Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stereo FM vevő

Témaindító: lewi, idő: Jan 25, 2008
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Vacok válasza szilva hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Nem, nem néztem az adatlapot, csak a CD9088-ét, de most, hogy mondod, megtaláltam, és ez gond.
Amúgy úgy próbáltam, ahogy mondtad, csak a terhelő ellenállás marad, és úgy sem működött, kerítek valami más felépítésű rádiót, és utána kísérletezgetek tovább.
(#) szilva válasza Vacok hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Ha már ilyesmivel foglalkozol, esetleg érdemes megnézni a TDA7021-et, az hivatalból is tud sztereo lenni. Az adatlapjában van is példakapcsolás szintén TDA IC-vel a sztereo üzemmódra.
(#) Vacok hozzászólása Jún 24, 2010 /

azért a TDA7088 (CD9088) IC-vel akarom a rádiót elkészíteni, mert kaptam egy olyan kis rádiót, amit gabonapelyhekben, meg mittomén még miben szoktak ajándékként adni, és abban ezzel az IC-vel felépített rádió van.
Amúgy találtam egy kapcsolást, amiben ezzel az IC-vel stereo rádiót építettek fel.
Jah... a rádióépítéssel kapcsolatban meg fenntartásaim vannak, mert korábban a hangfrekvenciában építkeztem, és nem úgy működött, ahogy kellett volna, pedig minden jó volt, és azt mondták, hogy számít az alkatrészek egymáshoz képesti elhelyezése, úgy gondolom ez a rádiófrekire fokozottabban igaz, és ahhoz a tervezéshez már annyira nem értek.

55b.gif

(#) szilva hozzászólása Jún 30, 2010 /

A minap feltettem egy kérdést ebben a topicban. Lehet, hogy ott nem is olvasta senki, azért írok ide, hátha ezt többen olvassák. Valakinek esetleg van valami ötlete a felvetett problémára?
(#) koncsik03 hozzászólása Márc 5, 2011 /

Helló!

Van nekem egy rádióbol kiszedett fm-vevőm.Az lenne a kérdésem hogy ezt mivel és hogy kössem össze?
(#) pucuka válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Ez láthatóan egy komplett AM/FM rádiórész. Kellene ismerni a kapcsolását, de legalább hogy miből lett kiszedve. Legalább a másik oldalról is jó lenne egy kép, hogy milyen IC van benne, abból is lehetne következtetni.
Ha nem értesz hozzá, nehéz lesz távirányítással kitalálni.
A kezelőszervek is hiányoznak, vételi frekvencia beállító, hullámsáv átkapcsoló.
(#) koncsik03 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Másik oldal
(#) koncsik03 válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Ja és ha jól láttam az ic tea 5757-es
(#) pucuka válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Ezt nem lesz egyszerű feléleszteni. Maga az IC mikrokontroller vezérlésű, ennek hiányában lehetne PIC vezérléssel pótolni, de a programmot neked kéne megírni.
Az adatlapján levő kapcsolási rajzból ki lehet következtetni, hogy hova mit kér.
Sok sikert.

TEA5757H.pdf

(#) koncsik03 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Nos most szerencsém van
havernak odaadtam egy vezérlőpanelt ugyanebből a rádióból ha megtalálja visszaadja úgy könnyebb lesz.
(#) vtsoftware válasza vtsoftware hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Sziasztok

Igaz "rég volt már" de sikerült megoldanom... inkább rájönnöm.
A "KITJ065" KIT-ben a TDA7021T 2. lábáról kötöttem egy ellenállást a tápra.
Ezzel kikapcsoltam a -3dB limitert... hangosabb és így elzi a LED ha sztereó adásra van hangolva, plusz hangosabb is
(#) deadlyroberta hozzászólása Aug 7, 2011 /

Sziasztok, erősítőm már kész van most egy olyan fm vevőt akarok csinálni ami nagy hatótávolságból befog adókat és sztereó minőségű, rds meg ilyenek nem kellenek... Köszönöm a válaszokat, ja amit kihagytam és a címébe is szerepel, egyszerű legyen.
(#) pucuka válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Legegyszerűbb az a megoldás, hogy egy komplett FM vevő IC -t alkalmazol, és a lehető legkisebb sávszélességű (150-180 kHz) KF szűrőt használsz, és esetleg egy előerősítő fokozattal kiegészíted.
(#) deadlyroberta válasza pucuka hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Kapcsolást tudsz-küldeni? erősítő fokozathoz egyáltalán nem értek se a sávszüröhöz, ic- az szerintem ez lessz:http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/fa/fa185f46c34fde0fbe09b84a46873ca7.gif

Például, de evvel nemigen fogsz DX -elni, viszont komplett.

Viszont pesti adókat is be akarok fogni, Nagykátáról.RF erősítő-t hol találok?Többivel elkísérletezgetek, dB állítást még nem tudom hogy hogy is kéne.

Antenna erősítős topikban, a többi vevős topikokban. Egy egyszerű egytranzisztoros erősítő a 100 MHz -es sávra. Mindenképpen szelektívet kellene, a zajok zavarok miatt.
De lekoppinthatod komolyabb URH műsorvevő bemenő fokozatát.
A gerincadókat minden komolyabb dolog nélkül be tudod fogni, a helyi adókat valószínűleg nem

Tilosról Klubról Sztárfm meg ilyenekről lenne szó..ja néztem keleti mellet egy boltba 5000 ért rf antennát nagy távolságra.

Feltétlen szükséged lesz minél nagyobb nyereségű antenná(k)ra, és jó magasra feltéve, de még ezzel is elég bizonytalan a vétel. Az a baj, hogy ezek az adók antennái nincsenek magasan, és a teljesítményük sem nagy, Kifejezetten helyi ellátottságra készültek a besugárzási tervek
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 7, 2011 /

Üdv ez engem is érdekel de nálunk olyan * a vétel hogy egy 2 méter hószú réz drót az antenna gyári mellett de fölköltözök a szobámba ahol jobb a vétel és ehhez szeretnék valami egyszerű és jól működő kapcsolást vagy tanácsot kösz
(#) pucuka válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Tető felett 6 m árbócon 5 elemes Yagi 100 MHz -es sávra.
(#) deadlyroberta válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Tilosnak Bp lefedettsége van.Többit nem tudom, antennáit legalább ők is megcsinálhatnák jól...
(#) pucuka válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Ők biztos jól megcsinálták az antennát, mert az engedélyben rögzítettek szerint kellett üzembe helyezniük. Ezt akkor az eljárás során vizsgálták is, sőt, az ellátott területet is ellenőrizték. Arról ők nem tehetnek, hogy nem laksz az adott területen. Úgy tudom, interneten is adják a műsorukat, ott elérheted.
Mivel a rendelkezésre álló erőforrások (frekvenciák) korlátosak, és meglehetősen szűkösek, az erőforrások felhasználása során gazdálkodás szükséges, hogy a felmerülő lehetőleg legtöbb műsorszórási igényt ki lehessen elégíteni. (ezért vannak a felhasználási szabályok, mint a kresz, a közlekedésben) Az erőforrások jobb fel-, illetve kihasználása miatt van többek között a digitális átállás is, ami azonos frekvencia foglalás mellett több műsor sugárzását teszi lehetővé, nyilván a minőség rovására.
(#) deadlyroberta válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2011 1 /

Max én fogok itt májerkedni.. internet meg kunszt főleg hogy rádiót hallgassak, előbb be kapcsolom a rádiót asztaliban mint netten pedig elégé utálom a rádióadókat ami erre jön...csöves videotonomhoz is van kötve egy Körting hogy Bartókot hallgassak. Előbb bekapcsolom mint interneten, meg ha már itt tartunk cd lejátszó, kábel táblát és még nem tudom mit fogok építeni és lesz egy saját hifim amit én raktam össze (és remélhetőleg odapakol a több 100e-es cuccoknak... szép nagy álmok már most szépen szól a quadom masternél ki is derült).
(#) pucuka válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Abban teljesen igazad van, hogy a net rádiók minősége meglehetősen csapnivaló, jó erősítővel hallgatni inkább bosszantó. A távolsági vétel (DX) sem lehetetlen, csak meglehetősen problematikus. A távolsági vételhez mindenképpen szükséges magasan elhelyezett nyereséges antenna, ezt sem lehetetlen elkészíteni, de rengeteg hely kell hozzá, ahol fel tudsz állítani egy magas antenna tartó szerkezetet. Biztos láttál már ilyet, a rádióamatőrök udvarában lehet ilyenekkel találkozni. Azonban elkezdhetsz foglalkozni, egy jóminőségű vevő építésével, már ha érdekel a dolog, ehhez is sok idő kell, amíg elkészül az a darab, amivel elégedett leszel. (ahogy az erősítőknél is)
(#) sanykaraj válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Na azért ha szabad beleszólni megfelelő rádiót kel találni a netten és már is tök jó lesz a minősége én is szoktam hallgatni és eddig csak a gépel volt probléma a rádióval még soha de még mindig nem tudom hogy ha nem megy a gép és szeretnék valamin halhatni rádiót akkor vajon melyik lenne a legjobb kösz előre is a válasz
(#) Elektromann hozzászólása Szept 12, 2014 /

Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy sztereós FM vevő készüléket. Megnéztem a korábbi hozzászólásokat, de olyan régiek, hogy a linkek egy része nem működik, és a kereső is főleg mono vevőt vagy sztereó adó talál. Az a lényeg, hogy olyan rádiót akarok építeni, amit akár magammal is vihetek, és nem fej vagy fülhallgatóval akarom használni, ezért az antenna jobb, ha külön van.

Ki tudtok segíteni kapcsolási rajzzal?
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) steelbird válasza Elektromann hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Hello!
Egy ilyenhez mit szólsz?:
Link
(#) petermusica válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

En nem hinnem hogy olyan csapni valo az internetes radio hangminosege,lehet hogy neked egy tarcsazo internet vonalad van mint a regi idokben,nem hallottal broadband internetrol,igy csak a 24k minosegu radiok jonnek neked be,vagy van minden,de a hangkartyad pocsek minosegu,ma mar vannak olyanok is ami 224 k -n szolnal,de van sok mas formatum az mp3-ason kivul mint peldaul az aac+ orban opticodec,ami kepes mar 24 k-n is hifi sztereo hangot szolgaltatni.Nekem nem hifi,hanem studio minosegu erositom es hangfalaim vannak,4 utas es 12 colos melynyomoval,es azon is jol szolnak az internet radiok.A hangminoseguk tizszer jobb mind peldaul egy gyenge Fm adoe aminek sztereoban a dekoder utan mar akkora alpzaja van ,olyan sisterges,hogy mar hifiben lehetetlen halgatni.Sztereo dekoderes vevovel zajmentesen csak a nagyon eros adokat lehet tisztan venni
(#) Massawa válasza petermusica hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

A baj inkább ott van, hogy alig maradt rádiostudio, ahonnan még minöségi zene megy ki az éterbe.
A mai modern rádiok már szinte kivétel nélkül PC-röl meg macekröl mennek a legritkább esetben nem komprimált hangokkal és azok is már nem sima árnyékolt kábeleken jutnak az adokba, hanem IP alapon azok minden bajával ( elönye az olcsoság). Igy az FM-röl éppen azt a komprimált hanganyagot kapod mint az aac+ rol egy gyors interneten. S nem az alapzaj a fö baj, hanem az IP jittere meg egyebe amitöl néha a sugárzott zene még a vacak mp3 minöségét sem éri el.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem