Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   932 / 3977
(#) proli007 válasza p5efv hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Hello!
Jaj bocs, én néztem el, mert a fejre fordított tranyók miatt, azt hittem PNP tranyók vannak bekötve..
Az NTC inkább hőfokkapcsolóba való, mint hőméréshez. A hőfokkapcsolónál, az elég nagy változási meredeksége miatt, viszonylag egyszerű elemekkel is, kis hiszterézisű kapcsolást lehet kialakítani.
Ha az NTC-t feszültségosztó felső tagjaként használod, akkor kissé korrigálódik a nemlineáris karakterisztika, de ez csak a hőfok egy szűk szakszára lesz igaz. Úgy hogy sokkal jobban jársz, a Vilmosra hallgatsz, és más érzékelő eszközt választasz..
üdv! proli007

NTC-char.png
    
(#) proli007 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Hello!
- Az LM311 egy komparátor feladatra kitenyésztett áramkör. Alapvetően a nagy sebessége miatt alkalmazzák, ami itt tulajdonképpen felesleges tulajdonsága.
- Az IC gyakorlatilag egy műveleti erősítő, csak a kimenetén egy tranzisztor van, melynek emittere az 1-es lábon, kollektora 7-es lábon van kivezetve. Ha a kimenti tranyót közös emitteres módban szeretnénk használni, akkor az emittert értelem szerűen a negatív tápra (GND-re) kell kötni. Mert a tranyónak nincs kollektor ellenállása belül a tokban (nyitott kollektoros kimenet) ezt az áramkörön kívül kell elhelyezni.
- A bemeneti differeciál erősítő offset hibáinak kiegyenlítésére van kivezetve a két balansz láb. De ez a két láb alkalmas a komparátor kikapcsolására is. Így a funkciónak megfelelően a 6. lábat Balansz/Strobe lábnak nevezik. (Mivel az Out kimenet szakadt kollektoros kapcsolású, két komparátor kimenete közvetlen összeköthető (huzalozott negatív logikájú VAGY kapcsolat), és a két Strobe lábbal felváltva aktiválhatjuk a komparátorokat. Ez tulajdonképpen egy logikai ÉS plusz VAGY kapcsolatnak felel meg.)
- Az áramkör tényleges tápfeszültség lába, a 4-es (-) és 8-as (+) láb.

- Azt jól látod, hogy a bemenetek a NTC osztó, és a referencia osztó közötti feszültség különbségre kapcsol. De ha nincs az áramkörben visszacsatolás, akkor nullpont kapcsolóként működik. Azaz, ha a két bemenet között a legkisebb differencia fellép, a kimenet átvált. Így a kapcsolási pont közelében a kimenet ide-oda váltogat, az áramkörben fellépő zajforrásoktól függően. Ennek elkerülésére találták ki a hiszterézist, ahol a "be-komparálási" pont, nem egyezik meg a "ki-komparálási" ponttal. Így a váltás közelében nincs határozatlan állapot. Az áramkörben ezt egy pozitív visszacsatolással valósítják meg. Ha a kiment szintje magas, akkor a visszacsatoláson keresztül ez megmódosítja a beállított referencia feszültség értékét. Így visszakapcsolni az áramkör, már más szinten fog. Hogy mekkora a hiszterézis, az annak a függvénye, hogy a visszacsatolásnak mekkora hatása van a referencia osztóra. Ezért ez egy potival külön állítható.
- Egyszerű áramkörök hibája, hogy a beállított kapcsolási pont, és a hiszterézis értéke, egymástól függetlenül nem állítható, tehát egymásra hatás van. Egyszerű áramkörök esetén, a hiszterézis mintegy közrefogja a kapcsolási pont értékét.
Korrekt áramköröknél a beállítási pont (SP) függetlenül állítható a hiszterézistől (Hy). Hogy a hiszterézis pontja a beállítási pont alatt, vagy felett van, az attól függ, hogy a komparátor Maximum, vagy Minimum jellegű. Avagy a mért érték növekedésekor, vagy csökkenésekor szeretnénk hogy jelezzen a komparátor.
Remélem, hogy így már érthetőbb a dolog. Ha van kedved, olvasd el még ezt a hozzászólásomat, hasonló problémákat feszeget..
üdv! proli007
(#) David.zsombor hozzászólása Júl 16, 2010 /
 
Sziasztok a skory féle gyertyába jók kerámia kondik mert megcsinálnám SMD be és nem kellenek a nagy fóliakondik. Bővebben: Link
(#) proli007 válasza David.zsombor hozzászólására (») Júl 16, 2010 / 1
 
Hello! Miért ne lennének? Sőőőt.. üdv! proli007
(#) p5efv válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Neked is és proli007-nek is köszönöm a segítséget.

Van még egy-két dolog, amit nem teljesen értek.
A PIC adatlapjában tényleg benne van, hogy a max. analóg bemeneti impedancia 10kOhm lehet, viszont az ott szereplő rajzon a bemenettel sorbakötve ábrázolják ezt.
Nálam a termisztor nem a bemenettel van sorba kötve, vagy rosszul gondolom?

Az általam már belinkelt húshőmérőben hogy oldották meg, mert gondolom abban is egy mikrokontroller van?

Üdv.
(#) vagnerjazon hozzászólása Júl 16, 2010 /
 
Ha egy biztosítékra az van írva, hogy, "T250 L 250V", akkor az lomha 250mA-es, ugye?
(#) kadarist válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Igen, lassú (lomha) kiolvadású.
(#) storm válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
igen
(#) vagnerjazon válasza kadarist hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek!
(#) vilmosd válasza p5efv hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Hali
A PIC-es AD mukodesebol adodik, hogy a meres kezdeten mintat vesz a bejovo feszbol. Ez magyarul ugy nez ki, hogy rakapcsol a bemenetre egy kondenzatort, es a mintavetelezes vegen lekapcsolja rola. Ha a forras belso ellenallasa nagy, a kapacitas lassan toltodik fel, es a mintavetelezes alatt nem eri el a forras teljes feszultseget, ezzel hibat okoz a meresben. Ezert adjak meg a maximalis forrasellenallast amivel garantaljak a megadott felbontast. A Te altalad belinkelt meroket nem ismerem, de az hogy UC az nem biztos hogy PIC. Mas uC-knel mas a bemeneti ellenallas, mert mas az AD mukodesi elve, mas a S/H felepitese, tehet ez nem meghatarozo. Viszont az erzekelorol sem tudunk semmit. Az lehet felvezeto alapu, NTC, PT100, vagy hoelem, tehat ez nem meghatarozo szempont. Amit ajanlottam az elozo hsz-ben, probald meg. Ezek az erzekelok nagyon jok, es egyszeru a hasznalatuk. Nem kell semmi varazslat a hasznalatukhoz, es programban is konnyu a kezelesuk.
Udv Vili
(#) p5efv válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Ok, köszi a választ.
Az a gond, hogy az általad ajánlott szenzorokat jelenleg nem tudom beszerezni.
LM335 is jó esetleg?
(#) vilmosd válasza p5efv hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Hali
Az is jo termeszetesen, de az csak 100C-ig hasznalhato.
Udv Vili
(#) Riccsusz hozzászólása Júl 17, 2010 /
 
Hello, szeretnék építeni egy szűrőt ami csak 300 és 2400Hz között enged át, hogyan valósítható ez meg ?
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Attól függ, hogy mekkorák az igényeid, az áteresztő, illetve a zárási tartomány csillapítására. Ha csak "telefonhangot" akarsz imitálni, és nincsenek különösebb igényeid a zárócsillapításokkal kapcsolatban, akkor egyszerűen sorbakapcsolsz egy fellüláteresztő RC tagot 300 Hz, és egy alluláteresztő RC tagot 2400 Hz törésponti frekvenciával. Ha vannak igények, előírások a zárási csillapításokra, akkor egy másod, vagy harmadrendű Chebisev, vagy Cauer sáváteresztő szűrőt kell méretezni. (ezek LC tagos szűrők)
(#) aderka hozzászólása Júl 17, 2010 /
 
Üdv!

Nemrégiben építettem egy programozhtaó elosztót. Ez annyit takar, hogy 4db 230-as fogyasztót, percre pontosan tudunk állítani, mikor kapcsoljon be illetve ki. Terhelés/fogyasztó nélkül hibátlanül működik a dolog. Ha kötök rá valamit relé behúzáskor, vagy épp elengedéskor, PIC valami féle zavart kap, és vagy reseteli magát, vagy hibás karakterek jelennek meg az LCD kijelzőn, vagy ugrik az órája, stb... Nagyon sok mindent kiróbáltam, levédtem a PIC-et acél lemezzel, írtam új programot, mára már ez a vezérlés 3 külön panelből áll össze, úgy mint: Tápegység rész, Vezérlés rész, illetve kapcsoló rész. Teljesen elkülönítve egymástól. A hiba ugyan az. Gyanakodtam még a kis trafóra is ami hajtja az egészet, gondoltam relé kapcsoláskor visszaesik egy kicsit a kapocsfeszültség ami elég ahhoz, hogy a PIC mondjuk ujrainduljon. 2 szekunderes, így megtettem azt a lépést, hogy lepárhuzamosítottam őket. Sajnos így sem megy.
A Reléket BC639-es tranzisztorok kapcsolják, és a relé tekercseinél van védődióda ( 1N4007 ). Ha valakinek lenne még ötlete szívesen várom.

Előre is kösz!
Dávid
(#) aderka válasza aderka hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Esetleg egy olyan ötletem lenne még, hogy a PIC külön tápról menne. Szerintetek ha a PIC-et a trafó másik szekunderéről hajtanám "leválasztva" ezzel a relés áramkörtől jobb lenne?
(#) vilmosd válasza aderka hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Hali
Mondjuk induloban kapcsrajz, vagy talaljuk ki hogyan csinaltad?
Udv Vili
(#) aderka válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Nem rajzoltam hozzá kapcs rajzot, de nagyon egyszerűen eltudom mondani.
Sima nyáktrafó, 2X12V. 2 szekunder le van párhuzamosítva, 7812, és 05 ön keresztül kap tápot a relé, illetve a PIC. LCD kijelzőt, gombokat nem részletezem. Ellenállásokon keresztül a PIC nyitja a tranyókat, ami húzza a reléket, ami kapcsolja a 230-at..
(#) proli007 válasza aderka hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Hello!
Ha terhelés nélkül, rendesen működik a kapcsolás, akkor csak a hálózati zavar juthat be a prociba. Tehát, valahol ott kell védekezni. Elsősorban a vezetékezés nyomvonalát, nézném át, és hálózati zavarszűrőt alkalmaznák, a PIC trafója előtt. (Esetleg egy trafós pisztolypákával inzultálnám, annak kiderítése okául, hol kerül be a zavar.)

Nem tartozik szorosan a témához, de..
Tök felesleges a reléknek szűrt, és stabilizált feszültséget adni. Ha a trafó után teszel egy hídegyenirányítót, és erre kötöd a reléket szűrés nélkül, akkor azok kétutas jelet kapnak, (amit még a relék szeretnek is, a tranyónak meg minegy mit kapcsol) de a feszültség nem "lepkézik" a kondin ami nincs, így nem kell stabilizálni sem. A 12V váltóból, így 12V átlagértékű egyen lesz, nem több.
Ez után egy diódán keresztül vezeted a feszültséget a pufferkondira, majd az 5V-os stabira. Így csak a PIC felvett áramát kell szűrni. Rém egyszerű és sokszor alkalmaztam már..
üdv! proli007
(#) vilmosd válasza aderka hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Hali
Eleg erdekes szemlelet csinalni barmilyen dolgot dokumentacio nelkul. Nalam az az elso, hogy nekiulok es lerajzolom, majd ez alapjan elkeszitem. Na mindegy Te tudod. Mondjuk igy latatlanban kellene a kapcsoloelemekre R-C es VDR. Valoszinu a kapcsolaskor fellepo ivek zavarjak meg az elektronikat. Melle meg lehet az is, hogy a PIC tap szurese nem megfelelo, valamint a MCLR kore sem a megfelelo kialakitasu.
Udv Vili
(#) vicsys válasza aderka hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Még egy apróság:
A PIC progijában ki van kapcsolva a BOR?
Egy kapcsolási rajzot dobhatnál fel, meg esetleg 1-2 fotót az összeállított berendezésről.
Kipróbáltad azt, hogy a relé helyett (ideiglenesen) egy SSR-t teszel be? Ekkor is resetel a proci? Apró popó! Van 100nF-os hidegítő kondi közvetlenül a PIC táp lábán?
(#) aderka válasza vicsys hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Kövzetlenül a táp lábon nincs.. de teszek. A többi tanácsot is kipróbálom, jobb ötletem nincs.

Kösz! Dávid
(#) vladcepes hozzászólása Júl 18, 2010 /
 
Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne hogy adott a kaputelefon a lakásban.Azt szeretném valahogy megoldani hogy ne csörögjön olyan hangosan(a gyerek miatt).
Valami potmétert vagy mit kellene belerakni,-na és hova ahhoz hogy én annyira huzam a hangerőt amennyire én akarom.
Szét is kapom le is fotózom ha gondoljátok ha tudnátok segíteni.
Előre is köszönöm a választ.
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Szia!
Köss egy ellenállást a hangszórójával sorba. Az ellenállás értéke a hangszóró ellenállásától függ.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Köszönöm szépen a választ.
Ez a megoldás gondolom lecsökkenti a felére vagy negyedére(mondjuk),de nem lehetne valami tekerős potit? Hogy beállítsam a hangerőt? Vagy majd kísérletezni kell az ellenállásokkal hogy halkabb vagy hangosabb legyen?
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Potmétert is használhatsz. De az ellenállásának kiválasztásához jó lenne tudni a hangszóró ellenállását. Ha a hangszóró 8 ohmos, akkor egy soros 8 ohmos ellenállással kb. a felére csökken a hangerő.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Aha értem máris szétkapom és megnézem.
Ha mondjuk 8 ohmos és 8ohmos ellenállás a hangerő felére csökkenti és nem elég(tehát még mindig hangos) akkor mekkora a következő ellenállás?
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Negyedére a 16 ohmos csökkenti.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Na szétkaptam egy műanyag tokozatba van beleöntve (úgy néz ki) és csak annyit ír rajta egy kőrbe van bele írva hogy WL és azon kívül hogy SD-38 ebből hogy állapítsam meg hogy milyen? A neten keresgéltem de még semmi.
(#) moltam válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Helo.
Mérd le egy műszerrel.Miért keretezte be a hozzászólásomat pirossal a rendszer?
Következő: »»   932 / 3977
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem