Fórum témák
» Több friss téma |
Most falat bont, vagy rá kell erősíteni?
380mm-es hangszóróhoz TL-t? Érdekes vállalkozás. Mondjuk ha a padlásteret beépítenéd vele (lásd watt tégla TL-e).
Az fs-sel semmire nem mész, a TL tervezése sajnos egy-két fokkal bonyolultabb folyamat, mint egy sima b-reflex, szóval a másik fórumon valamit kihagytak a számításból.
Épp ma olvasgattam több oldalnyi okosítást Watt mestertől a másik fórumon. Namost azokból táplálkozom. Az ott leírtak alapján elegendő az Fs érték, a tölcsér területe a hangszóró területe, 5%-os nyitás a tölcsér vége felé, annyira nem kényes a hangszórókra sem,stb stb, én biztosan ki fogom próbálni, mert nagyon kíváncsi vagyok mostmár, aki megépítette mindenki azt mondja , hogy még egy gyengébb hangszóróból is többet kihoz mint egy zárt , vagy b-reflex. Tudom, hogy alacsonyabb Fs-el rendelkező hangszórókat ebben a dobozban nagyon nem szabad zavarni, mert alig van csillapítás, viszont kárpótolnak a szőnyeg alól feljövő mély tartományok. Viszont egy keményebb felfüggesztésűvel miért ne lehetne PA dobozt építeni? Akár ezzel? Van akadálya? Esetleg rossz lenne? Nem értem. Watt pont erről beszélt, hogy szabadtéri , 3 részes TL sugárzója döbbenetes volt. Mindenki mást mond, te azt mondod bonyolultabbb, más azt mondja sokkal egyszerűbb mint egy b-reflex doboz kiszámítása. Hol az igazság?
A watt-féle fejtegetés kissé elavult, kb. 30 év lemaradásban van, arra az időszakra vonatkozik, amikor még az akusztikus mocsár-szerű TL-ek voltak divatban. A hangszóró fs-ének semmi köze a TL hangolási frekvenciájához, az igazság meg Martin J. Kingnél megtalálható kb. leírva, www.quarter-wave.com . Persze még ezek is csak egyenes, forduló nélküli csövekre igazak.
Hogy érted , hogy divatban? A hangkép az egy divat?
Idézet: miért ne lenne köze? Ezzel kell kiszámolni a cső hosszát nem? Nem értem mindenki mást mond. Akkor tessék, véleményed szerint, ha adott egy 20-as mély, hozzá való közép, magas, mi alapján méretezzek neki egy dobozt? TL-t szeretnék, van erre mód? A mocsaras téma elavult, watt butaságokat beszél, a qurter-wave meg csak csőre méretez. Ezek szerint mission impossible? Na ezt azért nem hiszem. „A hangszóró fs-ének semmi köze a TL hangolási frekvenciájához,”
Nem, a cső hossza a várt hangolási frekitől függ, levonva belőle a torkolati tényező értékét. De gondolkodás nélkül nem érdemes a hangszóró szabadon mért rezonanciafrekvenciájához hangolni a csövet, előbb meg kell nézni, hogy az adott esetben, az adott T-S paraméterekhez mire van szükség. Ebben segítenek pl. MJK írásai. Viszont az ott leírtak csak egyenes csőre vonatkoznak, a fordulókialakítások buktatói nincsenek benne, és az sem, hogy egy helyesen elkészített fordulóval is, a második csőszakasz csak kb. 50%-ával növeli az effektív hosszt.
Idézet: Ez egy nagyon jó kérdés, és a válasz szerintem igen. „Hogy érted , hogy divatban? A hangkép az egy divat?” No, viszont én nem szeretném a létező összes variációt és az összes lehetőséghez tartozó okot-indokot leírni, szóval ha lehet az általánosság helyett koncentráljunk egy konkrétabb problémára. A TL sem lehetetlen feladat, csak mint mindenütt, itt is figyelembe kell venni az elérhető infókat.
Ahham, értelek. Hát, van most egy (nekem) elég jó minőségűnek tűnő JVC hangszóró szettem, ebből fogok építkezni, kicsit régebbi vágású, de minőségi alapanyag. Most, hogy mondod, tényleg a fordulókra is van valami képlet. Tudom, hogy nem egyszerű, ez Lamalas kolléga is említette, nekem jó barátom, szakmailag elismerem, de tudod, én az a fajta vagyok aki mindig más utakon jár, nem véletlen vannak csöves erősítőim, meg projektoros TV-m, valahogy mindig azt keresem, ami nehéz, problémás, és nincs mindenkinek. Éppen ezért szeretnék egy jó TL-t. Tudom meg kell küzdeni érte, túrni, számolni, stb, de ha másnak sikerült, és rettentően jó véleménnyel van róla mindenki , akkor nekem miért ne sikerülhetne?
Ez a hajtogatással járó veszteséget sem olvastam még sehol. Azt mondják, úgy hajtod ahogy akarod. Azt mondod, ha van egy 2m-es csövem, és összehajtom 2 darabra, akkor az csak 1.5m-nek felel meg? Durván szólva? Én őszintén szólva, nem gondolom, hogy ennyire problémás lenne, akkor miért írja mindenki, hogy egyszerűbb, jobb, szerethetőbb? Hazudnának? Nem értetlenkedni akarok, csak a miérteket keresem.
Egyszerű az oka. A hullámfront nem fordul be a sarkon, mint ahogy sokan berajzolják, hanem a keresztmetszetváltozások miatt reflexiókat szenved el, egy része viszaverődik, egy másik része továbbhalad, kialakul tehát egy felhullámú rezonancia a cső zárt vége és a doboz alja között, illetve egy negyedhullámú a válaszfal alsó éle és a zárt vég között. Ezzel általában sikerül addig súlyosbítani a felharmonikusok által amúgy sem jó helyzetet, hogy az alap negyedhullámú rezonanciát teljesen elnyomják a 100-200Hz között jelentkező nem kívánatos kiemelések.
Többek között ezért is érdemes maradni az egyenes csőnél, sok munkát megspórolsz vele, és egy dimenzióban már valóban könnyű megkeresni a felharmonikusok helyét a dobozon belül (elég az első néhányat), aztán az adott ponton fékezőlemezekkel csillapítani. Az egyszerűbb-jobb arra vonatkozik, amikor a cső nem TL-ként funkcionál, hanem rezisztív módon, elég agresszíven csillapítják a rezonanciákat, teletömik csillapítóanyaggal, és egy akusztikus mocsár lesz az eredmény. Persze ez a negyedhullámú alapharmonikusra is hatással van, csökkenti a hangnyomását, így olyan hangszórók jók hozzá, amik elektromosan gyengék, 1,0 körüli jósági tényezőkkel 30 körüli EBP értékkel bírnak. Ez a 30 évvel ezelőtti stílusú TL, ahogy az előbb is említettem (csak nem ilyen részletesen). Hogy mennyire szerethető, az a felhasználótól függ. Idézet: Lehet, hogy nem gondolod, más utakon is járhatsz, de attól még a csövek+hangszórók nem fognak másképp működni.„Én őszintén szólva, nem gondolom, hogy ennyire problémás lenne, akkor miért írja mindenki, hogy egyszerűbb, jobb, szerethetőbb? Hazudnának? Nem értetlenkedni akarok, csak a miérteket keresem.” Ha TL-t akarsz építeni saját tervezéssel, akkor az alap lesz, hogy pontosan tudj impedanciát mérni. És ha a mélytartomány után később majd az is érdekel, ami 300Hz fölött történik, akkor muszáj lesz (átvitel) freki-hangnyomásmérésre is berendezkedni.
Hát ilyen mélységekbe valóban nem mentek bele a másik topicban. Értem amit mondasz. Ha jól értem kicsit megszállottnak kell lenni egy TL építéshez. Érteni kell hozzá, tudni mit, hogyan számolj, mi mitől következik, és minek mi lesz a következménye. A teletömött doboz , ha jól tudom, majdnem olyan mint egy zárt doboz lenne, mivel annyira elnyeli a hulámokat, hogy a kilépőnél, gyakorlatilag megállnak a hullámok. Na én nem ilyet szeretnék. Olyanra gondoltam, aminek csak az oldala van bélelve csillapító anyaggal. Az impedancia mérést megoldom, azzal nincs gond. Viszont a 300Hz feletti dolgokat kismértékben a műszerre, nagyobb mértékben a fülemre hagyom, mivel mint kiderült, a fülemnek nem tetszik a lineáris átvitel , tudom, sokaknak az az etalon, de valahogy én jobban kedvelem, a kissé loudnesses beállítást. Ezzel csak arra szeretnék kitérni, hogy nem a műszeremmel szeretném hallgatni. No meg persze ott van az a tény, hogy kissé másak a nézeteink. Én nem vagyok annyira maximalista, te egy hangszóró gyártó vagy, én hobbista, te olyat akarsz produkálni ami másoknak meg kell , hogy feleljen, amivel nincs is baj, én olyat akarok ami nekem tetszik, nem kell, hogy professzionális szintet üsse, ha már sikerélmény van az is valami, végül is ez a hobbi lényege. Elképzelhető az is, hogy amire én azt mondom, hogy ez döbbenet, te arra azt mondod, de gyenge, és fordítva is igaz, hallottam én stúdióba KV2 audiót, BOSE-t, miegymást, na olyat biztos nem tudnék csinálni, nem is az a cél, a cél az, építsek két dobozt a csövesemnek, ami elé leülök, és élvezettel hallgatom rajta a kedvenc zenéimet. Szerintem ez nem olyan lehetetlen, pláne , hogy ma már elég sok műszer és segedelem áll a hobbista rendelkezésére.
Üdv. Doncso
Ha csak az oldalfalakat vonod be, azzal nem sokra mész, ott kb. alig lehet csillapítani akármilyen állóhullámot is, mert a falaknál mindig nyomásmaximum pont van, csillapítani pedig a sebességmaximum pontokon könnyű.
TL-hez a semmiből építkezve egy szétszedhető próbadoboz kell általában, és némi idő, mire megtaláljuk a megfelelő kialakítást. Talán ezért nem szeretjük, kapásból eggyel több doboz, és vagy egy hónap, ami a mérésekre rámegy, még akkor is, ha sietősre vesszük. Ha nem akarsz nagyon belemerülni, akkor csak az általános intelmeket tartsd be, vagyis minél kevesebb, lehetőleg 0 forduló, a hangszóró T-S-éhez, és mechanikai korlátaihoz nagyjából megfelelő keresztmetszet-hangolási freki, és egyenes cső (ami nem tágul-szűkül), kb. azzal legkönnyebb az élet, alsó kilépőnyílással, a padlótól a torkolati tényező értékével legalább elemelve. Ha mégis kettéhejatod a csövet, akkor próbálj figyelni arra, hogy a fordulónál ne legyen számottevő keresztmetszet-növekedés, két terelőlemezzel, és a válaszfal meghosszabbításával ez nagyjából megoldható, illetve a hangszóró, és a kilépőnyílás lehetőleg minél távolabb legyen, mert azok között is kialakul egy negyedhullámú rezonancia.
Na, igen, valahogy én is így gondoltam. Látom érted mi a terv. Így fogom csinálni.
Üdv. D.
Üdv!
Lenne egy könyv: Klinger Hangdobozépítés Amiben van szó a tölcséres ládákról. Ez le lehet tölteni e bookban? Ha lehet hol mert sehol nem találtam. Előre is köszönöm!
Nagyjából 70 m2-es jól csillapított helységben szól.
A doboz akkora mint egy ruhásszekrény (kétajtós ). Kb 6m a tölcsér hossza. Az alsó tartományban másképp szól mint egy reflexdoboz. Régebben használtam úgy is, hogy volt mellette subwoofer kimeneten 2x100W ecler végfok 2 pár mélynyomóval ha a tuc-tuc esett jól. A reflex doboz a frekvenciát csökkentve hirtelen elhallgat. Egy dob kétségtelenül nem akkora élmény, de pl orgona hangját még extrém mély tartományban is visszaadja. (kb 10-16 Hz az alja)
Idézet: Egy valódi tölcsér még meredekebben esik hangolási frekvencia alatt.„A reflex doboz a frekvenciát csökkentve hirtelen elhallgat.” Ruhásszekrénybven 6m? Ez inkább egy rosszul hangolt TL esete így ránézésre.
Régebben volt nálam már vki aki hallott már ezt-azt.
Lepetézett. Szóval annyira nem lehet gáz.
Nálam is mondták már páran, hogy kapcsold már ki, mert nem voltak ekkora mélyhez hozzászokva, felállt a szőr a karjukon, tehát minden bajuk volt, el voltak ájulva, hogy milyen nagyot, és szépen szólnak a hangfalaim, meg milyen nagy a mély hangnyomása, de én tudom nagyon jól, hogy a hangrendszerem őszintén szólva is pocsék még
Nem a hangerő tetszett neki, hanem ahogyan szólt.
Nekem is mondtak már ilyet. Csak utalni szerettem volna arra, hogy minden relatív.
Szerintem nem TL.
-Egészen kicsi a nyomókamra. (kb 2 l, drive 17 cm) -A membrán / torok felület aránya 3:1 -Száj / torok nyílás felület aránya 1:50 -Traktrix tolcsér kontúr Ez TL?
Ha 6m környékén van a középvonalban mért hossz, összehajtogatva egy ruhásszekrénybe, akkor igen, valószínűleg megjelennek a TL-re jellmző hibák. De ebben az esetben a rosszul hangolt jelző is egészen biztos.
Üdv!
Lenne egy kérdésem. Szerintetek hogy szólna ez a mély: (460mm) Eminence Pro-series Kilomax Pro-18A 8Ω egy rutse-ban. mert ennek csak 95db az érzékenysége. vizsont 1250/2500w -os. Vagy van a sigma pro az viszont 98db. 650/1300w Mondták hogy a watt nem sokat számít de mégis mélyk szólna jobban egy rutseban. Meg azért árban is van némi külömbség.
Azt jól mondták.
a 98 dB -es 600 W -ról ugyanolyan hangos ,mint a 95 dB -es 1200W ról. (elméletben) / db = darab - dB = decibel /
Sigma pro. Mert feleakkora erősítő elég neki. A Rusteban meg majdnem minden ugyanúgy szól.
Kérdés, hogy mire akarod használni, mert nagyon más a két hangszóró. Az egyik jobb mélyben, a másik meg szélessávúbb felhasználáshoz is illeszkedik.
Inkább mélyre szeretném használni!
Köszönöm nagyon sokat segítettetek. Még egy kérdés a 95dB-es 1200w-os hangszórót mennyire tudnám széles sávú ként használni egy rutseban? Milyen lenne a hatásfoka?
Úgy 150Hz-ig.
A hatásfok itt most kicsit nehezen értelmezhető, mert a RL hangszóró mögötti tölcsér miatt elég egyenetlen az átivtel mélytartományban, szóval szinte bármit csinálsz lesznek kiemelések-kioltások, és a tölcsér méreteitől függően 50-60Hz környékén lesz az alsó határ valahol.
Szerintetek milyen anyagból érdemes összerakni egy rutse ládát?(súlytól független)
Én 18mm-es MDF lapra gondoltam nem tudom mennyire célszerű használni hozzá. És még a hangszóró mögé kell valami gyapot vagy valami hangcsillapító anyag?
Sziasztok
Egy rövid kérdés A "nagyágyúra" a szerző 15-20 W lesugárzott akusztikus teljesítményt említ. Tehát ez 100 W bevitt teljesítmény körül mozog ha mondjuk 20 % körül van a hatásfoka. Ennyire behatárolt a lesugárzott teljesítmény, szóval többre nem is képes, még ha több a hangszóróra adott ménkü ? Vagy esetleg képes még 20 W felé menni, csak nagyban romlik a hatásfok ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |