Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   134 / 316
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Hello!

Nagyon komolyan néz ki, biztos nagyon szuperül is szól, gratula! Várjuk a hangot, jó lenne róla egy amolyan "rewiev" vidó vagy ilyesmi ,ahol megmutatod mit tud a szerkezet. Még egyszer gratula, a bevonattal nagyon szépen fog kinézni. Ajánlom az e-tronicot, vannak jó bőrök meg jó hsz selymek, igaz nem éppen olcsók, de totál gyári kinézetet adhatsz neki! Gratula még egyszer!

Zsolti
(#) magitor válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Rendben este teszek fel képeket, hogy mérjem szkóppal? Először jel nélkül a jel útján elő majd végfokot illetve a tép ágát a híd utántúl egészen a elő és végfokig, majd jelet adva naki pl szinusz 440hz ?
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Hali!

Igazából a tápfeszültségre gondoltam, föld és plussz AC csatolásban. Akkor a tápfeszültségnek csak a váltó komponense látszik. Annak a jelalakja sokat elárulhat...De ha végigméred az sem baj.
(#) kefe13 válasza virtualvt hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Csao, elég klafa, de ha jól láttam csíptetős csatit, na azt mellőzném. Inkább banán, vagy akár egy sk sorkapocs
De nagyon szép munka, a video is irígylésre méltó !
Mástéma, végre meghajtották bugimat nagy cuccon, egy solton corus, 140 wattos motyón.
Irígyelték a soundot, "a blúztól a durva metálig átvitt mindent, ráment a délutánom meg az estém a kitapasztalásra, én is csinálok eggyet" , ez volt válasz.
Mégegyszer köszi Zsolti a segítséget, nagyon profi hangú cucc lett
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Egészítsd ki egy híd-párhuzam LM3886- al, metálkodáshoz egy zajzárral és lehet hangoskodni Túlzás persze, csak hülyéskedtem, 30-40W is vastagon elég, egy jó ládán...Lassan elkészül az én 4X12 V30am is...csak már meglenne
(#) magitor válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Lemértem a képek linkben Bővebben: Link
Érdekes dolog hogy 2 zúgás van egy ami a fűrészjelet mutatja az első képeken ez előfokkal és nélkül is látható ez a zúgás hallatszik egyszer, az AC csatolásban már a 2. kondi után, illetve bekapcsolt előfokkal az utolsó képeken a kimenő zel a hangfalakra. AMit ez előfok sistergős zúgást csinál azt ha érintem a földpontot akkor elnémítja. A földpontokat átvariáltam csillagra illetve a előfok betápját is a diódahíd, CC szüréstaghoz tettem.
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Hali!

Érdekesek az eredmények! A sistergős zaj szerintem a kevesebbik gond, bár összefüggésben lehet a "fűrésszel" is, de én alapvetően árnyékolatlanságra gondolok.
Ami egyből beugrott, hogy oppá, valóban kevés lehet a puffer, mert gyönyörűen olyan, mintha nem lenne elég sima a táp. Egy valami azonban szemet szúrt. 1ms-es időalapot látok, 5db négyzetrács van a 2 csúcs között, tehát a periódusidő 5ms ami kb 200Hz nek felel meg. Van valamilyen stabilizátor a körben? Épp a minap szívtam pont kb ilyen frekivel a tápban, ha hosszú vezeték megy egy stabhoz, akkor nem árt egy párszáz nanós a bemenete és a föld közé, (Már 1nF is elmulasztotta az én esetemben) de szerintem akkor is megpróbálhatod, ha nincs stab. Fogj egy kondit és érintsd oda a táp és a föld közé, de az elő és a vég panelen! Esetleg segíthet ha a táp kanócokat összesodrod, pláne, ha 10cm-nél hosszabb, ha meg vékony relatíve, akkor pláne!
Az utolsó képeken látszik, hogy erre a "fűrészre" szuperponálódik rá a másik zaj, ha megméred a kimenetet és megérinted az áramkört, hogy a sistergés elmúljon, gyanítom kb az első "fűrész" jelet kapod vissza nagy vonalakban.
Összegezve amit tennék:
- Graetz minden egyes diódájára 1-10-47nF kerámia kondenzátor (tetszés és kísérlet szerint, pláne ha gyors kapcsoló diódák vannak benne!)
- Elő/vég panelekre tápbecsatlakozásra, végIC-hez fizikailag közel (bár gyanítom itt van) pár száz nanó.
- Nagy impedanciás körök árnyékolttal kötve (gain, tone stack, fetek gate jára menő dolgok, kifejezetten a bemenet!)
Kb így kezdeném, kíváncsi lennék mit mutat így!

Oké, köszi akkor nekiugrok, viszont a graetz hidam 4 lábas jószág arra hogy kellene feltenni?

Abban is csak 4 dióda van, nem? Lábkiosztást meglesed hogy van, hol vannak a diódák és oda. :yes:

Így kellene akkor?

graetzes.jpg

Nem egészen stimmel a kapcsolási és a terv a jobb oldalon, nézd át! Ha csak ránézel, a két váltó között neked van egy kondi, ami a kapcsolásin nincs pl...
(#) magitor hozzászólása Aug 1, 2010 /

Aha jó akkor látom mi lesz a gond összerakom még most feltéve hogy van kondim.
(#) magitor válasza magitor hozzászólására (») Aug 2, 2010 /

Bővebben: Link Mérési eredmények kommentel, bekerültek 10nF kondik a graetzra illetve a bemenetre 1nf ek egyenlőre jelben van változás, hangban még mindig búg.
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Aug 2, 2010 /

Hali!

Előfok kikapcsolva, vég letekerve = 50Hz es(20msec), tulajdonképpen ettől búghat. Az amplitúdót sajnos nem tudom leolvasni, de 4db 5msec rács az 50Hz. Ez nagyon nem jó, mivel a bemenetet lehúztad, a tápból kell jönnie.
Gondolom ebben az esetben is búg. Aszimmetrikus a táp ugye? Esetleg a vég bias feszültségét előállító osztó hidegítő elkóját érdemes megnézni, esetleg oda is odamérhetsz szkóppal! Bár az sem okozhat 50Hz es szinusz szerűt, mert egyszerűen már az egyenirányítás után is inkább amolyan 100Hz féle félpúp szerű képződmények lehetnek...
Trafóhoz milyen közel van? Nem az szórja meg esetleg?
A legjobb az lenne, ha 2 elkülönített mérést csinálnál. A bemenetet rövidre zárni mindkét esetben. Csak az előfokozat (földje, tápja mindene leakasztva addig a másiknak:vég/elő) vagy a végfokozat. Jó lenne tudni egyesével van e bajuk, vagy a kettő együtt lesz ilyen. Mindegyiknek a tápjára kéne rámérni (milyen sima), meg a kimenetére rövidre zárt bemenet mellett. Az előfokozatnát esetleg olyat, hogy a tone maxon, a gain meg egyszer minimumon, másodszor maximumon.
Egyre érdekesebb a jelenség szerintem Esetleg a cuccról egy fotó?
(#) magitor válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 2, 2010 /

Bővebben: Link Alatt találod a fotókat akkor szét fogom kapni és leméregetni amint lesz rá időm és energiám. Táp közel volt mellet de ha arrébb rakom, vagy mozgatom akkor is megvan a búgás nem változik semmit.
(#) magitor hozzászólása Aug 5, 2010 /

Lenne egy másik kérdésem, kerestem itt fórumon, meg google barátomnál, egy barátom szeretne egy hibrid csöves erőlködőt gityóhoz. Lehetőleg kevés alkatrészből legyen, pár watt 5-10 maximum az eleje 12ax7/ecc83 a vége pedig fetes, disortion/clean csatorna, tonestack, Ezek lenen a kívánsága. Van valakinek ötlete merre kezdjek kutatni, vagy találkozott e már ilyennel?
(#) karpi válasza magitor hozzászólására (») Aug 5, 2010 / 1

GOOGLE

beirod

tube MOSFET hybid amplifier

atkapcsolsz ....''images"'-ra es ott a rengeteg kapcsolasi rajz a hozzajuk tartozo cikekkel..

kesobb ha nem talalsz igy pontossan amit akarsz meg pontosithatsz "DIY Tube preamplifier with MOSFET output stage project''
ha csak rajz kell "DIY Tube preamplifier with MOSFET output stage "schematics"
(#) magitor válasza karpi hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Köszönöm! Nem így kerestem!
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Aug 5, 2010 / 1

Hello!

Igazán nem akarok beleszólni, meg én is nagy híve vagyok a hibrideknek, építettem már egy egész tűrhetűt, de ha pár W kell tényleg, egy EL84se simán belefér, esetleg 6L6-ból SE ben talán még 8-10W ot is ki lehet hozni. A csöveknek úgyis kell nagyfesz, úgyis kell trafó, nem lesz nagyságrenddel nagyobb a táp, egy foglalat meg egy végcső 3-4 ezerből megáll, nem hiszem, hogy mosfetből olcsóbbat lehet sokkal csinálni. Csak egy ötlet. De teljesen jók a vég IC-k is, nem kell ragaszkodni a mosfethez, nincs csőhangja, nem kell azt hinni Mosfet hangja van, közel nincs a csőhöz. Egy nagy erősítésű majd atomra visszacsatolt mosfetes végnek olyan szép tranzisztor hangja van, hogy ihaj. Túl meg úgysem akarja senki azt vezérelni, csak igáslónak jók a félveztők egy hibridben. Persze lehet jó mosfetes véget csinálni, de minek erőlködni, egy cső , 3 ellenállás meg max 2 kondenzátor...Csak ötlet. De valóban, a google segít.
(#) jampi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Jól mondja az előző hozzászóló:Ha már van hálótrafó- fűtés tekercs nagyfesz ,biztosan elbír még egy csövet, csak egy kimenő trafó kell még hozzá,de ha akarod (adok neked hozzá)és "igazi csöves hangzás lessz!" 4-5 vattSE-ben
Pl: VOX ac4 vagy valami más!
Nagy érzékenységű hangszóróval pl celestion-V30 classic lead-jensen stb de csak a 97-100 decibel-es értékkel bíró hangszóró a jó! Azzal szól igazán!
(#) jampi válasza jampi hozzászólására (») Aug 6, 2010 / 1

lemaradtak a kapcsolási rajzok! Az előző rajzért bocs, nem ezt akartam!
(#) magitor válasza jampi hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Köszi szépen, nekem tetszenek, megkérdezem haveromat hogy szeretné e így a dolgot, annyit kellene tudnom, hogy nincs trafóm, még nem tekertem trafót,, tudom itt az ideje elkezdeni, viszont mennyibe lenne hozzá a hálózati illetve a kimenő trafó? Meg persze hogy el lehet e hagyni az egyenirányító csövecskét és graetz hidat tenni neki, vagy az már befolyásolná hangzásvilágban?
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Engemet jelenleg ,peldaul , elsosorba az erdekel hogy minnel konyebb legyen egy hordozhato 70W-os Combo .

Namost ha a vegfok kimenotranszformatoros az mar dupla nehez .

Ha kapcsolouzemu tapot hasznalok akkor lenyegeben a doboz es a hangszoro az ami sulyos,obozt lehet konnyu anyagbol csinalni igy lessz egy jo kis ordito doboz ami kis helysegekbe es kis wszimpadokon eppen eleg,

A csovez eloerosito anodfeszultseget egy kis konverterrel megoldom adok neki 100V-ot es mar OK megvan a csoves torzitas.

Amibe spekulalok az hogy egy fazisfordito trafot ugy megtervezni hogy megjojon a "kimeno-trafo hang".
Volt egy ilyeb tranzisztoros vegfokom fazisfordito trafoval ( nem lehetett meg kapni PNP part a 2N3055 es a BD-k is meg ujdonsag volt ezeket is magyarorszagrol hozattuk a rokonokkal) meg '75-be epitetten nagyon jol mukodott pedig 2N3055-el volt a vegfok QuasiKomplementer .
Aztan lattam akkoriba Peavey valamint egy Ranger erositot ugyanilyen megoldassal .A FBT es a Ranger volt kimnotrafos is de szornyu nehez volt .

Tehat az otlet hogy JFET vagy Csoves bemenet ..pasziv hangszin...fazisfordito trafo ..MOSFET vegfok +kapcsolouzemu tapegyseg.

Ocskapiacon vettem ket 12V/4A laptop tapegyseget , meg tobb kiseb 7-8-9-12V 500mA kapcsolouzemut a pedalokhoz .
Lattam 27V /3A -est is .Ha talalok ket egyformat meveszem es magvan a tapegyseg .

Kiprobaltam egy autoerositovel (4x22W ) csak ket csatornan othon zenevel normalis hangeron azegyik Laptop tapegyseget ..nem is lett langyos tobb ora radio es zenehalgatasnal a kanikulaban!
Ugyanez az erosito egy traforol ami 12V /6A vigan lead es egy 30000µF pufferel muszaly volt a melyeket hatarolnom( van magas es mely hangszin a kisjelu bemeneteken) mert 0.5---1Hz-es oszcilacio jelent meg .
!2V /2A olom akumulatorrol kisebb PSU-hoz valo ugyancsak oszcilalt,a Laptop tapegyseggel meg vigan mukodik.
Lehet venni kesz profi kapcsolouzemu tapagyseget egy boltba de nagyon draga ha azt nezzuk hogy vehetek 1/5 aron az ocskan Laptop stb tapegyseget.

Nem tudom hogy szejjel tudom e szedni a Laptop tapegyseget ugy nez ki ossze van ragasztva . Jo lenne egy radiatorra tenni .Ne csak a doboza legyen a hutofelulet.Plus lassam mi van benne hatha fel tudom piszkalni mondjuk 25V-ra. Egyes dolgoknak egy allithato feszultsegu univerzalis tapo elkelne es talan csak egy referencia feszultseget kel atallitani. .
Ilyen univerzealis kapcsolouzemu is van az uzletbe de tizszeres ara van ..az ocskapiachoz kepest.

Szerintem aki nem a kiserletezesert epiti az erositoket hanem mert szuksege van ra vegyen ilyen kidobott autoerositot MOSFET vegerositoset .Megoldja a halozati adaptert es gyonyoruen szol.Aztan elebe kesz amilyen eloerositot akar ,akar tob csatornasat tobb felet amit aztan kivalaszthat a stilus-hangzashoz kelloen.

2x12V szimetrikus tapegyseggel hidbakotve a vegerositoket 50W erot biztossan kitermel egy ilyen erosito akar 8Ohm-os hangszoron is.

A DIY "Combo"-mba 2x17V-rol mukodik nagyon jol.Most meg vettem ket erositot .A 4 x22W-ossal beharaptam mert 12V-rol mukodik 4 dual IC-vel mindegyik belul mar hidnba kapcsolva .A nagy hutotest becsapott .
Aztan vettem igy meg egyet aminek van kapcsolouzemu tapja DC -DC 12V->2x25V es 2 x50W tranzisztoros vegfok. Ez is dunborog hidba egy 8 Ohm-os hangfalon legalabb 100W-alvan egy kapcsiloja amivel atkapcsolhatom Mono Normal vagy Mono Bridge.ez nagyon tetszik , a hangszoro kimenetet bnem kell bantani minden csak egy elektronikus atkapcsolas belul.Igy 50W-rol atkapcsolhatom a 100 vagy 150W-ra helysegtol vagy/ es hangszorotol fuggoen.

Most a Dc-Dc konvertorat akarom kiszerelni ha lehet mert nagyon ossze van boronalva a DC-DC konvertor kulon nyak-lapjan valami a vegerositok hidkepcdolasi reszebol.
A konvertor 0,6A-et hasznal uresbe talan talan maradok vele ellenben 6-7 A-re ugrik a fogyasztas hidba maximalis kivezrlesen .Muszaly bemernem muelenallassal mert nincs hol bombolotetnem ithon a cuccot.Azrtan majd beviszem a probaterembe.
Valamint meg kell merjem a vegerosito maximalis aramfelvetelet is.

Akit erdekel a MOSFET-es "auto" Combo itt halhato most tisztan mert egy jazz-szaxafonosal jatszottunk , a PA 2 x 300W koruli volt amin csak a szaxafon/fuvola volt erositve.Nekem kelett volna egy mikrofon de nem volt mixer igy csak egy mikrofont tettunk az egyik procseszoromon leresztil egy kis compressor+EQ+Reverb/delay-el .
Elkellet volna a nagy erositom de ki cipelte volna..varatlanul jol szolt szabadteren a cuccom, igaz hogy a \fesztival egy elegge szuk utcaba volt igy az oldalfalak segitttek .Egy kis melyang meg elkelett volna a nagyon mely "morgas"-hoz .de jol vitte a dolgot a kb 70W a Peavey hangszoron.Nem voltam a maximalis gain-on mert ugy tunt ott hogy tul hangos vagyok a fuvolahoz kepest de a melyeknel elkelt volna meg egy kis gain.Nincs eloerosito+hangszin csak az autoerosito...a hamgszin stb KORG GFX 10 vagy ilyesmi clean+compresor+EQ+Chorus +viszhang+Pedalon a Filter ..

Bővebben: Link

Bocs egy kicsit hosszu a szoveg , atbneztem a hibakat amit megtalaltam kijavotottam amenyire ertek hozza..

Most nekiallok tovabb kiserletezni.

Gondolom a 4x22W-ost egy 4X12"-os hangfalba beleepitem csak kell egy 10A-es kapcsolouzemu tap 12V-al
(#) ZSozsóó válasza jampi hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Hali!

Igaz, igaz, de a v30ast pár wattra túlzás, rendesen nem hajtja meg, hangos lesz, de nem lesz dögös. Szerintem pár watthoz egy jó 8"-10"- os eminence vastagon fasza, árban is, minőségben is. De szerintem is inkább a csöves, azt is túl lehet hajtani, az is ad neki szandot. Félvezetős meg max igáslónak való.
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Hali!

Csöves rádióból termelj ki hálótrafót meg kimenőt, olcsón hozzá lehet jutni roncs készülékekhez, vaterán 4-5 ezerért fosztogatnak egy egy példányt.
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Ja, még valami ,tehetsz be graetz-et, 2 diódát, bármit, ilyen kis teljesítménynél az SE-k úgyis A osztályban mennek. Maximum amikor már a végfokozat is clippel, akkor szívná meg a csöves tápot kicsit, az adna neki egy kis SAG effektust,de nem számottevőt szerintem. Persze a vákuumcsőtől is függene. Jó bele a félvezető is, arra figyelj azért, ha vákuumdiódához való a hálótrafó, akkor félvezető diódával nagyobb lesz a tápfeszültség, egy soros ellenállással ejteni kell majd a tápfeszültséget!
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Csak kifelejtetem ..a fazisfordito trafo ugye kicsi! es konnyu .ezert lenne OK .
(#) skero hozzászólása Aug 6, 2010 /

Tisztelt fórumtársak! Szeretném megépíteni a mellékelt kapcsolást ,de nem tudom mit jelent a szaggatott vonallal rajzolt rész és az a pont amit pirossal bekarikáztam azt hova kell kötni. Ha valaki tud segíteni azt megköszönném. Esetleg valakinek tapasztalat ezzel a torzítóval? A diódáknak megfelelne 1N4148?
(#) ZSozsóó válasza skero hozzászólására (») Aug 6, 2010 / 1

Szia!

A bekeretezett rész egy modifikáció a tone potira és annak áramkörére. Ha megnézed, láthatod az eredetiben a 12k-s ellenállást meg az 50k-s potit, egyszerűen ki van egészítve pár alkatrésszel.
Diódának használhatsz bármit, sőt kísérletezz a példányokkal, szilícium, germánium, led, ezek keverve (egyik irányban ez a másikban az), amelyik bejön A kapcsolás maga működik, megannyi distortion alap áramköre, igazából egy "koszos" hangú csövest meglökni való , de jól meg tud szólalni bármin.
Amit pirossal bekarikáztál az a pozitív tápfeszültség. 741helyett szerintem használj valami modernebb műveleti erősítőt, de persze azzal is teljesen jó, kicsit tompább lehet a hangja, nem annyira sarkos/fuzzos, mintha TL071-et használnál, ezzel is kísérletezhetsz bátran!

Zsolti
(#) gking228 válasza skero hozzászólására (») Aug 6, 2010 / 1

Hali!

Előre leszögezem, ez nem a Boss DS-1. Nekem megvan az eredeti szervizkönyve, kapcsolási-, beültetési rajzzal együtt. Ha gondolod, elküldöm.
A többit már elmondta az előttem szóló kolléga, mire észbekaphattam volna, hogy válaszoljak
Sok sikert az építéshez!
Következő: »»   134 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem