Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Elkészítettem a végcsövek nyákját , kialakítása lehetővé teszi PP és a hidalt SRPP kipróbálását is .
Középen a 4db. előfesz. beállítási lehetőség párhuzamos PP esetére .
Ti mekkora max. indukciót engednétek meg egy VAC ( a márka most fontos, az eddigi tapasztalatok alapján jobban gerjeszthetó pl egy magyarnál) SM85/b szalagmag esetén, kimenőnek 17 W-ra, 30 Hz fa körül ?
Köszönöm ! És gratulálok ismét az építkezőknek, sikeres építményeihez !
A gerjesztés értéke függ a csőtipustól is (Ra) valamint kérdés még hogy mekkora erősités csökkenést engedsz meg az alsó határfrekin.
PP v SE kapcsolás lenne? Nem olyan egyszerű, kiszámolni, mint első ránézésre tűnik.
Egy csőnél (6S19P) ha egy halom kivezetés párhuzamosítva van, bőven elég egyet bekötni a sok közül, ugye? Ezt a 10Wattot csak bírja egy kivezetése is…
Persze hogy elbírja. Ha a jóval nagyobb fűtőáramot is elbírja egy láb akkor az anód, katódáramot ami sokkal kisebb tutira elbírja.
Szia aszt hiszem az eljárást kadmiomozásnak hivják De tudomásom szerint alunál nem műkődik csak acélnál Nem gondolkodttál saválló lemez tukőrre polirozással ha megnézed elál a szavad a feliratra őtlet........lézerrel kivágatott lemez..pl felirat zsinorirás szám stb...vágási széleség 2 mikron ..mőgőtte megvilágitod leddel. :
valóban nem voltam elég pontos ! Nem a kiszámolással van baj, csak még vágott szalagmagra nem terveztem, kimenőt,é s sok ellentmondásba botlom .. elvileg jobban "meggerjeszthető", de sokan mondják, hogy számoljak úgy vele, mintha 0,35-ös "mezei" szilíciumos trafólemez lenne ..
Sőt ilyet is hallottam : Számolhatsz úgy vele, mintha sima lemezelt vas lenne, tehát akkor kimenőnél 1 T-val Vas : VAC SM85/b Raa = 8 kOhm Pmax = 17 W ( primer oldalon ) fa ~ 30Hz és PP ( nyilván ), 2 db El84, vagy 6V6 Már kiszámoltam a trafót, neccesen el is fér(ne) az ablakba, de én szeretek soronként szigetelni, primer, és szekunder részek között minimum 2-3 kV átütési szilárdsággal.. gyanúsan sok lett a menetszám, vagyis nem, de van aki azt mondta ...
3000 Menet primer, 8 ohm 100Menet. KB ennyit kaptál?
sm85a-ra jó ez a számolás.
Nem SM85A.. , B vas és arra szerintem bőven elég 2500/80 menet .
Igen láttam hogy a nagyobb vasról van szó.Én 6 cm2 toroidra szoktam 3000/100-at tekerni, és jól szól.
Annyi menetet , toroidra feltekerni kézzel , nem kis munka , de biztos megéri .
Hát még ha figyelembe vesszük, hogy én valószínűleg csak 1800-2000 menetet tekernék rá, abból az apropóból kiindulva, hogy a gyárilag 50 Hz-re számolt menetszám (V/ menet) duplája elég szokott lenni (30 Hz-re). :hide:
Összeállt a füles erősítő, deszkán, egyetlen triódába kapcsolt csővel és kimenőtrafóval.
Először Sturbi EF80-as konstrukcióját próbáltam ki (minden plusz rács az anódon) . A normál (2Veff) bemenő jelre sajnos nagyon kicsi teljesítményt produkált az 5K/32ohmos illesztésre. A cső így valóban nem tünt mikrofóniásnak, de egymagában nem állta meg a helyét. Ha áthidaltam a katódellenállást kondival nőtt ugyan a kivehető teljesítmény, de hozzá jelentősen torzult a jelalak. Kipróbáltam még E180F SQ ill. 6ZS9P-E csövekkel is, de egyik sem volt az igazi. Végül átforrasztottam a foglalatot a 6E5P-hez. Ez már hangminőségben és teljesítményben is azt hozta amit elvártam ettől a kapcsolástól. Még 6E6P-E-vel és 6ZS52P-vel is szeretném maghallgatni, csak ahhoz újból át kell forrasztanom a foglalatot (fránya csövek). A hálótrafó nem maradhat, mert bár bírja teljesítménnyel, de csak ilyen messziről nem szórja meg a kimenőket. Igazán szépen és brummentesen szól, pedig váltóról megy a fűtés. (Heteken át hallgattam ezen a zenét, mert a Hiraga RIAA darabokban volt az átépítés miatt.) Sajnos a fülesemben (AKG K66) nem bontható szét a földvezeték, így nem tudom kihasználni a szimmetrikus meghajtás adta előnyöket.
És néhány jelalak...
Az 1 kHz-en látható berezgés felfutó élnél aggasztó, melyet igazol a 10 kHz-es négyszögátvitel. Visszacsatolás kismértékű kellene, de akkor +1 cső.
Vagy igazi trióda: 6C19, E182CC, 6N6..De ezek elé is kellene egy meghajtócső. Cső.
na elővettem a számolósos füzetem, és 2880 menet számított primer menetszám van odaírva .. Szekundert még nem számoltam, ahogy ez sem végleges, és pontos érték, mert nem csináltam próbatekercselést ....
na most már nem is tűnik olyan soknak, de úgy látom megint ellentmondások sorozatába ütközöm 0,6 T-vel, és 40 Hz fa-val számoltam ! az indukcióval vagyok bajban, szerintem "mehetne" feljebb - más szerint meg nem - és akkor, több, vastagabb szekunder férne A csévetestek január óta itt vannak "lelökve", ezek lesznek az első osztott (kamrás), és hiperszil kimenőim, már az "osztófal" is be van ragasztva
1, és 10 kHz-es jelalakok elég csúnyák, ezek magasabb frekvenciákon nem valami "jó" működésre utalnak (?)
De ugye tudjuk, hogy a mérés, és a fül két különböző dolog, így, ha tetszik a hangja, hát kit érdekel az oszcillogram ? Grat ! Doboz, mikor lesz ?
Kimenőnél sok lesz az 1T.
Az a lényeg hogy a max. indukció a vas lineáris szakaszára essen. Küldök magánban egy pár oldalas amcsi szakirodalmat, sok okos dolog van benne, egész biztos hasznát veszed.
Köszönöm !
De hiperszil magnál is sok ? Ez a konkrét kérdésem ? Ugyanis a katalógus, hálózati transzformátor esetén 1,7 T max indukciót enged meg ! lemezvasra készítettem már vagy 20 kimenőt, jól is szólnak, SE is, PP is, csak Hiperszilre még nem ( csak hálózatit )
Szerény tudásom szerint lemezelt vasmagot max 1T-ig, hiperszilt 1,4T-ig érdemes gerjeszteni.
Kár lenne abba a hibába esni hogy túlgerjeszted. Szerintem méretezd úgy hogy az alsó határfekin legyen a max gerjesztés, mondjuk 0,9T, és erre számold ki a dolgokat. A menetszámok alapján még induktivitást kellene mérni, majd visszaszámolni belőle a paramétereket,de ez is necces, mert nem tudod a vas relativ permeabilitását. A trafótekercselés, főleg kimenő esetén majdnem hogy külön tudomány. Szóval nem csak annyi hogy rányomatok ennyit primernek, ennyit szekundernek aztán jó lesz. Konkrét tanácsot nem tudok adni, ez már meghaladja a tudásomat
Már hiányoltalak , jól eltűntél .
Látom nem lustálkodtál , eredménye is van . Gratulálok , az elvégzett kísérletekhez is .
Azért emeltem ki, hogy VAC vasról van szó !
egy tapasztalat kuttatott eddig a dilemmáig : két teljesen azonos menetszámú, azonos drótokból készült hálózati trafót készítettem, az egyiket VAC SM85a-val vasaltam be, a másikat Tolnaival .. az üresjárási áramfelvétel, bár pontosan nem emlékszem, a magyarnak majdnem a duplája ... olyan 11, és 19 mA lehetett ... direkt megcseréltem a vasakat, hátha tekercs gebasz van, és lám fordítva is a magyarnak volt nagyobb az üresjárási árama a bilincsek "szakadás előtt egy menettel" meghúzva, az érintkező felületek között egy mikronnyi porszem sem volt Ez a szerény kísérlet nekem igazolta azt, amit mindenki hangoztat : bizony a német vas jobb ! egyébként a katalógus a magyar vasra is valami 1,6 T -t enged meg ... Nagyon kísérletezni nem akarok, mert drága a réz ... szerintem megpróbálom 0,8-cal ... egyébként már több éve egy nagyon sok elhanyagolást tartalmazó módszerrel számolok kimenőt, ami kb a hálózatikkal megegyező, és így is jó eredményekre jutottam, és nem kell 8 oldalon keresztül számolni ..... Sajna induktivitást nem tudok mérni, ez a nagy bánatom már évek óta ... Egyzser csináltuk egy tesztet : egy ismerősöm egy bonyolultabb, kifejezetten kimenőkre alkalmazandó képletsorozattal számolt, én meg a már bevállt módszerrel ... egymástól több, mint 100 kilóméterre, függetlenül folyt a számítás, az internet áldásos tulajdonságainak segítségével vetettük össze eredményeinket, és néhány 10 menet eltéréssel azonos értékeket kaptunk ! A különbség annyi volt, hogy én egy bonyolultabb rétegezést "terveztem" (a transzformáttorok nem készültek el, csak "szórakoztunk")
Ez így van , ezért is írtam , hogy bőven elegendő .
Túlméretezni sem szabad , többet árt mint használ .
Egyértelmű amit irsz, a Német VAC magok sokkal jobbak mint a Magyar vasak.
Gondolom jobb anyagból, jobb gyártástechnológiával készülnek. Sajnos már csak drágán,vagy nehezen beszerezhetők.
A 10 KHz négyszöget látva , kb. 18 KHz-ig lehet egyenes a frekimenet , majd kiemelés és visszaesések követik . Ezt a kimenő okozza , ezért kísérlet ként , a szekunder földelését is megpróbálhatnád és a primerek összekötését is módosíthatod (alsó és felső primer sorba , majd a közepe ) , még a vas földelése is okozhat változást .
Dúrvább beavtkozással , egy R/C tag a primerrel párhuzamosan is símítható a jelalak , persze figyelemmel kísérve a hangra gyakorolt hatását . Így megnézve ismét 10 KHz négyszöggel .
Szerintem ezért is méretezheted 1T-re , mivel ez nem magyar vas .
Idézet: „Már hiányoltalak ...” Ez jól esett. Igyekeztem néhány elmaradásomat pótolni, mielött "más vizekre evezek" ... Elkészültem végre a Hiraga RIAA átdobozolásával is. A másik fórumba raktam fel róla képeket.
Simán beleférne még ebbe a 0,5W-ba is a visszacsatolás. A füles max. 250mW-ot bír és hanglemez-forrásból 2,45Veff-et tudok elérni a mérőlemez 1kHz-es 113mm/s-os jelére.
Mindamellett megjegyzem, így sincs rossz hanga. |
Bejelentkezés
Hirdetés |