Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor
 
Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 24
(#) lapose válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Szia!

Köszi. Mindenfajta OPA-n gondolkoztam, de a TL071 valahogy kimaradt. Pedig elég lett volna megnézni az adatlapját..
(#) bundyland válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Nem túl jó az angolom de mintha az "absolute maximum ratings" alatt azt olvasnám hogy a bemenet nem haladhatja meg a tápfeszt vagy a 15v-ot.
Persze lehet hogy rosszul értem!
(#) bundyland válasza proli007 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Kipróbáltam a TL071! Teljes siker! Tökéletesen stabil!
Össze vissza rövidrezárom , de iszonyat stabil.
Köszi a segítséget!!
(#) Stewe hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
A Skori féle szabályozható áramgenerátor utánépítői közül segíthetne valaki azzal, hogy mivel lehet helyettesíteni az IRL 350-et. Nekem 200-250mA kell egyetlen ledre. Hirtelen kellene helyette valami, mert pontosan ezt a típust egy héten belül lehetetlen beszerezni, kísérletezni pedig nem akarok. Méret nem probléma. Előre is köszi!
(#) kadarist válasza Stewe hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Szia!
Biztosan jól írtad a típust? Melyik kapcsolásról van szó?
(#) proli007 válasza Stewe hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Hello!
Szerintem IRL530-at szerettél volna írni..
De jó helyette BUZ10-LR024N-IRFZ44... (250mA-hez szinte minden 100V alatti NFET jó)
üdv! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Logikai szinten kapcsoló fet kell,-gondolom én, a tápfesz miatt.
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Hello!
A tápfeszt el is felejtettem kérdezni, pedig bennem is felmerült. De ha így van, akkor az LR024N-el lehet a legjobb eredményt elérni szerintem.
üdv! proli007
(#) Stewe hozzászólása Márc 24, 2010 /
 
Természetesen IRL530 akart lenni.... Köszönet!
(#) escort lx válasza (») Márc 24, 2010 /
 
A szóbeszédben tényleg van robbanómotor. A valóságban azonban van belső és külső égésű motor. Belső égésű motornak nevezik a szaknyelvek az összes dugattyús motort és a wankelt is.
Külső égésü motor a gázturbina

[quote] Öngyulladásos égés: ellenőrizhetetlenül a sűrítés végén a felső holtpont előtt megy végbe. A folyamat során fellépő hosszabb ideig ható magasabb hőmérsékletet és az ezzel járó magasabb nyomást az alkatrészek nem képesek elviselni és elolvadhatnak vagy összetörhetnek. Ha a dugattyútető átég, a keletkező lyuk szélei legömbölyítettek, olvadt kinézetűek. A kox lerakódás mellett gyújtó felületként számításba jöhet még a kipufogószelep vagy egy túl alacsony hőértékű gyújtógyertya is.

Kopogásos égés : az előzőekben tárgyalt öngyulladásos égéstől az különbözteti meg, hogy mindíg a gyújtószikra keletkezése után jön létre. Ilyenkor a benzin az égőtérben nem elég, hanem a töltet egésze vagy egy része gyakorlatilag felrobban. Hatására a motor teljesítménye csökken, csörgés, csilingelés hallatszik a dugattyútető és a hengerfej szélei pedig homokfúváshoz hasonló kinézetet kapnak. A gyertya porcelán részei összetörhetnek, súlyosabb esetben a dugattyútető beszakadhat. Az így keletkező lyuk szélei az öngyulladásnál tapasztalhatóval ellentétben élesek, repedezettek. A sorozatos robbanások a dugattyú szélét a dugattyúgyűrűre görbíthetik, amely hornyában megszorul, tömítő képességét elveszti. Ezután az éppen elégett gáz akadálytalanul tör utat magának a forgattyúház felé, miközben a dugattyú szoknyáját jelentősen felmelegíti, amely a hirtelen hőtágulás miatt beszorul a furatba. Az alkatrészek tönkremenetele előtt észlelve a tüneteket, a súlyosabb károsodás megakadályozható. A hengerfej és a dugattyú korommentesítése, az előgyújtás csökkentése, vastagabb hengerfej vagy hengertalp tömítés beszerelése, dúsabb benzin/levegő keverék beállítása, magasabb oktánszámú tüzelőanyag használata mind ezt a célt szolgálhatja.

Ezt az idézetet egy olyan tankönyvből írtam ki ami az utcán futó versenytechnikák szerkezeti felépítését és javítását taglalja nagy részletességgel.

Robbanómotor
(#) dpeti hozzászólása Máj 29, 2010 /
 
7805-öt próbált már valaki áramgenerátorként használni?

elvileg hogyha egy 330 Ohmos ellenállással visszacsatolom a földjére a kimenetet (és nem kötöm a földet a földre), az kb 20 mA lesz mert 5V/330 +3.valamennyi mA

namost a ledet sikerült így tönkretenni (bemenet 12V-os szabályozatlan táp volt)

mi lehetett a probléma szerintetek?
(ja azért 7805 mert ez van itthon, ebből szerettem volna építkezni)
(#) kadarist válasza dpeti hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Szia!
Van itt egy rajz. Ez alapján készítsd el az áramköröd.
(#) proli007 válasza dpeti hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Hello!
Elvileg működik, de azért elég béna vállalkozás, egy 1A-es stabit 20mA-es Led-hez használni. Ha gerjed az IC, vagy megszakad a GND vezeték, akkor már repül is a Led..
üdv! proli007
(#) dpeti válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
nem 1db ledhez lenne, hanem 60 mA-es ledsorhoz...
(tesztelni meg a 20mA-es óccsóleddel tesztelem)
csak nem akartam költekezni feleslegesen, hanem abból akartam építkezni ami van... a 7805 adatlapján pedig megláttam, hogy lehet áramgenerátorként is használni.

az egész kb 10-20 percet fog működni, mert egy modelt kell megvilágítania.
---
közben találtam itthon LM337-et, azzal sikerült megcsinálni tisztességesen, szintén áramgenerátorosan.
szerintem hagyom ezt a változatot.
(#) dpeti válasza dpeti hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
ezt imádom: jött az újabb peremfeltétel, legyen elemről üzemeltethető...

adott 2V, 3.2V, 3.3V nyitófeszültségekkel rendelkező 6db RGB led, 60mA nyitóirányú áram.

az első verzióm:
step-up converter 21V-ra, és 3db áramgenerátoros feszstabbal biztosítani a 60mA-t csatornánként, és 3 potival még szabályozható is a fényerejük (ami elég gány megoldás)

második:
csak létezik erre valami agyonintegrált vacak, és itt jön a kérdés: ki találkozott ilyennel? (és ami beszerezhetó itthon 1-2 héten belül, és esetleg van valami egyszerű uC interfésze, és akkor még egy gonddal kevesebb)

köszi előre is!
(#) proli007 válasza dpeti hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Hello!
Erre gondoltál?
(Ha nem találod a Shift billentyűt, adok kölcsön. Az enyémen kettő is van..)
üdv! proli007
(#) fpali53 válasza hubi71 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szia!
Sikerült-e megoldani a feszültségszabályzást a szélgenerátornál? Most én is evvel a problémával küszködöm. Van egy 200W-os szélgenerátorom (FD 200) ami gyári töltésszabályzón keresztül 24V-os akkumulátort tölt. Evvel nincs is semmi probléma. Rákötötöttem egy hálózatra termelő invertert a generátorra egyenirányítás után. Ez is így kiválóan működik. Az inverter 14-28V között működik, és termel a hálózatra. Innentől fogva, az akkumulátorba nagyon kevés jut, ez nem is probléma. Gondoltam, hogy eltávolítom az akkumulátorokat, mert már nincs ebben a megoldásban létjogosultsága, de nagyobb szélnél amikor a feszültség 28V fölé megy, (amit eddig az akkumulátor emésztett fel) az inverter lezár, és a generátor üresjáratban marat, ami szétpörgést eredményezne. Vagyis olyan kapcsolási rajz kellene, ami 27V-nál kinyit egy műterhelésre, és leterhelné a generátort. Erre áramkimaradáskor is szükség van, mert az inverter ekkor is leáll.
Talán tudsz segíteni, vagy ha valaki más is olvassa, akkor tudtok segíteni. A megépítéssel nincs gondom.
Pali
(#) didyman válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
De akkor miért nem jó, ha benne hagyod az akkut?
(#) miertfoglaltmindennick hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Hello mindenkinek...

Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy a mellékelt kapcsolás (bár ez egy akkutöltő, végsősoron áramgenerátorról van szó) miért nem tökéletes?
Probléma: A megépített kapcsolás mindössze maximum 1A körüli áramot tud leadni, úgy, hogy a T3 nagyon melegszik (valszeg nagy a bemenő fesz, a kondin mérve 23V--). Ennek szabályozása is lomha alig reagál. ((Egy ilyet már megépítettem vagy 8 éve az jól működik bár az előirányzott 5,5A helyett ez is csak max 3A-t tudott leadni de ez nem zavart mert ennél nagyobb árammal soha nem töltöttem)) Egyébként a felhasznált alkatrészek az alkatrész listában látható típosokkal egyeznek. (Nem vagyok szakértő, csak hobby szinten foglalkozom a témával, és már néhány éve azt is csak a pálya széléről......)
Segítségeteket előre is köszönöm!
Petike
(#) proli007 válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Hello!
Nem tudom, erre gondoltál-e, vagy valami analóg dologra. Ez 27V-nál kapcsol be és 24V körül ki. (hiszterézis, az R5-el állítható)

De ha egy "párhuzamos stabilizátorra" gondoltál, az is megvalósítható, a relé helyett alkalmazott tranyóval és R5 kiemelésével. De analóg üzemben, a tranyó fűteni fog, kb. fele annyit, mint a terhelés maga. (mert azt nem írtad, mekkora) Vagy, bent marad az R5 és kapcsolgatni fogja a terhelést. Akkor viszont valamekkora kondi kell, az aksi helyett.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza miertfoglaltmindennick hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Hello!
- Ha a T3 melegszik nagyon, akkor a 2N3055-nél van valahol hiba. Legfőképpen a kollektor (vagy kollektor kör) szakadása jöhet szóba.
- Egyébiránt a töltő maximális kimenő áramát, a P1 poti felső állásában éri el. A korlátozás akkor jön létre, mikor az R3 ellenálláson a feszültségesés eléri a T1 bázis-emitter nyitófeszültségét. A töltőáram ilyenkor Ube/R3=0,65V/0,2ohm=3,25A.
üdv! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Idézet:
„- Egyébiránt a töltő maximális kimenő áramát, a P1 poti felső állásában éri el.”


Nem értem. Minél negativabb a T1 bázisa, annál nagyobb meghajtást biztosít a további fokozatoknak. Ha a bázist a pozitív táp irányába viszem, akkor zárni igyekszik. Az áramkorlátozás tiszta, csak az előzőek nem.
(#) miertfoglaltmindennick válasza proli007 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Köszi proli007
Megnézem a jövőhéten mindenképp....
(Holnaptól egy tanfolyásra kell mennem sajnos....)
Üdvetike
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Hello!
Bizony teljesen igazad van! Mivel olvasni nem szoktam, így ezt jól elnéztem..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza miertfoglaltmindennick hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Hello!
Mex felhívta rá a figyelmemet, hogy amit az áramkorlátozásról írtam, nem valós! Sajnos igaz is, bocsánat érte.
üdv! proli007
(#) koczka hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
hello

Megépítettem Skori áramgenerátorát de olyan jelenséget csinál osram power led-el hogy csak 30-50mA-t küld rá poti max állásában, de egy sima ledre meg engedi följebb is mitől lehet ez a jelenség?
(#) proli007 válasza koczka hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Hello!
Nem ismerem az ominózus Led-et. De a következő a tippem:
Lehet, a dióda(ák) nyitófeszültsége magas. Ugyan is ez egy feszültség csökkentő SteDown kapcsolás. Ha a Led nyitófeszültsége magasabb mint a tápfeszültség, nem működik jól a dolog..
üdv! proli007
(#) premium hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Kellene nekem SSC p7 LED-hez áramgenerátor, és ehhez egy LM2679-adj tűnt a legjobb megoldásnak. Működik is rendesen, stabil, nem melegszik, mondhatni tökéletes. Egy dolgot kivéve. Terheléssel nem indul el. A kimenő feszültség beáll 1,4V környékére, semmi nagy bemenő áram, nem gerjed, nem melegszik, csak simán leszabályoz. Mi tud ilyet okozni? Kapcsolás mellékelve.

C1: 1000uF
C4: 47µF (próbáltam 1000µF-et is, de az ár nem egy jó áramgenerátor lenne..)
C2:100nF
c3:10nF
R1:2,5K
R3:8,2K
potik 100K

a tekercs pedig gyári, 27uH 5A, toroid magra

mi lehet a bibi?

köszönöm!
(#) premium válasza premium hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Sziasztok megint!

Próbáltam rájönni, mi okozza, de nem tudom. Tettem bele 7uH, 14uH, 22uH, 47uH, és 220uH-t is, teljesen azonos a viselkedés, csak a feszültség más. Próbáltam nagyobb kondival, és 100nF-fel is a kimeneten. Azonos jelenség. Próbáltam más fajta diódákkal is, illetve próbáltam akkuról is, nehogy a labortáp áramkorlátja szóljon bele (pedig 15A) de nem, akkuval is azonos a jelenség. Mi okozhatja?
(#) proli007 válasza premium hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Hello!
Nem ismerem az IC-t. De mivel gondolom Te áramgenerátor üzemben járatod, előfordulhat, hogy induláskor letiltódik (reteszelődik) benne valami. Esetleg próbáld meg a softstart kondit növelni, hátha megoldás.Vagy az R2-őre kondit tenni, hogy bekapcsoláskor a dióda nyitófeszültsége alatt, tehát "terheletlenül" induljon el. Aztán ha feltöltődött, jön az áramhatárolás.
üdv! proli007
Következő: »»   7 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem