Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Jó esély van rá, mert általába zárlatba megy a végtranyó és megfogja a tápot, mérd ki a végtranyókat.
Még annyi, hogy a tranyókat tartó clips-eket hogy lehet leszedni?
Helló!
Bocs úgy akartam.A kép nem pont a nálam lévőről való de a klipszek ugyan ezek.
Hát nem sok mindent látok, de szerintem va a belső felét kell kipattintani, vagy oldalra lehúzni. De mérj rá, ahogy szoktuk vizsgálni a tranyókat , egyből mondja, hogy van e zárlat.
Szia!
Megvan hogy melyik csatorna bibis.Megméregettem kivágtam a panelról a rossz tranyókat és így szépen feléledt az egész.Majd rendelek hozzá alkatrészt.A klipszre azért kérdeztem rá mert próbáltam feszegetni de meg sem mozdult. Itt szeretném megköszönni köbzolinak is a segítséget.Azt az egyet levettem róla a többi marad egy kicsit barbárabb módon cserélem ki a két tranyót. Üdv.fater
Na köszönöm a válaszokat hát amit el sikerült érnem hogy 1 hátsó és 1 első hangszóró szólt. De csak az 1 ik erős0tő működött( az melegedett) a másik nem pedig a panelon mindkettő össze volt kötve ahogy nézegettem mindkettőnek volt táp és test is! Na de addig idegesített, hogy hűtőborda nélkül próbálgattam és amelyik melegedett az már csak elfüstölt
De szerintem a másik még működik azt kiforrasztom és neki álok elkészíteni!!!
Hali.Mac audio red attack 2400 gondjaim lennének.1. diagn - pwm -et (tl494)cseréltem meg a feteket(jó is lett az erősítő),de kipróbáláskor nem csavartam vissza a tranyokat,a dualdiodákat(a feteket visszacsavartam), és egy 2perc után föstöltek,kicseréltem mindet,de most nagyon torzít az erősítő.A fet is elszállt?vagy más alkatrész is?
Sziasztok,
erősítő/hangszóró párosítással kapcs. lenne egy kérdésem. Vettem egy Blaupunkt mp3-as fejegységet és ehhez keresnék valami hangszórót. Igazából azt nem tudom eldönteni, hogy akkor pontosan hány wattos is kell mert mindenre máshogy van ráírva a teljesítmény: RMS, sinus, pmpo, din.. stb.. Szóval a Blaupunkt kiskönyvben ez van: 4 x 22 watts sine (sinus) in accordance with DIN 45324 at 14.4 V at 4 ohms. és még ez: 4x40 w max. power én ezen nehezen tudok eligazodni, de ha jól sejtem (sok utánaolvasás után) akkor folyamatos teljesítményt 22 Watt-ot tud leadni, és max 40 W a pillanatnyi? Ha jól tudom, akkor kicsit nagyobb hangszórót kell venni mint amit az erősítő tud, tehát nekem ez jó lenne?: clarion-sre-1321 Ez elvileg 30 W RMS 4 ohm. Passzolna ez vagy kicsit nagyobbat kellene? Köszönöm előre is, Üdv.
Szerintem ha neked az szimpatikus, akkor nyugodtan vedd meg.
A wattok körül eléggé nagy woodoo (vudu) alakult ki. Érthetetlen módon. A gyártók azért ködösítenek, hogy a "tudatlan" vásárlót meg vezessék, hogy a nagyobb teljesítményű cuccot válasszák. A helyzet meg az, hogy 12 V tápfeszültségből nem lehet 14-16W-nál többet kihozni. Az esetek döntő többségében azért romlanak el a hangszórók, mert a zene hallgató ember nem tudja, hol a határ. Túl vezérli az erősítőcske kimenetét, és ettől az erősítő a szinusz jelekből elkezd négyszögjeleket csinálni, és ez azt jelenti, hogy az erősítő majdnem folyamatos változó polaritású táp feszültséget küld a hangszóróra. Ettől a hangszóró elkezd drasztikusan melegedni, és a vége halál. A 130W-os hangszórót is ki lehet így nyírni egy fejjel, ami túl van vezérelve. A lényeg az, hogy ha már kezd rosszul szólni, akkor meg kell állni a hangerő tekeréssel. Nekem van egy 8 centis Sony hangszóróból épített hangfalacskám, aminek szenzációsan finom, és részletező hangja van. A hangszóró 15W-os, az erősítő 80W körül van, és még mindenki él :yes: Pedig tud az szólni rendesen is.
Üdv. IGY IGAZ !Ha a fülét nem bántja , majd a pénztárcáját igen és később bánja. Öreg T
Szervusz, ezt: "majd a pénztárcáját igen és később bánja" hogy értetted? Üdvözlettel: mika
Ha nem hallod, hogy szarul szól, akkor majd elromlik, és vehetsz egy másikat újabb pénzekért.
Üdv Mika. Ahogy írták, ha torzításig hajtanak egy hangszórót az előbb-utóbb megég. Legtöbb esetben nem a hangszóró gyenge hanem túlvezérel, torz jelet kap.A másik probléma hogy elfogy az erősítő tápja(leesik az akkumulátor feszültsége).Pl.annó megmértünk egy 4.5V RCA kimenettel rendelkező fejegységet hogy a hangerő skálán meddig emelhető a kimenő jel torzítása nélkül. Egy Kenwood-ról beszélünk. Pontosan nem emlékszem a skála felső mutatott értékére ,de 40-50 között volt. Akimenő jel ameddig torzítás nélkül emelkedett az 18 volt. Így értettem. Öreg T
Hali nekem lenen egy olyan kérdésem hogy, szertnék egy visszajelzőt beiktatni az erősítőm meg a hangszóró közé mivel eléggé kivan hegyezve a láda és ha mondjuk egy jele erősebb zene van nehogy véletlen elszálljon a mély.Egy valami iyen ledes valamire gondoltam, minta discós végfokokba van beépítve.Am az erősítő:MNC-Stype--s550
A mély:Mnc big bull 12"asszem 600W előre is köszi az ötleteket
Üdv mindenkinek!
Kapcsolási rajzot keresek egy autós-erősítőhöz. Adatai: Audio Art 260.6EX Made in USA Tud valaki ebben segíteni? Az is érdekelne, hogy volt-e már ezzel valakinek valami tapasztalata... Köszönöm előre is a válaszokat!
Szia !
Nekem is volt. - lehet az kerult hozzad ? Nagyon jo keszulek. Ha nem akarsz bombolo hangerot akkor boven ki fog szolgalni. - raadasul nagyon "buta" fejegysegekkel is hasznalhato -> kialakithati aktiv rendszer. Szerkesztve: Van tovabbi Audio Art keszulekem is Az egyik egy -> Audio Art 200MS A masik a kedvencem a sok erositom kozul: Audio Art 100HC )
JAhh es hogy a kerdesre is valaszoljak.
Nem fogsz kapcsolasi rajzot talalni hozza. A ceg meg 2000-ben megszunt. Beolvadtak az alkalmazottak a Directed Group-ba. - mar aki. Mert aki az erositok nagyreszet es az Audio Art 100HC-t tervezte, az alakitott egy uj ceget David Art neven. Ha ezzel a ceggel felveszed a kapcsolatot, talan tudnak segiteni.
Két különböző dologról van szó. Egyik, hogy torzít az erősítő, másik pedig, a hangszóró. Az erősítőt szkóppal tudod ellenőrizni, ehhez lehet pontosan méretezni egy műveleti erősítős kapcsolást. A hangszóró, hogy mikor torzít, az már más dolog. Függ attól, hogy mennyire melegszik a cséve. 1-2 perces túlvezérlést elbírnak simán, igazából füllel lehetne nézni, hogy mekkora feszültség szintnél torzít, és ezt a két mért értéket kellene figyelni.
Mivel te nem az erősítő torzítására vagy kíváncsi, hanem arra hogy a hangszóród mikor kezdi a végét járni. Ezért én meg azt tanácsolom hogy egy jelgenerátorról meg kell küldeni a rendszert és füllel figyelni a torzítást. Amikor szerinted már torzít, akkor ott megnézni hogy mekkora áram folyik a hangszóró és az erősítő között. Ha megvan az érték építeni egy komparátort, ami felvillant egy ledet, ha elérte az adott áramértéket. (Nekem ez az ötletem, bár valószínűleg az áram a frekvenciától is függ.) Most olvasom hogy Kovidi is kb. ugyanezt írta.
Hát köszönöm szépen a választ. Ezt itt vettem Miskolcon "kézalól" a piacon...Lehet, hogy a tiéd volt, de már késő...
Tehát neked sincs hozzá - ezek szerint- rajzod. Szerencsére ez működik, javítva ugyan volt és az eredeti kimeneti-csatikat már kiváltották univerzális "csokikra", de meghallgattam és nagyon meg voltam vele elégedve. Na rá ismertél??? Sajnos nem találtam róla semmi infót... Csak négy képet a belsejéről... De igaz az , hogy ez egy "high end" cucc? Ilyen adatok érdekelnének: - Bemeneti érzékenység, impedancia - Terhelhetőség a kimeneten - Kimeneti teljesítmény hídba kötve az "A" csatornán 4-8 Ohm-os impedancián Csak azért mert én egy Blaupunkt Velocity VW250-el hallgattam (felső-kategóriás!), de ha nincs értelme ekkora teljesítményű hangszórót rákötni, akkor van egy 8 ohm-os MNC 812 dobozom és ezzel építeném be... Ha van valamid a "rokonairól" pl. a 200-asról az is érdekelne, mert a kép alapján nagyon hasonló.. Előre is köszi!
"de ha nincs értelme ekkora teljesítményű hangszórót rákötni" - Ezen kicsit csodálkoztam. Egy ládát nem csak a terhelhetőségével lehet jellemezni...Két mélyláda ugyanarról az erősítőről hajtva is jelentős hangnyomásbeli különbséget tud mutatni, főleg, ha az egyik hangszóró mnc...
Sőt, ugyanaz az erősítő, ugyanazzal a hangszóróval is számtalan féle módon szólhat, a doboz tipusától, térfogatától és hangolásától függően. :yes:
Sziasztok. Van nálam egy Mac Audio MPX 2000 erősítő.Az vele a probléma,hogy kikapcsolt állapotban,leszívja az akksit,de nem mindíg. Akksi kicserélve,mert azthittem az a baj,de az újat is lemeríti.Valakinek van valami ötlete?
Szia!
Szerintem vedd (szereld) ki az autóból (, ha ezt még nem tetted meg), kapcsold rá egy tápegységre üresbe (csak +12V és test, standby nem! ) és mérd meg az áramfelvételét. Ha több mint kb.:1A akkor ez merítheti az aksid és keresheted az erősítőben a hibát pl.: TL 494 PWM vezérlő, vagy valami más...
köszi a választ.De miért van az,hogy csak néha csinálja ezt?
Azért lehet, mert a jelbemenetre valahogy 10V körüli fesz. kerül. Próbáld meg lehúzni pl. egy 500 ohm-os ellenállással GND-re. És úgy is szereld be. ha még így is néha leszívja, akkor a kocsiban lesz a hiba. Hogy a jelbemeneten néha ottmarad a 12V. Azt kell kideríteni hogy mi okozza ezt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |