Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   465 / 1387
(#) J-O-E válasza petemazi hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Majdnem húsz éve vaskloridot használok, hibátlan de persze kipróbálhatod kis befektetés és kiderül melyik a jobb.
Vasalással "laminálással" 0,3mm vonalvezetés is biztonságos szóval nem mar alá.
Bár kényelmi szempontból TN150 et használok ez azért előkevert 5-15% sósav, 25-40%vas III klorid, +adalék anyagok? Ezek titkosak!
(#) petemazi válasza zombee hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Persze, majd ha bedöglik, utána kellene csak új adag.

emmzolee:
Pénteken megyek az üvegeshez a levágott darabjaimért.

J-O-E:

Én sima granulátumot használok. Hát mostanában vagy alámar, vagy gyenge minőségű nyákot szereztem. Meleg pákával szinte letolhatóak a vezetősávok a panelről.
(#) emmzolee válasza petemazi hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Zsír!
(#) elektromania92 hozzászólása Jún 9, 2010 /

Tegnap végre megcsináltam életem első nyákját, eddig mindig mással csináltattam.A fotó módszerrel csináltam a napon. Nagyon jól sikerült. Viszont van egy probléma, elég nehéz volt rá cinezni. Van valamilyen szer, ami segít ezen? Nekem az üzletben a FLUXot ajánlották. Befújtam rögtön a maratás után, miután oldószerrel leszedtem a fotólakkot. Ez a flux egy, ragadós réteget hozott rajta létre és így sem lett jobb a cinezés.Adjatok valami tanácsot. Eddig a tanáromon keresztül rendeltem, azokon volt egy vékony ezüst, vagy cin réteg. Nem tudom, hogy csinálta és mivel. Olyan volt mintha fújva lett volna. De nem akarta elárulni.Nagyon könnyen lehetett rá cinezni, de a sok melegítés után felszakadozott, de amugy igen jó volt.
(#) roland0327 válasza elektromania92 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia. Ha tudsz képet tegyél már fel, mert szívesen megnézném milyen lett. Egyébként a tanárod kémiai ónózót használt tuti.Bővebben: Link
Üdv. roland0327
(#) lidi válasza elektromania92 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Na szép kis tanár, aki nem akarja elárulni a dolgokat . :gonosz3: De a te forrasztási technikáddal is baj lehet. Mert sima réz felületre gyantás ónnal gyönyörűen kell tudni forrasztani. Pláne ha még le is van kezelve a felület folyasztószerrel, vagy gyantával. Vagy a hőfok alacsony a pákádnak, vagy nem megfelelő ónt használsz.
(#) roland0327 válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Ez az a FLUX ami segíti a forrasztást?
(#) roland0327 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Én tudom, hogy mi a kémiai ónozás! Egyébként most veszem észre csak, hogy a linket meg lehagytam Bővebben: Link Ez folyasztó szer vagy csak hasonló a neve?
(#) elektromania92 válasza lidi hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Lehet, hogy a pákával van baj. A forrasztópákám elromlott, igy vettem gyorsan egy 12V, 30Wattosat. Ezt használtam PC tápról. Hát lehet, hogy az a probléma. Már rendeltem egy másikat a forrasztóállomásomhoz.

Egyébként ezt azért vettem, hogy ha felkerült a pozíciórajz a nyák akkor lefújom és tartósabb lesz. De megláttam, hogy flux és egyből arra gondoltam, hogy jó a forrasztáshoz is de nem. Azért jó lett volna.

Ha lesz pénzem ilyenekre akkor majd szétnézek jobban. De most egy forint sincs Csak SMD-hez kellene, hogy könnyebben lehessen forrasztani.
(#) tubby válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Bővebben: Link
Elvben a célnak megfelel.
(#) roland0327 válasza tubby hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Köszi, hogy utána néztél. Délután kipróbálom és ide írom, hogy jó-e a célnak.
(#) gulasoft hozzászólása Jún 9, 2010 /

Furatgalvanizálást egyszer kipróbálom ezzel:
Azt írja, hogy műagyagok galvanizálásához (utolsó pont a leírásban)
(#) gulasoft hozzászólása Jún 9, 2010 /

Tegnap kipróbáltam a fóliát és a hidrogénperoxid sósavas maratást.
Hát mit mondjak.
Cirka 1 perc volt, de kegyetlenül büntet ott ahol csak a legkisebb hiba is van a fóliázásban, ennek ellenére mind a 2 0.5-ös lábtávolságú próbanyák simán ment. (az ugye azt jelenti, hogy miliméterenként 2 láb és két szigetelő van, azaz a távolság közöttük 0.25mm.
Valaki írta, hogy neki a lábak között ilyen sűrűség mellett nem szedi ki a rezet, neki azt üzenem pucolja meg tisztességesen fényesre polírozva a nyákot, mert előbb kiszedte a lábak közül mint a széleken, és 0 alámarás volt. 2-őt próbáltam, 5 perc pucolás 5 perc laminálás 3 perc világítás 3 perc előhívás 1 perc maratás.
Cirka 20 perc alatt megvolt 1, viszont beforrasztani nem tudom, mert a pákahegyem már gajra ment, holnap veszek van 34 profil amiből válogatni leget.
Valószínű egy nagyon hegyeset és egy olyat veszek aminek a közepén van egy luk az ón részére, és az alkatrész lába húzza ki onnan az ónt és nem az ember gyömöszöli az óncseppet az alkatrész lábára.

Kipróbáltam a Flux SK-10-et és eszméletlen jól lehet tőle forrasztani! Nagyon könnyen és jól terül rajta az ón. Ha tudom, hogy ez erre jó akkor hamarabb elkezdtem volna használni és ettől mindig aranysárga lesz a nyák mert nem fog oxidálódni!
(#) lidi válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Mennyire szárad meg ? Én denszeszben oldott gyantát használok, az meg tud úgy száradni hogy kézzel tapogatva nem ragadsz hozzá. Ez a spray milyen ilyen szempontból ?
(#) Norberto hozzászólása Jún 9, 2010 /

TN160 kémiai ónozó mennyi ideig, pontosabban hány NYÁK-ra elegendő körülbelül?

Úgy gondolnám, nem szükséges cm2-re pontosan megadni, de körülbelülre érdekelne, hogy akik sűrűn használták és tapasztaltak már egyet s mást ezzel kapcsolatban, azok pl. hány kétoldalas A4-es táblát tudtak kb. megdolgoztatni egy gyári flakonnyi mennyiséggel a vegyszer kimerüléséig?
(#) roland0327 válasza lidi hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Elég sok a száradási ideje, max. egy félnap, nem tudom pontosan. Délelőt lefújtam és még most is tapadt egy picit. De nekem megéri azt a kis várakozási időt. Egyébként ki raktam a teraszra és ott száradt.

Hülyeséget mondtam most.. Kb délben fújtam le és most néztem teljesen megszáradt egy kicsit sem tapad! Úgyhogy kb 3-4 óra és megszárad.
(#) Pet91 hozzászólása Jún 9, 2010 /

Hello!
Mindig gyorsan elkopnak a fúrószáraim amiket használok, ha bemegyek a boltba mit kérjek hogy ez többet ne forduljon elő?
(#) Attila86 válasza Pet91 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Keményfém csigafúrót, az soha nem kopik el.
(#) Pet91 válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

pl vídia?
Te is annyit szenvedsz a fúrással mint én?
rendes állványos fúrót használok
100 lyuktól már teljesen
pedig már ebből a jóféle sárga hangszigetelő fülesből is rendszeresítettem egyet.
(#) Attila86 válasza Pet91 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Én nem szenvedek.
Ez egy 30000Ft-os profi Proxxon ipari fúró-marógép, egy 15000Ft-os precíz Proxxon állvány és egy emberöltőre elegendő keményfém csigafúró és kukorica-maró. :yes:
Ehhez a géphez füldugó sem kell, akár beszélgetni is lehet mellette olyan halk.

DSCF5131.JPG

(#) roland0327 válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia Attila86! Mennyi egy olyan fúróhegy készlet?
(#) Attila86 válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Szia!

Nagyon rákattantál a nyák-készítésre.
Kb 1000-1500Ft darabja.
(#) interferi válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Én sem. Nemrég furtam vele 0,6mm keményfém furoval 200 lukat. Bővebben: Link

Őőő hát igen.. A tökéletes nyákra törekszem és közbe szeretném, hogy apránként hozza vissza az árát, mert azért nem kis pénz van benne.(De ezt te nagyon jól tudod) Én úgy vagyok vele, hogy az elektronikát úgy sem hagyom abba mert hülye lennék, és ezeket a dolgokat csak egyszer kell megveni.
(#) Attila86 válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Igen, csak egyszer kell megvenni. De csak a jót! A gagyi az egy idő után tönkre megy és újat kell venni. Pl. én eddig elfogyasztottam két oszlopos fúrót, 2db párezer Forintos minidrillt és kb 15-20db keményfém-fúrót. Amióta megvan ez a Proxxon cucc azóta este 11-kor is furkálok panelházban mert olyan halk, nem kellett soha lekapcsolnom a gépet azért mert felforrósodott volna (még csak langyos sem!) és ami a legfontosabb, 0 azaz nulla darab futót törtem el vele mert kotyogása az egyszerűen nincs. Sőt ezzel minden gond nélkül marni is tudok:
Bővebben: Videó

Igen láttam a videód még régebben. Most nincs már egy forintom se, de nem soká lesz és fúróhegyeket és egy állványosfúrót akarok venni a dremel-emhez és utána egy darabig nem kell költeni semmire, csak néha-néha fúróhegyekre.(gondolom azért birja rendesen a keményfémfúró)
Következő: »»   465 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem