Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Nah, vettem újat és be is programoztam és semmi sem történik amikor belerakom a "Magic POV" -ba. És már megint ott van az egy sor.
Szia!
Az Icserny féle állományt töltsd le. Még egyszer nézd meg a programozó programban a vezetékek polaritását, csökkents a sebességen (ha lehet). A túlzott sebesség miatt a parancsok, adatok beléptetése és az adat kiléptetése is lehet hibás. A 0x1068 és a 0x2DB6 csak 3 biten egyezik... Pic nélkül végezz teszteket, hogy a PGC és PGD vonalon kialakulnak-e a magas és az alacsony szintek...
Nincs olyan valaki aki Kecskemét vagy közelében él és tudna segíteni a PIC programozásban?
Keresd meg MPi-c fórumtársat! Nagyon segítőkész, PIC terén nagy mágus, és Kecskeméttől nem messze lakik/dolgozik. (Nyugodtan hivatkozz rám, hogy én javasoltam a megkeresését.)
Megépítettem az Oshon Soft-féle programozót. Az egyszerűsége miatt esett rá a választásom.
Persze nem működik... A saját programjával szeretem volna égetni. Sajnos már a hardver tesztelésénél elakadtam. Nem kapcsolja az egyik ágat sem. Ha csatlakoztatom a küldő tápot és az LPT kábelt is, akkor a piros LED folyamatosan világít, akár mit jelölök be. Az LPT portot kipróbáltam egy ledsorral is, azzal rendesen működik. Hol keressem a hibát?
Szia!
LPT kábel nélkül, de külső táppal próbáld meg a következőket: - Ellenőrizd le, hogy a 74LS06 jól van beültetve az áramkörbe (7. lába megy a Vss-re). - Ellenőrizd le, hogy az LPT csatlakozó összes föld kivezetését bekötötted-e 18. ... 25. - A műszer - vezetékét tedd a Vss-re. - Mért meg a 78L12 kimenetén a feszültséget - a jó érték kb. +13.2V. - Mért meg a 78L05 kimenetén a feszültséget - a jó érték +5.0V, mérd meg az IC1 14. lábán is. - A műszer + vezetékét tartsd a +5V-on és a másikkal mérd meg az IC1 7. valamint a Target csatlakozó Vss pontján is a feszültséget - a jó érték +5.0V. - Mindkét led-nek világítania kell. - A műszer - vezetékét kösd a Vss-re. - Mért meg a a Target csatlakozó Vdd pontján is a feszültséget - a jó érték > +4.6V. - Mért meg a Target csatlakozó Vpp pontján is a feszültséget - a jó érték +13V. - Egy 1k-s ellenállást tegyél az LPT csatlakozó 4. és 25. pontja közé, ekkor a Zöld lednek ki kell aludnia, mérd meg a Target csatlakozó Vdd pontján a feszültséget - a jó érték 0V, - Egy 1k-s ellenállást tegyél az LPT cstlakozó 5. és 25. pontja közé, ekkor a Piros lednek ki kell aludnia, mérd meg a Target csatlakozó Vpp pontján a feszültséget - a jó érték 0V, - Mérd meg az LPT csatlakozó 10. pontján a feszültséget - a jó érték +5.0V, a Target csatlakozó Data pontján is - a jó érték <+0.3V - Egy 1k-s ellenállást tegyél az LPT csatlakozó 2. és 25. pontja közé, ekkor mérd meg az LPT csatlakozó 10. pontján a feszültséget - a jó érték <+0.3V, a Target csatlakozó Data pontján is - a jó érték +5.0V - Mérd meg a Target Clock csatlakozó a feszültséget - a jó érték <+0.3V, - Egy 1k-s ellenállást tegyél az LPT csatlakozó 3. és 25. pontja közé, ekkor mérd meg a Target Clock csatlakozó a feszültséget - a jó érték +5.0V - Ne felejtsd el letiltani a nyomtató keresését a párhuzamos poton. - A sebességet a géped paramétereihez kell beállítani. Nem perspektivikus programozó: - Az LPT port kihalóban van, - Nem állítja a programozandó kontroller Vdd és Vpp feszültségét - csak régebbi típusokra lesz jó... - Az időzítésekre, a párhuzamos port felépítésére érzékeny...>>
Köszönöm a választ! Próbálkozom!
A VDD vonalon nem jön ki feszültség. Megnézem a kapcsolótranyót.
Kicseréltem a VDD vonalon és a VPP vonalon is tranyót, mert rosszak voltak.
Most az a fura hiba jött elő, hogy a VPP vonalon, amikor ki van kapcsolva 6V mérhető, ha pedig be, akkor normális 12,9-13V.
7406 van az áramkörben? A Vpp-t kapcsoló kapu kimenetén milyen feszültségeket mérsz ki- és bekapcsolt állapotban?
Megoldódott a probléma! Kiderült, hogy a boltban rossz helyettesítőt adtak a BC557 tranyóra és ezért nem működött. Köszönöm a segítséget!
Hali!
Van egy PICKit2 klónom, meg egy "adapterem" ICSP csatira, amin van egy foglalat PIC18F1320-hoz. Namármost a PIC-et úgy raktam bele a foglalatba, hogy az első két lába "kilógott" (vagyis az első és az utolsó). Aztán töröltem volna, de kiírta a PICKit2 hogy VDD voltage level error. Akkor láttam meg hogy rosszul van betéve a PIC. Egyébként már raktam bele fordítva, meg hogy az utolsó lábak lógtak ki, de akkor nem lett semmi baja, bár most elvileg a PortA2 kapta a testet és a PortB7/PGD kapta a VDD-t, és így eltolva a többit... Ha berakom a PIC-et az égetőbe, akkor az égető felismeri, de minden műveletre VDD hibát ír ki és nem csinál semmit (a PICKit2 és az MPLAB progi is). Viszont egy másik PIC-et, egy 12F675-öt pedig jól kezel, mindent meg csinál vele hiba nélkül. Gondolom akkor a 18F1320 ment tönkre, de az hogy lehet hogy felismeri az égető a tipusát, de semmilyen más műveletet nem lehet csinálni vele?
Szia!
Használhatod helyette, de nem érdemes, mert másfélszer annyiba kerül. Még a 16F648A I/P is olcsóbb nála (4K programmemória, több ram - tokozása és programozása is kompatibilis)...
Használhatsz, sőt nekem stabilabb volt. Lassabb, többet fogyaszt. Nem érdekes...
Sziasztok!
Kezdő elektromágus vagyok, és 2 hete, hogy elkezdtem a PIC-ek iránti érdeklődésemet. Semmilyen elektronikai múlttal nem rendelkezek. A kérdésem a következő: van egy 16F84A 18 lábú PIC-em, amelybe a hobbielektronikán megtalálható hex kiterjesztésű programot szeretném beégetni egy már általam megépített égetőáramkör segítségével. Az égető áramkör kapcsolási rajza az oldalon is megtalálható, és ez az égető áramkör a nyomtató portról működik... Tegyük fel, hogy jól építettem meg az égetőáramkört, és jó táplálást biztosítottam... Ezekkel a feltételekkel, hogyan tudok megbizonyosodni arról, hogy az égetés sikeres volt? (van valami módja a PIC-be égetett anyag leolvasására?)Mert beégetem a programot a PIC-be, és ha megpróbálom beolvastatni a PIC-be égetett anyagot, akkor az nem megfelelőt hoz ki.. OshonSoft programozót használok. Remélem tudtok ez ügyben segíteni, és elnézést ha már volt ilyen jellegű kérdés.
Sziasztok, valaki leirná lépesről lépésre az icprog programozo használatát, azt, hogy tudok vele égetni. köszönöm előre is (hasznos dolog ez a forum )
bocs a fölösleges kérdésért....azt hiszem találtam infot a googolban...habár az nem mindig megbizható..
Sziasztok!
El tudná valaki mondani pár szóban, hogy mi az a HS mód, honnan tudhatom, hogy kell-e nekem, és hogy megy-e éppen? Ha sikeresen beégettem a PIC-et, látszólag minden rendben, a program fut, inputra reagál, outputot generál, akkor (programhibán kívül) lehetnek égetéssel, illetve beállítással kapcsolatos gondok? Lehet jelentősége az égetőprogram nem megfelelő beállításának (PicKit2 v2.61 Pickit2 klónnal)? A PIC pedig 16F876a, a probléma lcd vezérléssel van, amit feldobtam az "lcd probléma" topikban, de egyre inkább az a gyanúm, hogy égetési, kivitelezési, vagy PIC hiba. Tényleg, lehet hibás egy PIC, ha látszólag minden portja működik?
A HS mód alatt a 4MHz, illetve annál magasabb frekijű kvarcoszcillátor használatát érted? Ha igen, akkor elvileg a konfig biteknél az XT helyett kell írni a HS-t, bár nem tudom hogy elég-e ennyi, nem akartak nekem se válaszolni az MPLAB-os totyikba
Állítólag maguktól nem szoktak csak úgy jel nélkül rosszul viselkedni a PIC-ek (erre én csak annyit mondok, hogy semmin se csodálkozok). Viszont, szerintem kb. 70%, hogy a program rossz, főleg ha saját fejlesztésű (saját tapasztalat). Mikor már félálomba írkálja az ember ASM-ben a progit, és már a 8. szubrutin 25. soránál lehet látni a Napfelkeltét, könnyen lehet hogy a BTFSS helyett BTSC-t ír pl. Szóval csak annyit akarok mondani, hogy próbáld meg keresni a hibát, lehet a programban van. Azt a részt nézd át, ami nem akar működni. Most így csak ennyit tudok írni.
A következő kérdésem lenne:
watt égetőjéről van szó: ha véletlenül rajta maradt a vpp a picen miközben a vdd már le volt kapcsolva (sajnos nem használtam kettős kapcsolót) akkor tuti, hogy tönkrement a pic?
Nagyobb rezonancia frekvenciájú kvarcoknál kell a HS módot beállítani a konfigurációs szóban. Az adatlap tartalmaz minden idevonatkozó információt a használat módjáról.
Arra általában nagyon kicsi az esély, hogy egy vezérlőt eleve gyári hibával dobjanak piacra. Ha eddig nem volt gond vele, állásában biztosan nem ment tönkre.
Nem tudom mit értsek HS mód alatt, azért kérdeztem.
Googlizok ezerrel, és ilyen dolgok jönnek szembe velem, hogy valakinél az volt a probléma, hogy nem indult el a HS mód, én meg rácsaptam, hátha nekem is ez a gondom. 20MHz kvarc van rajta. A kapcsolás és a program is működő projektből származik, először a fejlesztők által biztosított .hex-et égettem be. Mivel az lcd-t kivéve úgy néz ki jól működnek a dolgok, arra gondoltam, hátha van olyan hiba, amivel vagy aminek hiányában nem teljes értékűen működik a pic, mások lesznek az időzítések, stb.
Bocs a sok össze vissza kérdésemért, csak próbálom felprogramozni az első picemet de semmi sem akar sikerülni....mi lehet a hiba ha a programozás utánni ellenörzésnél hibaüzenetet ir ki és ha beolvastatom a programot csak zérosokat olvas be?
szerintetek már meggyilkoltam a picet a sok probalgatással?
Akkor ez már benne van a .hex-ben, nem íráskori kérdés ugye? Ha elindul a pic, akkor biztos, hogy rezeg 20 megán ahogy kell, nincs mondjuk csökkentett módja?
Az adatlap nagy része nekem kínai, csak egy lelkes utánépítő vagyok, az eddigi 3 pic-es projektem egyből indult, egyelőre nem akartam jobban belemélyedni a dologba...
Próbáld meg ezzel a programmal: Bővebben: Link
Nem hinném hogy tönkrement a PIC, attól hogy Vdd nélkül rajta maradt a Vpp. Elég strapabíró kis jószágok ezek. Melyik égetőt használod?
A PIC-es projektekben közölt hex-ek (szinte kivétel nélkül) tartalmazni szokták a konfigurációs biteket is, így a hex-et a PIC-be programozva a chip konfigurációja is a projektnek megfelelő lesz.
Akkor kell a konfigurációra jobban odafigyelni, ha a meglévő projektbe belenyúlsz: az adott környezettől függően vagy felületen kell beállítani az egyes paramétereket, vagy a forráskódba kell beleírni (ezt jobban szeretjük, mert nem sikkad el a projektbe nyúlás esetén).
http://wattmep.tvn.hu/WLPT_Vpp_Mini_v4/WLPT_Vpp_mini_v4.html
ezt az égetőt használom. és normális dolog, hogy miközben a programozásával probálkoztam, felforrosodott a pic? |
Bejelentkezés
Hirdetés |