Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   954 / 3998
(#) kondi73 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Úgy tűnik valami egyszerűbbhöz van kedvem most...
Ez most elég bonyolultnak tűnik.
Mit lenne érdemes építeni ami azért ennél egyszerűbb? (néztem a kapcsolásokat de nem tudom minek álljak neki.)
(#) mate_x válasza kondi73 hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Szia!

Csinálj villogót, az elég egyszerű...
(#) Gatery hozzászólása Aug 9, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék egy datasheetet csinálni egy modulhoz.

Esetleg nem tud valaki egy template-t hozzá?
Talán latex lenne a legjobb.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) kovnor hozzászólása Aug 9, 2010 /

Sziasztok!

Lehetséges-e olyan kettős tápot építeni három kivezetéses trafóval úgy, hogy változtatható legyen a feszültség és az áramerősség.
Ha igen, tudnátok-e kapcsolást adni?
(#) hadnagyakos válasza kovnor hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Ez pont erre van kitalálva. Cikk
(#) kovnor válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Köszi szépen!
(#) Mashioka hozzászólása Aug 9, 2010 /

[quote]Nem kell attól megijedni, hogy szimmetrikus táp.

Ha nem középkivezetésű a trafód, akkor jobb esetben 2 független szekunder tekercse van.

Akkor csinálsz 2 független tápot stabilizátorokkal, Graetz-híddal, pufferekkel együtt. Akár mindkettő lehet plusszos szabályzó is, 7812.
Aztán a végén közösíted az egyik stab. plusszát a másik mínuszával; ez lesz a közös 0 pontod a táplálandó áramkörödben.

Ehhez a közös ponthoz képest a sorbakötött stab-ok megmaradt egyedüli pluszja lesz a + kimeneted, a másik stab. GND pontja pedig lesz a - kimenet.

Ennyi. Mint amikor 2 darab elemet sorba kötsz és a közös pontjukhoz képest áll elő a + / - telep feszültség.

Érthetö lehet akár, de mindig nem értem hogy igazábol mi a külömbség elektronikában a gnd és a - közt?
(#) SzervízMacska válasza Mashioka hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Azzal kezdem, én még sosem próbáltam szimmetrikus tápot készíteni két 78xx stabilizátorból. Gondolom, biztos van valami pofon egyszerű és frappáns ok arra, hogy megalkották a negatív, 79xx-es párját. Én is hálás lennék, ha valaki megírja, miért nem lehet, ha jól gondolom, hogy nem lehet. :nemtudom:
(#) gg630504 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Rajzold le.
A pozitív rész '-'-a hogyan csatlakozik
a negatív rész '+'-ához?
(#) SzervízMacska válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Ezek szerint lehet, de csak ha a szekunderek teljesen függetlenek egymástól?

Hacsakúgynem.
Persze, ha el is olvasnám, amit Mashioka írt, egyszerűbb lenne az élet.

Köszi! Mindig tanul a tinó >> oszt' egyszer csak levágják... :hide:

Szerk.: Én olvastam, pont annak kapcsán kérdeztem.

Pláne, hogy az asztal alatt - bár nem stabilizált - de ilyen van.

Ez igazán hasznos jószág!
(#) elektromania92 hozzászólása Aug 10, 2010 /

Sziasztok fórumtársak.

Mivel nem találtam külön a kérdésemmel foglalkozó topikot, úgy döntöttem ide teszem fel. Végül is kezdő kérdés ez is.

Attila86 kolléga oldalán gyakran olvasható, hogy GND fóliaszigetek, AGND, DGND, vagy az, hogy csillagpont. Az egyik projectjében, azt csinálta, hogy az AGND-t és a DGND-t külön választotta egy 0 ohm-os ellenállással.Vannak ott még hasonló finomságok.
Bővebben: Link

Én a miértekre keresem a választ. Miért jó GND sziget, külön agnd és dgnd, meg hasonlók.

Nem tudtok esetleg valami könyvről, amiben a nyák tervezés a téma. Mert az egész nem csak az, hogy PC-n lepakolom az alkatrészeket, beroutolom és kész. Fontos az alkatrészek egymáshoz való elhelyezése is valamilyen mértékben, meg maga a vezetősáv is.

Szóvval ilyen kérdésekre várnák valamilyen válaszokat.
Köszönöm szépen.
(#) bodnar00 válasza elektromania92 hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Engem is érdekel ez az elrendezés dolog gyorsan rákerestem : Bővebben: Link
(#) pucuka válasza elektromania92 hozzászólására (») Aug 10, 2010 / 1

Nagyon jó kérdést tettél fel. Az egész nyáktervezés, (míg nem volt, azelőtt a huzalozás tervezés) szemlélet, és gyakorlat dolga. tisztában kell lenni olyan dolgokkal, hogy bármilyen jel feldolgozását végző áramkörök kimeneteit, és bemeneteit a lehető legjobban szét kell választani, a nemkívánt visszahatások elkerülésére, mind elektromos, mind fizikai szempontból. Ez már meghatározza az alkatrészek topológiáját. Tisztában kell lenni nemcsak az aktív, de a passzív elemek tulajdonságaival, paramétereivel is, és azzal, hogyha egymás mellé helyezzük őket, milyen egymásrahatásnak tesszük ki, és hogy befolyásolják az áramkör működését. Pl. egy egyszerű vezetősávnak (bármely kicsi is) van ellenállása, induktivitása, szórt induktivitása, kapacitása, szórt kapacitása, magyarul hullámimpedanciája. Az, hogy azzal a kis vezetődarabbal éppen mit sikerült előállítani az erősen függ pl. az üzemi áramváltozás(ok) sebességétől, frekvenciájától.
A GND (tápok, földek) szigetek kialakításával egyrészt csökkenteni tudjuk a föld (hidegítő) vezeték ellenállását (impedanciáját) amivel a földön folyó áramok csatolását (egymásrahatását) csökkentjük, valamint az alkatrészek föld hozzávezetéseit a legrövidebb úton oldhatjuk meg.
A 0 ohm -os ellenállásnak sok szerepe lehet, de esetünkben az, hogy van némi induktivitása, amivel a különböző áramkörök földjeinek dinamikus (nagyobbfrekvenciás) egymásra hatásait, és a földhurkokat szüntethetjük meg, legalábbis, csökkenthetjük.
(#) Madar Marianna hozzászólása Aug 10, 2010 /

Sziasztok! Én csak egy lány vagyok, aki szeretek mindenfelé kattingatni, és jópofa felvételeket készíteni. Kérlek Benneteket, ha valaki tud, segítsen nekem! A problémám a következő: vásároltam a minap egy használt ALBA ( zseb) camcordert, a nemmondommeg melyik árveréses siteo-n. Szóval azzal nem is volna baj, de itthon, amikor kipróbáltam, derült ki, hogy a felvétel alatt elég hangos mellékzörejt rögzít. Szerintetek csak a menüben kell valahol állítani, és hol?...vagy nagyobb szervízelés kell neki? Nagyon köszi a válaszotokat!! M.
(#) edison14 válasza Madar Marianna hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Szia.

Hát a gond lehet a beállításokban is bár ezt kétlem mivel ott csak a hang minőségét és egyéb kisebb beállításokat lehet végezni. Lehet hogy a mikrofonnal van valami de lehet hogy a hangszóró a ludas már ha a felvételeket a camcoderen nézted. Próbáld meg megnézni a felvételeket PC-n külső hangfallal vagy fejhallgatóval és ha ott is hallatszódik a zaj akkor talán a mikrofonnal van a gond. esetleg egy kisebb hangfelvételt tudsz feltölteni hogy megtudjuk mekkora is az a mellékzörej? Lehet hogy nincsen semmi gond a camcoderrel csak alapból így veszi fel a hangot.
(#) elektromania92 válasza Madar Marianna hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Én szerintem a cordernek nincsen semmi baja, vagyis inkább van, de már alapból ott van.
Egy pár éve vettem egy HP kompaktot, azon ha videóztam a hang helyett csak zúgás volt, néha néha ellehetett csípni egy pár emberi hangot is.
Esetleg az érzékenységet talán lehet állítani a menüben, de nem tul sok a remény.
(#) v2feri hozzászólása Aug 10, 2010 /

Sziasztok ! mit rontottam el? 220v -os UNIVERZÁLIS motor:2 vezeték megy az állórészbe ,másik kettő a szénkefére.2van még a tengely végi jeladón(ez ki van kötve) Állórész egyik vezetékére kötöttem a fázist,a másikat ősszekötöttem a szénkefe eggyik vezetékével.Amaradék szénkefe kivezetést összekötöttem
a 0-val.működik,CSAK NEM LEHET MEGFOGNI MERT MINDENHOL OTT A FÁZIS ZÁRLAT?
(#) meddu hozzászólása Aug 10, 2010 /

Sziasztok Mivel tudom helyettesíteni TS951IN IC-t? mert nem találok ilyet, http://www.sonelec-musique.com/electronique_realisations_thermostat...3.html
(#) gg630504 válasza v2feri hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

A testet izzóval ( pl. 15 wattos 230 voltos ) földre kötve világít az izzó?
Mekkora az izzón átfolyó áram?
(#) proli007 válasza v2feri hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Hello!
Egyáltalán nem biztos, hogy ott a fázis, mert kérdés, hogy mivel mérted, és mihez képest. Lehet hogy a földhöz képest kapacitíven van a "fázis" a motor házán. (Ha egyáltalán azt mérted.) Próbáld meg egy kis teljesítményű lámpával. Ha az is ég, akkor tényleg zárlat van. Amúgy a legtöbb ilyen motor háza el van szigetelve a készülék tényleges házától, tehát kettős-szigetelésű a készülék..
(Utólag láttam, hogy GG is ezt tanácsolja, de most már mindegy.. De vannak kimondottan motoros topikok is!)
üdv! proli007
(#) lapose válasza meddu hozzászólására (») Aug 10, 2010 / 1

Szia!

Szerintem: Bővebben: Link
(#) dizi hozzászólása Aug 11, 2010 /

Hi mindenkinek.
Lenne egy kérdésem,miként lehet a sima egyszerű a kávéfőzőkben és vasalókban található glimmlámpát villogtatni vagy vibráltatni ezt azért kérdezem,mert szeretnék egy régi petróleum lámpát átalakítani,hogy azt a hatást keltse mint ha égne benne a láng,persze,hogy hálózatról üzemelne.
Válaszokat köszönöm.
(#) fari14 hozzászólása Aug 11, 2010 /

Üdv! Tudna valaki ingyen letölthető magyar nyelvű kapcsolási rajzot készítő programot? Amellyel készített rajzot ide föl is lehetne tenni.
(#) edison14 válasza fari14 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Igen. Eagle. Letöltési oldala.
(#) B.I hozzászólása Aug 11, 2010 /

Sziasztok.
Lenne egy kezdő kérdésem. Ha egy LED-et pl. 50%-os kitöltési tényezővel villogtatunk kb. 100Hz-es frekvencián akkor a LED fogyasztása a felére csökken?
(#) Topi válasza B.I hozzászólására (») Aug 11, 2010 / 1

A LED "fogyasztása" állandó marad hisz az paraméter, de az összes, periódusra nézett áramfelvétel természetesen csökken, a kitöltési tényező miatt.
Fizikai okokból nem teljesen 50%-lesz a fogyasztás, de akörüli.

Ha azonban az 50%-os kitöltési tényező mellett is ugyan olyan fényerőt szeretnél, akkor legalább 2 szeres áramot kell neki adnod... Ekkor viszont a fogyasztásod ugyanott, vagy még több is lehet.
Következő: »»   954 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem