Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   246 / 840
(#) piogabona válasza (») Júl 4, 2010 /

Sziasztok! bocs az előbbiért, de már megszoktam hogy így köszönök be Nem akartam "offtopic" lenni, de próbáltam csak a lényegre koncentrálni. Közben próbálok a problémára megoldást találni de egyenlőre semmi!

bye
(#) ISF79 válasza piogabona hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de akkor majd kitörlik a moderátorok.

Tuti jó helyre másoltad a graphic.c -t?

"All source codes are available in Download section. After download all files to folder with Your project and add T6963C.c and graphic.c files to project tree (or makefile) and place in file with the main() function calls to functions which You would to use. "
(#) v alaki hozzászólása Júl 4, 2010 /

Sziasztok,
Találtam a neten ezt a dolgot;
itt
tetszik, mert USB és ATTYny45 nél is marad még néhány láb egyebekre- de sajnos nem megy. Az EasyLogger-t próbálom megcsinálni.
A legvalószínűbb gondom az órajelbeállítás.
16,5Mhz órajel nem tűnik semminek. Ezt mindenki olyan kézenvekvőnek veszi.
Tényleg az? (Beállítom az AVR Stúdióba a konfigurációban hogy 16500000 és fordításkor így állítja be?

Előre is köszi.
(#) toto válasza v alaki hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Nekem kicsit zavaros a leírás. Nem ismerem az ATtiny45 belső oszcillátorának állítását, de mintha a main.c-ben olyat írna, hogy 8,25 MHz-re állítsuk az oszcit, mert innen magának állítgatva az OSCCAL regisztert növeli a frekvenciát úgy, hogy végül megkapja a szükséges 16,5MHz-es frekit (gondolom PLL is van a dologban). Így éri el a +1/-1%-os pontosságot.
(#) levi18 válasza novarobot hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Szia!
Szerintem erre lesz szükséged.
Az Ft-232 helyére én is max232-t tettem.
A tápnál a kapcsolót is elhagytam. És mivel az Ft-232-t is elhagytam így az eepromot is. Ami a hexfájlt illeti én az
AVRprog Firmware\avr910_2313_v38c.hex
nevű fájlt töltöttem be. A zip-ben megtalálható a dokumentáció. Én Avrosp-vel használtam. Ennél egyszerűbb változata nem valószínű, hogy létezik.
Remélem tudtam tudtam segíteni.
Üdv!

avr910.zip

(#) Proci_85 válasza levi18 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Ha programozó, akkor szerintem usbasp.
Ennél egyszerűbb aligha van (leszámítva a printer portos st200-at).
Kapcsrajz

Még FTDI sem kell az usbhez.
(#) novarobot válasza levi18 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Akkor végeredményben neked is ugyan az a kapcsolási rajz maradt mint amit én összedobtam? (Link)

Te a kapcsolási rajznak megfelelő 11,0592MHZ-s kristályt használtál?

Valaki tud segíteni, a firmware-ben átírni a kristály értékét 11,0592MHZ-ről 7.3728MHZ-re
(vagy a belső RC-re)?

Ha lehet egy picit csökkenteném a RS232 sebességét is (2400-ra vagy 9600-ra)

És kész álmaim programozója

(Egyszer majd megírom a firmware-t C-ben hogy meg is értsem hogy működik )

Proci_85: Ez a kapcsolás USB-s, de MAX232-es IC-re kötve RS232-őn szeretném használni, ezért amit ajánlottál szerintem nekem nem jó, mert nem lehet szétbontani az USB résztől.

Novarobot
(#) Proci_85 válasza novarobot hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Opsz, igazad van. Megfeledkeztem róla, hogy neked kikötés volt az rs-232. Úgy valóban jobb amivel próbálkozol
(#) Wiver hozzászólása Júl 5, 2010 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy ezt a kapcsolást elkészíthetem e Attiny13-al is? Ha nem miért nem?
(#) gabi20 válasza Wiver hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Igen, de a NYÁKot valószínűleg át kell tervezned
(#) Wiver válasza gabi20 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Köszi a segítséget. arra gondoltam foglalatba teszem, és lesz ami lesz kipróbálom. Én úgy néztem a lábkiosztás teljesen egyforma. Biztos vagy benne hogy át kell terveznem a nyákot? Ha nem muszáj nem szeretném ha elfüstölne
(#) novarobot hozzászólása Júl 5, 2010 /

Megtaláltam 20. átbogarászás után azt a részt, mely a kristályért és az RS232-es sebességért felelős.

Kikommentezve szépen bele is volt írva mit kell átírni benne.

Végül egy 4MHZ-s kristályt tettem bele és 19200-as sebességet választottam.

Sajnos viszont nem jó.

AVR-STUDO -val lefordítottam, és a BASCOM programmal tudtam a .hex fájlt beleégetni.

Mikor áram alá helyezem a 3 db LED valamit jelez (1. egyes világít utána az 1. és a 3. majd utána csak a 3. világít de folyamatosan.)

RS232-monitorral néztem hogy ha küldök neki pl "DEC 35" akkor válaszol persze számomra értelmezhetetlen szöveget.

Semmilyen programozóval nem tudom elérni, jelenleg az USB/RS232 átalakítón csücsül (COM4) de semmilyen állapotváltozást nem tudok kicsikarni tőle.

Nem tudom jelenleg hol kezdjem a hiba keresést.

Mit tanácsoltok ebben az esetben?

Novarobot
(#) papcsi95 hozzászólása Júl 5, 2010 /

Lehet hogy már kérdezték és a topicban is kerestem de nem találtam úgyhogy megkérdem. Amikor az ATtiny45-ös jószágomba szeretnék írni AVR Stúdióval és megkezdem az írást akkor a következő üzenetet kapom:
Idézet:
„Erasing device.. OK!
Programming FLASH .. OK!
Reading FLASH .. OK!
WARNING: FLASH byte address 0x0010 is 0xFE (should be 0xFF).. FAILED!
Leaving programming mode.. OK!”

Ez micsoda és mit kezdjek vele?Ez az első dolog. A második az hogy mivel fordítunk hex-be mert nekem semmivel nem megy.Ja és már elolvastam az összes AVR -es kapcsolást úgyhogy tudnátokmég valami anyaggal segíteni?

Egyépként mentségemre még csak most kóstolgatom az AVR-t és a programozást úgyhogy bocs ha még felteszek pár hülye kérdést.Köszi. :hide:
(#) (Felhasználó 4577) válasza papcsi95 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Szerintem az EEPROM-ba 16 bites adatot akarsz küldeni, de nem biztos.

Idézet:
„A második az hogy mivel fordítunk hex-be mert nekem semmivel nem megy.”

Mivel próbáltad?
Milyen programnyelvről? Gondolom C, akkor Win-AVR
(#) papcsi95 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Köszi.
Am esetleg nemtudnál nekem egy c programot lefordítani vagy valami útmutatót adni vagy akármi mert 1-enlőre nem tudom használni a Win-AVR-t.Bocs hogy munkát csinálok de egyszerűen három hete kockulok a gép előtt és először nem ment a programozó aztán nem ismerte fel a Stúdió stb. Most meg ez és lassan azt mondom hogy hagyom az egészet és elmegyek vízvezeték szerelőnek.
(#) Teng hozzászólása Júl 5, 2010 /

Mi lehet a gond:

1.
#include
2.
#include
3.

4.
//-------------------------------------
5.
void m_delay_10ms(unsigned char val) {
6.
7.
//a _delay_ms max 65.535 ms-et képes sleepelni,
8.
// tehát nagyobb időzítést többől lehet "összerakni"
9.
unsigned char i;
10.
for(i=0;i 11.
_delay_ms(10);
12.
}
13.
}
14.

15.
16.
int main(void) {
17.
18.
DDRB = (1< 19.
PORTB = (1< 20.
while(1) {
21.
if(PORTB & (1< 22.
else PORTB |= (1< 23.
if(PORTB & (1< 24.
else PORTB |= (1< 25.
m_delay_10ms(100); //100*10ms = 1s
26.
}
27.
return 0;
28.
}

ezt felprogramoztam attiny13-ba és mégis 5sec-enként vált nem 1sec-enként a két led...>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
(#) (Felhasználó 4577) válasza Teng hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Idézet:
„Mi lehet a gond”

Az, hogy nem használtad a kód gombot.
(#) Teng válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Ezt kifejtenéd bővebben?, mert nem értem mire szeretnél utalni.
(#) berghammer válasza Teng hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

A frekvenciát három helyen lehet beállítani.
zerintem az a baj, hogy valamelyik helyen nem állítottad be jól.
A három hely:
Kódban (#define F_CPU 8000000UL // 8 MHz CPU clock)
Fordítási beállításoknál
Fuse biteknél

Ha meindhármat beállítod 8MHz-re (8000000) akkor szerintem jó lesz.
(#) Teng válasza berghammer hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

project/configuration optionsba be van állítva, hol kellene még beállítani?
(#) Teng válasza berghammer hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

az isb clock is 8MHz legyen ugye?
(#) gallz válasza papcsi95 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

(#) gabi20 válasza Wiver hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Ha a lábkiosztás egyforma, akkor nem kell áttervezni a NYÁKot, és a program is működni fog
(#) v alaki válasza toto hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Szia,
(A zavarosságig én is eljutottam )
A gondom, hogy hogyan kell kalibrálni 8,25MHz-re?
Az AVR Studio csak 8MHz-t dob fel (meg talán 6,25?-t de már nem emlékszem, de az végképp kevés)
Más programozóval tovább lehet húzni?
Van valakinek gyakorlata az oszcillátor kalibrálással?
(Mit is jelent egyáltalán? )

Köszönöm.
(#) öregharcsa hozzászólása Júl 7, 2010 /

Üdv !
Napok óta egy EADOGL128-6 grafikus LCD-vel harcolok, egyelőre az LCD áll győzelemre. Feszültségnégyszerező üzemmódban 3.3 V-ról használom. A 9 db. 1 mikrofarados kondik tantál elkók.Nincs is meg a VOUT lábon a 12V ! Az adatlapból nem derül ki (legalábbis nekem) hogy ez így megengedett-e. Úgy gondoltam hogy pl. a CAP1P az a kondi pozitívja, a CAP1N a negatívja. Lehet hogy súlyos tévedésben vagyok? A 7565 adatlapját nézve ( ha jól értem) a táp bekapcsolása után a boosternek azonnal fel kellene állni. De NEM akar!
Ha valaki segítene megköszönném.
(#) papcsi95 válasza gallz hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Igen láttam és meg is csináltam,nekem csak a C lefordítása nem megy,nem tudom használni a Win AVR-t.Mondjuk a gépem is már televan minden sz**-al és elég nagy rajta a gubanc úgyhogy majd újratelepítem és tiszta lappal kezdek.Ja az lehetséges hogy az AVR-em rosszul kötöttem be és elromlott és most már a helyes bekötésnél sen működik?
(#) edison14 hozzászólása Júl 7, 2010 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy a generate_tone függvényben az a hosszú számolás mindig kell ha hangot akarunk létrehozni vagy van valami más rövidebb módszer is a hangok kiadására. Esetleg valaki el tudná magyarázni a generate_tone függvény folyamatait? Nagyjából értem de nem lenne rossz egy kis felvilágosítás.

Köszönöm.
(#) toto válasza v alaki hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Ühüm. Kicsit elértettem a kérdésed.
Az adatlap szerint az OSCCAL regiszterrel lehet hangolni a belső oszcit.
(lásd: doksi 197.o Figure 22-40. Calibrated frequency vs. OSCCAL)
Most, hogy újra átnéztem a programot, szerintem az általad beállított 8MHz-et hangolja el 8,25MHz-re, ebből csinál a PLL segítségével 16,5MHz-et.
Ha így nem megy, akkor talán próbálj a 128-as STEP értéke helyett alacsonyabbat beállítani, mert az oszci alapban elég pontatlan (+/-10%) és az alap beállítással is lehet, hogy 8,25MHz felett ketyeg.
(Nem használtam még ATtiny45-öt, ezeket csak a leírás alapján írtam: bocsi, ha hülyeség)
(#) öregharcsa válasza öregharcsa hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Hát nagy butaságokat írtam az előző kérdésemben...
A táp bekapcsolása után még egy csomó macerás parancsot ki kell adni a 7565-nek ,hogy feléledjen.
Ha ebben tudna valaki segíteni, talán el tudnám indítani... :yes: Egyébként ha valakit érdekel, egy C-ben írt prg.-al próbálom jobb belátásra bírni, ha kell szivesen felrakom, de ahogy írtam, még nem működik. Nagyjából fel is kommenteztem, kéretik figyelembe venni ez egy kezdő próbálkozása...
Üdv mindenkinek !
(#) Ideiglenes válasza öregharcsa hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Meglehet, hogy veszek egy ilyen kijelzőt. Egész pofásan néz ki és valahol el kellene már kezdeni az ismerkedést ezekkel a grafikus kijelzőkkel. A HeStore oldalán sajnos csak német nyelvű ismertető van. Persze a lényeget abból is ki lehet hámozni.
Következő: »»   246 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem