Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Valóban lehetne szemre szebb is, de mindezt visszacsatolás nélkül hozta.
Halkan jegyzem csak meg, hogy van olyan, nem is rossz hangú Rotel tranzisztoros erősítőm aminek a 30kHz-es négyszögjelét mintha vonalzóval rajzolták volna, egy ideje valahogy mégis csak DVD-t hallgatok rajta...
A szekunderek egyik pontja már a közös földre van kötve, mert mint írtam a fülesben nincs lehetőség külön szedni a testvezetékeket. (Hiába az 5 polusú XLR csati )
A primerek összekötésén nem tudok módosítani, mert azok a csévén belül lettek sorbakötve, csak a szekunderek tekercsvégeit vezette ki a Mester (mivel csak ezt kértem). Ha Te is indokoltnak tartod, akkor inkább készítek hozzá egy kis visszacsatolást.
Akkor próbáld ki szek. földelés nélkül is ..
Vamag földelését is variálhatod , ezzel is változnak a kapacitás viszonyok ... Jobb lett volna kivezetni és talán vastagabb réteg szigetelés is előnyösebb lehetne .. Visszacsatolással azért én óvatosan bánnék , nem vagyok biztos benne , hogy javítana a négyszög jelalakján , esetleg kompenzálva . Próbára bekötheted a szek. tekercset a katódba (QUAD) , vagy az anódról egy R-C taggal a rácsra is lehetne visszacsatolni .
Megint ittvagyok egy aprósággal: tehát csöves egyenirányításnál minden olyan kézenfekvő volt, de most olyan hatalmas ampertemetőt nem szeretnék, mint először, és a diódás egyenirányítás egy-két kérdést vetett fel bennem Előszöris adott 180V a tekercsen, 250V-nak kéne lenni az anódkörben, közben: diódahídhoz jó-e 1N4006 (ebből van sok)? Utána pedig CRC szűrő lenne, ehhez mekkora ellenállást "szoktak" tenni? Kondik 100-470μ közt, addig oké… Köszi előre is (a türelmet is )!
A 180V-ból egyenirányitás után 253V-od lesz.
Szerintem egy fojtóval kellene megoldani a dolgot, mivel CRC tagnál az ellenállás értéke attól (is) függ hogy mennyit eszik mögötte az áramkör. Diódának jó az 1N4006, de szerintem használj valami jobbat,mondjuk MUR140-et vagy hasonlót. (Az nem hozzáállás hogy ebből van sok.Nekem is van 2 vödör Remix kondim, mégis megveszem a Wimát, mert az jobb) Esetleg vehetnéd nagyobbra a szekunder feszültséget, és megoldod stabilra az anódfeszt áteresztőtranzisztorral.
Azért nem viszem annyira túlzásba a dolgot Diódának egyelőre ezt beleteszem, aztán majd variálok, most csak nagyjából a belsejét akarom elrendezni, utána meg majd… A szűrő meg egyelőre CC marad, élesztés után ezt is kitalálom - jobbhíján A fojtót valamiért nem szeretem… Egyébként én is általában új alkatrészekből építkezem, hiába van itthon egy csomó bontott (a diódák is újak, nem is tudom már, honnan kerültek ide…). Még az is lehet, hogy belepróbálom azokat a régi fém tokos diódáimat…
Sajnos 180V AC nem elég terhelt 250V DC feszültséghez , a trafó szek. tekercsének ellenállásán is lesz veszteség , ezért én csak 230-240V körül saccolom.
A C-R-C szűrésen R tagján is lesz feszültségesés , az R értéke 47-68 ohm lehet .
Végre az én készülékem is kezd erősítőre emlékesztetni. A hálózati trafó elég csúnyára sikeredett, de legalább csendesen jár, és terhelve is leadja a feszültségeket. Ha lesz még rá időm, összehozok rá egy trafótakarót.
Rendben, köszönöm! Fleta tudja, Ő tekeri Ha kicsit kisebb lesz, az csak jobb (ezt már megtanultam a csöves világban, lásd az előző "művem"), itt meg pláne.
Én is remélem, és hogy be tudom mutatni a találkozón
Meg lehet úgy oldani a "lágyindítást" hogy a felfűtés után egy külön kapcsolóval kapná az anódfeszt? Hova lenne érdemes tenni a kapcsolót? 5U4G+ CLC lenne a táp.
Én olyan megoldást láttam egyszer, hogy az anódfesz középleágazásában volt a kapcsoló (ami vagy engedte testre, vagy nem)… Csöves egyenirányításnál szerintem elég jól késlelteti az egyenirányító, legalábbis nálam a GZ34 ezt tökéletesen megoldja
Van GZ34 is bár azzal még nem próbáltam. Be és kikapcsoláskor elég erős búgást produkál, lehet a kondenzátorok értékeivel kísérletezek még.
Nálam nincs ilyen gond, viszont brutális, milyen nyugodtsággal fűt fel és mászik fel a voltmérő mutatója
(A bekapcsolástól számított 32 másodpercen belül van üzemkész állapotban )
Nálam a Williamson (szintén GZ34-el) 23 másodperc alatt "állt be".
Teheted a kapcsolót a clc tag után.
5U4 esetén az első elkó 33µF lehet az adatlap szerint,erre érdemes figyelni.Az ellenállás után már tehetsz nagyobbat.
Nem kötekedni akarok,de nem szórja meg így a kimenőt a hálózatid?
Hali!
Lenne egy pár kérdésem tőletek. Adot az egyik leg egyszerűb PL504 kapcsolás 27v anód fesszel és fűtéssel. Ha én pl az anódra 300v kötnék a fűtés maradna akkor nagyobb teljesítményt tudnék ki hozzni belőle mint 1w?
Akkor kell a katódhoz ellenállás, na meg még más is, az már nem lenne ilyen egyszerű. Ráadásul meghajtás nélkül elég karcsú teljesítményt adna. Na így sem egy erőmű. Építsd meg így, elég jól tud szólni normális hangszórón. És 10 perc alatt megvan a tápjával együtt. Képkimenő jó hozzá.
Ez a fatengelyes kapcsolás már szerepelt itt valamikor.
Elvileg működik.300V anódfesz esetén más kimenő kell, de szerintem ezzel a project-tel nem érdemes foglalkozni.
Köszönöm a válaszokat.
A táp már meg van 2*40v 400W toroid. Ami szűrve puferrelve 55v a 2db cső fűtése 54v +az anód fesz és ez pont jó.
Több PP ampot összeraktam, a brummal/szűréssel soha nem volt gondom... De az SE-kbe már valahogy muszály volt jobban odafigyelnem a részletekre Betettem szépen a csövet a tápegységbe, meg a fojtót utána-és megszólalt egy más kategóriájú erősítő...
Gondoljunk csak bele, hogy akár egy 5Henrys fojtótekercs Xl-je is 100 Hz-en kb 3 kOhm... Ez a 68 Ohmos szűrőellenállásnak durván a 40-szerese :yes: Bocs, hogy leírtam a véleményemet, nem tudom SE-t vagy PP-t építesz... A fojtó mindenképpen javít tapasztalatom szerint a hangon... Sok sikert!
Nyugodtan szólj bele, ezért fórum a fórum Ez ilyen furcsa PPPP lesz, illetve csak PPP, kis vackokból, de mindenképpen egy érdekes jószág lesz, hasonlót se láttam még Egyszer én is építek SE-t, mondjuk 6C33C-ből, meg hozzá 5C8S-t! Ennél nem aggódok a szűrés miatt, elég "puritán" jószág lesz, de sokat várok tőle, mert a csöveket is megtanulmányoztam, és az adatlapjaikat is, ez CSAK jó lehet… Nemsokára élesztés, ha a találkozóra kész lesz, akkor nem is teszek fel előtte képet Hétfőn jönnek meg a trafók, a sasszit se viszem túlzásba, ennek most ez lesz a lényege, meg a fényáradat! Remélem elkészül, és szuper lesz, hogy én is előrukkoljak végre valami épkézláb szerkezettel…
Micsudi? Rákerestem, hát nem semmi jószág!
Ez csak egy PP 2-2 csővel csatornánként. Nem túl nagy, pont elég
Sok sikert!!!
Első "hallgatható" erősítőm egy ECC82-vel hajtott cirklotron elrendezésű EL84/trióda végű szerkezet volt, kb másfél évtizede...
Köszi Nekem másfél évtizede még csak a csőgyűjteményem túlnyomó része került hozzám, amikor is azokat nézegettem állandóan - akkor még nem nagyon tudtam mire vélni őket, de tetszetek
|
Bejelentkezés
Hirdetés |