Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Wand Clock
Szia!
A rezgés amplitúdója még sokat elbír, (már 90 fokot is elérhet ütközés nélkül), de csak H-híd vezérléssel lehet nagyobb kitérésre ösztökélni. A frekvencia növelése már egy másik problémát vet fel. A lengő mágnes tömege itt többszöröse az eddig alkalmazott winchester mágneseknél, hiába csak 35mm sugárhossz a lengőrendszer mechanikája, ez korábban 50mm volt. (30mm átmérő, 3mm széles ez a Neodym mágnesgyűrű, és bizony igencsak nehéz). Tudjuk, hogy a lengő tömeg határozza meg a rezgési frekvencia értékét, (beleértve a kar fizikai jellemzőit is), csak a könnyítésével, vagy a forgásponthoz közelebbi elhelyezésével érhető el magasabb frekvencia. Ennek cseréje egy könnyebb típusúra, de azonos mágneses tulajdonságokkal, megoldhatja a nagyobb frekvenciájú rezgést. Már kinéztem egy-egy 12-15-20mm átmérőjű, 2mm vastag Neodym mágnesgyűrűt, ill. korongot erre a célra.
Szia!
Rengeteg probléma merült fel a további kísérletek során. Még egy ”fél” lengőmágnest helyeztem el az ellentétes oldalon is, (kettétört ugyanolyan gyűrűmágnes), így került a kar egyensúlyban a forgástengelyen. Emiatt nyilván kisebb lett a kitérés amplitúdója, viszont megnőtt a rezgési frekvencia jelentősen. A mágneses erőtér is megerősödött, amit le kell győzni a lengető áramkörének. Ebben még akad tartalék, de gondban vagyok az elrendezés valóban jó megoldásával. Azt gondolom, még jónéhány átalakítást kellene végezni a mágneses rendszerű Wandon, az is lehet, jobb lenne téglalap alakú mágnesekkel összerakni. Ebben elkelne a segítség, aztán majd kialakulhat egy végleges forma ebből is. Az erősebb mágneses erőtérben sokkal szaporább a rezgés, (”mintha jóval erősebb rugólemez lenne”), most 23Hz! lett. Néhány felvétel az újabb állapotokról.
Szerintem az a gond, hogy túl nehéz a rezgő rész, nagy a tehetetlensége. Itt arra kell törekedni, minél könnyebb legyen. A másik dolog pedig az elrendezés, a tengely egyik oldalonán a mágnes, másikon a kar, ez eleve nem jó megoldás szerintem.
Sokkal nagyobb mágneses hatást érnél el, ha nem ilyen mágneseket használnál, hanem ahol a mágnes oldalanként mágnesezett.
Szia! A karon lévő mágnes szerintem is nagy..Azt kéne egy kicsire cserélni..
Szia!
Na nézzük az eddigi eredményeket. 23.24Hz az miért lenne kevés a rezgő tömegekhez és a mágneses erőtérhez viszonyítva? Ezen kívül, ez a rezonancia-frekvencia már ellentmond a rezgő mágnes túl nehéz voltának is. Ezt inkább soknak tartom, ennél kevesebb is tökéletesen megfelel a kétirányú kijelzésnél. A mágnesek már csak ilyenek, nem találtam más típusban, ezek maradnak a sík elrendezésű mechanikában, legfeljebb a lengő lesz kisebbre cserélve, amit fentebb meg is jegyeztem. Ezek a gyűrűmágnesek is az ”oldalaikra” vannak mágnesezve, (axiálisan), az egyik oldala északi, így a másik déli lesz… A karral nem tudom mi lehet a baj, hiszen olyan ”kétdimenziós” síkban rezeg, amit ritkán lehet látni még a rugólemezes változatoknál is. Ez szerintem mindegy ennél a komolyabb csapágyazású 6-os acéltengelynél, (vagy talán mégsem lenne ez jó hiába tökéletes a kar rezgése?), ezt bővebben is kifejthetnéd miért. Azoknak a figyelmébe ajánlanám ennek az oldalnak a tanulmányozását, akik szándékoznak mágneses rendszerű Wand órát építeni a későbbiekben. Ezen az oldalon a mágnesek tulajdonságaival kapcsolatban lehet hasznos információhoz jutni. Itt: Végezetül néhány kép a rezgés síkjáról, az újabb frekvenciajavító mágnes "darab" elhelyezéséről, (18Hz), és egy javasolt elrendezési ábráról is.
Szia! A karon lévő mágnes tömege csökkenthető így kevesebb áram szükséges és a csapágyat is kevésbé terheli meg.. A kar inga része is nagyban befolyásolja itt millimétereken van a hangsúly... Meg lehet építeni így is meg úgy is konkrét terveket csak "szabványos" mágnesekkel és kar súlyokkal és hosszokkal lehetne kiértékelni..Ez a Wand nagyon bonyolult mechanikailag ezért függesztettem fel meg elkapott az SMD propeller láz is
Szia!
Így is van! Kiegyensúlyozva a forgástengelyre a kar és lengőmágnes, (mérlegelv szerint), egyéltalán nem okoz rezonálást, ill. nem érvényesülhet a csapágy komolyabb terhelése sem. A H-hid 130mA/7V, amit felvesz ennél a lengési frekvenciánál. Annyira zajtalan a működése, hogy az már tényleg egy komoly előrelépés a megoldásokban. - Úgy látom, nem igazán nyerte el a tetszését senkinek ez a Wand mechanika ezzel a videó-fejdob és mágnesgyűrűk alkalmazásával, ezért én is befejezem itt az ezzel kapcsolatos kisérleteimet. Ha megjönnek az újabb mágnesek, talán akkor veszem elő ismét. A végére még néhány kép egyirányú vezérlővel befejezésül.
Sziasztok!
- Ha valaki úgy látja, ez egyáltalán nem jó így összerakva, az ugorhat tovább. Egy újabb elrendezésben próbáltam ki a mágnesek elhelyezését. (Egyébként be lehet szerezni ugyanezeket a mágneseket is, ”Neodym” névvel, csak keresni kell a vaterán). Az elrendezés lényege most az oldalakon ható taszító erő kihasználása lett. Ezzel el tudtam érni azt, hogy 90-110 fok is lehet a kitérése a karnak, ami nem elhanyagolható tulajdonsága a mechanikának. A lengő mágnes most már végleges lesz ebben az összeállításban, mert csak egy 18mm-es sugarú íven rezeg. Ebben az esetben már a lengőtömeg jelentősen kevesebb terhelést jelent a mechanikai rendszernek! A 18-21Hz rezgési frekvencia elérése nem okozott különösebb gondot. A fix mágnesek közelebb állítása a lengőhöz, (még van 1-2mm szabályozási lehetőség, ami nagyon finoman hangolható), szaporább rezgésre készteti az eszközt. Végezetül néhány kép az elrendezésről.
Hello, miért nem próbálod ki úgy a mágnesek elrendezését, hogy szemből közelítsenek egymáshoz, nem oldalról. Ezzel az a baj, hogy a taszító hatás nagyobb része nem abba az irányba hat amerre kellene. Bocs, nem okoskodni akarok, csak próbáltam vinyó mágnesekkel, és a legnagyobb erőhatást úgy értem el.
Szia!
Ezeket a mágneseket (kényelmi szempontból) nagyon könnyű így szerelni, mert a síkbeli elrendezésnél mindenhez található rögzítési pont. A lengőmágnes csak így szerelhető be a tekercspár légrésébe, (nem tudtam keresztbe belerakni fizikailag), ez esetben teljesen mindegy lett az állómágnesek hozzáigazítása a lengési felületéhez A gyűrűmágnesek kb. 81kg szakítóerővel rendelkeznek, egyáltalán nem volt célszerű azokaz is keresztbe fordítani, de ennek ellenére mégis kipróbáltam. Egyáltalán nem lett jobb a rezgés minősége, (itt a lengőmágnes már mindkét "sarka" szembe kerül a nagy mágnesek csak egyik pólusával, ami így egyáltalán nem lesz jó a rezgéshez), sőt az ütközési felület már meg is jelent a kitérés (55 fok/20Hz) esetében. A mostani elrendezésnél ez már ki van küszöbölve, egyáltalán nincs ütközési pont 90-110 fok kitérésig. Nem állítom, hogy ez a legjobb elrendezés, kisebb mágnesekkel ugyanez a hatás elérhető lehet, mint ahogyan írtátok is ”más” típusú mágnesekkel. Nekem most még csak ilyenek vannak, ezzel szeretném megcsinálni a mágneses Wandot . A kísérletek szerint ez már meg is van, csak valamilyen szerelési ”dizájn” kell még kialakítani hozzá. A kísérleteket egy "f628" programma működő tesztpanellel végeztem. Két kép a 18Hz/90 fokos kitérésről, 165mA/6.5V teljesítmény felvételénél, párhuzamos tekercsek esetében..
Sziasztok!
A mechanikát összeraktam, már a kétirányú kijelzés áramkörével hajtva, (f886). Elég érdekesen kezdett el működni, le kellett szabályozni a Wand áramát ”100”-as értékre. Ez kb 4.9V. Ekkor itt csak 16.2Hz-en sikerült berezgetni, 280mA lett az átlagos áramfelvétele, plusz a LED-ek árama 30-50mA(?) Ez az áram jóval több, mint a korábbi mért értékek, (labortáp), de a feszültség arányosan kevesebb lett. Nagyjából elfogadható ez a meghajtó teljesítmény is. Egy feszültségprobléma akkor kezd el jelentkezni a stabilitásban, ha még tovább csökkenteném a Wand meghajtó áramát. (Itt a Hall IC feszültsége kb. 5V-os szint alá nem mehetne, mert bizonytalan lesz a szinkronizálása a rezonancia-frekvencián, vagyis nem lesz stabil a rezgés). Erre érdemes odafigyelni az áramkör élesítésekor. A kar kiegyensúlyozása nagyon fontos, ez esetben elkerülhető a nem kívánt berezgés, rezonálás. (Ha a kar síkbeli rezgés közben minden mozgó koordináta pontja merőleges a forgástengelyre, tökéletes lesz a rezgés, erre kell nagyon, de nagyon odafigyelni). Ezek után nem kell leszorítani, vagy lerögzíteni a szerkezetet, egy régi ”egértalpra” helyezve, jól be lehet a kétirányú kijelzést is állítani, amely maradandó lehet, de a hőmérséklet változására el tud ”kicsit” menni. Ezt korrigálni kell időnként. Néhány felvétel működő kétirányú kijelzéssel, a mágneses rendszerű Wand clock egy lehetséges megoldásával. (Még erre egy burkolat elkészítése hátra van, de kell az erős mágnesek miatt is…). Még egy fontos megjegyzés a ”Neodym” mágnesekkel kapcsolatos előírásokról Itt:
Szia! Alakul ez
![]()
Szia!
A fentebbi h.sz.-ban egy nagyságrenddel elírtam a mágnesek tapadóerejét, nem 81 sajna, hanem 8.1kg az! - Egy szupermágnes vezérlésű rezgő mechanika kísérleti próbáját csináltam meg. (pontosabban kettő van beépítve, az egyik a lengésért felelős, a másik a talpponton elhelyezve a fékmágnes szerepét tölti be. A lengő résznek ívelt, a körívének megfelelő hajlított könnyű lágyvas lemezt kellene beépíteni a mostani körkörös nehezebb lágyvas helyett, amely a lengés vonalán megfelelő hosszal rendelkezik. Ezt ki kell még találni pontosan milyen is legyen az ideális alakja, így az alaphelyzete függőleges lesz, (most is az), középen tudja tartani a kart. Néhány felvétel csak a kísérletről itt látható.
Szia! Próbálkoztam én is hasonló kivitelezéssel de nem vállt be ezért elvetettem... Nem volt szép a kijelzése nagyon kövérek voltak a karakterek a középső "vonzó" mágnes miatt..
Szia!
Én úgy tapasztaltam, itt nagyjából egyformák a karakterek középen is szélen is. A rezgés torzulásai a mechanikai kivitelből is kitünik, sokkal stabilabb alapokra kell építeni. A winchester csapágyház valóban gyenge itt, a kar átveszi a húzómágnes által okozott torzulásokat is. Nem szabad a lengő lágyvas részét a mágnes középvonalán lengetni, mert legalább két alaphelyzet is keletkezik. Oda is inkább lágyvas sarú kellene rá, de majd ki lesz ez is kísérletezve. (Itt a legjobban talán a téglatest formájú mágnes felelne meg, vagy az eredeti lágyvas-sarús winchester mágnesei). Még csak 10Hz a rezgési frekvencia, de már biztató lehet a működés alkalmazása. Egy videó, és két felvétel a ”kezdetleges” kísérletről.
Szia! Igen hasonló volt nálam is nagyon berázta a kart is ezért nem is mentem vele tovább.. Sok sikert ha van kedved hozzá
![]() ![]() ![]()
Szia!
Kicsit még foglalkoztam ezzel a ”másik” megoldással, valamivel jobb most a rezgés minősége. Teljesen sík lett a kar lengőfelülete, így már sokkal szebb. Most olyan a kijelzésen a karakterméret, mint a korábbi mechanika kísérleteimnél volt. (Ugyanaz az f628 tesztpanel működik ennél a megoldásnál is). A húzómágnes mostmár a lengőmágnessel dolgozik együtt, (ez félig belógatva, a lengő az oldalánál mozog), így talán akkor lehetne még tökéletesebb, erősebb a magasabb frevenciákhoz,, ha a másik oldalon is lenne egy hasonló mágnes elhelyezve a tekercsek légrésében. Még néhány felvétel a működésről.
Sziasztok!
Néhány gondolatban az eddigi kísérletekről, tapasztalatokról, a mágneses ”rugó” itt fordított elrendezésével kapcsolatban. Nem lenne rossz a mágnesek kölcsönhatásaival működő mechanika ilyen megoldása sem, de a frekvencia növelése arányosan egyre nagyobb meghajtó áramokat igényel. A 10-12Hz-en rezgő kar még elegendő amplitúdóval rendelkezik, (40-50 fok) 8V/300mA, de a 16-18Hz-es rezgéshez min. 10-12V/500-600mA lenne szükséges ekkora kitéréshez. Ezt a frekvenciát úgy tudtam növelni, hogy a két mágnest, (álló és lengő), egyre közelebb helyeztem el egymáshoz. Ha maradt a meghajtó áram, a kitérés lett egyre keskenyebb a frekvencia növelésével, ami érthető is, hiszen a megnövekedett mágneses erőterek kölcsönhatása ugyanolyan, mintha erősebb rugólemez lenne beépítve, nehezebb kimozdítani a helyzetéből. Ez esetben úgy lehetne jellemezni a rezgést, mintha ez a rugóerő éppen az alaphelyzetben lenne a legerősebb, és elmozdulva a szélek felé egyre gyengébb lesz, vagyis, fordított működése van az elrendezésnek. Az alaphelyzetből való kitéréshez tehát, itt arányosan egyre nagyobb áramokkal lehet csak megfelelő amplitúdóval lengetni a kart. - Leszögezve: szerencsésebb az a mágnes-elrendezésű mechanikai felépítés, amely az rugólemez működéséhez hasonlóan dolgozik, ahol az alaphelyzetben a leggyengébb a mágnesek kölcsönhatása, a szélek felé pedig egyre erősödő lesz. Ennél a megoldásnál nem kellenek olyan indokolatlanul nagy meghajtó áramok a lengéshez.
Sziasztok! Az előző h.sz.-ból kimaradt.
Csak néhány képben, hogyan is változik a frekvencia a mágneses térerősség állításával. Itt az álló és a lengő mágnes távolságát állítottam egyre közelebb egymáshoz. A meghajtó áram mindegyik (frekvencia) esetében 7V/300mA.
Sziasztok!
Többen is kérdezték már privátban, mégis honnan lehet pont ilyen Neodimíum mágneseket beszerezni, amit alkalmaztam a korábbi Wand óra kialakításánál. Megvan egy pdf állományban, (ebben mindegyik, a kereskedelemben kapható Neodym mágnesgyűrű benne van, a vége felé listázva típusszámokkal, rendelési adatokkal is). Az ott alkalmazott mágnesek méretei: 30mm átmérő, 5mm széles, 5mm-es fúrattal a fékezőmágnesek, a lengő ott szintén ugyan ilyen méretű, de csak 3mm széles. A lengőmágnesnek azért kisebb is bőven megfelel, pl. 15-22mm átmérőben, 1-3mm szélesben axiális mágnesezéssel. A pdf filét csatolom.
Szia!
Hibátlanul megy folyamatosan a mágneses felépítésű Wandom. Nem tapasztaltam semmilyen elváltozást, csak néha egy ”egységet” kell az offseten állítani a kijelzés együttfutásához. (1-2 fok változás szobahőmérsékleten, akkor már kell igazítani). Az üzemi frekvencia, (ez most hosszabb kar), 16Hz, 220-250mA/5.2V meghajtó teljesítménynél, kb. 55 fokos kitéréssel.. Már inkább örülök, hogy ilyen erős mágnesekkel oldottam meg a mechanikai rugólemez helyettesítését, nagyszerű és stabil, de különösen csendes működése lett a golyóscsapágyas szerkezettel. Néhány kép a ”Wand” beállításairól, feszültségekről, áramokról.
Szia! Nekem hasonló értéken megy az első mechanika. Szerintem nem lehet nagyon lejjebb menni az áramban mert ennyi kell,hogy ki tudja mozdítani a kart ha csökkentjük a fékezést akkor meg instabilabb lesz és még jobban el fog állítódni. Valahogy azt kéne megoldani elektronikusan,hogy ha beállítjuk egy értékre az offsetet akkor tartsa meg ha változik a kar amplitudója pár százalékot. Ez a tranzisztorok,táp,trafó hőfüggősége miatt van,hogy változik.. Vagy olyan rezgető kéne mi tartja a beállított értéket (mint egy áramgenerátor) és ilyen esetben biztos nem mászna el az offset..Én inkább a kontolleres stabilizálást tartanám jónak de ezt majd felvetjük Hp41C fórumtársnak mit szól hozzá vagy,hogy lehetne tartani stabilan az offsetet..
Szia!
A mechanika paramétereiben változik a hőmérséklet függvényeként. Ez abban nyilvánul meg, hogy nem is a frekvencia ”mászik” el, inkább a kijelzés amplitúdója változik néhány tized fokot valamilyen irányban, és ennyi már elég is(!) Ehhez kellene igazodni szerintem is a kontroller vezérlés megoldásával. Miután a mechanikai rezgést saját maga a lengés vezérli és szinkronizálja, (önrezgő oszcillátorként működő), ott már hagyományos módszerekkel nemigen lehet javítani a pontosságán. Itt az oda-vissza kijelzés időzítése már nem lesz csak elektromechanikai alapokon sokkal tökéletesebb. Kipróbáltam, csak egy logikai 5V-os vezérlésű FET-es H-Híd és Hall IC-vel is, (TLE5203 külön stab. tápfesszel járatva), ugyanaz a helyzet állt elő, azzal is elmegy az offset. Talán el lehet azon gondolkozni majd, hogy a H-Hidat is valósan a kontroller vezérelje a lengésben, ill. a kijelzéséért felelős Hall szondával együtt, ezt a rezgést is tudja frekvenciában és amplitúdóban figyelni, szinkronizálni. Ez már egy másik 40 lábú kontroller programjával lenne megoldható, de itt egy ekkora PICxxxx a Wandhoz, talán már nemigen lehetne különösebb akadály a probléma megoldásához.
Szia! Tervezem egy SMD kivitelű Wand vezérlőt készíteni az ősz folyamán majd meglátjuk mi sül ki belőle..
Sziasztok!
Folyamatosan megy a rugónélküli mágneses felépítésű Wand clock már lassan két hete. Ugyanolyan a kitérés mértéke, (42-44 fok), de ez is soknak tűnik a kijelzéshez és a levezetésem tartósságához. Lejjebb már nem nagyon tudok menni, mert bizonytalan lesz a rezgés stabil indítása, vagy elindul, vagy csak remeg a kar 4.6V alatt. 5V-tól már valóban nincs gond a rezgéssel, de szerintem az amplitúdó még ekkor is sok. Így ki fog derülni az is, meddig bírja a 10 eres szokványos szalagkábel a folytonos hajlításokat 16 Hz-en A szalagkábel-csatlakozó hajlítási pontja a forgástengelyhez a lehető legközelebbi helyre van szerelve, így a legkisebb az igénybevétele az elvezetéseknek. Ide csak új szalagkábelt lehet alkalmazni, mert a régiek felkeményednek egy idő után, ezért nem lesznek már alkalmasak a levezetéshez. A frekvenciát is jelentősen csökkenthetik a rugalmatlan minőségromlásuk miatt, ezeket már egyáltalán ne használjuk levezetéseknek.Egy kis "dizájn" már látható az óra profiljáról is. Néhány felvétel a működő Magnetic-Wand-ról.
Hello!
Utolsó Wand clock hír... ![]() "Folyamatosan megy a rugónélküli mágneses felépítésű Wand clock már lassan két hete. Ugyanolyan a kitérés mértéke, (k*360 fok)..." üdv! proli007
Szia Proli007!
Fogalmam nincs, mihez írtad ezt a legutolsó hírt a Wandról és a kitérés mértékéről, hiszen ott (42-44 fok), de mi az a k*360 fok? Te bíztosan tudod!
Hello!
Nem érted? Mikor már körbe forog (k*360fok), és propeller óra lesz belőle.. üdv! proli007
Szia!
Nem tud körbe forogni, de ha sokáig gyötröm, ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |