivel részben magas-középnek készül, inkább a hangerőre mennék, mivel egyszerűbb hangosításokon (mikrofonosok + valami háttér"zaj") nem akarok mindent kicuccolni, csak azokat, így ez marad… Szuboknak meg valami nagy dörgőket (bár az most van, csak tölcséres, és zárt teremben nem igazán tetszett a hangjuk). Kb ennyi lenne a kívánság
(#) Saaniy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Tehát dobozépítés!
Valamelyikőtök elmondaná, mi a különbség a kettő között?

Tehát azt mondjátok, hogy 8 ohmos cucc nem hozható ki belőle?

Jó lenne ha még valaki megerősítené, illetve száfolná.
(#) thebadboy hozzászólása Jún 8, 2010 /

Kevés lesz neki? Mit tudsz ajánlani erősítőt aminek nem csillagászati ára van de elviszi ezt meg mellé két db Pioneer Ts-w302F et (IMPP, 450max terhelhetőség 150watt rms 30cm
(#) shalafi.66 válasza thebadboy hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Mellé? Mit akarsz csinálni három mélyhangszóróval?
(#) lamalas válasza Saaniy hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Idézet:
„Jó lenne ha még valaki megerősítené, illetve száfolná.”

Sajnos 4 ohmos nevleges impedanciaju mely-kozep hangszorokkal valoban nem fog menni a 8 ohmos (szinten nevleges impedanciaju) hangsugarzo keszitese.

Sporolj picit tobb penzt es vasarolj uj hangszorokat ... vagy a mostani penzeden vasarolhatnal megfelelo H2000 mely-kozep hangszorokat amik a jelenlegi magasakhoz passzolnak.
(#) shalafi.66 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Mondjuk a magashsz kissé gyenge a H2000 mélyközepeihez viszonyítva. De azért még elfogadható.

Az LB1021-el is össze lehet hozni, viszont akkor 4 ohmos lesz a hangsugárzó.
(#) Zupp87 válasza thebadboy hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Na ettől kapok sokszor szívinfarktust.. Bulizni, tehát tulajdonképpen PA célra autós mélyhangszórót.. Én amondó vagyok, hogy szerintem építs két "TOP" (talán így szokás hívni) ládát 40-es Eminence-vel vagy Beyma-val, kisebb tölcséres magassal.. Megfelelően behangolva hangoskodni megfelelő lesz, mivel a zenék túlnyomó része (mai elektronikus zene nagy része) 50-60-70Hz körüli hangsúlyos basszustartománnyal bír, néha egy két extrém esetben letáncolnak 40Hz környékére. Hangoskodni megfelel, és pénzt sem dobsz ki érzéketlen autós mélyre, hogy aztán ne váljon be (akit ismerek, és aki eddig próbálta ezt a verziót, senkinek sem vált be), és hogy aztán alig tudd eladni, akkor is kevesebbért, mint amennyiért vetted. Pár tíz fős bulihoz nem érdemes túlkomplikálni a dolgokat, bőven meg fogja tenni a két top. Ha meg később szórakozóhelyet nyitsz, akkor már lesz pénzed még két ilyesmi vagy jobb minőségű top-ra, és még mellé két bazinagy W ládára 18 colos jóminőségű PA SUB-okkal, meg melléjük Xezer wattos Dynacord erősítőkre pl. Én amondó vagyok, hogy ha 20-30 emberről van szó, és egy nappaliról, vagy sörözőről, ettől kisebb hangfelszereléssel is lehet jó bulit csinálni Ha meg punnyad a banda, hiába nyomod beléjük a sok decibelt..
(1001-edszerre is felhozom.. másfél évig ezért is volt szivemcsücske a 2 17-582-es.. nem tudom, Shalafi azóta mit tett velük Mindenesetre a cserét sem bántam meg.. de akkor is jó emlékeket hagyott bennem a két fehérvári)
Következő: »»   280 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem