Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Wow, eszméletlen jó lett a doboz, gratula, szép!
Ooooooh, ilyen csövekre vágyok.....
Nagy álmom, hogy építsek egy olyan órát, amiben IN18 vagy hasonló csövek legyenek. A dobozolás átlagon felüli. Saját gyártmány, vagy úgy csináltattad ismerőssel, szakemberrel?
Üdv Zoknee! A doboz saját gyártmány. Sajna az IN-18 és az a feletti méretű (40-50 mm számmagasság) csövek csillagászati árakon mennek. Szívesen lennék annak az ukrán csávónak a helyzetében (persze csak szigorúan a nixikre szorítkozva), akinek a katonai raktáros papája privatizált vagy 1000 db. IN-18-as csövet és most hatosával eladja az Ebay-en :violent:
Szia!
:google: segített megint: IN-9 meghajtása - Ha nem kontrolleres az óra, akkor a 4. lapon levő kapcsolásból lehet kiindulni ü a 2 db 74ls93 a másodperceket számolja... - Ha kontrolleres órát választasz, akkor egy D/A áramkörrel lehet a másodperc értéket feszültséggé konvertálni. Ld. a 3. oldalt. Itt más, minimum 6 bites, D/A is felhasználható. Ha a kontrollernek nincs ennyi szabad kivezetése I2C vagy SPI felületű D/A is használható. A 3. oldalon egy I2C -sre van példa...
Helló!
Tom! Meg tudnád mondani, hogy milyen típusú/gyártmányú nyák-trafót raktál az órádba? Gondolok itt a "PIC-vezérelt, 6 csöves NIXIE óra egyszerűen" című órára. Én is szeretném megépíteni, lehetőleg az eredeti nyák tervek alapján, ezért érdekelne a trafó, hogy tuti passzoljanak a lábak! Előre is köszi! -=martinov=-
Végülis mindegy... Előbb veszek trafót, aztán csinálok nyákot, akkor még hozzá tudok igazítani sprintben.
Különben tök érdekes. Kb 1 éve megépítettem a Vicsys féle bináris órát és most nézem, hogy ebben a nixie-ben szinte bitre pontosan ugyanaz a szoftver fut a 16f628a-ban.
Hello, az enyémben AVISOR 3,5 VA 6V/230V-os trafó van 2 db. (ahogy a kapcsolási rajzon tervezte Tom025.) A hasonló teljesítményű trafóknak szerintem hasonló a lábkiosztása. Ha a bináris óra BCD-ben hajtja meg multiplexelve a ledeket, nem csoda, hogy ugyanaz a szoftver megfelelő a két cucchoz. :yes: a nixie-nél a nagyfesszel kell megküzdeni a BCD-ből való dekódolást meg megoldja az SN74141.
A Tom025 féle óra és az IN-12B-vel szerelt okosított változata.
Köszi! Már találtam is vaterán 74141-t, egy ürgének van még 92db!
Másfelől maradok az egy trafós változatnál, mert fa házba tervezem rakni az órát, így érintésvédelmi szempontból nem aggályos. Különben is örülök, hogy legalább lesz benne rendes nagyfesz, az eredeti szakmám úgyis erősáramú elektrotechnikus!
Közben azért kicsit áttervezgettem a nyákot, csináltam tüskesort az anódoknak, a beállítónyomóknak megcseréltem két forrpontját, így már külön is rá lehet őket dugni, valamint az időegységek elválasztására beterveztem két piros LED-et előtétellenállással. És az alkatrészeket is rávezettem a fehér rétegre.
Hello,
Én a 2 trafót úgy oldottam meg, hogy az egyik a fali dugóban van, tehát nem foglal plusz helyet a nyákon. Az "erős" nagyfesz szerinten nem követelmény a nixis órában, mert a csövek (mint a glimlámpák, vagy a fázisceruza) néhány mA-es árammal működnek. Élesztés közben viszont frankón bele lehet tenyerelni :shocking: Egyszer belesett egy drót a másik órámba, a nagyfesz kinyírta a pic-et, szerencsére abban az órában dc-dc konverter van így nem lett nagy csattanás! Én a tüskesor helyett az anódellenállásokkal vittem át a két panel között a vezérlést, sok helyet hagyva nekik mert azt hittem melegedni fognak, de ezek az aránylag nagy ellenállások szinte nem is langyosak, így legaláb jól elférnek (lásd kép). Elválasztónak glimet használtam, de oda is kell előtétellenállás ezért tetszik a te megoldásod. A gombokat és a távtartók helyét ráterveztem a kijelzős panelre, így egy kicsit hosszabb lett a nyák (185mm). Üdv!
Helló! Az "erős" valóban nem követelmény, én inkább úgy értettem, hogy nem trafóval leválasztott, vagy ilyesmi... Látom szép vaskos anódellenállásokat raktál bele, lehet, hogy én is ilyen szép nagyokat rakok, mert nem szeretem, ha bárhol bármi melegszik, főleg, hogy én ezt úgy gondolom hogy napi 24órában ketyegjen és abba nem fér bele a kockázat, hogy magára gyújtsa a házat! A binárisom már majd egy éve megy gond nélkül. Valószínű hogy én is az ellenállásokkal vezetem át az anódfeszt, de tüskéken keresztül, hogy egyszerűen bontható legyen ha valami nem frankó!
Üdv! Ha nézted a képet látszik, hogy a zöld foglalatból állnak ki az anódellenállások tehát a két panel széthúzható. A leválasztással kapcsolatban én nem javasolom a spórolást, mert az egyenirányítás után 300 V feletti puffer feszültség lesz jelen a rendszerben és a tranyóknál nagyon közel van a negatív és pozitív sáv (nincs igazán meg a védőtávolság a nagyfesz és a kisfesz rész között :eeknoes: ). A leválasztatlan áramkörben jelen állapotban semmi nem korlátozza az áramot! Bocs, nem akarom az észt osztani, de más is olvassa a posztot és nem szeretném, ha bárkit megrázó élmény érne, maga az alkotó sem ajánlja a leválasztatlan verzió utánépítését: Lásd itt.
Tisztában vagyok a probléma mibenlétével, végülis villanyszerelő vagyok a mindennapokban... Azért is nem rakok leválasztást, mert fadobozba szeretném rakni az órát és műanyag nyomógombokkal, így bontatlanul az óra maximum önmagában tehet kárt. Külső trafót nem akarok, két nyáktrafó meg sok helyet foglalna. A vezetősávokra meg odafigyelek rendesen.
Ma megépítettem, hatalmas szikrashow és egy lement megszakító lett az eredmény... Be kell látnom, hogy elsőre nem egy ilyen precíz nyák vasalásával kellett volna kezdenem! Ha lesz időm áttervezem kicsit szellősebbre. NEM ADOM FEL!!!
Helló ismét!
Kérdezném, hogy milyen oldószerrel jön le a Z573M csőről a piros bevonat!? Ha valaki megmondaná akkor nem kellene kísérleteznem! Köszönöm!
Szia!
Egyszerű langyos víz én azzal mostam le
Köszi! Jó masszív festés...
Az nem baj, ha a lábakra is megy? Mert hallottam már olyanról, hogy volt, akinek belement az oldószer a lába mellett a csőbe, és belül valami kárt csinált.
Ha a lába mellett bemegy akkor annak a csőnek már réges-rég mindegy... ha az angol nevére gondolok az eléggé beszédes: vacuum tube, tehát nem levegő van benne és nem normál légköri nyomáson, ha ez megváltozik akkor kuka.
Hát, ha nem is vacum tube, de gázzal töltött, (gázkisüléses cső, mint a glimmlámpa), de ha bármi bemegy akkor a benti gáz kijön és annyi.
Üdv! Gázzal töltött az igaz (neon+argon (max. 1%) és esetleg higanygőz), de a normál légköri nyomás 1/25-e benne a nyomás, tehát ha megsérül akkor a lyukon befelé megy a cucc mert a légnyomás belepréseli. A festék eltávolításához a langyos víz a legjobb. Ez valamilyen celulóz alapú fotólakk, nem arra tervezték, hogy a nagyfeszülségű nixicsövet vízes környezetben működtesse valaki, ha víz éri ellágyul és könnyen le lehet kaparni. ( Én már a visszafestésen is gondolkodtam: a con*ad -ban lehet kapni lámpalakkot, ami szépen bevonja a nixicsövet, de a színe sajnos nem jó, mert a piros - túl piros a narancssárga meg nem emlékeztet az eredeti színekre. Ki kellene kísrletezni a keverési arányt, hogy az igazi nixie színt kapjak :yes: )
SZia!
Nem oldószer, hanem víz. Ha bemegy annak tényleg kuka. Ha oldószerrel csinálod az esetleg megmarhatja a lábat és fellevegősödhet a cső. Tehát langyos vízzel csináld! Üdv!
Na igen, én is arra gondoltam, mert írta már valaki. Azt meg tudom, hogy vákuum, vagy gáz van ilyen csövekben, hisz nagyrészt csöves erősítőkkel foglalkozom. Köszönöm a válaszokat, akkor langyos vízzel neki merek állni "pucolni" őket.
Helló mindenki! Végre sikerült összeraknom az "óraszerkezetet" Már csak a futárt kell várnom kedden a csövekkel. Sajnos a tranzisztorokat külön nyákra kellett raknom, mert életemben először csináltam nyákot és az a zsúfolt rész borzasztóan nem sikerült...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |