Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   12 / 51
(#) gyzsolti válasza q765 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Olyan mintha a hűtőborda másik oldalára szerelted volna az ic-t, tehát fordítva, ez lehet a baj szerintem...
(#) Lacika válasza gyzsolti hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia.
Háááát, mondjuk nem tudom, ..........,
Figyelj, nem vetted azt észre, hogy több mint 2 éves kérdésre válaszoltál? Szerintem ha ezt eddig nem oldotta meg, akkor már azóta bizonyára kidobta. .......
(#) vlaci0510 hozzászólása Júl 28, 2010 /

Egy lézerdiódát szeretnék kipróbálni de nincsen 3volos stab ic kapcsolásom.
(#) Ronin válasza vlaci0510 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

És nagyon messze van a bolt, hogy elmenj két elemért?
(#) Alex2 válasza vlaci0510 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Ahogy a topik címében is van: LM317 a megoldás.
(#) zenetom válasza vlaci0510 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Minek neked feszültség generátor a lézerdiódához? Tán kiakarod nyírni? Csak áramgenerátorral lehet hajtani! (nézz át a DVD olvasóból lézer topikba!)
Ronin: ha elemről hajtja, azzis is kinyírja a diódát.
(#) Ronin válasza zenetom hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Ami nekem van, abba bele van építve az elektronika, de igazad van, az övé lehet nem ilyen, erre nem is gondoltam.
(#) zenetom válasza Ronin hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Ja hogy egy kis panel is van hozzá?
(#) Ronin válasza zenetom hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Ahogy mondod.
(#) nagygabor679 hozzászólása Júl 30, 2010 /

Sziasztok! Lehet hogy a kezdő kérdések fórumba kellene írni, de végülis LM317-eseket halnak meg a tápegységemben látszólag véletlenszerűen. Nagyon egyszerű táp, egy 30 VAC-t produkáló transzformátor, utána egy graetz híd, kondi, LM317. Szépen működik, úgy 10 bekapcsolásból 9x, aztán LM317 elszáll, zárlatosak lesznek a lábai. Gondolom bekapcsoláskor a transzformátor nagy áramlökéseket generál, és rossz csillagállás esetén ez viszi el az LM317-et. Vagy 42 VDC sok lenne neki? Doksiban jól olvastam, hogy 40 V a max. bemenő feszültség? És a +2 V-tól már el tud halni?
Ha áramlökésektől múlik ki, mi a legegyszerűbb megoldás? Köszi előre is.
(#) potyo válasza nagygabor679 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Áramlökéstől nem szokott kimúlni, feszültséglökéstől inkább. A 42V-ot mérted vagy csak számoltad? Egy trafó névleges terhelésnél adja a névleges feszültséget, üresjáratban jóval többet is leadhat. A tiédről akár 40V is jöhet, ami a csúcsegyenirányítás miatt 55V körül jelenhet meg az LM317-en.
(#) nagygabor679 válasza potyo hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

42 V-ot mértem, üresben. Egyenirányítás előtt 32 V feszültség van. Az nem lehet gond hogy az LM317 bemenet előtt egy 3200 µF puffer kondi van?
(#) nagygabor679 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Azt gondoltam volna a max. bemenőhöz képest +5% -ot még elbír, de ha azt mondod még megközelíteni sem illik, akkor nekem a 35 V is tök jó. Esetleg valami egyszerű ötlet, hogy hogyan csavarjam 42-ről 35-re?

Előfordulhat, hogy az LM317 adatlapja szerinti max. 1,5 A-al szeretném. (Vagy azt sem illik nagyon megközelíteni?)
(#) Lacika válasza nagygabor679 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Használj elő stabilizátort. Például BD441, zener 36V, és egy ellenállás. Ezután már nem fog kimúlni. Szerintem ez a legegyszerűbb.
(#) Alkotó válasza nagygabor679 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Nem jó nyomon jársz. Szó sincs arról, hogy 40V lenne a maximális bemeneti feszültseg.
A bemeneti és a kimeneti feszültség különbsége lehet maximum 40V. Ez alapvető különbség, főleg ha egy bizonyos fix értékre készíted a stabilizátort. De ez csak az egyik határérték, mert ott van még a maximális teljesítmény is, ami típusonként/gyártónként/tokozásonként nagyon különböző.

Pl. ha 15V-ra akarsz stabilizálni, és egy olyan típust választasz, ami maximum 20W-ot tud diszipálni, akkor:
- A maximális bemeneti feszültség Uki+40=55V.
- A max áram, ami a határértéktől lehet kisebb is, attól függ, hol éred el a maximális teljesítményt. A teljesítmény az IC-n folyó áram, és a rajta eső feszültség szorzata. Ha pl. Ube=40V, akkor Ube-Uki=25V esik az IC-n. 20W/25V=0,8A a maximális áram, mert itt már eléred a 20W-ot. Éppen ezért nem szoktak szélsőségesen magas bemeneti feszültséget választani, kivéve ha muszáj, mert mondjuk eleve adott a kapcsolás egyéb paraméterei miatt, vagy esetleg szabályozható tápként használja valaki, ahol kell a magasabb feszültség. Ez utóbbi esetben, mindig a legkisebb feszültséghez képest kell a határértékeket ellenőrizi.
Az nagyon igaz, hogy a határértékeket nem célszerű kihasználni, mindig kell tartalékokat tervezni a konkrét alkalmazásokba, melyek mértéke nagyon változó lehet.

Hm... ez a letekercselés elvileg egyszerűnek de gyakorlatban kicsit meredeknek tűnik, most nincs előttem, de este megnézem hogy szétszedés után össze is tudom-e rakni a trafót? Ha kicsit utána néznék, megtalálnám a választ... :pirul: ... de jól tudom, hogy a mentszám és a feszültség között egyenes arányosság van? Tehát durván 20%-al kellene csökkenteni a menetszámot?

Amúgy csak tanulás-hobbi-kísérletezés képpen próbálok egy 2-32 V tápegységet összereakni, hogy amit elméletben elvileg értek, az gyakorlatban is működik-e? Most épp nem annyira...

A letekercselést megcsináltam, sokkal egyszerűbb volt mint gondoltam. Nem is tudom miért nem jutott eszembe ez a megoldás, így utólag annyira triviálisnak tűnik. Köszönöm az ötletet.

Maradt 36V-om, remélem így már nem nagyon a határértékekeken működik szegény LM317, és nem fog elszállni. A gyakorlati ki-be kapcsolásos kísérleteken még nem vagyok túl, de a következő LM317 már nagyon izgul Ha tényleg ez volt a baj, akkor minden megmenekült LM317 nevében is köszi a segítséget mindenkinek.

Ha már megemlítetted... Hűtőborda van rajta, egy kb. 8x5 cm -es, PC tápból kíműtött darab. De ez csak hasra ütésre tettem alá, semmi számítás, vagy tapasztalat. Szerinted elég lehet? Nagyon bonyolult rendesen kiszámolni?
(#) potyo válasza nagygabor679 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

Inkább valami P3 vagy afeletti processzorról való bordát tegyél rá függőlegesre állított bordákkal a levegőáramlás miatt.
(#) Józsi84 hozzászólása Aug 13, 2010 /

Építettem én is egy szabályozható tápot LM317-tel, működik is. Egy 12V/21W izzót rákötve 12V fölött lead akár 1,6-1,7A-t. DE! Ha rákötök egy fűtőbetétet, aminek a feszültségét 6 és 7 volt között kellene szabályozni (kb 1-1,2 ampert venne fel ilyenkor), akkor leesik a feszültség 2-3 volt köré. Sehogy nem tudom feljebb vinni a feszültséget. Miért van ez?
(#) Alex2 válasza Józsi84 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Valószínűleg a fűtőbetét már túlterheli az IC-t és/vagy nem megfelelő a hűtése.
Az IC-n eső feszültséget (Ube-Uki) szorozd meg az átfolyó árammal és megkapod, mekkora hőt kell elfűtenie az IC-nek.
Javasolt az adatlap olvasgatása.
(#) nagygabor679 válasza Alex2 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Hasonlóba én is belefutottam. Még nem volt időm kipróbálni gyakorlatban, de szimulátor szerint ha 2 db LM317-est párhuzamosan kötök, akkor nagyobb teljesítményt lehet kivenni. Mit gondoltok, érdemes kipróbálni?
(#) Stewe válasza nagygabor679 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

A szimulátornak könnyű, neki ugyanis teljesen egyforma a két stabilizátor, a valóságban megjósolhatatlan, hogy a két összekötött kimenet között mi fog történni. Léteznek megoldások a dolog megoldására, de éppen a satabkocka által kínált egyszerűségét veszi el a dolognak.
(#) Józsi84 válasza Alex2 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Csak az a furcsa, hogy az égő 20-25 wattal terheli (nagy feszültség mellett nagy áram), míg a fűtőbetét csak kb 7 wattal (kisebb feszültség-kisebb áram). Azt hiszem, hogy a fűtőbetét ellenállása kisebb is mint az izzóé. Elég nagy hűtőbordán van az IC, sőt hidegen sem enged 6 voltot adni neki.
(#) nagygabor679 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Ezt nagyon szomorúan hallom. A megjósolhatatlan mit jelent? Sűrű fekete füstöt is akár, vagy istentudja milyen kimenő feszültséget/áramot? LM317 -et hagyjam, ha nagyobb teljesítményt akarok? LM350-et néztem, de lehet hogy még az is kevés. Van valami ami ezeknél is jobban terhelhető?
(#) hadnagyakos válasza nagygabor679 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Egyszerűbb lenne, ha az LM317-el meghajtanál egy tranzisztort, így sokkal nagyobb árammal lehetne terhelni.
(#) Stewe válasza nagygabor679 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Az LM317 nem csak TO220 tokban létezik, a TO-3 tokban nagyobb a terhelhetősége, meg kell nézni az adatlapját!
(#) Alex2 válasza Józsi84 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Olvasd el még egyszer amit írtam!
Alap elektronikai ismeret:
A nagy áram és nagy fesz. a fogyasztón van, tehát azon képződik ennek a teljesítménynek a hőhatása. Az IC-n ilyenkor nagy áram és kis fesz. van, ergo kisebb teljesítmény keletkezik.
Másként: A fogyasztón ÉS az IC-n eső feszültség a bejövő feszültséggel egyenlő (huroktörvény), tehát ha a fogyasztón kisebb feszültség esik, akkor az IC-n esik a nagyobb, ezért az IC vesz fel nagyobb energiát (teljesítményt) ezért nagyobb hő keletkezik.
(#) hadnagyakos válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Vagy, ha mégis 1 IC-vel akarod megcsinálni, akkor az LM338 TO-3 tokozásban már 5A-es áramerősséget tud.
Következő: »»   12 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem