Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   279 / 730
(#) shalafi.66 válasza Battila hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

A 2030 kapcsolásába is beleépíthető a magasabb frekik vágása pl.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Mi sem egyszerűbb, viszek magammal egy zsebTSmérőt
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Nem viccelek, én csináltam már ilyet.
(#) Action2K válasza zoka hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Ha eltekintünk attól, hogy most az MNC-t szapuljuk, akkor is lehet eltérés adott szérián belül. A magyarázat egyszerű. Nem csak a membránátmérő a mérvadó. A több befolyásoló tényezőből az egyik ilyen, a membrán felfüggesztése, azaz a gumiperem, illetve a pille sprődsége az egyik fő befolyásoló. Minél lágyabb, annál mélyebbről indul, annál nagyobb az érzékenysége. Viszont, annál kisebb a terhelhetősége, azaz "kiugrik" a helyéből.
(#) shalafi.66 válasza Action2K hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Rosszul gondolod, a felfüggesztés engedékenysége önmagában nem befolyásolja a mélyátvitelt, és a terhelhetőséget sem, attól mert nagyobb az engedékenység, nem lesz a hsz kevésbé terhelhető.
(#) thebadboy hozzászólása Jún 6, 2010 /

Bocsánat de elég kezdö vagyok doboz épités szinten.. de mit jelent az hogy T-S kéne? esetleg rajz?
(#) shalafi.66 válasza thebadboy hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Bővebben: Link

itt olvasgass.

Azért közelítő adatokat találtam, abból írtam a dobozötletet.

Tehát azt mondod hogy nem meg felelö mélynek ez a hangszóró?

Bocsánat már látom hogy nem ezt akartad. azt értem hogy 80-120liter ig. de zárt v reflex láda ill ilyesmi adatokra gondoltam .

Ha 40Hz-re hangolod, azt zártként nehéz megtenni, sima b-reflexre gondoltam.

Köszönöm szépen. még annyit hogy mekkora reflex csö?
a terem ahol lesz (remélhetöleg) 10x10m körülbelül
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Ebben nem is kételkedtem
(#) zoka válasza Action2K hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Erre nem is gondoltam, valóban, ha csak a membrán átmérője növekszik, már eleve több lesz a mozgó tömeg, és például ha ugyanaz a "motor" hajtja meg (Mert annak idején szerintem a 20 és 25 cm-es mnc eclipse csak a membrán méretben különbözött, de szerintem a mágnes, meg a tekercs is egyforma volt)nyilván ugyanazzal a peremmel másképp fog viselkedni.

Mi történik, ha egy hangszórón annyit változtatunk, hogy "keményebbre" cseréljük a peremet ?
Milyen irányban változik az érzékenység, Fs stb... ?
Vagy ez hangszóró függő, és valamelyiknél nő az érzékenység, valamelyiknél csökken ?

Köszi
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Korábban is írtam, a membránszél engedékenysége nincs hatással az érzékenységre.

A cső hossza, a válsztott térfogattól függ majd, az átmérője legalább 150mm kellene, hogy legyen.

Láttam olyan megoldást, hogy a hangszóró gyári gumiperemét ilyen hullámos papír peremre cserélték, mondván hogy érzékenyebb legyen. Én csak ebből indultam ki, és jó is, hogy megkérdeztelek, mert ezek szerint nagy butaság volt ebből a megfontolásból kicserélni :circling:
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Együtt mozgó tömegben jelent egy pár %-ot. szóval úgy 0,5dB-vel akár még több is lehet, mint volt. 1W-on. Sok watt bemenőteljesítménynél viszont már nem ilyen rózsás a helyzet.

Értem, oké köszi, akkor csak ez okból nem fogok peremet cseréltetni
(#) thebadboy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Okéé rendben. köszönöm. én ugy gondoltam hogy 100litereset csinálok az ugy középen van. hova helyezem a csövet?

Nem viccből vannak kijavítgatva a hozzászólásaidban a nagybetűs mondatkezdések, és a szleng rövidítések!
Kérném hogy figyelj oda ezekre a következőkben.
Köszi.
szamóca

A 100 liter kb. jól lesz, 18-19cm hosszú cső kell hozzá.
(#) thebadboy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Nagyon szépen Köszönöm. Egy hét körülbelül és megépítem majd meg írom a hatását. Az a 150mm nem nagy?:
(#) thebadboy válasza thebadboy hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

És még annyit h mire elég egy ekkora láda? Tehát mekkorát fog szólni ?
(#) shalafi.66 válasza thebadboy hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

nem nagy, és van is pont ilyen méretben szürke pvc cső.

Attól függ, hány wattot pumpálsz bele, de 250-nél olyan 110-112dB-t tud 1 méterről, ami kb. megfelel egy átlagos légkalapácsnak.
(#) Zupp87 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 7, 2010 / 4

A reflexcső átmérője attól függ, mennyi levegőt taszigál át rajta a hangszóró. Ez hangszórónként eltér. Összefügg membránfelülettel, max. kitéréssel, és még sok mindennel. Minél vékonyabb csövet teszel ugyanahhoz a hangszóróhoz, annál nagyobb lesz a rajta átáramló levegő sebessége, és annál zavaróbb hangot fog nagy hangerőn kiadni magából, ugyanis az adott idő alatt átáramló levegőmennyiség konstans.. csak a keresztmetszet kisebb, emiatt megnő a levegő sebessége. Ezt a levegő-sebességet szokás ángolosan Vent Air Velocity-nek vagy Vent Mach-nak nevezni. Előbbi m/s, utóbbi egy hányados, amely megmutatja, hogy a csövedben áramló levegő sebessége hanyad része a hangsebességnek (1 mach ugyebár 340m/s.. levegőben..ideális esetben). Felső határnak szokás betartani a 0,14 mach-os értéket, viszont érdemes ennél lejjebb tartani. Egyesek szerint 0,04..0,05-ös érték körül kell ezt a tényezőt tartani. Ezért kell a viszonylag nagy csőátmérő.. De ha növeljük az átmérőt, növelni kell a hosszt, hogy a megfelelő hangolás is megmaradjon.

Hogy tanuljon is egy kicsit a gyerek
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

[OFF]Ööö.. Shala tudom h tudja ezt.. a másik srácnak akart menni Sorry
(#) Action2K válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Nyugi, tudjuk, hogy tudja, hogy tudod, hogy tudjuk, hogy tudja.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Ki fogtok nevetni, nekem a sub reflexcsövem úgy néz ki, hogy van egy kb. 10cm-es átmérőjű reflexcső, ezt követi egy kanyarodó szürke PVC cső, és ez még nem volt elég, ez folytatódik egy kartonpapír csővel...

reflex.JPG

(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

És hány Hz-re hangol?
(#) shalafi.66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Már csak a cső jósági tényezője maradt ki, meg az, hogy a csövek szeretnek félhullámú rezonátorként (hullámhossz=csőhossz+torkolati tényező) is működni, és a középtartományt elintézni egy 3-5dB-s rezóval (+annak felharmoniusai). Kritikusabb esetekben erre is figyelni szoktunk.
Következő: »»   279 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem