Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   31 / 82
(#) laciubul hozzászólása Jún 23, 2010 /

Nah, vettem újat és be is programoztam és semmi sem történik amikor belerakom a "Magic POV" -ba. És már megint ott van az egy sor.
(#) Hp41C válasza laciubul hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Szia!

Az Icserny féle állományt töltsd le. Még egyszer nézd meg a programozó programban a vezetékek polaritását, csökkents a sebességen (ha lehet). A túlzott sebesség miatt a parancsok, adatok beléptetése és az adat kiléptetése is lehet hibás. A 0x1068 és a 0x2DB6 csak 3 biten egyezik...

Pic nélkül végezz teszteket, hogy a PGC és PGD vonalon kialakulnak-e a magas és az alacsony szintek...
(#) laciubul válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Mi Én ehez túl kezdő vagyok
(#) laciubul hozzászólása Jún 23, 2010 /

Nincs olyan valaki aki Kecskemét vagy közelében él és tudna segíteni a PIC programozásban?
(#) Frankye válasza laciubul hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Keresd meg MPi-c fórumtársat! Nagyon segítőkész, PIC terén nagy mágus, és Kecskeméttől nem messze lakik/dolgozik. (Nyugodtan hivatkozz rám, hogy én javasoltam a megkeresését.)
(#) hadnagyakos hozzászólása Jún 25, 2010 /

Megépítettem az Oshon Soft-féle programozót. Az egyszerűsége miatt esett rá a választásom.
Persze nem működik...
A saját programjával szeretem volna égetni. Sajnos már a hardver tesztelésénél elakadtam. Nem kapcsolja az egyik ágat sem. Ha csatlakoztatom a küldő tápot és az LPT kábelt is, akkor a piros LED folyamatosan világít, akár mit jelölök be.
Az LPT portot kipróbáltam egy ledsorral is, azzal rendesen működik.
Hol keressem a hibát?

HPIM5019.JPG

(#) Hp41C válasza hadnagyakos hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia!

LPT kábel nélkül, de külső táppal próbáld meg a következőket:
- Ellenőrizd le, hogy a 74LS06 jól van beültetve az áramkörbe (7. lába megy a Vss-re).
- Ellenőrizd le, hogy az LPT csatlakozó összes föld kivezetését bekötötted-e 18. ... 25.
- A műszer - vezetékét tedd a Vss-re.
- Mért meg a 78L12 kimenetén a feszültséget - a jó érték kb. +13.2V.
- Mért meg a 78L05 kimenetén a feszültséget - a jó érték +5.0V, mérd meg az IC1 14. lábán is.
- A műszer + vezetékét tartsd a +5V-on és a másikkal mérd meg az IC1 7. valamint a Target csatlakozó Vss pontján is a feszültséget - a jó érték +5.0V.
- Mindkét led-nek világítania kell.
- A műszer - vezetékét kösd a Vss-re.
- Mért meg a a Target csatlakozó Vdd pontján is a feszültséget - a jó érték > +4.6V.
- Mért meg a Target csatlakozó Vpp pontján is a feszültséget - a jó érték +13V.
- Egy 1k-s ellenállást tegyél az LPT csatlakozó 4. és 25. pontja közé, ekkor a Zöld lednek ki kell aludnia, mérd meg a Target csatlakozó Vdd pontján a feszültséget - a jó érték 0V,
- Egy 1k-s ellenállást tegyél az LPT cstlakozó 5. és 25. pontja közé, ekkor a Piros lednek ki kell aludnia, mérd meg a Target csatlakozó Vpp pontján a feszültséget - a jó érték 0V,
- Mérd meg az LPT csatlakozó 10. pontján a feszültséget - a jó érték +5.0V, a Target csatlakozó Data pontján is - a jó érték <+0.3V
- Egy 1k-s ellenállást tegyél az LPT csatlakozó 2. és 25. pontja közé, ekkor mérd meg az LPT csatlakozó 10. pontján a feszültséget - a jó érték <+0.3V, a Target csatlakozó Data pontján is - a jó érték +5.0V
- Mérd meg a Target Clock csatlakozó a feszültséget - a jó érték <+0.3V,
- Egy 1k-s ellenállást tegyél az LPT csatlakozó 3. és 25. pontja közé, ekkor mérd meg a Target Clock csatlakozó a feszültséget - a jó érték +5.0V

- Ne felejtsd el letiltani a nyomtató keresését a párhuzamos poton.
- A sebességet a géped paramétereihez kell beállítani.

Nem perspektivikus programozó:
- Az LPT port kihalóban van,
- Nem állítja a programozandó kontroller Vdd és Vpp feszültségét - csak régebbi típusokra lesz jó...
- Az időzítésekre, a párhuzamos port felépítésére érzékeny...>>
(#) hadnagyakos válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Köszönöm a választ! Próbálkozom!
(#) hadnagyakos válasza hadnagyakos hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

A VDD vonalon nem jön ki feszültség. Megnézem a kapcsolótranyót.
(#) hadnagyakos válasza hadnagyakos hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Kicseréltem a VDD vonalon és a VPP vonalon is tranyót, mert rosszak voltak.
Most az a fura hiba jött elő, hogy a VPP vonalon, amikor ki van kapcsolva 6V mérhető, ha pedig be, akkor normális 12,9-13V.
(#) szilva válasza hadnagyakos hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

7406 van az áramkörben? A Vpp-t kapcsoló kapu kimenetén milyen feszültségeket mérsz ki- és bekapcsolt állapotban?
(#) hadnagyakos hozzászólása Jún 27, 2010 /

Megoldódott a probléma! Kiderült, hogy a boltban rossz helyettesítőt adtak a BC557 tranyóra és ezért nem működött. Köszönöm a segítséget!
(#) zenetom hozzászólása Júl 29, 2010 /

Hali!
Van egy PICKit2 klónom, meg egy "adapterem" ICSP csatira, amin van egy foglalat PIC18F1320-hoz. Namármost a PIC-et úgy raktam bele a foglalatba, hogy az első két lába "kilógott" (vagyis az első és az utolsó).
Aztán töröltem volna, de kiírta a PICKit2 hogy VDD voltage level error. Akkor láttam meg hogy rosszul van betéve a PIC. Egyébként már raktam bele fordítva, meg hogy az utolsó lábak lógtak ki, de akkor nem lett semmi baja, bár most elvileg a PortA2 kapta a testet és a PortB7/PGD kapta a VDD-t, és így eltolva a többit...
Ha berakom a PIC-et az égetőbe, akkor az égető felismeri, de minden műveletre VDD hibát ír ki és nem csinál semmit (a PICKit2 és az MPLAB progi is). Viszont egy másik PIC-et, egy 12F675-öt pedig jól kezel, mindent meg csinál vele hiba nélkül.
Gondolom akkor a 18F1320 ment tönkre, de az hogy lehet hogy felismeri az égető a tipusát, de semmilyen más műveletet nem lehet csinálni vele?
(#) tuty hozzászólása Júl 29, 2010 /

sziasztok, az én kérdésem az lenne, hogy PIC16F628AP helyett használhatok-e

PIC16F628-20/P -et mivel et tudom a legkönnyebben beszerezni.
(#) Hp41C válasza tuty hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Szia!

Használhatod helyette, de nem érdemes, mert másfélszer annyiba kerül. Még a 16F648A I/P is olcsóbb nála (4K programmemória, több ram - tokozása és programozása is kompatibilis)...
(#) tuty hozzászólása Aug 1, 2010 /

Köszönet a válaszért! ...de jövök is a következő (lehet, hogy banális) kérdésemmel:

Watt LPT-s pic égetőjét szeretném megépíteni és nem kaptam hozzá 74LS07 es integrált áramkört, használhatok helyette SN7407N-et? esetleg el is magyarázhatná valaki, hogy miben áll a két integrált külömbsége.
(#) watt válasza tuty hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Használhatsz, sőt nekem stabilabb volt. Lassabb, többet fogyaszt. Nem érdekes...
(#) sromi hozzászólása Aug 1, 2010 /

Sziasztok!

Kezdő elektromágus vagyok, és 2 hete, hogy elkezdtem a PIC-ek iránti érdeklődésemet. Semmilyen elektronikai múlttal nem rendelkezek.

A kérdésem a következő: van egy 16F84A 18 lábú PIC-em, amelybe a hobbielektronikán megtalálható hex kiterjesztésű programot szeretném beégetni egy már általam megépített égetőáramkör segítségével. Az égető áramkör kapcsolási rajza az oldalon is megtalálható, és ez az égető áramkör a nyomtató portról működik... Tegyük fel, hogy jól építettem meg az égetőáramkört, és jó táplálást biztosítottam... Ezekkel a feltételekkel, hogyan tudok megbizonyosodni arról, hogy az égetés sikeres volt? (van valami módja a PIC-be égetett anyag leolvasására?)Mert beégetem a programot a PIC-be, és ha megpróbálom beolvastatni a PIC-be égetett anyagot, akkor az nem megfelelőt hoz ki.. OshonSoft programozót használok.

Remélem tudtok ez ügyben segíteni, és elnézést ha már volt ilyen jellegű kérdés.
(#) tuty hozzászólása Aug 2, 2010 /

Sziasztok, valaki leirná lépesről lépésre az icprog programozo használatát, azt, hogy tudok vele égetni. köszönöm előre is (hasznos dolog ez a forum )
(#) tuty válasza tuty hozzászólására (») Aug 2, 2010 /

bocs a fölösleges kérdésért....azt hiszem találtam infot a googolban...habár az nem mindig megbizható..
(#) domike hozzászólása Aug 2, 2010 /

Sziasztok!

El tudná valaki mondani pár szóban, hogy mi az a HS mód, honnan tudhatom, hogy kell-e nekem, és hogy megy-e éppen?
Ha sikeresen beégettem a PIC-et, látszólag minden rendben, a program fut, inputra reagál, outputot generál, akkor (programhibán kívül) lehetnek égetéssel, illetve beállítással kapcsolatos gondok?
Lehet jelentősége az égetőprogram nem megfelelő beállításának (PicKit2 v2.61 Pickit2 klónnal)?
A PIC pedig 16F876a, a probléma lcd vezérléssel van, amit feldobtam az "lcd probléma" topikban, de egyre inkább az a gyanúm, hogy égetési, kivitelezési, vagy PIC hiba. Tényleg, lehet hibás egy PIC, ha látszólag minden portja működik?
(#) zenetom válasza domike hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

A HS mód alatt a 4MHz, illetve annál magasabb frekijű kvarcoszcillátor használatát érted? Ha igen, akkor elvileg a konfig biteknél az XT helyett kell írni a HS-t, bár nem tudom hogy elég-e ennyi, nem akartak nekem se válaszolni az MPLAB-os totyikba
Állítólag maguktól nem szoktak csak úgy jel nélkül rosszul viselkedni a PIC-ek (erre én csak annyit mondok, hogy semmin se csodálkozok).
Viszont, szerintem kb. 70%, hogy a program rossz, főleg ha saját fejlesztésű (saját tapasztalat).
Mikor már félálomba írkálja az ember ASM-ben a progit, és már a 8. szubrutin 25. soránál lehet látni a Napfelkeltét, könnyen lehet hogy a BTFSS helyett BTSC-t ír pl.
Szóval csak annyit akarok mondani, hogy próbáld meg keresni a hibát, lehet a programban van. Azt a részt nézd át, ami nem akar működni.
Most így csak ennyit tudok írni.
(#) tuty hozzászólása Aug 3, 2010 /

A következő kérdésem lenne:

watt égetőjéről van szó:

ha véletlenül rajta maradt a vpp a picen miközben a vdd már le volt kapcsolva (sajnos nem használtam kettős kapcsolót) akkor tuti, hogy tönkrement a pic?
(#) El_Pinyo válasza domike hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Nagyobb rezonancia frekvenciájú kvarcoknál kell a HS módot beállítani a konfigurációs szóban. Az adatlap tartalmaz minden idevonatkozó információt a használat módjáról.
Arra általában nagyon kicsi az esély, hogy egy vezérlőt eleve gyári hibával dobjanak piacra. Ha eddig nem volt gond vele, állásában biztosan nem ment tönkre.
(#) domike válasza zenetom hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Nem tudom mit értsek HS mód alatt, azért kérdeztem.
Googlizok ezerrel, és ilyen dolgok jönnek szembe velem, hogy valakinél az volt a probléma, hogy nem indult el a HS mód, én meg rácsaptam, hátha nekem is ez a gondom.
20MHz kvarc van rajta.
A kapcsolás és a program is működő projektből származik, először a fejlesztők által biztosított .hex-et égettem be. Mivel az lcd-t kivéve úgy néz ki jól működnek a dolgok, arra gondoltam, hátha van olyan hiba, amivel vagy aminek hiányában nem teljes értékűen működik a pic, mások lesznek az időzítések, stb.
(#) tuty hozzászólása Aug 3, 2010 /

Bocs a sok össze vissza kérdésemért, csak próbálom felprogramozni az első picemet de semmi sem akar sikerülni....mi lehet a hiba ha a programozás utánni ellenörzésnél hibaüzenetet ir ki és ha beolvastatom a programot csak zérosokat olvas be?
szerintetek már meggyilkoltam a picet a sok probalgatással?
(#) domike válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Akkor ez már benne van a .hex-ben, nem íráskori kérdés ugye? Ha elindul a pic, akkor biztos, hogy rezeg 20 megán ahogy kell, nincs mondjuk csökkentett módja?
Az adatlap nagy része nekem kínai, csak egy lelkes utánépítő vagyok, az eddigi 3 pic-es projektem egyből indult, egyelőre nem akartam jobban belemélyedni a dologba...
(#) cNobody válasza tuty hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Próbáld meg ezzel a programmal: Bővebben: Link

Nem hinném hogy tönkrement a PIC, attól hogy Vdd nélkül rajta maradt a Vpp. Elég strapabíró kis jószágok ezek.
Melyik égetőt használod?
(#) szilva válasza domike hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

A PIC-es projektekben közölt hex-ek (szinte kivétel nélkül) tartalmazni szokták a konfigurációs biteket is, így a hex-et a PIC-be programozva a chip konfigurációja is a projektnek megfelelő lesz.

Akkor kell a konfigurációra jobban odafigyelni, ha a meglévő projektbe belenyúlsz: az adott környezettől függően vagy felületen kell beállítani az egyes paramétereket, vagy a forráskódba kell beleírni (ezt jobban szeretjük, mert nem sikkad el a projektbe nyúlás esetén).
(#) tuty válasza cNobody hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

http://wattmep.tvn.hu/WLPT_Vpp_Mini_v4/WLPT_Vpp_mini_v4.html

ezt az égetőt használom.

és normális dolog, hogy miközben a programozásával probálkoztam, felforrosodott a pic?
Következő: »»   31 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem