Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   90 / 308
(#) zoly15 válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Óóó... Hogy De jól megy egyeseknek. Én elkezdeni sem tudom, pedig jó lenne
(#) nagy hoho válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Nagyon jó kis műhelyed van. Az asztalodat irigylem kár, hogy az enyémbe nem fér bele ( 1,8x1,8 m )
(#) zoly15 válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Én is mikor megláttam csak néztem Kicsit dohos szaga volt mert pincében tárolták de 4 nap szellőzés és minden oké. Plusz kapott egy sor lakkozást is.
(#) Collector hozzászólása Júl 5, 2010 /
 
Felújítottam kicsit a pince esztergályos részét.
Találtam 170 darab esztergakést pakolás közben
Lehet megválok néhánytól, van esetleg valaki, akit érdekelne?

eszterga.jpg
    
(#) elektrorudi válasza Collector hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Az eszterga jobban érdekelne...
(#) Collector válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Azt gondolom Mondjuk van 2 is, az egyik az egy régi kicsi orosz, ez pedig egy 100 éves osztrák-magyar.
Van egy rakás tartozék hozzá, a fele azt sem tudom, micsoda. A késeket is most nézegettem, melyik mire jó.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Néhány gyorsacél kés.
(#) nagy hoho válasza Collector hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Ez egy arany bánya!
(#) zozz12 hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Hamarosan szeretném kialakítani első műhelyem! Igencsak kicsi lesz, de szeretném minnél jobbra csinálni, kis költségvetésből. Azt szeretném kérdezni, hogy egy műhely kialakításánál mire érdemes ügyelni, milyen tanácsaitok vannak?

Köszi
(#) klemo86 válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Ha kicsi, nyilván körbe kell polcozni-szekrényezni úgy, hogy azért viszonylag kényelmesen elférj, és minden cuccodnak meglegyen a helye… Persze nem árt hozzá egy kis fantázia, nézz szét ebben a topikban, nagyon sok jó és hasznos ötletet láttam már én is! Csak nekem elég nagy a műhelyem… (Szerintem ha lesz pénzem, a szobámat költöztetem oda, és a műhelyem lesz itt )
(#) Alkotó válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
A választ csak Te adhatod meg magadnak. Senki más nem tud tippet adni. Olyan "műhely" kell, ami a lehetőségek korlátain belül a leginkább ki tudja elégíteni azokat az igényeket, amiket elvársz tőle.
Ideális megoldás nincs, mert mindig lesz olyan tevékenység, amihez nem lesz jó. (Pl. ha egy forrasztgatós kis asztalt alakítasz ki, amit műhelynek hívsz, akkor az nem lesz jó ha bringát kell szerelni, vagy kaput kell hegeszteni.) És akkor még nem is említettem a "szemetelős" gépeket, mint pl. a faipari berendezések (nálam ezek külön műhelyben vannak).
(#) Ballage válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 29, 2010 / 1
 
Szia!

Kell jó polcrendszer, egy sokfiókos íróasztal, használt/kidobott is jó, valami nem gyúlékony alátét az asztal alá (meg a lapjára is esetleg), hogy ne kezdje ki a sok lehulló dolog a padlót, egy kényelmes szék amiben kényelmesen feléred az asztalt, néhány műanyag tárolódoboz az alkatrészeknek (Obiban, Praktiker, pár száz forintos csavartartó vagy barkácsdoboz), egy karos lámpa, de lehetőleg ne kompakt fénycsöves legyen, ha futja rá, akkor nagyítós, egy kapcsolós földelt elosztó (ebből sosem elég), meg egy földelt konnektor, ezt érdemes villanyszerelővel ellenőriztetni, hogy rendben van-e.

Lehetőleg olyan helyen rendezkedj be, ahol könnyen és alaposan lehet szellőztetni. Van pár anyag, aminek nem jó ha a füstjét/gőzét belélegzed. Ha van természetes megvilágítás, az a legjobb, de a fény lehetőleg bal oldalról (ha jobbkezes vagy) és felülről jöjjön, szemből vagy hátulról nem jó. Ne rendezkedj be ott, ahol sötét van vagy nincs rendes fűtés, ott meg pláne nem ahol minden nyirkos!

Ha nincs sok alapterületed, akkor építkezz felfelé, bár akkor bizonyos dolgok nem esnek majd kézre, de hát valamit valamiért. Alapszabály: a leggyakrabban használt dolgok essenek hozzád a legközelebb, ha jobb kezes vagy, akkor a jobb oldalra rendezkedj be, és persze fordítva.

Ha nagyon szoros a költségvetés, akkor egy DIY-1 kezdéshez simán jó, bár ebben ugyan szerintem 230V-os és nem hőfokszabályzós páka van, de legalább van hozzá kit és tényleg nagyon baráti az ára.

Ha saját magad akarod felszerelni magad, akkor sem kell szerszámból sok, egy oldalcsípő, egy csipesz, esetleg egy csőrös fogó meg egy hőfokszabályzós páka 1-2 heggyel a legtöbb igényt kielégíti. Én azt mondom, ha teheted, akkor mindig a minőségibb szerszámokat vedd meg, vagy legalább ne a legolcsóbbat. Rengeteg pénzt lehet elszórni hitvány dolgokra, amikről később kiderül, hogy szemétbe valók.

Ha saját magad akarsz nyákokat készíteni, akkor kell majd egy panelfúró, ez már pár ezerből megvan, esetleg állvány hozzá, de ez nem annyira fontos, bár a sokadik eltört fúró után lehet, hogy meggondolod majd a dolgot. Meg persze a vegyszerek és a többi eszköz, de az nem ez a topic.

Kellenek majd idővel műszerek is. Egy olcsóbb digitmulti nem kerül sokba, az mindig jól jön. Aztán majd kelleni fog labortáp (ezt olcsóbb meg persze hasznosabb is, ha magad rakod össze, de azért ott nem árt, ha egy haladóbb kolléga jelen van a nagyfesz miatt), egy alkalmas használt szkópot meg már 10-20eFt-ból megkapsz. De ez már a továbbfejlesztési rész.

Nem tudom mennyi idős vagy, de ha még nem a magad kenyerét eszed, akkor szerintem nyugodtan kérj a szüleidtől karácsonyra/szülinapra/névnapra ilyesmiket, még örülni is fognak, hogy nem kell gondolkodni az ajándékon, meg nem a szokásos "butaságokat" kéred. Az enyéim legalábbis örültek annak idején

Sokan nem gondolják komolyan, de én azért hadd ajánljam neked: érdemes egy kis egykilós tűzoltókészüléket beszerezni. Kb. 1-2 ezer forintból megvan és mivel ez mégiscsak egy műhely, ahol azért időnként forró dolgokkal meg vegyszerekkel dolgozol majd, nem árt ha kéznél van egy ilyen. Én ugyan még sosem hallottam olyat senkitől, hogy felgyulladt volna valamije, de ártani nem árt, főleg, ha lakásban űzöd majd az ipart. Ennyi pénz szerintem nem sok az extra védelemért. Mondjuk sok helyen magába a lakásba sem ártana, de ezt sokan nem tartják fontosnak.

Szerk. 1.: grafomán vagyok, az már biztos.... most látom csak mennyit írtam...

Szerk. 2.: komolyabb műhelyekben van kötszeres láda is, de ezt már csak nagyon-nagyon zárójelben jegyzem meg...
(#) SzervízMacska válasza Ballage hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Ez csillagos ötös!
(#) Ballage válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Nagyon szépen köszönöm! Igazából csak reméltem, hogy a lényeg benne van, meg hát még tudtam volna mit írni, de akkor biztosan elrettent volna szegény...
(#) SzervízMacska válasza Ballage hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Az volt a jó benne, hogy a lényeges pontokra koncentráltál. Lehetne szőrözni, hogy mennyi meg milyen csavarhúzók, ónszippantó és társaik... De a végére elveszne a sok bába közt a gyerek - ahogy azt mondani szokták.
(#) Ballage válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Mégis, így is milyen hosszú lett, pedig húztam belőle nem is keveset. Erről egy egész könyvet lehetne írni. De mintha régebben szóltak volna erről könyvek, vagy folyóiratok. Már nem emlékszem.
(#) SzervízMacska válasza Ballage hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Emlékeim szerint valamelyik tankönyvemben is volt egy kisebb fejezet a műhelyről, ám az inkább a baleset- és tűzvédelemmel foglalkozott. Igazából nem lehet mindenre kiterjedő, univerzális tanácsokat adni, mert az évek során mindenkinek kialakul a saját üdvözítő megoldása. Én is a saját kupacom közepén érzem magam a legjobban. De az irányvonal, amit általánosságban megfogalmaztál, tényleg jó és követendő.
(#) Ballage válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Örülök, hogy sikerült valami hasznosat írni.

Egyébként igen, minden műhely egyedi, alkalmazkodik a "gazdájához" meg a körülményekhez. Én most tartok ott, hogy az asztalomra leszabok egy rendes polcot, így gyakorlatilag lesz egy plusz szint a műszereknek. Nekem is szűkös a helyem és van egy baromi nagy és nehéz EMG szkópom, ami miatt az asztalomat nem tudom kihasználni. Hányódik itt két régi keményfa szekrényajtó, majd abból megcsinálom. Csak persze úgy kéne, hogy a kis "édes" 25 kilója alatt ne rogyjon össze az egész... Én is szeretem a kihívásokat, mi?
(#) zozz12 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Helló!
Hát nagyon köszönöm ezt a "kis" leírást, segítséget! Ebből kiderül hogy én extrán megszívtam. Mert a panellakásunk pincéjébe lesz/lenne a műhely, ami: sötét (ez nem gond, csinálok LED-es lámpát), nincs fűtés (ez is megoldható) és egy kicsit nyirkos. Nos ez utóbbinak nem tudom az okát, de a pincénken átmenő betoncső miatt is lehet, de a közösképviselő (apukám) szerint hamarosan le lesz cserélve műanyagra. De igyekszem majd minél jobb IP védettségű cuccokat beszerezni/használni. Az áramot oda majd külön kell bevezetni, villanyszerelővel. Lehet, hogy a földelést is külön kell kivitelezni. A szellőzéssel nem lesz gond, elszívó ventillátorral is rásegítek. Kénytelen leszek önmagamat felszerelni, mert 10k egy forrasztó állomásért, 50k egy labortápért nem egy optimális árazás, nekem. Hogy a legjobb szerszámokat vegyem, az kizárt, mert nekem túl drágák, de igyekszem a megfizethető minőségre hajtani. Multiméternek én egy MX-25323 ra gondoltam. Lehet hogy sokan nem, de én nagyon is komolyan gondolom a poroltó beszerzését! 14 éves vagyok amúgy.
(#) Alkotó válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
A forrasztóállomást nem tudod olcsóbban kihozni saját gyártásból sem.
Az elektronika egy nagyon költségs hobbi, szó nincs arról, hogy amit magad csinálsz az olcsóbb lesz mit a gyári. Sokkal inkább arról, hogy mégha drágább is, akkor is a te művet, és ha elég ügyes vagy akár még sokkal jobb is lehet mint a gyári.
(#) Ballage válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Szia!

A labortápot azért mondtam, hogy érdemes magadnak megcsinálni, mert töredék áron meg tudsz építeni egy olyat, ami jó darabig kiszolgál. AVR-ezéshez nem kell nagy áram, a robotika esetén ez nyilván attól is függ, hogy mekkorák a robotjaid, de ha nincs nagy áramigényed, akkor egy kicsi (pl. 1A-ig szabályozható) labortáp is megfelelő lehet az elején. Ilyet venni is lehet a netről olcsón, persze használtat.

A nedvességgel igazából az a baj, hogy hosszú távon nem szokott jót tenni a műszereknek és a szerszámoknak. De ha pl. egy olajradiátorral fűtesz, az szárítja is a levegőt, de persze csak akkor, ha megy, ami viszont nem olcsó mulatság. Gondolom a szüleid annyira nem örülnének, ha a lakásban bütykölnél. Pedig a panelben rendszering nagyon száraz a levegő a fűtési szezonban.

A pince jól zárható? Nálunk rendszeresen megdézsmálják a pincéket.
(#) Piszkos válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Szia! Én is hasonló cipőbe járok, csak épp egy lépéssel előrébb. Nekem sikerült 7k-ből kihozni a forrasztó állomást, szerintem megéri megépíteni, sokkal jobb vele dolgozni mint bármelyik olcsó 220-as pákával, feltétlen megéri, és a sűrűbb nyákokat mással nem is nagyon lehet. Kell egy kisméretű csípőfogó, lapos v kombinált fogó, szokott készletbe is lenni, egy hosszú csipesz alkatrészek megfogásához, egy multiméter, ónszippantó, ezzel már egész jól el lehet kezdeni az elektronikai részét. Egy kisebb, egyszerű labortáp megépítése se csillagászati összeg.
(#) zozz12 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Alkotó: szerintem ha a forrasztó állomás nem is, de sokminden mást, pl. labortáp (50 000Ft helyett 10 000Ft) igen. Ha valamit drágábban tudok megépíteni, mint az ugyanolyan gyári, hát én akkor a gyárira szavazok, de ez a felállás ritkán fordul elő.....

Ballage: igen, tudom, én is úgy terveztem hogy a forrasztó állomás és a labortápot(és még egy jó pár minden szerszámot, eszközt) magamnak megépítem. Konkrétan árak: forrasztó alkatrészei kb. 2000Ft, a labortápé kb. 2000-3000Ft, közös, 150VA -es, 2x24V -os tápjuk 7000Ft.
Jobban átgondolva, annyira nem szokott ott nyirkos lenni minden, de néha igen. De mondom, majd min. IP44 -es védettségre hajtok.
Egyenlőre nem túl jól zárható, de majd megoldom valahogy. Egyenlőre rendes ajtó sincs...

Amúgy nem csak elektronikai műhely lesz, igyekszem minél több mindenre használható műhelyet kialakítani. De majd lesz valami, remélem....
(#) zozz12 válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Nemrég lemértem, leendő műhelyem kb. 145cmx195cmx255cm (szé.x mé. x mag), ez 2,8 m2. Tehát így kell érteni itt a "kicsi" szót! De berendezés előtt ki kell pakolni a mostani tartalmát, vannak a falon direkt lyukak (úgy rakták a téglákat) a fölöslegeseket bebetonozni, falakról leszedni a ráfo*sott vakolatot, beton (igen csúnyán csinálták anno), és lehet hogy még le is kéne csempézni az alját, vagy szigetelő gumiszőnyeget teríteni rá.
(#) Alkotó válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Eltorzítod a lényeget, az épített és a gyári eszközök között.
Szinte egészen biztos, hogy azonos műszaki tartalommal nem tudsz olcsóbban megcsinálni semmit mint a gyár. De a dolog nem is erről szól. Egy házilag kivitelezett készülék, legyen az bármilyen, mindig egy folyamat végeredménye. Pontosan ez a folyamat az, ami jó benne, érdekes izgalmas, ahol a problémákat nem más oldja meg, hanem a készítő.
Ettől lesz a mű, az amatőr egyfajta lenyomata. Ez alapján lehet mondani véleményt, sőt sokszor magát az embert is meg lehet ítélni bizonyos mértékig.

Idézet:
„forrasztó alkatrészei kb. 2000Ft, a labortápé kb. 2000-3000Ft”

Ezt ne feszegessük, mert butaság. A forrasztóállomásnak csak a pákája kerül kb. 2000-be. A labortápnál pedig (mondjuk egy alapkivitelnél), a borda és az áteresztőelemek már eleve többe vannak, és akkor még nincs elektronika, puffer, kezelőszervek, csatlakozók, mérőműszerek, ventillátor, doboz, (trafót direkt nem mondom) stb.

Továbbra is azt javaslom, ne dőlj be még a legjobb szándékú műhelytanácsoknak se. CSAK akkor fog jól működni, ha specifikusan a saját igényeidre szabod. A szerszámok és eszközök a legkevésbé fontos szempont, mert akár egyesével is megveheted az éppen szükséges szerszámot. Itt egy kritikus pont van, méghozzá a satu. Már az is nagy kérdés legyen, vagy ne, és ha igen akkor milyen és mekkora.
Egy dolog fontos, amit már a legelején nagyon jól át kell gondolni, mégpedig a tárolás ügye. Ha ezt nem tudod ügyesen kitalálni, akkor nagyon megkeseríted a saját életedet.
(#) zozz12 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Igazad van teljesen, abban is, hogy valószínűleg rossz összegeket írtam ide.
A műhelyt természetes úgy fogom kialakítani ahogy tudom és ahogy tetszik. Ide elsősorban azért tettem fel a kérdést, hogy van e valami különleges, amire érdemes figyelni, de nincs.
Amint kész lesz a műhely, mutatok róla képeket!

Köszi a hozzászólásokat!
(#) Frankye válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Egy (két) ötlet:
Most - eleinte - nincs még sok alkatrészed, de a későbbiekre jó, ha már most elkezded gyűjteni. Nekem bevált.
Tehát: A műanyag vajas (margarinos) dobozok kis helyen elférnek, jól halmozhatóak egymásra, és egy rácsos "zöldséges" polcon (aminek van kerete, ezért nem hull le róla!) jól elférnek. Célszerűbb a szögletes doboz, mint a kerek, és mindenképpen érdemes ellátni az elejét címkével, hogy mi van benne.
Az apróbb alkatrészek tárolására a gyufás dobozok összeragasztva, szintén jó szolgálatot tehetnek.
(#) zoly15 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Ha már itt tartunk, a jégkrémes dobozt is érdemes gyűjteni Nekem sok holmi abban van egymáson.. Bővebben: Link
(#) huba válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Dolgozol te rendesen? Túl nagy a rend.

Én is a jövőben fogom költöztetni a műhelyem. Az a dilemmám hogy a műszereket(labortáp, függvénygenerátor ilyesmi) tegyem szemből vagy oldalról. Most a hely megengedné a szemből való pakolást. Csak... szembe van szemre esik, de át kell nyúlkálni az épp aktuálisan bedrótozott dolog fölött. Jobb oldalt pedig ablak van, 60cm-re a faltól szóval oda sok minden nem fér. Keskenyebb asztal felett könnyebb átnyúlkálni, viszont nem lehet férni rajta. :pardon1:
(#) zoly15 válasza huba hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Idézet:
„Dolgozol te rendesen? Túl nagy a rend.”
Nem véletlen! Ez a kép akkor készült mikor elkészült a műhely.. Most az asztalt egy 120W-os trafó birtokolja aki szekunderre vár A primert megtekertem. De a felújítások miatt csúszott. Holnap kap szekundert...
Következő: »»   90 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem