Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   14 / 30
(#) shalafi.66 válasza hexaszer hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Most falat bont, vagy rá kell erősíteni?
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

380mm-es hangszóróhoz TL-t? Érdekes vállalkozás. Mondjuk ha a padlásteret beépítenéd vele (lásd watt tégla TL-e).

Az fs-sel semmire nem mész, a TL tervezése sajnos egy-két fokkal bonyolultabb folyamat, mint egy sima b-reflex, szóval a másik fórumon valamit kihagytak a számításból.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Épp ma olvasgattam több oldalnyi okosítást Watt mestertől a másik fórumon. Namost azokból táplálkozom. Az ott leírtak alapján elegendő az Fs érték, a tölcsér területe a hangszóró területe, 5%-os nyitás a tölcsér vége felé, annyira nem kényes a hangszórókra sem,stb stb, én biztosan ki fogom próbálni, mert nagyon kíváncsi vagyok mostmár, aki megépítette mindenki azt mondja , hogy még egy gyengébb hangszóróból is többet kihoz mint egy zárt , vagy b-reflex. Tudom, hogy alacsonyabb Fs-el rendelkező hangszórókat ebben a dobozban nagyon nem szabad zavarni, mert alig van csillapítás, viszont kárpótolnak a szőnyeg alól feljövő mély tartományok. Viszont egy keményebb felfüggesztésűvel miért ne lehetne PA dobozt építeni? Akár ezzel? Van akadálya? Esetleg rossz lenne? Nem értem. Watt pont erről beszélt, hogy szabadtéri , 3 részes TL sugárzója döbbenetes volt. Mindenki mást mond, te azt mondod bonyolultabbb, más azt mondja sokkal egyszerűbb mint egy b-reflex doboz kiszámítása. Hol az igazság?
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

A watt-féle fejtegetés kissé elavult, kb. 30 év lemaradásban van, arra az időszakra vonatkozik, amikor még az akusztikus mocsár-szerű TL-ek voltak divatban. A hangszóró fs-ének semmi köze a TL hangolási frekvenciájához, az igazság meg Martin J. Kingnél megtalálható kb. leírva, www.quarter-wave.com . Persze még ezek is csak egyenes, forduló nélküli csövekre igazak.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Hogy érted , hogy divatban? A hangkép az egy divat?
Idézet:
„A hangszóró fs-ének semmi köze a TL hangolási frekvenciájához,”
miért ne lenne köze? Ezzel kell kiszámolni a cső hosszát nem? Nem értem mindenki mást mond. Akkor tessék, véleményed szerint, ha adott egy 20-as mély, hozzá való közép, magas, mi alapján méretezzek neki egy dobozt? TL-t szeretnék, van erre mód? A mocsaras téma elavult, watt butaságokat beszél, a qurter-wave meg csak csőre méretez. Ezek szerint mission impossible? Na ezt azért nem hiszem.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Nem, a cső hossza a várt hangolási frekitől függ, levonva belőle a torkolati tényező értékét. De gondolkodás nélkül nem érdemes a hangszóró szabadon mért rezonanciafrekvenciájához hangolni a csövet, előbb meg kell nézni, hogy az adott esetben, az adott T-S paraméterekhez mire van szükség. Ebben segítenek pl. MJK írásai. Viszont az ott leírtak csak egyenes csőre vonatkoznak, a fordulókialakítások buktatói nincsenek benne, és az sem, hogy egy helyesen elkészített fordulóval is, a második csőszakasz csak kb. 50%-ával növeli az effektív hosszt.
Idézet:
„Hogy érted , hogy divatban? A hangkép az egy divat?”
Ez egy nagyon jó kérdés, és a válasz szerintem igen.

No, viszont én nem szeretném a létező összes variációt és az összes lehetőséghez tartozó okot-indokot leírni, szóval ha lehet az általánosság helyett koncentráljunk egy konkrétabb problémára. A TL sem lehetetlen feladat, csak mint mindenütt, itt is figyelembe kell venni az elérhető infókat.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Ahham, értelek. Hát, van most egy (nekem) elég jó minőségűnek tűnő JVC hangszóró szettem, ebből fogok építkezni, kicsit régebbi vágású, de minőségi alapanyag. Most, hogy mondod, tényleg a fordulókra is van valami képlet. Tudom, hogy nem egyszerű, ez Lamalas kolléga is említette, nekem jó barátom, szakmailag elismerem, de tudod, én az a fajta vagyok aki mindig más utakon jár, nem véletlen vannak csöves erősítőim, meg projektoros TV-m, valahogy mindig azt keresem, ami nehéz, problémás, és nincs mindenkinek. Éppen ezért szeretnék egy jó TL-t. Tudom meg kell küzdeni érte, túrni, számolni, stb, de ha másnak sikerült, és rettentően jó véleménnyel van róla mindenki , akkor nekem miért ne sikerülhetne?
Ez a hajtogatással járó veszteséget sem olvastam még sehol. Azt mondják, úgy hajtod ahogy akarod. Azt mondod, ha van egy 2m-es csövem, és összehajtom 2 darabra, akkor az csak 1.5m-nek felel meg? Durván szólva? Én őszintén szólva, nem gondolom, hogy ennyire problémás lenne, akkor miért írja mindenki, hogy egyszerűbb, jobb, szerethetőbb? Hazudnának? Nem értetlenkedni akarok, csak a miérteket keresem.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Egyszerű az oka. A hullámfront nem fordul be a sarkon, mint ahogy sokan berajzolják, hanem a keresztmetszetváltozások miatt reflexiókat szenved el, egy része viszaverődik, egy másik része továbbhalad, kialakul tehát egy felhullámú rezonancia a cső zárt vége és a doboz alja között, illetve egy negyedhullámú a válaszfal alsó éle és a zárt vég között. Ezzel általában sikerül addig súlyosbítani a felharmonikusok által amúgy sem jó helyzetet, hogy az alap negyedhullámú rezonanciát teljesen elnyomják a 100-200Hz között jelentkező nem kívánatos kiemelések.
Többek között ezért is érdemes maradni az egyenes csőnél, sok munkát megspórolsz vele, és egy dimenzióban már valóban könnyű megkeresni a felharmonikusok helyét a dobozon belül (elég az első néhányat), aztán az adott ponton fékezőlemezekkel csillapítani.
Az egyszerűbb-jobb arra vonatkozik, amikor a cső nem TL-ként funkcionál, hanem rezisztív módon, elég agresszíven csillapítják a rezonanciákat, teletömik csillapítóanyaggal, és egy akusztikus mocsár lesz az eredmény. Persze ez a negyedhullámú alapharmonikusra is hatással van, csökkenti a hangnyomását, így olyan hangszórók jók hozzá, amik elektromosan gyengék, 1,0 körüli jósági tényezőkkel 30 körüli EBP értékkel bírnak. Ez a 30 évvel ezelőtti stílusú TL, ahogy az előbb is említettem (csak nem ilyen részletesen).
Hogy mennyire szerethető, az a felhasználótól függ.
Idézet:
„Én őszintén szólva, nem gondolom, hogy ennyire problémás lenne, akkor miért írja mindenki, hogy egyszerűbb, jobb, szerethetőbb? Hazudnának? Nem értetlenkedni akarok, csak a miérteket keresem.”
Lehet, hogy nem gondolod, más utakon is járhatsz, de attól még a csövek+hangszórók nem fognak másképp működni.
Ha TL-t akarsz építeni saját tervezéssel, akkor az alap lesz, hogy pontosan tudj impedanciát mérni. És ha a mélytartomány után később majd az is érdekel, ami 300Hz fölött történik, akkor muszáj lesz (átvitel) freki-hangnyomásmérésre is berendezkedni.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Hát ilyen mélységekbe valóban nem mentek bele a másik topicban. Értem amit mondasz. Ha jól értem kicsit megszállottnak kell lenni egy TL építéshez. Érteni kell hozzá, tudni mit, hogyan számolj, mi mitől következik, és minek mi lesz a következménye. A teletömött doboz , ha jól tudom, majdnem olyan mint egy zárt doboz lenne, mivel annyira elnyeli a hulámokat, hogy a kilépőnél, gyakorlatilag megállnak a hullámok. Na én nem ilyet szeretnék. Olyanra gondoltam, aminek csak az oldala van bélelve csillapító anyaggal. Az impedancia mérést megoldom, azzal nincs gond. Viszont a 300Hz feletti dolgokat kismértékben a műszerre, nagyobb mértékben a fülemre hagyom, mivel mint kiderült, a fülemnek nem tetszik a lineáris átvitel , tudom, sokaknak az az etalon, de valahogy én jobban kedvelem, a kissé loudnesses beállítást. Ezzel csak arra szeretnék kitérni, hogy nem a műszeremmel szeretném hallgatni. No meg persze ott van az a tény, hogy kissé másak a nézeteink. Én nem vagyok annyira maximalista, te egy hangszóró gyártó vagy, én hobbista, te olyat akarsz produkálni ami másoknak meg kell , hogy feleljen, amivel nincs is baj, én olyat akarok ami nekem tetszik, nem kell, hogy professzionális szintet üsse, ha már sikerélmény van az is valami, végül is ez a hobbi lényege. Elképzelhető az is, hogy amire én azt mondom, hogy ez döbbenet, te arra azt mondod, de gyenge, és fordítva is igaz, hallottam én stúdióba KV2 audiót, BOSE-t, miegymást, na olyat biztos nem tudnék csinálni, nem is az a cél, a cél az, építsek két dobozt a csövesemnek, ami elé leülök, és élvezettel hallgatom rajta a kedvenc zenéimet. Szerintem ez nem olyan lehetetlen, pláne , hogy ma már elég sok műszer és segedelem áll a hobbista rendelkezésére.
Üdv. Doncso
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Ha csak az oldalfalakat vonod be, azzal nem sokra mész, ott kb. alig lehet csillapítani akármilyen állóhullámot is, mert a falaknál mindig nyomásmaximum pont van, csillapítani pedig a sebességmaximum pontokon könnyű.

TL-hez a semmiből építkezve egy szétszedhető próbadoboz kell általában, és némi idő, mire megtaláljuk a megfelelő kialakítást. Talán ezért nem szeretjük, kapásból eggyel több doboz, és vagy egy hónap, ami a mérésekre rámegy, még akkor is, ha sietősre vesszük.

Ha nem akarsz nagyon belemerülni, akkor csak az általános intelmeket tartsd be, vagyis minél kevesebb, lehetőleg 0 forduló, a hangszóró T-S-éhez, és mechanikai korlátaihoz nagyjából megfelelő keresztmetszet-hangolási freki, és egyenes cső (ami nem tágul-szűkül), kb. azzal legkönnyebb az élet, alsó kilépőnyílással, a padlótól a torkolati tényező értékével legalább elemelve.

Ha mégis kettéhejatod a csövet, akkor próbálj figyelni arra, hogy a fordulónál ne legyen számottevő keresztmetszet-növekedés, két terelőlemezzel, és a válaszfal meghosszabbításával ez nagyjából megoldható, illetve a hangszóró, és a kilépőnyílás lehetőleg minél távolabb legyen, mert azok között is kialakul egy negyedhullámú rezonancia.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Na, igen, valahogy én is így gondoltam. Látom érted mi a terv. Így fogom csinálni.
Üdv. D.
(#) dj_zsooltika hozzászólása Júl 13, 2010 /

Üdv!
Lenne egy könyv: Klinger Hangdobozépítés Amiben van szó a tölcséres ládákról. Ez le lehet tölteni e bookban?

Ha lehet hol mert sehol nem találtam. Előre is köszönöm!
(#) ptesza válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Itt megtalálod.

Bővebben: Link
(#) hexaszer válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Nagyjából 70 m2-es jól csillapított helységben szól.
A doboz akkora mint egy ruhásszekrény (kétajtós ).
Kb 6m a tölcsér hossza. Az alsó tartományban másképp szól mint egy reflexdoboz. Régebben használtam úgy is, hogy volt mellette subwoofer kimeneten 2x100W ecler végfok 2 pár mélynyomóval ha a tuc-tuc esett jól.

A reflex doboz a frekvenciát csökkentve hirtelen elhallgat.
Egy dob kétségtelenül nem akkora élmény, de pl orgona hangját még extrém mély tartományban is visszaadja. (kb 10-16 Hz az alja)
(#) shalafi.66 válasza hexaszer hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Idézet:
„A reflex doboz a frekvenciát csökkentve hirtelen elhallgat.”
Egy valódi tölcsér még meredekebben esik hangolási frekvencia alatt.

Ruhásszekrénybven 6m? Ez inkább egy rosszul hangolt TL esete így ránézésre.
(#) hexaszer válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Régebben volt nálam már vki aki hallott már ezt-azt.
Lepetézett. Szóval annyira nem lehet gáz.
(#) Kovidivi válasza hexaszer hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Nálam is mondták már páran, hogy kapcsold már ki, mert nem voltak ekkora mélyhez hozzászokva, felállt a szőr a karjukon, tehát minden bajuk volt, el voltak ájulva, hogy milyen nagyot, és szépen szólnak a hangfalaim, meg milyen nagy a mély hangnyomása, de én tudom nagyon jól, hogy a hangrendszerem őszintén szólva is pocsék még
(#) hexaszer válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Nem a hangerő tetszett neki, hanem ahogyan szólt.
(#) Kovidivi válasza hexaszer hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Nekem is mondtak már ilyet. Csak utalni szerettem volna arra, hogy minden relatív.
(#) hexaszer válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Szerintem nem TL.

-Egészen kicsi a nyomókamra. (kb 2 l, drive 17 cm)
-A membrán / torok felület aránya 3:1
-Száj / torok nyílás felület aránya 1:50
-Traktrix tolcsér kontúr

Ez TL?
(#) shalafi.66 válasza hexaszer hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Ha 6m környékén van a középvonalban mért hossz, összehajtogatva egy ruhásszekrénybe, akkor igen, valószínűleg megjelennek a TL-re jellmző hibák. De ebben az esetben a rosszul hangolt jelző is egészen biztos.
(#) dj_zsooltika hozzászólása Júl 15, 2010 /

Üdv!
Lenne egy kérdésem.
Szerintetek hogy szólna ez a mély:
(460mm) Eminence Pro-series Kilomax Pro-18A 8Ω
egy rutse-ban.
mert ennek csak 95db az érzékenysége.
vizsont 1250/2500w -os.

Vagy van a sigma pro az viszont 98db.
650/1300w
Mondták hogy a watt nem sokat számít de mégis mélyk szólna jobban egy rutseban.
Meg azért árban is van némi külömbség.
(#) ptesza válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Azt jól mondták.

a 98 dB -es 600 W -ról ugyanolyan hangos ,mint a 95 dB -es 1200W ról. (elméletben)

/ db = darab - dB = decibel /
(#) Action2K válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Sigma pro. Mert feleakkora erősítő elég neki. A Rusteban meg majdnem minden ugyanúgy szól.
(#) shalafi.66 válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Kérdés, hogy mire akarod használni, mert nagyon más a két hangszóró. Az egyik jobb mélyben, a másik meg szélessávúbb felhasználáshoz is illeszkedik.
(#) dj_zsooltika hozzászólása Júl 16, 2010 /

Inkább mélyre szeretném használni!
Köszönöm nagyon sokat segítettetek.
Még egy kérdés a 95dB-es 1200w-os hangszórót mennyire tudnám széles sávú ként használni egy rutseban?
Milyen lenne a hatásfoka?
(#) shalafi.66 válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Úgy 150Hz-ig.
A hatásfok itt most kicsit nehezen értelmezhető, mert a RL hangszóró mögötti tölcsér miatt elég egyenetlen az átivtel mélytartományban, szóval szinte bármit csinálsz lesznek kiemelések-kioltások, és a tölcsér méreteitől függően 50-60Hz környékén lesz az alsó határ valahol.
(#) dj_zsooltika hozzászólása Júl 21, 2010 /

Szerintetek milyen anyagból érdemes összerakni egy rutse ládát?(súlytól független)
Én 18mm-es MDF lapra gondoltam nem tudom mennyire célszerű használni hozzá.
És még a hangszóró mögé kell valami gyapot vagy valami hangcsillapító anyag?
(#) Csaszu hozzászólása Szept 6, 2010 /

Sziasztok
Egy rövid kérdés
A "nagyágyúra" a szerző 15-20 W lesugárzott akusztikus teljesítményt említ. Tehát ez 100 W bevitt teljesítmény körül mozog ha mondjuk 20 % körül van a hatásfoka.
Ennyire behatárolt a lesugárzott teljesítmény, szóval többre nem is képes, még ha több a hangszóróra adott ménkü ? Vagy esetleg képes még 20 W felé menni, csak nagyban romlik a hatásfok ?
(#) Csaszu hozzászólása Szept 6, 2010 /

2 db 18-as lenne hozzá, persze átméretezve szélességre, és a kapacitív kamra is

Fs 38,3 Hz
Qes 0,187
Qms 5,81
Qts 0,181
Vas 112 L
Cms 55,2
Mms 312 g
Sd 1195 cmˇ2
Bl 26,8
Re 2x1 ohm
Spl 97 dB/m
xmax 20 mm
EBP 203
Következő: »»   14 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem