Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   62 / 67
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Szia!
A rezgés amplitúdója még sokat elbír, (már 90 fokot is elérhet ütközés nélkül), de csak H-híd vezérléssel lehet nagyobb kitérésre ösztökélni. A frekvencia növelése már egy másik problémát vet fel. A lengő mágnes tömege itt többszöröse az eddig alkalmazott winchester mágneseknél, hiába csak 35mm sugárhossz a lengőrendszer mechanikája, ez korábban 50mm volt. (30mm átmérő, 3mm széles ez a Neodym mágnesgyűrű, és bizony igencsak nehéz). Tudjuk, hogy a lengő tömeg határozza meg a rezgési frekvencia értékét, (beleértve a kar fizikai jellemzőit is), csak a könnyítésével, vagy a forgásponthoz közelebbi elhelyezésével érhető el magasabb frekvencia. Ennek cseréje egy könnyebb típusúra, de azonos mágneses tulajdonságokkal, megoldhatja a nagyobb frekvenciájú rezgést. Már kinéztem egy-egy 12-15-20mm átmérőjű, 2mm vastag Neodym mágnesgyűrűt, ill. korongot erre a célra.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Szia!
Rengeteg probléma merült fel a további kísérletek során. Még egy ”fél” lengőmágnest helyeztem el az ellentétes oldalon is, (kettétört ugyanolyan gyűrűmágnes), így került a kar egyensúlyban a forgástengelyen. Emiatt nyilván kisebb lett a kitérés amplitúdója, viszont megnőtt a rezgési frekvencia jelentősen. A mágneses erőtér is megerősödött, amit le kell győzni a lengető áramkörének. Ebben még akad tartalék, de gondban vagyok az elrendezés valóban jó megoldásával. Azt gondolom, még jónéhány átalakítást kellene végezni a mágneses rendszerű Wandon, az is lehet, jobb lenne téglalap alakú mágnesekkel összerakni. Ebben elkelne a segítség, aztán majd kialakulhat egy végleges forma ebből is. Az erősebb mágneses erőtérben sokkal szaporább a rezgés, (”mintha jóval erősebb rugólemez lenne”), most 23Hz! lett. Néhány felvétel az újabb állapotokról.
(#) Panhard válasza janocsi hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Szerintem az a gond, hogy túl nehéz a rezgő rész, nagy a tehetetlensége. Itt arra kell törekedni, minél könnyebb legyen. A másik dolog pedig az elrendezés, a tengely egyik oldalonán a mágnes, másikon a kar, ez eleve nem jó megoldás szerintem.
Sokkal nagyobb mágneses hatást érnél el, ha nem ilyen mágneseket használnál, hanem ahol a mágnes oldalanként mágnesezett.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Szia! A karon lévő mágnes szerintem is nagy..Azt kéne egy kicsire cserélni..
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Szia!
Na nézzük az eddigi eredményeket. 23.24Hz az miért lenne kevés a rezgő tömegekhez és a mágneses erőtérhez viszonyítva? Ezen kívül, ez a rezonancia-frekvencia már ellentmond a rezgő mágnes túl nehéz voltának is. Ezt inkább soknak tartom, ennél kevesebb is tökéletesen megfelel a kétirányú kijelzésnél. A mágnesek már csak ilyenek, nem találtam más típusban, ezek maradnak a sík elrendezésű mechanikában, legfeljebb a lengő lesz kisebbre cserélve, amit fentebb meg is jegyeztem. Ezek a gyűrűmágnesek is az ”oldalaikra” vannak mágnesezve, (axiálisan), az egyik oldala északi, így a másik déli lesz… A karral nem tudom mi lehet a baj, hiszen olyan ”kétdimenziós” síkban rezeg, amit ritkán lehet látni még a rugólemezes változatoknál is. Ez szerintem mindegy ennél a komolyabb csapágyazású 6-os acéltengelynél, (vagy talán mégsem lenne ez jó hiába tökéletes a kar rezgése?), ezt bővebben is kifejthetnéd miért.
Azoknak a figyelmébe ajánlanám ennek az oldalnak a tanulmányozását, akik szándékoznak mágneses rendszerű Wand órát építeni a későbbiekben. Ezen az oldalon a mágnesek tulajdonságaival kapcsolatban lehet hasznos információhoz jutni. Itt:
Végezetül néhány kép a rezgés síkjáról, az újabb frekvenciajavító mágnes "darab" elhelyezéséről, (18Hz), és egy javasolt elrendezési ábráról is.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Szia! A karon lévő mágnes tömege csökkenthető így kevesebb áram szükséges és a csapágyat is kevésbé terheli meg.. A kar inga része is nagyban befolyásolja itt millimétereken van a hangsúly... Meg lehet építeni így is meg úgy is konkrét terveket csak "szabványos" mágnesekkel és kar súlyokkal és hosszokkal lehetne kiértékelni..Ez a Wand nagyon bonyolult mechanikailag ezért függesztettem fel meg elkapott az SMD propeller láz is
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Szia!
Így is van! Kiegyensúlyozva a forgástengelyre a kar és lengőmágnes, (mérlegelv szerint), egyéltalán nem okoz rezonálást, ill. nem érvényesülhet a csapágy komolyabb terhelése sem. A H-hid 130mA/7V, amit felvesz ennél a lengési frekvenciánál. Annyira zajtalan a működése, hogy az már tényleg egy komoly előrelépés a megoldásokban.
- Úgy látom, nem igazán nyerte el a tetszését senkinek ez a Wand mechanika ezzel a videó-fejdob és mágnesgyűrűk alkalmazásával, ezért én is befejezem itt az ezzel kapcsolatos kisérleteimet. Ha megjönnek az újabb mágnesek, talán akkor veszem elő ismét. A végére még néhány kép egyirányú vezérlővel befejezésül.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Sziasztok!
- Ha valaki úgy látja, ez egyáltalán nem jó így összerakva, az ugorhat tovább.

Egy újabb elrendezésben próbáltam ki a mágnesek elhelyezését. (Egyébként be lehet szerezni ugyanezeket a mágneseket is, ”Neodym” névvel, csak keresni kell a vaterán).
Az elrendezés lényege most az oldalakon ható taszító erő kihasználása lett. Ezzel el tudtam érni azt, hogy 90-110 fok is lehet a kitérése a karnak, ami nem elhanyagolható tulajdonsága a mechanikának. A lengő mágnes most már végleges lesz ebben az összeállításban, mert csak egy 18mm-es sugarú íven rezeg. Ebben az esetben már a lengőtömeg jelentősen kevesebb terhelést jelent a mechanikai rendszernek! A 18-21Hz rezgési frekvencia elérése nem okozott különösebb gondot. A fix mágnesek közelebb állítása a lengőhöz, (még van 1-2mm szabályozási lehetőség, ami nagyon finoman hangolható), szaporább rezgésre készteti az eszközt. Végezetül néhány kép az elrendezésről.
(#) Panhard válasza janocsi hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Hello, miért nem próbálod ki úgy a mágnesek elrendezését, hogy szemből közelítsenek egymáshoz, nem oldalról. Ezzel az a baj, hogy a taszító hatás nagyobb része nem abba az irányba hat amerre kellene. Bocs, nem okoskodni akarok, csak próbáltam vinyó mágnesekkel, és a legnagyobb erőhatást úgy értem el.
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Szia!
Ezeket a mágneseket (kényelmi szempontból) nagyon könnyű így szerelni, mert a síkbeli elrendezésnél mindenhez található rögzítési pont. A lengőmágnes csak így szerelhető be a tekercspár légrésébe, (nem tudtam keresztbe belerakni fizikailag), ez esetben teljesen mindegy lett az állómágnesek hozzáigazítása a lengési felületéhez A gyűrűmágnesek kb. 81kg szakítóerővel rendelkeznek, egyáltalán nem volt célszerű azokaz is keresztbe fordítani, de ennek ellenére mégis kipróbáltam. Egyáltalán nem lett jobb a rezgés minősége, (itt a lengőmágnes már mindkét "sarka" szembe kerül a nagy mágnesek csak egyik pólusával, ami így egyáltalán nem lesz jó a rezgéshez), sőt az ütközési felület már meg is jelent a kitérés (55 fok/20Hz) esetében. A mostani elrendezésnél ez már ki van küszöbölve, egyáltalán nincs ütközési pont 90-110 fok kitérésig.
Nem állítom, hogy ez a legjobb elrendezés, kisebb mágnesekkel ugyanez a hatás elérhető lehet, mint ahogyan írtátok is ”más” típusú mágnesekkel. Nekem most még csak ilyenek vannak, ezzel szeretném megcsinálni a mágneses Wandot . A kísérletek szerint ez már meg is van, csak valamilyen szerelési ”dizájn” kell még kialakítani hozzá. A kísérleteket egy "f628" programma működő tesztpanellel végeztem.
Két kép a 18Hz/90 fokos kitérésről, 165mA/6.5V teljesítmény felvételénél, párhuzamos tekercsek esetében..
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Sziasztok!
A mechanikát összeraktam, már a kétirányú kijelzés áramkörével hajtva, (f886). Elég érdekesen kezdett el működni, le kellett szabályozni a Wand áramát ”100”-as értékre. Ez kb 4.9V. Ekkor itt csak 16.2Hz-en sikerült berezgetni, 280mA lett az átlagos áramfelvétele, plusz a LED-ek árama 30-50mA(?) Ez az áram jóval több, mint a korábbi mért értékek, (labortáp), de a feszültség arányosan kevesebb lett. Nagyjából elfogadható ez a meghajtó teljesítmény is. Egy feszültségprobléma akkor kezd el jelentkezni a stabilitásban, ha még tovább csökkenteném a Wand meghajtó áramát. (Itt a Hall IC feszültsége kb. 5V-os szint alá nem mehetne, mert bizonytalan lesz a szinkronizálása a rezonancia-frekvencián, vagyis nem lesz stabil a rezgés). Erre érdemes odafigyelni az áramkör élesítésekor. A kar kiegyensúlyozása nagyon fontos, ez esetben elkerülhető a nem kívánt berezgés, rezonálás. (Ha a kar síkbeli rezgés közben minden mozgó koordináta pontja merőleges a forgástengelyre, tökéletes lesz a rezgés, erre kell nagyon, de nagyon odafigyelni). Ezek után nem kell leszorítani, vagy lerögzíteni a szerkezetet, egy régi ”egértalpra” helyezve, jól be lehet a kétirányú kijelzést is állítani, amely maradandó lehet, de a hőmérséklet változására el tud ”kicsit” menni. Ezt korrigálni kell időnként.
Néhány felvétel működő kétirányú kijelzéssel, a mágneses rendszerű Wand clock egy lehetséges megoldásával. (Még erre egy burkolat elkészítése hátra van, de kell az erős mágnesek miatt is…). Még egy fontos megjegyzés a ”Neodym” mágnesekkel kapcsolatos előírásokról Itt:
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Szia! Alakul ez Sajna én nem érek rá vele foglalkozni valószínű augusztusnál előbb..Én még nem tudom milyen lesz az inga lehet meghagyom mit készítettem mivel Wandból csak egyet akarok amúgy is készíteni de azt nagyon frankón meg akarom oldani..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Szia!
A fentebbi h.sz.-ban egy nagyságrenddel elírtam a mágnesek tapadóerejét, nem 81 sajna, hanem 8.1kg az!
- Egy szupermágnes vezérlésű rezgő mechanika kísérleti próbáját csináltam meg. (pontosabban kettő van beépítve, az egyik a lengésért felelős, a másik a talpponton elhelyezve a fékmágnes szerepét tölti be. A lengő résznek ívelt, a körívének megfelelő hajlított könnyű lágyvas lemezt kellene beépíteni a mostani körkörös nehezebb lágyvas helyett, amely a lengés vonalán megfelelő hosszal rendelkezik. Ezt ki kell még találni pontosan milyen is legyen az ideális alakja, így az alaphelyzete függőleges lesz, (most is az), középen tudja tartani a kart.
Néhány felvétel csak a kísérletről itt látható.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szia! Próbálkoztam én is hasonló kivitelezéssel de nem vállt be ezért elvetettem... Nem volt szép a kijelzése nagyon kövérek voltak a karakterek a középső "vonzó" mágnes miatt..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szia!
Én úgy tapasztaltam, itt nagyjából egyformák a karakterek középen is szélen is. A rezgés torzulásai a mechanikai kivitelből is kitünik, sokkal stabilabb alapokra kell építeni. A winchester csapágyház valóban gyenge itt, a kar átveszi a húzómágnes által okozott torzulásokat is. Nem szabad a lengő lágyvas részét a mágnes középvonalán lengetni, mert legalább két alaphelyzet is keletkezik. Oda is inkább lágyvas sarú kellene rá, de majd ki lesz ez is kísérletezve. (Itt a legjobban talán a téglatest formájú mágnes felelne meg, vagy az eredeti lágyvas-sarús winchester mágnesei). Még csak 10Hz a rezgési frekvencia, de már biztató lehet a működés alkalmazása.
Egy videó, és két felvétel a ”kezdetleges” kísérletről.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szia! Igen hasonló volt nálam is nagyon berázta a kart is ezért nem is mentem vele tovább.. Sok sikert ha van kedved hozzá Én tisztára "propelleres" lettem mostanság De hát én azt csinálom mindig mikor tehetem mihez kedvem van most mondhatnám úgy is,hogy veled projectet cseréltem
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szia!
Kicsit még foglalkoztam ezzel a ”másik” megoldással, valamivel jobb most a rezgés minősége. Teljesen sík lett a kar lengőfelülete, így már sokkal szebb. Most olyan a kijelzésen a karakterméret, mint a korábbi mechanika kísérleteimnél volt. (Ugyanaz az f628 tesztpanel működik ennél a megoldásnál is). A húzómágnes mostmár a lengőmágnessel dolgozik együtt, (ez félig belógatva, a lengő az oldalánál mozog), így talán akkor lehetne még tökéletesebb, erősebb a magasabb frevenciákhoz,, ha a másik oldalon is lenne egy hasonló mágnes elhelyezve a tekercsek légrésében. Még néhány felvétel a működésről.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Sziasztok!
Néhány gondolatban az eddigi kísérletekről, tapasztalatokról, a mágneses ”rugó” itt fordított elrendezésével kapcsolatban.
Nem lenne rossz a mágnesek kölcsönhatásaival működő mechanika ilyen megoldása sem, de a frekvencia növelése arányosan egyre nagyobb meghajtó áramokat igényel. A 10-12Hz-en rezgő kar még elegendő amplitúdóval rendelkezik, (40-50 fok) 8V/300mA, de a 16-18Hz-es rezgéshez min. 10-12V/500-600mA lenne szükséges ekkora kitéréshez. Ezt a frekvenciát úgy tudtam növelni, hogy a két mágnest, (álló és lengő), egyre közelebb helyeztem el egymáshoz. Ha maradt a meghajtó áram, a kitérés lett egyre keskenyebb a frekvencia növelésével, ami érthető is, hiszen a megnövekedett mágneses erőterek kölcsönhatása ugyanolyan, mintha erősebb rugólemez lenne beépítve, nehezebb kimozdítani a helyzetéből. Ez esetben úgy lehetne jellemezni a rezgést, mintha ez a rugóerő éppen az alaphelyzetben lenne a legerősebb, és elmozdulva a szélek felé egyre gyengébb lesz, vagyis, fordított működése van az elrendezésnek. Az alaphelyzetből való kitéréshez tehát, itt arányosan egyre nagyobb áramokkal lehet csak megfelelő amplitúdóval lengetni a kart.
- Leszögezve: szerencsésebb az a mágnes-elrendezésű mechanikai felépítés, amely az rugólemez működéséhez hasonlóan dolgozik, ahol az alaphelyzetben a leggyengébb a mágnesek kölcsönhatása, a szélek felé pedig egyre erősödő lesz. Ennél a megoldásnál nem kellenek olyan indokolatlanul nagy meghajtó áramok a lengéshez.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Sziasztok! Az előző h.sz.-ból kimaradt.
Csak néhány képben, hogyan is változik a frekvencia a mágneses térerősség állításával. Itt az álló és a lengő mágnes távolságát állítottam egyre közelebb egymáshoz. A meghajtó áram mindegyik (frekvencia) esetében 7V/300mA.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Sziasztok!
Többen is kérdezték már privátban, mégis honnan lehet pont ilyen Neodimíum mágneseket beszerezni, amit alkalmaztam a korábbi Wand óra kialakításánál. Megvan egy pdf állományban, (ebben mindegyik, a kereskedelemben kapható Neodym mágnesgyűrű benne van, a vége felé listázva típusszámokkal, rendelési adatokkal is). Az ott alkalmazott mágnesek méretei: 30mm átmérő, 5mm széles, 5mm-es fúrattal a fékezőmágnesek, a lengő ott szintén ugyan ilyen méretű, de csak 3mm széles. A lengőmágnesnek azért kisebb is bőven megfelel, pl. 15-22mm átmérőben, 1-3mm szélesben axiális mágnesezéssel. A pdf filét csatolom.

Magnesek.pdf
    
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia!
Hibátlanul megy folyamatosan a mágneses felépítésű Wandom. Nem tapasztaltam semmilyen elváltozást, csak néha egy ”egységet” kell az offseten állítani a kijelzés együttfutásához. (1-2 fok változás szobahőmérsékleten, akkor már kell igazítani). Az üzemi frekvencia, (ez most hosszabb kar), 16Hz, 220-250mA/5.2V meghajtó teljesítménynél, kb. 55 fokos kitéréssel.. Már inkább örülök, hogy ilyen erős mágnesekkel oldottam meg a mechanikai rugólemez helyettesítését, nagyszerű és stabil, de különösen csendes működése lett a golyóscsapágyas szerkezettel. Néhány kép a ”Wand” beállításairól, feszültségekről, áramokról.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia! Nekem hasonló értéken megy az első mechanika. Szerintem nem lehet nagyon lejjebb menni az áramban mert ennyi kell,hogy ki tudja mozdítani a kart ha csökkentjük a fékezést akkor meg instabilabb lesz és még jobban el fog állítódni. Valahogy azt kéne megoldani elektronikusan,hogy ha beállítjuk egy értékre az offsetet akkor tartsa meg ha változik a kar amplitudója pár százalékot. Ez a tranzisztorok,táp,trafó hőfüggősége miatt van,hogy változik.. Vagy olyan rezgető kéne mi tartja a beállított értéket (mint egy áramgenerátor) és ilyen esetben biztos nem mászna el az offset..Én inkább a kontolleres stabilizálást tartanám jónak de ezt majd felvetjük Hp41C fórumtársnak mit szól hozzá vagy,hogy lehetne tartani stabilan az offsetet..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia!
A mechanika paramétereiben változik a hőmérséklet függvényeként. Ez abban nyilvánul meg, hogy nem is a frekvencia ”mászik” el, inkább a kijelzés amplitúdója változik néhány tized fokot valamilyen irányban, és ennyi már elég is(!) Ehhez kellene igazodni szerintem is a kontroller vezérlés megoldásával. Miután a mechanikai rezgést saját maga a lengés vezérli és szinkronizálja, (önrezgő oszcillátorként működő), ott már hagyományos módszerekkel nemigen lehet javítani a pontosságán. Itt az oda-vissza kijelzés időzítése már nem lesz csak elektromechanikai alapokon sokkal tökéletesebb. Kipróbáltam, csak egy logikai 5V-os vezérlésű FET-es H-Híd és Hall IC-vel is, (TLE5203 külön stab. tápfesszel járatva), ugyanaz a helyzet állt elő, azzal is elmegy az offset. Talán el lehet azon gondolkozni majd, hogy a H-Hidat is valósan a kontroller vezérelje a lengésben, ill. a kijelzéséért felelős Hall szondával együtt, ezt a rezgést is tudja frekvenciában és amplitúdóban figyelni, szinkronizálni. Ez már egy másik 40 lábú kontroller programjával lenne megoldható, de itt egy ekkora PICxxxx a Wandhoz, talán már nemigen lehetne különösebb akadály a probléma megoldásához.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia! Tervezem egy SMD kivitelű Wand vezérlőt készíteni az ősz folyamán majd meglátjuk mi sül ki belőle..
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Sziasztok!
Folyamatosan megy a rugónélküli mágneses felépítésű Wand clock már lassan két hete. Ugyanolyan a kitérés mértéke, (42-44 fok), de ez is soknak tűnik a kijelzéshez és a levezetésem tartósságához. Lejjebb már nem nagyon tudok menni, mert bizonytalan lesz a rezgés stabil indítása, vagy elindul, vagy csak remeg a kar 4.6V alatt. 5V-tól már valóban nincs gond a rezgéssel, de szerintem az amplitúdó még ekkor is sok. Így ki fog derülni az is, meddig bírja a 10 eres szokványos szalagkábel a folytonos hajlításokat 16 Hz-en A szalagkábel-csatlakozó hajlítási pontja a forgástengelyhez a lehető legközelebbi helyre van szerelve, így a legkisebb az igénybevétele az elvezetéseknek. Ide csak új szalagkábelt lehet alkalmazni, mert a régiek felkeményednek egy idő után, ezért nem lesznek már alkalmasak a levezetéshez. A frekvenciát is jelentősen csökkenthetik a rugalmatlan minőségromlásuk miatt, ezeket már egyáltalán ne használjuk levezetéseknek.Egy kis "dizájn" már látható az óra profiljáról is. Néhány felvétel a működő Magnetic-Wand-ról.
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Hello!
Utolsó Wand clock hír...
"Folyamatosan megy a rugónélküli mágneses felépítésű Wand clock már lassan két hete. Ugyanolyan a kitérés mértéke, (k*360 fok)..."
üdv! proli007
(#) janocsi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Szia Proli007!
Fogalmam nincs, mihez írtad ezt a legutolsó hírt a Wandról és a kitérés mértékéről, hiszen ott (42-44 fok), de mi az a k*360 fok? Te bíztosan tudod!
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Hello!
Nem érted? Mikor már körbe forog (k*360fok), és propeller óra lesz belőle..
üdv! proli007
(#) janocsi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Szia!
Nem tud körbe forogni, de ha sokáig gyötröm, talán az is bekövetkezhet egyszer. Örülök, hogy újra itt vagy. Még mindig van olyan Wandom is, amelyik f84-el dogozik az elkészített kapcsolási rajzod szerint megépítve. Ez a legegyszerübb Wand Clock azóta is dolgozik szakadatlan a szomszédomban, (mint jóbarátnak), csak oda ajándékoztam.
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Hello!
Ez csak amolyan gonoszkodás volt, mert amikor a topik elindult, nem gondoltam volna, hogy ennyi oldalt megél..
üdv! proli007
Következő: »»   62 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem